icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

sisaka
22. sep 2011

mam pocit, ze vobec nechapete, co sa vam tu @hajanka a
@anjelicek26 snazia vysvetlit, problem je asi, ze si zakazdym predstavite slovensku skolu a preto je pre vas nepredstavitelne, aby 4 rocne dieta chodilo do skoly. Skusim vam to priblizit. Kym na SLovensku dieta v prvom rocniku cita hlavne zo slabikara, kde su tie najnudnejsie texty, ake existuju (doma mam 2 druhy a teda jeden horsi, ako druhy) a to ma doma precitat jeden text za ulohu 5x (mozno viac) dieta tu v Kanade si zo skoly donesie knizku, ktoru si samo vybralo, na temu, ktora ho zaujima a je na takej urovni, ktora zodpoveda jeho urovni citania. Nikto sa tu necuduje, ze v prvej triede je kazde dieta na uplne inej urovni a cita z kniziek, ktore maju od par slov na jednej strane, po niekolko viet na jednej strane, dieta sa tesi, ako si doma knizku precita, lebo si ju same vybralo, ucitelka presne vie, ako dieta na tom je a podla toho ho usmerni, z ktorej skupiny kniziek si ma vybrat. Prirodoveda - na Slovensku pani ucitelka urobi vyklad, mozno spestri nejakymi obrazkami, deti sa maju na ulohu naucit text zo strany 4 a 5 a potom sa skusa, kto sa to ako dobre nabiflil. V Kanade - deti maju v triede rozne zvieratka od skreckov, cez rybicky, jasterice, o ktore sa striedavo staraju, dcera priamo v triede mohla pozorovat ako sa husenice zakukluju a potom su z nich motyle, ziadne ucebnice, ziadne suche vysvetlovanie, ale pozorovanie prirody, javov v nej, takisto mali vajicka, z ktorych sa im vyliahli male kuriatka, o mnozstve pokusov na rozne temy od magnetizmu, cez skupenstva vody ani nejdem pisat, do 7 rocnika nenosila a ani v skole nemala ani jednu ucebnicu a aj napriek tomu sa dokazala naucit veci, ktore si stale pamata, ziadna biflovacka a o tyzden nevie, o com je rec. Vyucovanie - na Slovensku deti sedia na zadkoch, za lavicami najlepsie bez pohnutia, od nekonecneho sedenia ich delia len kratke prestavky, necudo, ze to mnohe nezvladaju, dcera v prvych rocnikoch ani nemala lavice, vsetko prebiehalo bud pri zoskupenych stolikoch, alebo sedeli deti na zemi, pre deti, v kazdej triede bol kutik s vankusmi, kobercekom, kde si deti, ktore uz mali toho dost mohli oddychnut, zobrat si knizku precitat si nieco... vyssie rocniky su tiez neporovnatelne, deti su vtahovane do vyucovacieho procesu, vyucovanie sa neda len pasivne presediet, od dietata sa vyzaduje aktivita, vlastna inciativa, vyjadrovanie pisomne, ci ustne vlastnych nazorov a ich obhajoba, zda sa mi,z e ucitelia, ktori tu ucia to robia z lasky a nie za trest, ruku na srdce, kolki ucitelia urobia pre deti v triede party (z vlastnych penazi, ziaden triedny fond) len preto, ze sa im podarilo nacvicit hru o Sokratovi, dcerin ucitel minuly rok zobral decka spolu s jednym rodicom v nedelu na vylet na jednu horu, o ktorej dcerina skupina citala a rozoberala toto dielo na vyucku, isiel vo svojom volnom case, zobral aj svoju malinku dceru zo sebou, nedostal za to ani cent, decka mali obrovsky zazitok, videli na vlastne oci, o com sa v knizke pisalo, na to dielo len tak rychlo nezabudnu a chvaleni deti a vyzdvyhovani ich pozitiv ani nejdem pisat, to je 100 a 1, vobec mi nevadi,ze dcera sa mnozstvom vedomosti nechyta na slovenske deti, ale som si ista, ze to co sa naucila je trvale, zboznuje svojich ucitelov, ma radost zo ziskavania vedomosti, pritom nie je ziaden nadpriemerny ziak, vobec mi nevadi,ze z nej nebude vedecka kapacita, ci neurochirurg, su aj ine povolania

sova33
22. sep 2011

@sisaka V tomhle s tebou plně souhlasím, není důležité odkdy dítě do školy chodí, ale jak probíhá výuka a jestli tam chodí rádo. Děti by to mělo bavit a měly by samy chtít se dozvědět víc ( a co si budeme povídat, v předškolním věku to tak je, děti se ptají, zkoumají, objevují). Je smutné, že u nás v ČR je to většinou v 1. třídě opouští ☹
Ale nic nejde samo od sebe a nic se nezmění, dokud to tak bude všem vyhovovat. I z toho důvodu jsem snad poprvé v životě začala uvažovat o domácím učení.

