icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

lauricka
22. sep 2011

inak, aj to, ze sa nauci mozno skor pisat a citat, ci pocitat, este este stale nemusi byt iste, ze aj nadalej bude popredu, kludne sa moze v skole zaradit bezne a po roku, dvoch ani nebude poznat, ze to vedelo skor a nemusi ani napredovat rychlejsie nez ostatni, nie je to pravdilo

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
lauricka
22. sep 2011

@katy1979 @piacere take mamicky ani nepotrebujem stretavat, proste odignorovat a hotovo, mam radsej vzdelane a normalne zeny, ktore maju zdravy rozum, ostatnymi sa netreba nechat znervoznovat

ilijanka
22. sep 2011

môj syn má 4 roky a nevie ani čítať ani písať, napočíta do 12 a myslím že je to úplne v poriadku, tiež ma to dosť irituje, keď je všade naokolo toľko nadpriemerne nadaných detí, neverím, že je to u všetkých dané matkou prírodou, ja som sa tiež naučila čítať a počítať až v škole a som tu 🙂

lauricka
22. sep 2011

@anka. detom to nevadi, ze maju anglictinu tak skoro, zoberu si z toho len tolko, kolko chcu, naucia sa aj cesky, nemaju s tym problem, netreba sa toho bat

simonceli
22. sep 2011

@xlucia Ahoj, malá teda ještě do školky nechodí, ale rozhodně ji nehodlám učit něco na krev a dusit jí doma. Do školy se nachodí ještě tolik let, kde jí všechno naučí. Kdyby o to sama jevila zájem, tak ano, budu se jí to snažit nějak nenásilně naučit, ale pokud o to nejeví zájem, tak jí rozhodně nebudu učit a zkracovat jí to nejvíc krásné a bezstarostné dětství, jen proto, abych se pak mohla chlubit, že mám geniální dítě.....
já chci, aby moje dcera, lítala venku, hrála si, bavila se, užívala si dětství a učit se budeme prostě až ve škole. Jasně že je zvědavá a ptá se, tak jí řeknu, ale že bych musela jí učit anglicky a psát a bůh ví co ještě, tak to rohodně ne. Nevím co je to teď za dobu, že maminy mají potřebu shazovat druhé za to co s dětmi dělají a nedělají a hrozně se chvástat tím, co jejich děti umí (ale za jakou cenu)
Být tebou tak to neřžeším a když tvoje dítě prostě nechce no tak nechce, v 15-ti na něm nikdo nepozná, že neuměl ve 4 letech číst jak nějaký Samík od vedle..... 😉

lauricka
22. sep 2011

@vefi89 ako odzkradli - negativne, ci pozitivne? Povedala by som, ze skor negativne alebo nijako...ci nie?

kristi
22. sep 2011

taky mam uplne normalni dite......presne jak rikas, nektery pismenka umi, dokonce se tiskacim podepise MIA, umi pocitat do 20 nebo do kolika a cist teda fakt neumi...od toho je snad skola, zatim si deti maji hrat a blbnout a ne se uz takhle maly neco ucit....to je sileny. Jako ma dva krouzky, aby se nenudila a ty dva ji fakt bavi..... 🙂

anjelicek26
22. sep 2011

Nasa dcerka tiez lieta hodiny po vonku a cez vikend ani o nej nevieme, stale je niekde vonku s detmi od susedou.

Nemam vobec pocit, ze by ju skola obmedzovala, ci o nieco oberala, ma tam rovnako ako v skolke - mile ucitelky, kopu kamaratov, program, sport, hry a bonus navyse - vzdelanie. Ona to neberie ako nutenie...patri to proste k tomu.

Mne je uplne jasne, ze v 15-16 rokoch nikto rozdiel neuvidi, ci zacinala v 4 ci v 6. rokoch, mne ide skor o to, aky si vybuduje pristup k uceniu. Aky bude mat start. Ci to bude brat ako nieco zleho, desiveho, nieco co sa musi. Alebo to bude brat ako sucast zivota, hru, nieco uplne normalneho.

