Krotenie tigra - riešenie agresívnych a afektívnych výstupov deti
Mile mamicky , jedna sa o nase deti ktore su neicim trosku odlisne od priemerneho dietata. Svoje emocie prejavuju histerickym krikom , revom, jacanim. Prito su to uplne normalne deti, dokonca velmi mile, mudre, krasne dieta. Len ked to na nich pride tak nevieme co robit. Maly ma od roku a pol taketo zachvaty, rieislil sme to vseliak, a teraz ked nastupil do skolky take som sa strasne bala ako to cele bude prebiehat a moje obavy neboli daleko od reality. V skolke sa vyskytla jedna ucitelka ktora mi poradila knizku o kroteni tigra v nasich detoch. Chcem to posunut dalej, a chcem sa spytat ci uz mate s touto metodou skusenosti a viete podat nejake osobne skusenosti a vychytavky.
Keby som mala opisovat co i prezivame neubranila by som sa slzam, a zufalstvu ci som neschopna matka, kde som spravila chybu, ci nieje moje dieta nejak postihnute alebo co je vlastne problem. Boli sme aj poradit o vychove u odbornikov, aspon nas upokojili, ze je v poriadku a mi tiez niesme zli rodicia. Jendoducho je to konbinacia silneho obdobia vzdoru s afektivnym spravanim, miesnaa zo strachom, egoizmom a manipulaciou.
http://kidsskillsonline.com/solutionstories/Lin... potom v odkaze n azaciatku clanku je sipka modra tous a dostane ku kniham. Nieco som uz zacala aplikovat.. nasa cesta zacina.. ako prebiehala ta vasa?
Neviemm skor ako krotit som skusala respektovat. Nie vzdy sa to s nervami dalo a nie som plny zastanca knih typu Respektovat a byt repektovan, nakolko je to prave pre tie slusne deticky uz od povahy, my sme mali tiez divocha hyperaktivneho so zachvatmi, takze len splavneto vzdy neslo. Cez to vsetko ide o princip a ja metodu krotenia neuznavam, dieta nie je diva zver, len nepochopeny hladajuci sa tvorik, od ktoreho chce spolocnost casto prilis skoro korektne spravanie a neuchybne zaclenenie. Ked som sa vnutri nastavila na to byt za vsetkych okolnosti na strane mojho dietata a nebrat do uvahy upejpane expertky na vychovu ci uz susedy, ci uz ucitelky, moje dieta to zacalo preberat, to ze je dobre, zacalo reflektovat. Ale je to praca na roky, vysledky nie su hned, to je nevyhoda tohto smeru, avsak vysledky su trvalejsie, lebo vyjdu z dietata a nie su mu nastavene zvonka. Treba vela vydrzat a ist si za svojim. Nie je to o nestanovovani hranic, to absolutne nie, ale zaroven dat dietatu pocitit ze to co preziva a ako to prejavuje, ma na to z vacsej casti narok, kym tym neublizuje inym. Skratka, ze je v poriadku ake je...a ono potom zacne byt v poriadku, nakolko dieta prebera optiku ako ho vidime. Ako ho my vnimame, takym sa stane. Postupne.
Odporucam knihu Kevina Lemana, je to psycholog, ktory lahkym jednoduchym sposobom na zaklade pozorovani, psychol. praxe napisal knihu 5 dni ktore zmenia vase dieťa, v ktorej su velmi dobre uvedene rozne problemy s detmi od malych az pod dospelych, ako deti vychovat, zvladat, menit ,komunikacia medzi surodencami, medzi detmi a rodicmi, odporucam, nestoji vela, nie je hruba, dobre napisana a najdete tam vsetko co treba..🙂
ahoj, nám túto knihu už dávnejšie posunula psychologička, ale akosi dcérke nepomohla... Nechcela o nej počúvať, nechcela počuť podobné príbehy, odmietala kresliť zvery v sebe... Jednoducho nesadlo nám to. Teraz má 5 rokov a záchvaty hnevu ako sme ich poznali v troch - štyroch rokoch nemáva...