cmulinko
22. sep 2011

@hajanka tu v Irsku je to tak,ze dieta zacina skolu ako 4 rocny...moj syn ma odklad koli jazyku.takze na buduci rok uz ide do skoly...bude mat 5 rokov.prve 2 rocniky sa tu nazyvaju Junior a Senior,kde sa deti stale vzdelavaju formou skolky....maju uz toho sice viac,ale stale su v triede hracky a vyucovanie je zabavne a nie az tak disciplinovane ako v 1 rocniku na Slovensku....az po tychto rocnikoch zacina 1.class.osobne skusenosti s Irskym skolstvom nemam...takze sama som na to zvedava co nam Irska skola ponukne.

jabadaba
22. sep 2011

@bertica.h no trosku nepochopena tema, nie? 🙂 Nevsimla som si tu snahu robit z niekoho obludy, ale poukazanie na to, ze su mamicky, ktore maju potrebu podla vlastnych deti porovnavat a hodnotit tie druhe. To asi autorku stve, tak som to pochopila ja. Su deti, ktore su mimoriadne nadane urcitym smerom, citaju, pocitaju a nemusi ich to nikto drilovanim ucit, su deti, ktore o toto zaujem nemaju. Su deti, ktore ovladaju temy ako vesmir, ekologia a maju o to prirodzeny zaujem a su deti co zas ovladaju basnicky, riekanky ci vedia jazdit na bicykli bez pomocnych koliesok. Kazdy je iny. Co aj mne prekaza, ked sa niektora mamicka ma potrebu dorabat poznamkami typu a ten tvoje este nejazdi na bicykliku? A on nevie spamati ziadnu basnicku, riekanku?...no nie! Nevie. Zato ovlada take veci, ze dospeli zasnu. Ide o to, aby si kazdy hladel svojho a nehojil si vlastne ego na ucet inych. Zazila som aj ja taku mamicku.

sisaka
22. sep 2011

@sova33 no uplne si to vystihla, nieco sa v tom prvom rocniku stane, ked deti stratia tuzbu dozvediet sa nove veci, prestavaju sa pytat - myslim si, ze to jasne poukazuje na zly system, je smutne, ze v krajine odkial pochadza Komensky sa jeho ucenim neriadia ☹

macamac
22. sep 2011

@xlucia ahoj,nečítala som príspevky-tak sa možno budem opakovať 😉
pre toto nerada počúvam rozhovory iných mamičiek 😉 jednak nerada porovnávam a nedá sa posudzovať,lebo nevieme,či ich deti sú prirodzene nadané alebo vydrilované, i keď musím uznať,že v poslednej dobe pribúda ani nie tak detí ako mamičiek,ktoré mnohokrát viac o tých svojich deťoch narozprávajú,ako je pravda 😉
a hlavne-učím na 1.stupni ZŠ a za svoju 13 ročnú prax som učila väčšinou prvákov,môžem teda posúdiť,ako na tom deti sú a nemôžem súhlasiť so @sirinka pretože znova zovšeobecňuje a z počutého od jednej pani učiteľky si robí názor 😉
trochu sa ma dotklo,že píše,že v škole nenaučíme deti písať,čítať,počítať....neboj-naučia sa všetky,pri dobrej spolupráci rodiča so školou a jeho záujme o vlastné dieťa 😉
chcem len povedať,že je hlúposť,že dnešné deti sú hlúpejšie oproti minulosti. povedala by som,že je to zhruba rovnaké s jedným veľkým rozdielom-dnešné deti majú neskutočný prístup k informáciam,sú doslova prehustené nimi,až sa v tom nevedia orientovať. a sú na ne kladené neskutočné nároky oproti našim časom-takže ich aj trochu ľutujem
kto má prelúskanú reformu,presúvanie učiva z vyšších ročníkov do nižších-vie,o čom píšem
osobne nie som zástanca učenia sa popredu s deťmi-pred nástupom do školy, samozrejme,je rozdiel,ak je niekto nadaný a vie si vydedukovať napr. písmená sám,alebo ich odpisuje....skrátka ak je to prirodzené,je to ok,nie nasilu
ja si myslím,že dieťa by malo začať objavovať svet písmen,čísel,abecedy,...v škole-o tom to je a potom plní ten 1.ročník svoj účel,dieťa sa tam nenudí, objavuje nové, má záujem....