hajanka
22. sep 2011

@xlucia co sa tyka citania, moj sa to naucil sam, uplne sam, ziadne spominane drilovania ani nic podobne, je pravda, ze chodil do skolky v Anglicku, aj do skoly 3 roky, ale on to vedel uz predtym nez tam vobec nastupil, od nar. bol velmi sikovny a vo vsetkom velmi rychlo napredoval a ucil sa velmi rychlo a bol . Pisat zacal este pred troma rokmi, kostrbato tlacenymi pismenkami, ale v troch rokoch uz pisal slovicka (mam fotku jeho prvych slov vo fotoblogu ;). Ked sme sa vratili z Ang. poziadali sme o konzultaciu, diagnostiku a psychologicke vysetrenie, lebo som vedela, ze medzi beznych ziakov pri sposobe vyucby v nasom skolstve na beznom vyucovani urcite nezapadne.
Urcite sa o to neopieraj, toto nie je bezny priklad, lebo co ja viem, tak ziaden predskolak nemusi vediet ani citat ani pisat, ani som nepocula u nas aby sa to niekde v skolke doslova ucili a drilovali alebo vyzadovali, to je hlupost. Dokonca ani diagnostikovani MIN ziaci/prvaci nemusia vediet citat ani pisat (aj ked vacsina vie), vobec to nie je ziadna podmienka ani znak nadania.

To co opisujes (co si zacula od mamiciek) v uvodnom prispevku si myslim je velmi nadnesene, nie je mozne aby sa jednej triede stretlo tolko "nadanych" deti okrem jedneho 😒 uz len tento samotny fakt je trochu podozrivy.

"Nadanie" - vyska intelektu dietata sa neda nabiflovat, nadrilovat, takto to jednoducho nefunguje. A ci je nejaky rodic neprirodzene a nutene nadriluje svoje dieta v skolke abecedou, nasobilkou alebo cimkolvek inym, ono sa to napokon ukaze, lebo taketo dieta nebude mat vysoke naroky samo na seba, jedine rodic bude mat na neho vysoke naroky, nebude samo od seba dychtit po informaciach, nie je na to proste zrele, nebude mozno mat taky bohaty slovnik, nebude mat vynijakuju pamat a pozornost, bystrost, schopnost rozpoznat a zachytit vsetky detaily, pouzivat abstraktne pojmy, nebude mat take vyborne argumentacne schopnosti, potrebu skumat veci do hlbky (ci uz matematicku ulohu alebo hocico v beznom zivote), schopnost vidiet pricinu a nasledok, sklony k perfekcionizmu... a je toho este vela. Takto to proste nefunuje. Nech len rodic nabifluje svoje dieta, nadaneho z neho nespravi, kym na to ono same nebude mat dane predpoklady.
Takze ja by som tie mamicky (rodicov) vobec ale vobec neriesila. V konecnom dosledku tymto len uskodia vlastnym detom a aj tak si nic nedokazu.

hajanka
22. sep 2011

@cmulinko
@dominika1988 a co budu tie deti potom robit v prvom rocniku v skole v beznej triede pri terajsom sposobe vyucby a osnovach?

jaduska
22. sep 2011

@hajanka a ty máš akože zmapované všetky materské školy na Slovensku, že ako tam prebieha výchovno-vzdelávací proces????

Baby nehnevajte sa, asi budem trochu mimo témy, ale poniektoré máte fakt strašne skreslené predstavy o tom, čo sa v škôlkach deje. To, že sa tam deti iba hrajú, spievajú, recitujú je blbosť. Keď sa dieťaťa opýtate, čo dnes v škôlke robili, tak vám určite nepovie, že "rozvíjali sme matematické predstavy, alebo rozširovali sme si slovnú zásobu o prídavné mená, či trénovali grafomotoriku a pod." Hlavnou edukačnou metódou v škôlkach je predsa hra. Existuje niekoľko typov hier, sú hry spontánne a tiež hry riadené a usmerňované učiteľkou....A k tej disciplíne- v škôlke majú presne stanovený denný režim, ktorý dodržiavajú, sú aj aktivity, pri ktorých musia deti istý čas sedieť a sústrediť sa, tiež aktivity, pri ktorých pracujú samostatne.... A poviem vám, že deti v materskej škole majú väčšiu disciplínu ako napr. deti v školskom klube detí....

hajanka
22. sep 2011

@jaduska nie urcite nemam 🙂 ale poznam skolky v nasom meste, vyberali sme jednu za druhou, uz ani neviem kolko ich bolo co sme ich obisli a je normalne ze som sa zaujimala aj o to ako funguju, lebo my na tom zalezalo. Ja som sa vzdy po obede pytala pani uciteliek co robili, niekedy preberali tematicke celky tykajuce sa prirody, inokedy kreslili vesmir.... ale ani raz mi nebolo povedane ze sa ucili pismenka 😕