Mame doma obdobny problem, ale stale si opakujem..objimat, objimat, objimat! Dieta potrebuje v prvom rade pozornost. ak ju nema vydobija si ju i tym, ze ma hisaky, za kazdu cenu sa snazi udrzat rodica pri sebe, len aby mu venoval chvilu i za cenu vzdoru, kriku, revu a pod. nevravim, ze je to vas pripad, neviem a nemam pravo ani sudit, pisem len to o co sa snazime mi doma. napominat, ale s laskou. objimat a chvalit tak casto ako sa da. ak si samozrejme dieta pochvalu zasluzi. ked je zle a neposlucha a nezabera ani ratanie do troch, tak ide do kuta. potom sa nasledne musi ospravedlnit. ach, je to velmi tazke. neraz revem i ja, ale postupne zistujem, ze to zabera. obzvlast na chlapcov treba od malicka ako na vojakov, ked z nich nechceme mat egoistov a sebcov. chlapci maju prirodzene silnejsie ego, ine zmyslanie ako dievcata, ale ked vas objime chlapec, verte, ze to nie je zenska vypocitavost alebo prefikanost, ale skutocny prejav lasky. chlapec objime vtedy ak to skutocne chce a je to od srdca!
@horana no to neije o tom ze lames dieta cez koleno, skor ze ho dovedies k samopocheniu svojho hnevu, uvedies ho manualu ovladania sameho seba, bez toho aby si mu ublizovala. Vola sa to krotenie ale to dieta samo roti svojho osobneho tigra dobrovolne.. to je ta pointa dobrovolne. Laska rodica je nutnostou na tejto ceste.
@rokkisu presneee! Toto som si vsimla u maleho! Najhorsie je to s im vtedy,ked nemame na neho z roznych dovoodv cas-balime sa alebo musime daco robit..viem,ze tazko prijima zmeny,musime ho o dost dopredu upozornovat na to.ked si daco zle vysvetli ale o je neplano ana zmena,tak je strasne sklamany.. On to ma tak extemne-ked sa tesi,tak sa strasne tesi,ked je sklamany ci nahnevany,tak je velmi nahne any ci sklamany. Tiez som nacitala niekolko knih,co-to som.uplatnila,osvedcene si nechala. Ale zo vsetkych som si zobrala najma trpezlivost,lasku,pevne hranice,zachovat pokoj,trvat na svojom,venivat im.pozornost. To je hadam vo vsetkych tych mnou nacitanych knihach,hoc aj spospby ci prikaldy riesenia situacii su rozne.
Len dakedy clovek vo vire zivota sa akosi pozabudne a dakedy je tazke presvedcit partnera,ktory veci riesi po starom.
@siska53 ved to, ale co sa stane ked to clovek musi akutne riesit , ked maly nastupi do skolky.. a ucielky niesu ochotne akceptovat jeho inakost.. robi na tom ale bohuyial yo dna na den to nejde.. kim dojdem na to co na maleho plati..no bohuzial JE to na palicu ludovo povedane 😕
@amisa "dieta samo roti svojho osobneho tigra dobrovolne"...v uvodnom linku sa pise: "Záchvat zacína so zažívanou frustráciou u dietata. Ked sa dietatu odoprie to, co chce, alebo naopak, musí podstúpit nieco, co nechce..." podla mna je uplne nelogicke si mysliet ze male dieta pochopi a uchopi svoj vnutorny svet a bude s nim ochotne pracovat, to je uplne mimo jeho zrelosti a moznosti. niekto zda sa nepochopil ze dieta nie je dospely. ono aby menilo svoje vnutro dobrovolne ked vladu nad nim ziskava clovek postupne od puberty..hm, kto tie clanky pise?...dieta ma frustraciu a my mu povieme ze je nespravne ze ju ma (podla mna prva chyba) a ze ma sa snazit to nespraven chovanie napravit - dieta sa v tom veku identifikuje s tym co o nom hovorime, ked povieme ze jeho zachvaty su zle, prenho to znamena ze ono je zle a ze sa ma zmenit aby si zasluzilo nasu lasku - zaloha kompexov na cely zivot.
V clanku spomimnane zvijanie sa na zemi pred dietatom este s vacsou intenzitou ako ma ono a vraj vtedy sa zacne hanbit a napravi sa u nas nefugovalo vobec, akurat sa vytacalo do este vacsej vyvrtky. Detto pevne objatie, je taka totalna manipulacia, viac ako bitka, je to uz prekonana zastarala metoda.