a pridám ešte postreh-dnes je skôr trend,že pribúda veľa detí s poruchami,učenia alebo správania a veľa detí je integrovaných. to,čo sa kedysi riešilo zlou známkou alebo opakovaním ročníka, má dnes v mnohých prípadoch už určenú svoju diagnózu
a samozrejme-stále sa nájdu prípady,že rodič sa deťom venuje minimálne
doba je zlá, rodina je dnes vzácnosť, dnešné deti okrem množstva úloh a povinností riešia ešte aj svoje rodinné pomery-ako nie riešia doslova,ale určite ich prežívajú....mnohé majú už tretieho "tatina" alebo žiadneho, niektoré žijú len so starými rodičmi....

achjo,odbočila som od témy 😉
@xlucia aby som aj tebe konkrétne odpovedala-nie si divná,neboj,si normálna a to je fajn,dnes už sa mi zdá,že aj tej normálnosti ubúda 😉 neboj sa-v škole a s tvojou pomocou sa všetko naučí,príde ten správny čas,každý ho má inokedy 😉 držím palce 🙂

zuzana76
22. sep 2011

@sisaka trochu odbocim od temy, som ucitelka a ver mi, ze aj tu na Sk ucitelia robia pre deti mnoho veci z vlastneho vrecka 😉 a vo svojom volnom case

macamac
22. sep 2011

@sisaka pekne napísané 😉
k tomu pár slov-ja som vždy mala napr. v triede koberec,vankúše,pohovku,kútik s hračkami,knižkami podľa výberu-záujmu detí-to som sa naučila hneď pri nástupe do praxe od jednej PANI UČITEĽKY so 40-ročnou praxou,skrátka tieto menšie deti potrebujú pauzu,vystrieť chrbátik,oddych...a veľa hodín sa dá odučiť na koberci a hlavne aj na hudobnej sme mali priestor na tanec,dramatizáciu....skrátka aj tu na Slovensku nie sú všetky učiteľky a školy rovnaké,takže stále tvrdím-žiadne zovšeobecňovanie neplatí,i keď možno tu to nie je pravidlo,ale skôr výnimka-ale sú školy,ktoré pracujú a učia inak-len ich je málo a nie sú "medializované" 😉 naša škola je trochu "iná" v tom lepšom slova zmysle myslím 😉

hameeda
22. sep 2011

@sisaka : ja som nepovedala ze slovenske skolstvo sa mi paci,,tiez si myslim ze tam deti ucia upne blbosti ktore uz su zastarale a zmenu by to urcite chcelo,,ale na to aby sa zmenili ucebnice a skolstvo nemusia tie deti do skoly v 4 alebo 5 rokoch,,tak som to myslela,,ze proste ja som rada ze nejdu do skoly skor,,zmenu v skolach a formy ucenia to by som privitala urcite aj velka vecsina mamiciek,,ale zmenu nastupneho roku nie, aj keby sa malo v 4 rokoch ucit povedzme hrou,,viem ako to v takych skolach funguje,,uz som trosku toho sveta videla,,ale proste ja by som to nechcela tak pre moje deti,,nechcem aby predbiehali,,chcem si ich uzit aspon pokial do tej skoly nastupia,,nechcem od 4 alebo 5 rokoch sa s nimi ucit alebo robit domace ulohy,chcem sa s nimi blaznit, hrat sa, pretoze uz ked pride skola,,pridu povinnosti,,nechcem aby moje dieta v styroch rokoch malo povinnosti aj ked formou hry alebo zabavy,,ved ten zivot je cely potom uz len o povinnostiach,,skola,praca, rodina, vnucata,,ani sa clovek nestaci divit ako to rychlo bezi,,je predsa nadherne ked deti maju ten cas bez povinnosti,,bez ucenia,,proste bezstarostne detstvo,,ja viem ze im tam od zaciatku nenatrepu pisanie a citanie a pocitanie, ale aj tak,,

sisaka
22. sep 2011

@macamac to je mi jasne, ze nie vsetci ucitelia su rovnaky, ale ako pises taky pristup k uceniu je na sk skor raritou a mozno ho uplatnuju na nadanych detoch inak moc nie, tu je to standard - dcera chodi do statnej skoly, ziadna sukromna, charterova, ci pre nadane deti

zuzana76
22. sep 2011

aj moja svokra je ucitelka 1. stupen ZS, deti chodia velmi radi do skoly, rodicia su velmi spokojni, je svedomita a to uci uz niekolko desatroci, takze nemyslim, ze skolstvo u nas je na tom katastrofalne, skor si myslim, ze ucitelia nie su odmenovani podla toho, aku pracu vykonavaju. Ja som absolvovala staz na nemeckom gymnaziu a teda bolo to uplne to iste ako tu, ba by som povedala, ze mozno este aj horsie, islo o vychodne Nemecko.