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
jaduska
22. sep 2011

@hajanka v škôlke sa deti učia tzv. prípravné cviky - robia oblúčiky, čiarky, lastovičky a pod. Sú to prvky budúcich písmen - teda písaných. V podstate pri písaní spájajú tieto čiarky a oblúčiky do písmen. Napr. také písané "a" sa skladá zo slzičky a "kvačky" (laicky povedané, odborne sa to volá inak). No a deti v škôlke netrénujú písať "a", ale raz si trénujú slzičku, inokedy "kvačku".... Čo sa týka čítania, v škôlke sa rozvíja predčitateľská gramotnosť - deti sa učia hlavne počúvať a rozoznávať písmená na začiatku a na konci slova, učia sa "čítať" obrázkové príbehy.... Takže škôlka naozaj nie je iba o bláznení, recitovaní a spaní.... Teda aspoň by nemala byť, ale za všetky škôlky neručím 🙂

hajanka
22. sep 2011

@jaduska predpokladam ze si ucitelka v materskej skolke. Nie v nasej skolke nerobili ziadne obluciky ani lastovicky. To robia deti v prvom rocniku v beznych triedach. Aj ked, ja osobne by som bola veeeeelmi rada keby taketo nieco robili, kvoli synovi, lebo ako som pisala, on sa v skolke nenormalne nudil a stagnoval (sice on by sa nudil aj pri lastovickach, ale tak urcite by to bolo lepsie ako neustale recitovanie basniciek a pre neho nudne kreslenie). Ale bohuzial nic take sa nebolo a tych par mesiacov tam doslova pretrpel, lebo musel. Ono by to bolo urcite prospesne aj pre ostatne deticky, ja som plne za, ved sme to okusili v Agnlicku, ale to potom by trebalo zmenit aj osnovy na skolach v prvych rocnikoch a posunut ich uz niekde dalej, bez toho to nema nejaky velky zmysle, akurat tak porovnavanie deti, tvoje vie, moje nevie.... a presne o tomto je tato tema 😉 😖

jaduska
22. sep 2011

@hajanka veď ja som sa ospravedlnila za odbočenie od témy, ale nedalo mi nezareagovať... 🙂

V podstate táto téma nie je tak o deťoch, ale skôr o rodičoch.....a že to niektorí preháňajú a prikrášľujú skutočnosť, hlavne ak sa týka ich detí, tak to je fakt....

hameeda
22. sep 2011

@xlucia : jaj tak toto sa mi paci,,a hlasim sa ja mam doma normalne deti,,a ja som stastna ze ich mam

hajanka
22. sep 2011

@jaduska ale ved ja rada diskutujem a rada sa dozvedam nove veci 🙂 a myslim, ze si vobec neodbocila od temy. To co pises ze je to hlavne o rodicoch, s tym plne suhlasim. Rodic by mal respektovat svoje dieta take ake je a nerobit neho nieco co nie je. Ani netusi ako mu tym moze ublizit.

jaduska
22. sep 2011

@hajanka tak s tým musím jedine súhlasiť 😉

anjelicek26
22. sep 2011

Nemyslim, ze je to odbocenie od temy. Ake je normalne dieta? Asi kazde. Len su normalny rodicia a rodicia, co svojho potomka maju chut prezentovat, zlepsovat alebo aspon "dotahovat" na uroven ich "vzoroveho" ineho dietata aj nad ramec jeho vlastnych moznosti.

mufo24
22. sep 2011

Nečítala som celú diskusiu, ale podľa mňa treba deti najskôr naučiť si zaviazať šnúrky, vysmrkať nos a utrieť zadok po použití WC, zakasať si tielko do nohavíc atď...Mnohí škôlkari vedia čítať, hrať sa na PC, poznajú anglické slovíčka, ale sú pozadu v základných samoobslužných činnostiach. Ak dieťa samé javí záujem o nejakú činnosť tak prosím, ale nie za každú cenu len aby sa rodičia mohli vyťahovať pred druhými.

anjelicek26
22. sep 2011

@mufo24 - hej ale aj to ide na triko rodicov, ked si skolkar nevie sam utriet zadok 😕

vefi89
22. sep 2011

@lauricka myslela som negatívne... keď má rodič vysoké očakávania, dieťa sa skôr či neskôr dostane do štádia vzdoru....ale to je môj názor (a sama som tak dopadla 😅 )

mmaattuuss
22. sep 2011

Podla mojho nazoru veci netreba predbiehat a zbytocne deti netreba zatazovat. Maju sa ucit postupne to, co zodpoveda ich veku. Potom sa deti budu v skole len nudit a budu tam vyvadzat. Ina je situacia, ak dieta javi zaujem o nieco viac - napr. ze sam chce poznat niektore pismenka a podobne. V sucasnosti je to casto tak, ze rodicia chcu, aby ich deti co najrychlejsie vsetko vedeli a velmi vela sa deti medzi sebou porovnavaju a ked niekto nieco este nedokaze, tak ako ini, tak sa to hodnoti ako nieco zle.