Je mi jasne ze ucitelky v statnych skolkach nemaju najmensiu tendeciu vyvinut nejaku svoju aktivitu a svoju pracu hodia na rodica ako nezvaldnutu vychovu, ale o to nejde. ty to nenapravis sama, to ide len spolupracou, ale ferovou, ktorej sa casto uckam nechce. Zial u nas na SK ani v sukromnych nie je uplnou automatikou - casto chcu len ryzovat peniazky za bezproblemove deticky a pri sebemensich naznakoch este rychlejsie nez zo statnej daju decku "vypoved".
treba hladat skolku ktora dietatu sadne, ked uz by bolo roubovanie sa na system skolky v rovine ze si psychicky mrzacime dieta, o tom by to nemalo byt. alebo to niekedy vyhnije tak, ze dieta sa casom ako tak napravi, na hranicu akceptacie ucitelky, ale je vnimane ako "to zle", co mu tiez do buducnosti nepomoze, aj ked takto preziva asi vycsina inych deticiek
kazdopadne nechcem ta odradzat - skuste, len po mojich skusenostiach toto prilis pouzitelne nevidim...
baby, ja mám pocit, že rozprávka o tigrovi je určená pre staršie deti, tak od 5 rokov.
podľa mňa trojročáci majú na vzdor a záchvaty kriku plné právo. ak to postupne utícha a vymizne, tak nie je o čom. nikto predsa emócie detí nepopiera, nemanipuluje s nimi.
a áno, 5-6 ročné dieťa už vie rozprávku o" tigrovi v sebe" pochopiť a snažiť sa ho krotiť - t.jj. reagovať advektávnejšie situácii. a nie je to o tom, že ho nerešpektujete.
samozrejme sa môže hnevať, plakať, byť smutné, zakričať si... ale ak sa 6 ročné dieťa dostane do afektívneho záchvatu s vreskom a absolútne bez kontroly a so slovnými útokmi a vyhrážkami len preto, lebo mu iné dieťa - kamarát! - nechtiac pohne paličkou na zemi, ktorú si tam predtým položil ako súčasť nejakej "stavby".... tak to už podľa mňa v poriadku nie je a tak veľké dieťa by malo byť schopné reagovať primeranejšie.
po odoznení záchvatu (ktorý niekedy trvá skutočne aj 20 min. z čoho 5 min. je totálny vresk, 10 min. plač a 5 min. neutíšiteľné vzlykanie) to dieťa samozrejme samo vie, že to nebolo správne, je možné sa s ním o tom rozprávať a hľadať cesty, ako by mohlo reagovať nabudúce.
Baby chcem poprosit alebo skor vyslovene ziadat o jedno, nechcem ziadne vylevy ako z ucebnice alterniatvnej vychovy detat.. chcem skutocne skusenosti, skutocnych matiek co vedia co je to ozajstny aj hodinovy hisak..tieto teoreticke reci o frustracii su sice pekne ale prax je horsia. Kazdy len poucuje ale co ma taka matka robit akos a nechape individualita dietata, aako ho ma respektovat, ale kto respektuje matku, tu s amozme aspon vyzalovat a vyplakat a prosim nesudte nas a mna
ja som ju citala len informativne lebo ma zaujal nazov a su tam jednoduche triky ako docielit aby vas deta pocuvalo,respektovalo, bez toho aby ste mu jednu vec museli hovorit 10 krat, je tam toho dost treba precitat, da sa kupit alebo aj kniznica by mala/mohla mat..