macamac
22. sep 2011

@anjelicek26 ok-pravda,ale odklad prečo? jednak preto,že dnes zákon umožňuje rozhodnúť o tom aj rodičovi 😉 a zase-ja na odklade nevidím nič zlé,rozhodne ešte nikomu neuškodil,skôr naopak-potvrdené aj od učiteliek s viacročnou praxou
myslím,že rozumná matka si pozná svoje dieťa a ak vidí,že je napr. hravé a nevie sa sústrediť na jednu činnosť,alebo pod. tak ho nechá ešte rok "vyhrať sa" a myslím,že je to fajn
horší je iný prípad-ak PPP odporučí odklad,ale rodič nesúhlasí-lebo čo by povedali v rodine,susedia,... a šupne ho do školy-potom tam len trpí,lebo je neúspešné a cíto tlak...takže odklad nie je strašiak 😉
ako mala som už aj 5-ročných prvákov,kde na žiadosť rodiča a po konzultácii na PPP pre intelekt boli odporučené do školy o rok skôr a bolo to v pohode, tak mala som aj deti s odkladom-ktoré stále neboli pripravené na šk.dochádzku svojou zrelosťou

hankaogurcakova
22. sep 2011

na všetko je čas,tak im treba dopriať🙂,čas odstaviť sa od prsníka,čas prestať nosiť plienky,spať samé vo svojej posteli atd.deti sa majú hrať,ak sú prirodzene nadané a samé si spájajú písmenka tak je to ok,ale ak ich ma rodič učiť vopred čítať pred nástupom do školy,tak to je viac než nerozumné.Naše prvé tri deti nevedeli vôbec čítať,písmenka niektoré poznali,rátali do sto,ale len preto že ich to bavilo.Taktiež budeme postupovať pri štvrtom najmladšom.Netreba to preháňať a hlavne porovnávať,a propo???čo bude robiť ich učiteľka v prvej triede?sedieť zo založenými rukami?

sisaka
22. sep 2011

@hameeda ja ale vobec nemozem hovorit o nejakych domacich ulohach v pravom slova zmysle a povinnostiach, to, ze si dieta donesie domov na precitanie knizku, ktora ho zaujima, nie je pre mna a moje dieta povinnost, ale radost (od malicka s detmi predsa citame a tesi ich, ked si konecne mozu nieco precitat aj same, vsak take su vsetky deti, kolke tu pisu, ako sa to deti same naucili v 4-5 rokoch, tak tu sa to nenaucia uplne same, ale pani ucitelky im v tom pomozu), ine "ulohy" taketo male deti domov nenosia (aspon tu nie)

macamac
22. sep 2011

@sisaka ja ich uplatňujem na všetkých deťoch 😉 ale jasné,že v školách s nadanými deťmi sa pracuje inak
ako som skôr za zážitkové učenie-podľa sterého pravdivého-"radšej raz zažiť,ako 100krát počuť" 😉

hajanka
22. sep 2011

@sisaka 100% suhlas so vsetkym, krasne opisane, a samozrejme je to este ovela viac, ale to by bolo na samostanu diskusiu 😉

macamac
22. sep 2011

@sisaka no aj úlohy-znova ako kto. ja keď pracujeme pekne na hodine,že sú aktívni,snažia sa,stihneme porobiť,čo treba-tak nevidím dôvod na úlohu,ale samozrejme-dávam,nie každý deň,nie z každého predmetu a len toľko,aby im to zabralo len pár minút-aj tým slabším

sisaka
22. sep 2011

@macamac no tam je pes zakopeny, ak je dieta hrave, tak ma este cas nastupit do skoly, nie je zrele. Tak ja som stastna, ze moje dieta bolo vzdy hrave ( vsak take dieta ma byt, nie?) a v skole to za prekazku nebolo nikdy povazovane. Kludne mi vysvetlite, co je zle na tom, ak 6 rocne dieta je hrave?

