icon

Klamanie a vyjednávanie 5 ročného dieťaťa

andrejka2424
29. mar 2016

Ahojte, mám pocit,že niečo robíme vo výchove zle. Je podľa vás normálne,že 5 a pol ročný syn klame a vymýšľa si-bezdôvodne? Ide o úpne bežné veci-napr. Bol si cikať? spal si v škôlke? S kým si sa dnes hral? umyl si si ruky? Na takéto otázky a pod. zvykne klamať. Nerozumiem tomu,je možné že chorobné klamanie môže byť dedičné? (jeho biologický otec s ktorým sa už 3 roky nestýka je klamár a podvodník) Manžel je čestný,pravdovravný,rovnako aj ja. Alebo len stresujem a je to normálne,že deti nehovoria pravdu? Ešte máme s ním taký problém,že je hrozne otravný. Stále na seba upútava pozornosť,za celý deń sa mu nezatvoria ústa, všetkým skáče do reči ,ak aj zrovna nerozpráva, tak vydáva stále rôzne pazvuky , až sa veľa krá za neho hanbím, nepomáha, keď ho napomeniem. Povie, že dobre, že už nebude a o 20 sekúnd ho musím znova napomenúť. Pri hre chce byť ten čo rozhoduje, ako sa budú hrať. Teraz ho od februára preložili do triedy s jeho rovesníkmi (dovtedy bol pre nedostatok miesta s mladšími) ,tam mal kamarátov ,tu mám pocit,že zatiaľ nezapadol. Vidím ,keď ho ráno zavediem do triedy, ako znechutene niektoré deti na neho pozerajú,aj už som počula,že jeden chlapec sa sťažoval,že môj syn mu robí zle. Keď sa spýtam učiteliek, oni mi zatiaľ nič negatívne nepovedali,vraj je taký ako 90% chlapcov. Doma napr. sa sním dohodnem,že ešte dopozerá túto rozprávku a vypneme televízor a končí to tak,že aj napriek dohode vždy mrnčí a vyjednáva, že ešte chcel jednu poslednú a tak sa to opakuje pri všetkom na čom sa dohodneme. Neviem,ako ho mám naučiť,aby ma rešpektoval a aby poslúchol. jediné,čo zatiaľ používam ako trest-že mu odopriem rozprávku,alebo sladkosť.

Strana
z4
anjika44
23. nov 2020

@0silvia0 V jeho veku? A čo bude robiť, keď bude mať nad 70?

0silvia0
23. nov 2020

@anjika44 ked bude mat nad 70 a 80 rokov, opat zacne znova zabudat. Ale v obdobi medzi 7 az 60 rokov snad v tej hlave nieco udrzi🙄

yanni
24. nov 2020

@anjika44 nie, zabudnuz ze bol v obchode Nemohol. Mam tiez 5 rocnu. Zabudnut mohol, ze nieco dostal. Hlavne Ak to bolo nieco na jedenie a hned to zjedol.

anjika44
24. nov 2020

@yanni nabudúce mu to zjem ja a bude 😀

yanni
24. nov 2020

@anjika44 🤣🤣🤣🤣

lienk12
26. jún 2024

@andrejka2424 ahoj aké je to tvoje dieťatko teraz?viem ze je to starý príspevok len som zvedava

andrejka2424
autor
26. jún 2024

@lienk12 Ahoj,to je fakt stará téma 😁.....no,syn vyrástol,na škôlku nikdy nespomína,v škole sa cítil lepšie,5 rokov mal naj kamoša,teraz 2 roky je tomu,čo sa odsťahoval,ale v pohode ho prijali chalani,nemá s nikým problém,má citlivú a nekonfliktnú povahu..Je teraz v puberte,o chvíĺu 14 rokov.Asi rok je tomu,čo ho učiteĺka pochválila,že sa jeho chovanie zlepšilo,že už nie je taký ukričaný a ukecanÿ.Na prvom stupni boli stále poznámky za chovanie, nevedel obsedieť ticho,vždy posledné slovo.Čo sa týka klamania, klame keď vie že by sa mu zakázalo playko a pod.Zatiaĺ nie v nejakých zásadných veciach.V škole sa mu darí výborne,mával samé 1, teraz bude mať dvojku len z bioly.Vtedy keď mal 5 či 6 r.sa mi sťažovala učiteĺka v škôl.,že sa jej smeje do tváre keď ho karhá.Boli sme s ním pár krát u psychologičky.Povedala mi,že sa mám upokojiť,že mám zdravého a šikovného syna.Že má zvýšenú potrebu emočného cítenia,či čo a že je popredu ,asi o rok či dva a že slovami ešte nevie vyjadriť to,čo by chcel povedať.Preto sa zajakával..Veĺmi dobre spätne hodnotím,že od 7.rokov chodì každé leto do táborov.Tam sa naučil nadväzovať kamarátstva, pochopil že sa všetko netočí iba okolo neho a navyše príde vždy spokojnÿ a plný zážitkov.Muž je stále prísny, ale majú dobrý vzťah.Spolu idú na bicykel,hrajú playko,spolu hrávame spoloč.hry..Už dávno mu nehovorì menom,ale ocko a má aj jeho priezvisko.

Strana
z4