Ach jaj...povedala som si že nebudem komentovať lebo ta spŕška osočovaní čo by ma čakala ma dosť odrádzala .Ale predsa mi nedalo do frasa🙂))))Milé maminky správna výchova a Vaše deti nebudú ako z divých vajok. Presvedčila som sa že v dnešnej dobe 90percent rodičov nevie vychovávať svoje deti!!!Všetky metódy su podľa Vás drastické lebo dieťa nie je zvieratko a podobné výhovorky. A potom keď si s nimi neviete rady aj tak sa vyhovárate na všeličo možné preto lebo je to chlapec a tí vystrájajú alebo preto lebo ona je jedináčik chuuuďa alebo zas pre iné. Výchova prísne a s láskou !!!Robí cirkus dieťa kričí hádže sa o zem je neprispôsobivé chytím h do náručia a pevne držím kým sa neukľudnía zaberá to u všetkých detí to jest jeden námet. Dnes už matky a otcovia svojim deťom dovolia skoro alebo úplne všetko veďˇ nechajme dieťa rozvíjať jeho osobnosť veď keď začne potom fetovať a biť vlastných rodičov tak potom si poplačete a budete sa trieskať o stenu že kde sa stala chyba .Viem že som to trochu prehnala s tým príkladom ale tak to je. Je plno odborných kníh o výchove rôznych metód a keby to deťom ubližovalo tak po svete nechodí ten maličký kúsok detí ktoré sú vychované ukážkovo. Spomeňte si akí na nás boli prísny rodičia a my svojim deťom dovoľujeme čoraz viac .No ok vedela by som sa tu vyrozprávať ,ale podľa mňa je to aj tak zbytočné spravila som to neraz a zistila som že nič z toho.Pekný večer
@amisa ooj tak ako citam niesom sama.ja som si myslela,ze to len ja mam take dieta.presne ako pises,mam syna 2roky a 8mesiacov ma.je uzasny,rozumie co od neho chcem,pomoze obcas,niekedy je zlaty,dobry,aj pocuvne ale niekedy ako pises,dostane svoje do hlavy a konec,viac menej je to v obchode ked vidi auticka,alebo sa tam chce hrat a nechce ist prec,hodi sa o zem zacne vrieskat ale to doslova...po dobrom po zlom uf nijak.uz som dost vycerpana niekedy z toho,lebo este mame 4mesacnu dcerku.nikdy takyto nebol,tiez som si davala za vinu,ze niesom dobra mama:o( je to tazke,snad to je len docasne
@anina33 vies co skus tu knihu o tych piatich dnoch..aplikujeme ju .. ty je to supa.. kombinujem to s tim tigrom trochu, ucime sa my i deti. dva dni za nami. Vecer pred tim nes som vobec zacala nieco ma strasne nahnevali tak som zobrala 90% hraciek, zostala len krabica s drevenymi kockami a plysaci v posteli. Kazdy den co budu dobry dostanu jednu hracku. Zacala som sucasne od dalsieho rana en 5 dnovy "vycvik" celej rodiny, mam to dobre, ze su deti doma do konca tohto tyzdna. toto nase trapenie trva rok a stvrt asi to za tyzden nezmenim ale aspon skusim restart. Poom som zvedava co povedia v skolke, u nas nefunguju ziadne pevne objatia, to na margo ze niekto tu pisall ze to funguje na vsetkych, prosim predte si pozicat arturka na vikend 😀
@amisa nas 2,5 rocny je tiez taky "vytrvalec" v placi a kriku ked chyti zachvat. Tiez je to zive a mudre dieta. O kroteni tigra tu pocujem prvy krat. Ja to robim trosku inak. Ked chyti zachvat, zoberiem ho na ruky a odnesiem ho od zdroja frustracie ci inej priciny vybuchu. Idem s nim do spalne, polozim ho na postel a ja si sadnem na zem a cakam (nepozeram sa na neho. Uplne po tichu som pri nom ako opora).. cakam preto lebo ako vo vasom pripade objatie alebo dohovaranie situaciu zhorsuju. Zacal by este aj bit a hryzt. Takze nejake metody pevneho objatia urcite nehrozia. Ked sa vyplace z najhorsieho but si pyta rucicku a aby som si k nemu lahla alebo ma pride objat. Vtedy je uz pokojny a mozem mu povedat ze viem ze ho to a to nahnevalo alebo sklamalo a treba mi to povedat slovami ze sa hneva. Aj ho pochvalim ze sa upokojil. Potom si ideme daco robkat. Proste to uz nerozoberam a navrhnem nejaku aktivitu aby na to zabudol. Najskor mu to ukludnovanie trvalo dlhsie ale teraz uz vie o co ide. Napr. Dnes sa mu podarilo ukludnit po 2 minutach a mohli sme ist obedovat 🙂 este pred cca 6 mesiacmi by sme boli v izbicke dobrych 10-15 minut...