hameeda
22. sep 2011

@sisaka : ano ale su aj deti ktore sa v 4 - 5 rokoch same citat nenaucili,,to akoze potom tie mamicky maju mat pocit ze ich deti su hlupe? moja mala sa to naucila az v skole,,a nechcela by som aby sa to ucila skor,,a je to sikovne dievca,,,o to tu ide,,ze nie vsetci chcu mat take sikovne deti abz uz v 4 rokoch citali,,moja aj teraz ked cita krasne je radsej ked jej citam ja,,a ja som rada ze jej mozem citat,,nechcem aby si citala sama

hajanka
22. sep 2011

@sisaka .....jeej a presne na tie knizky rada spominam, mam doma odlozene zositky na pamiatku a casto si ich so synom prezerame, kazdu stredu nosenie kniziek library book na citanie 😵 podla vlastneho vyberu, stale ina knizka, vzdy novy zaujimavy rozpravkovy pribeh, k tomu si do zositka vzdy nakreslit nieco a napisat co ho na pribehu najviac zaujalo, prerospravat pribeh vlastnymi slovami, mohli si aj nalepit obrazok z casopisu a dozdobit podla vkusu 🙂 a mile slovne hodnotenie a pochvala na zaver 😉 ziadny "slabikar" a znamky a pod. Uplne odlisna motivacia 😉

macamac
22. sep 2011

@sisaka 😉 ako v pohode-myslela som hravé v tom zmysle,že ho nedokáže niečo zaujať-upútať na dlhšiu dobu,nejaká hra,činnosť,lebo sú deti,čo rozložia stavebnicu, o 5 min autá, o 10 minút kreslia, o 3 minúty zas iné...ako šantivé,hravé-neviem no,tak nejak....jasné,že hravosť nemá zmiznúť s nástupom do školy-veď v konečnom dôsledku je aj škola hrou a učia sa v nižších ročníkoch hlavne formou hry-aj keď to možno ony ako hru neberú
ja som sa hrávala do 14rokov 😕 😀 😀 to dnes už deti sexujú 😲 😀 😀 🤐

hameeda
22. sep 2011

@sisaka : ani ja v tom nevidim nic zle,,a dufam ze moje deti budu dlho hrave,,lebo je to krasny cas,,pre mna aj pre nich,,,

sisaka
22. sep 2011

@hajanka no asi tak, je toho ovela viac 😉

lucia20
22. sep 2011

@xlucia nedalo mi ti neodpovedat. neboj, aj ja mam doma take deti ako ty... preco ich mam nutit. starsia by to v pohode zvladla. bavi ju to, ale uci sa samovyucbou. pismenka sa uci sama, na anglinu chodi sice, ale kruzky sme pridali az tenoto rok na ich ziadost. preco im mam nicit detstvo??? sak to budu robit dalsich 15 rokov v skole minimalne. nech maju detstvo. trapit a drilovat budeme az bude treba.

macamac
22. sep 2011

@hajanka takéto učenie je u mňa úplne normálne 😉 veď aký zmysel má len suché čítanie?toto je moja prax-prečítame,povieme,nakreslíme,nalepíme-hlavne u prvákov,keď nevedia písať,tak ako inak majú vyjadriť dej? 😉

hajanka
22. sep 2011

@hameeda nechapem, preco nechces aby si citala sama? Co je na tom zle??? 😨 ved to je to najlepsie co moze dieta urobit, citat si. Moj drobec za cita vela, hrozne vela a velmi rad, neviem si predstavit, ze by som ho nemala nechat citat si ho sameho. Za necele dva mesiace precital pottera cez 700 stran, vcera si v kniznici pozical kroniku rodu spiderwickovcov, ci ako sa to vola, za den precital jednu cast, dnes precital druhy diel, jeden diel ma nejakych 120 stran. Co je na tom zle?

irriss
22. sep 2011

@hajanka
Mam doma stejneho knihomola....
za 2 dny 220 stranek!!!!
posledni kniha: autor: John Stephen "Atlante di Smeraldo" temer 500 stran za par dni....

Samostatna cetba umozni diteti stat se soucasti knihy....kdokoliv muze byt rusivy element, i kdyby ani nedychal..

p.s. ale dcerka je uz starsi 🙂

hajanka
22. sep 2011

@macamac ano je to normalne a hlavne pre deti prirodzene a velka motivacia pre ne 🙂 hlavne ta pochvala a nalepky 😵 toto robil v skole ako 4 rocny

sisaka
22. sep 2011

@hajanka no presne take robila aj dcera, akurat teda az tak gramaticky spravne to nemavala 😉

bertica.h
22. sep 2011

ja som absolutne spokojná s našou školou p.učitelkou -je staršia ael vie ako na deti.
prefocuje im cvičenia,maju krásne učebnice-malá chodí do školy v čechách.za mna spkojnost.p.uč.jke uveodmená že malá je "nadaná",má papier z PPP a bude podla neho pracovat.
absolutna spokojnost...takže zas sa mi nepáči že z českcýh a slovenských škol su tu robené akési strašiaky detí..dávno to tak nieje