icon

Ako si udržať disciplínu v triede?

1. jún 2026

Dobrý deň. Som učiteľkou už dva roky a nikdy som si nemyslela, že by moje vysnívané povolanie mohlo byť tak náročné. Učenie sa mi páči, rada odovzdávam vedomosti, rada odpovedám na otázky žiakom. Rada sa s nimi rozprávam, usmerňujem ich, aj si zažartujeme. Zistila som, že patrím medzi tých obľúbenejších učiteľov. Problémom je, že si nedokážem v triede udržať disciplínu a mám pocit obrovského zlyhania, keď mi do triedy príde učiteľ z vedľajšej triedy a pozerá, že si neviem dať poriadky so žiakmi. Skúšala som už veľa vecí, ale žiaci sa na mojich hodinách často prekrikujú a žartujú a potom sa smeje celá trieda. Som asi veľmi mäkká. Kolegyňa mi vravela, že je to proces, že sa do toho dostanem, aby ma rešpektovali, ale sú to už dva roky a ja neviem, čo robím zle. Je pravda, že mám v triede aj integrovaných žiakov s rôznymi poruchami, ale aj tí ostatných učiteľov rešpektujú a nedovolia si kričať počas hodiny. Krik ani tresty zatiaľ nepomohli, ani poznámky, ani nečakane písomky. Som už z toho trochu zúfalá. Ak máte nejaké tipy a rady, budem za ne vďačná.

anonym_94d878
1. jún 2026

Ak budete vyrusovat, tak bude na zaciatku hodiny rychla 5minutovka. Ostatni casom skludnia tych najhorsich, lebo sa im nebude chciet pisat pisomky.

anonym_1b053a
1. jún 2026

Za mojich školských čias deti nerešpektovali hlavne tých učiteľov ktorí boli príliš mäkký a nevedeli zdvihnúť hlas ani keď to už fakt bolo neúnosné.Ja som si nikdy nedovolila odvravat učiteľom,ja som bola tá "dobrá". Myslím že sa treba zaprieť a fakt tým žiakom ukázať kto je tu autorita

beata_k
1. jún 2026

@anonym_autor Si pozri film Obecna skola 😁

anonym_91330a
1. jún 2026
@anonym_94d878

Ak budete vyrusovat, tak bude na zaciatku hodiny rychla 5minutovka. Ostatni casom skludnia tych najhorsich, lebo sa im nebude chciet pisat pisomky.

@anonym_94d878 z vlastnej skúsenosti napíšem, že toto poradili mne ako začínajúcej učiteľke a jediné čo sa stalo, tak rodičia na mňa napísali riaditeľke sťažnosť.. Nič som z toho síce nemala ale ako začiatočníčke mi to bolo nepríjemné. Teraz by som sa pousmiala..

anonym_0445f0
1. jún 2026

na nás používali písomky. Veľa písomiek.
bolo náš v triede 36 detí, to je ozaj dosť, hluk bol raz - dva.
ale nič iné na nás neplatilo.

anonym_321ef3
1. jún 2026

Ja napíšem z druhej strany "žiaka". Na ZŠ sme mali pani učiteľku, bola fajn, milá, nie prehnane kamarátska, vedomosti mala a učiť vedela. Napriek tomu ju rešpektovalo minimum žiakov. Potom som išla na SŠ a ona tam učila tiež. Iná skladba žiakov, prístup detí rovnaký. Minimum k nej malo prirodzený rešpekt, mohla dávať 5 za vyrušovanie, písomky, hocičo, nemala to proste v sebe. Mňa to mrzelo, lebo som ju mala rada ale jednoducho nevedela študentov zaujať natoľko, aby od nej chceli tie informácie a vzdelanie. Naopak najväčší úspech a rešpekt mal u nás učiteľ Kamil, ktorý v tej dobe mohol byť tesne po VŠ, do triedy nakráčal s gitarou v ruke a popri písomke nám vyhrával pesničky. Na jeho hodiny sa pripravovali aj tí, ktorí boli inak lajdáci. Mal takú zvláštnu charizmu a prístup, že sme sa mu všetci chceli zapáčiť a na hodine sme všetci čušali a žrali Kamila a jeho fakt minimálny pedagogický prínos.
No a potom sme ešte mali jednu pani učiteľku takú mladú, tesne po škole, ku ktorej bol podobný rešpekt prístup, ale skôr pre to, že to bola krásna žena a mala veľmi dobrý zadok a nosila obtiahnuté šaty, tak aj tí najhorší chalani sa naučili, aby sa zapáčili :D