Ty si poznas najlepsie svoje dietatko a verim ze sa vam podari najst sposob ako k tymto zachvatom pristupovat. Ver ze mnohe deti toto maju. Nieste jediny 🙂 oni sa len potrebuju naucit ako dat najavo emocie prijatelnym sposobom. Drzim vam palce
Baby hlasim vysledky: skusali sme toho tigra ale len v takej obmedzenej forme..nieco sa upravilo a potom som cez minuly vikend nabehla na tu tzv. 5dnovu zmenu dietata, v podstate nieje to nic specialne ani novinka, skor navrat k takej tradicnej vychove. Len s to clovek musel precitat aby sme si uvedmili kde robime chybu. A bol to riadny prevrat teda este je, efekt to ma a poriadny, a neprevychovavali sme len deti ale seba tiez. Dnes isli obaja po dvoch tyzdnoch do skolky tak som zvedava co bude dnes v skolke. Myslim ze nam nepomohla ziadna vychovna poradkina , ani klasicke reci o tom ze z toho vyrastie, ani respektovanie individuality dietata.. ci ako sa tomu teraz moderne hovori.
@amisa aj my to mame so starsim podobne komplikovane. uz 2 roky s tym bojujeme a uz ked sa zda, ze sme boli uspesni, pomaly nenapadne zacne s niecim inym. nekonecny pribeh a my sme uz vycerpaci, bez chuti viac bojovat. nebudem to tu rozpisovat,je to na dlho. pri tom vsetkom sme ale pochopili, ze nakoniec slo vzdy o prejav boja o pozornost. u nas to sposobila hlavne skolka, lebo tiez je taky iny, deti ho velmi neberu medzi seba, lebo mu nerozumeju. o to viac pozornosti si potom ziada od nas doma, odo mna teda najviac. nebude to aj u vas takto nejak?
hlavne si nemyslim, ze v tychto pripadoch treba krotit tigra, ale dietatu otvorit pevnu naruc, dat mu istotu ktoru tak zufalo potrebuje mat aspon doma. pri citlivych detoch je to to najdolezitejsie, co im mozeme dat. potrebuju vediet ze su chapani a lubeni, to im pomoze nadobudnut pocit sebaistoty. ako tu pisala @horana , nie je to jednoduche ani rychle, ale asi jedine ucinne. ak si neviete rady, najdite dobreho psychologa pre seba, aj dieta. takeho, ktory pochopi vas problem komplexne, podpori vas ked uz nebudete vediet ako dalej.
a tak ako aj ty pises, zmenit aj seba, svoj postoj k detom. spominane krotenie tigra im iba viac da najavo, ze problem je v nich a moze to viac uskodit ako pomoct. urcite im to nepomoze nastolit pokoj na dusicke a teda ich to urcite neukludni
A Filiálnu terapiu ste neskúšali? Mne sa to zdá rozumné. U nás zabralo hlavne pomenúvavanie emócií a zadávanie hraníc. A teda to, že nepoviem niečo, čo nie som ochotná dodržať. Byť rísna na seba samu je asi základ (byť dôsledna) http://www.dietaaja.sk/index.php/kurzy-pre-rodi...
@zevdavamama Myslim ze tie metody v podstate maju vela spolocneho, urcenie hranic, dodrziavanie slubov, z jednej i druhej strany, pochvala i trest. Hlavne byt zasadovy a vydrzat v tom.. drzat negativne emocie na uzde, nenechat sa manipulovat a komunikacia na dietatu primeranje urovni. Je to boj, aby nas dieta respektovalo, aby nas posluchalo, je to hlavne trening rodicov. Ma to zmysel, vidim na synovy , aj ucitelky co ho posielali sprvoti do skolky pre problemove deti sa nestacia cudovat. Este je ale dlha cesta pred nami. Dcerka je uzasna jemna bytost, s ktorou sa da vetsinu veci riesit rozhovorom , ale synator to je ina kava, vyzaduje velmi pevnu ruku ktora ho povedie.