hameeda
22. sep 2011

@anjelicek26 : no ja neviem ale ved tolke generacie to bolo tak ze sme sa kludu ucili az v skole,,preco by sa to malo menit,,a pozri vyrastli aj uspesny doktory aj podnikatelia,,tak naco pchat deti skor do skoly nech kto chce si da svojich geniou do sukromnej

anjelicek26
22. sep 2011

@hameeda - hm len sukromna stoji majetok a skolok pre nadane deti - no je vobec taka? Kto na to ma? Hrstka ludi, co deti maminy na materskej, s hypotekou a priemernym slovenskym platom u tatina? Ta nezmoze nic aj keby ako chcela tu sukromnu skolu neuplati. Takze jej dieta pojde do normalnej skoly. Selekcia proste 😖

Ono svet sa meni - aj deti sa menia. V dnesnej dobe vedia tie deti omnoho viac, ako sme my vedeli kedysi, A to myslim uplne vazne. Zahlcuju ich informacne zdroje - televizia, internet - co my sme vlastne okrem vecernicka ani nepoznali. Preco by sme mali nieco menit?

Kedysi sa snazili "za kazdu cenu" drzat zlaty stred - priemer. Sikovne deti nechceli byt za biflosov a casto proste drzali usta. A tie horsie deti "nejako" tahali zo sebou, rodicia chodili do skoly s uplatkami, balickami, prosikom, aby to dieta "nejako" na tie stvorky utiahlo. Lebo prepadnut je na slovensku koniec sveta. Ale je toto spravny pristup? Je ten stvorkar na dobrej skole stastny? Ked vie, ze je najhorsi a proste na to nema?

hameeda
22. sep 2011

viete napriklad u nas v syrii skolky nie su,,deti do skolky nechodia, maximalne tak idu v piatich rokoch do pripravky a skolstvo je tu dost prisne a narocne na ucivo,,aj napriek tomu tu su univerzity plne,,su tu skvely lekary ktorym vecsina slovenskych nesiaha ani po clenky,,su tu uspesny podnikatelia,,uspesny dizajnery, stavitelia,,,,a to aj bez toho aby vedeli citat a pisat v troch rokoch,,,tak kam sa ponahlad,,chyba je v celom tomto svete,,aky je uponahlany,,kazdy chce vsetko,,,uz nikto nechce zit obycajnym zivotom,,zo vsetkym sa prehana a to nehovorim len o detoch a rodicoch,,uz v tehotenstve,,take vitaminy onake,,lekary a reklamy a ine mamicky nam davaju pocit ze to nase dietatko snad zomrie bez tych kadejakych umelych vitaminov,,a proste skoda reci,,lebo aj tak tu asi vecsina nepochopi ze co tym myslim,

hameeda
22. sep 2011

@anjelicek26 : jasne ze vedia viac ako sme vedeli mi, to je proste doba ale naco sa ponahlat akoze k comu to bude dobre,,ako napriklad aby potom koncili strednu skolu v 16, a potom co,,,povedzme ze nie vsetky idu studovat vysoku,,co bubu robit,,nie su plnolete,,zamestnat sa nemozu,,alebo posunieme plnoletost a budeme zamestavat deti? alebo sa zmeni povinna skolska dochadzka na 11 rokov,,a naco,,,ja som dost casu stravila v ,skole,,a nevyuzila som z toho ani 10 % co som sa naucila,,,a ked sa pozriem na svoje spoluziacky tak vecsina je na tom rovnako ako ja,,,takisto prevadzkovanie skoly nieco stoji,,no neviem ja som rada ze moje deti mozu byt detmi,,mozu lietat po vonku a hrat sa,,a som rada ze nemam doma ziadnych geniou,,moj 2,5 rocny este ani poriadne nerozprava a ani vobec by ma nenapadlo niejako ho k tomu nutit,,on sa rad hra s autami,,kockami,,s loptou a ja som stastna ze on je stastny

hajanka
22. sep 2011

Nemala by si hadzat intelektovo nadane deti do takehoto vreca. Dieta nemusi byt mini Einstein ani genius. Je to dieta ako kazde ine, je normalne ako kazde ine. Len ma vyssie naroky. Nadanie je darom ktore dostane do vienka, ale treba ho rovijat, aby ho neskor mohol uz dopely clovek vyuzit na vytvaranie niecoho originalneho, hodnotneho a prospesneho. Vacsina rodicov a laikov ma strach z toho stitku a nadanie vnima ako nieco negativne.
Mne sa nepaci odsudzovanie ani jedneho ani druheho, cize ani beznych normalnych deti ani nadanych normalnych deti. Nech si kazdeide svojim tempom. Ani jedno ani druhe netreba do nicoho nutit, ani ich odsudzovat.
@hameeda