Fakt Vám neviem poradiť v rámci Vašej profesie, ale ako kedysi študent by som odcenila niečo nekonvenčné, niečo iné, ako robia ostatní učitelia. Neviem aký ročník učíte, možno skúste niečo dospelácke. Zoberte deti do kaviarne kde je coworkingový priestor, dajte im za úlohu vytvoriť produktívne tímy ako keby firemná porada. Dajte im voľnosť.
Skúste niečo úplne vymykajúce sa štandardom vyučovania, zapamätateľné v pozitívnom zmysle. Vyberte tie deti z ich komfortnej zóny, nech ich to baví, nech je to niečo, čo im iný učiteľ nedá.
Držím palce.

anonym_fe88a0
1. jún 2026

Som na tom tak isto. Som dobra, neposlúchajú. Som zlá, neposlúchajú. Jediné, čo sa mi osvedčilo je vyhrážka poznámkou.🤷‍♀️ týmto rokom končím v školstve.

vreckovka2
1. jún 2026

@anonym_autor vzťah. Je treba si nájsť cestu k deťom. Musia cítiť, že ich má človek rád, zároveň si držať pevné hranice. Pomenovať veci a situácie tak ako su. Rešpektovať deti tak ako sú. Vyvodzovať prirodzene dôsledky, nie tresty, ktoré sú úplne nesuvisiace. Poznámky sa mi vôbec neosvedvili. Čím viac ich budem tým viac ich budu mať na haku. Za žiadnych okolností neponizovat, nerobiť z deti hlupákov. Deti vypocut, hľadať riešenia spoločne. Neviem čo ucis, ale na niektorých hodinách je potrebný aj taký pracovný šum. Deti sa radi hrajú, aj tie na druhom stupni. Priniesť teda hodiny, kde sklbis učenie aj zábavu. Ono sa to buduje nejaký čas. Pozri si určite nejake vzdelávanie nenásilnej komunikácie. Veľmi to pomáha. A áno, osvedčilo sa mi to aj pri triede, kde mi ako začínajúcej učiteľke vymontovali dvere z pántov a ja som ich takmer zatvorila. Našli sme si k sebe cestu.

vreckovka2
Autor odpoveď zmazal
anonym_fc95d7
1. jún 2026

Poznam jednu mladú pani ucitelku a hovorí, že je to o hraniciach. Na začiatku nastaví pravidla (určí hranice). Napr 3x za polrok si mozes nespravit domacu ulohu, potom je to za každú ďalšiu 0bodov z 5. A kto nebude mat ani jednu vymeskanu, dostane 5bodov z 0 ako bonus. Niekedy sa jej stane, že si niekto DU nespravi, ale že si to veľmi žiaci strážia, aby sa im nemíňali tie tri domáce ulohy a pod. Termíny písomiek im oznámi polroka dopredu podla študijného planu, nikto nemôže povedat, že nevedel, nestihol sa naucit. Vedia, že tie písomky budú, kedy budú, tak sa na ňu potom nehnevaju,,ze ich musia toľko pisat. Rovnako nastaví pravidla, že sa na hodine neje, pit môžu, že sa nechodi na wc, lebo sú už velki, že ak by niekto zo zdravotnych dovodov potreboval, ale vážnych, ma sa prihlasit atd. Všetko ma maximálne zorganizovane, deti vedia, čo majú od nej cakat a tak sa ani za nic na ňu nehnevaju.

anonym_d34619
2. jún 2026

@anonym_autor mám v rodine mladú učiteľku ale tú keď žiaci vidia hneď sa vrátia do triedy
Nieje to sekera ale má autoritu a žiaci ju majú radi aj prísnejšiu
A tiež má v triede deti čo sú mimo

anonym_d52b67
2. jún 2026

Ucim 20 rokov a sama neviem cim som si ten prirodzeny respekt vybudovala. Asi aj tym, ze aj posrandujeme aj sa naucime co treba. Ak niekto sustavne vyrusuje riesim to individualne s rodicom, psychologom, dohovorom a pod