ahojte. my sme už tiež unavení a vyčerpaní zo záchvatov našej dcéry 4r. jej amoky tu máme už od 1r. tak budem vďačná za nejaký, napíšem ďalší nápad, lebo dosť ich tu aj odznelo. už, ale nevládzeme počúvať počkajte, keď vyrastie bude to lepšie. Jej amoky sa totižto nie vždy dajú predpokladať. Nemáme problém v obchode, ak niečo chce a my to nekúpime. alebo,poviem, nech sa dohrá lebo odchádzame. Ale je strašne náladová v jednej chvíli sa s ňou objímam a smejem, a potom stačí nejaké slovo napr. dobre, dobre alebo manžel povie, láskavo prestaň a o najmenej pol hodinový amok je vystaráno. Ráno sú amoky pravidelné, veci do škôlky si chystá sama. Ráno to ale začne, nedobré gaťky, nedobré pančušky... vyskúša ďalších 5, po pol hodine stále vyzlečená, vysvetľovanie 0 bodov, začne papuľovať, vyhrážanie sa že odídem a ona tu bude sama - vystupňovanie hnevu a stres, kedže musím stihnúť vlak do práce zyýšim hlas- hnev silnie. nikto ju obliecť nemôže,iba ona sama. ak sa o to pokúsim vyzerá to, že každú chvíľu prestane dýchať, všetko vyzlečie a sme na začiatku. Do triedy vchádza zarevaná, alebo na rev príde do šatne učiteľka. Výber zo škôlky ten istý scénar + pohľady rodičov, ktorých deti robia všetko ako majú. Okrem toho sa sama hodí o zem a začne pred ostatnými na vás kričať, že prečo ste ju sotili, že ju to bolí. Ak ju chceme pohladkať aby sa upokojila, začne kričať že ju bijete a ste zlý. V nás to vrie, ale čo už na verejnosti ani kričať, len vysveľovať a modliť sa aby dostala rozum. Manipuluje: trochu si ublíži a začne revať, že sa udrela ako ju to bolí a očakáva ľútosť a upokojovanie - snaží sa obrátiť náš hnev na ľútosť. Nemôžeme jej pomôcť s ničím ak to ona sama nedovolí inak máme čo robiť ukľudniť jej hisák. Vysvetľujem dookola, pýtam sa jeprečo sa hnevá, metóda objatie - ako olej do ohňa, tresty bez efektu. Správanie v škôlke: nemá dobrú povesť už sme boli pár krát na koberčeku u pani riaditeľky radia nám na ňu tvrdú ruku. Bije deti, hryzie ich, upratovačku udrela po krku, zhodí dieťa zo stoličky, ešte sa na tom aj smeje. Riaditeľka sa nás pýtala, či nepozerá nejaké nevhodné filmy. Som myslela, že ma porazí. Telku zapíname ,až keď ide spať, inak nám hrá rádio, niekedy pozerá večerníček. Rozprávky iba na dvd ,ktoré jej dovolíme a prešli mojou cenzúrou. Keď príde zo škôlky, naje sa a hráme sa spolu - lebo sama sa neprehrá, až kým nejde spať, večer čítame knihy. Potom ďalší každodenný hnev - dôvod ide sa spať. Vkuse ju objímam, pusinkujem a hovorím jej ako ju ľúbím, ak na ňu vybehnem a uznám, že som to prehnala ospravedlním sa. Ale nevidím dôvod hovoriť jej, že má nárok na svoj hnev ak si začne sama ubližovať a očakáva že ju začnem ľutovať a ja jej naopak poviem, že sa mi nepáči, že klame. Ako sa hovorí nevieme hodiny ani minúty, čo ju zase vytočí.Čo s tým?
@sasajanaj u nas zabera, to ked sa hodi o zem a ma amok tak ju prekrocim a nevsimam si ju, tiez som zvysovala hlas ale to uz nerobim, alebo ju odvleciem do izby tam nervaci poviem jej ze ked sa ukludni tak nech ma zavola. Toto u nas funguje. precitala som uz vela rad, diskusii vyskusala som kadeco. Nemozem povedat ze je extremne zla, ale nepocuva skace na posteli mozem sto krat povedat neskac aj tak skace, tak ju chytim do zveraka zacne nervacit a potom nasleduje to nevsimanie a ovela rychlejsie sa ukludni ako ked som sa ju snazila ukludnit mojkanim, dohovaranim-vtedy mala este vacsie nervy.

Takze metoda zacala supla som do nej hend obe deti. Dcerka vyhlasila ze ona nema tigra ale ze ma slona.. 😀
tak budeme mat cirkus humberto 🙂