icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

alenka600
23. sep 2011

@sova33 Suhlas! Moj synovec a neter nehovorili do dvoch rokov, proste nic, ani obraz ani zvuk, len slabiky lala, gaga, blabla. A potom ako zacali hovorit, tak odvtedy usta hadam ani nezavreli 🙂 A ked mal synovec 3 a pol roka, tak chapal, ze preco sa cicavce nerodia z vajicka. Nie ze vedel vymenovat cicavce, ale raz ma nachytal na hruskach, ked som si z neho utahovala a rozpravali sme sa, o zvieratkach co sa rodia z vajca a ja som si utahovala, ze napr. medved. A on na mna len pozrel a vravi - ale ved to je cicavec...takze tomu rozumel. 3 a pol rocny! Ale zase nevie poriadne kopnut do lopty a je tochu sportove drievko ako sa tomu hovori 🙂 A jeho mala sestra?Ma 5 rokov a hra futbal s 10rocnymi susedmi a oni ju akceptuju. Ona nie je tak rozhladena ako jej brat, ale ma tak siroke lakte a s takou lahkostou vsetko robi, ze je totalne stastna. No je to normalne? Ja osobne si myslim, ze nie je dobre porovnavat sa so susedovymi detmi, so spoluziakmi, so znamymi. Co dieta, to ine, ine slabosti, ine silne stranky. Synovec neznasa pozornost a neter miluje tancovat na javisku. Tak im rodicia dali moznost vybrat si take zaluby, ake im vyhovuju a deti su spokojne. A neriesia to, ci su ich deti zaostaleejsie alebo pokrocilejsie ako "normal"

hajanka
23. sep 2011

@vejula podla mna to je presne to o com sme tu pisali, nemal asi motivaciu, podporu a ten spravny pristup pre rozvoj jeho intelektu a tak sa ostal jeho potencial nevyuzity, premarneny, tak ako to opisala aj @anatanka

xlucia
autor
23. sep 2011

no vidim ze sa to tou rozbehlo jenda radost. asi som sa uplne presne nevyjadrila uplne presne na zaciatku, ale niektore maminy ma pochopili hned.
proste nezavidim rodicom genialnych deti, ale vadi mi , ze musim obhajovat to, ze moj syn sa bavi tym, ze sa hodinu bicykluje a potom v krikoch dve hodiny buduje bunker z kdejakych konarov, namiesto toho aby som ho doma ucila citat vsak aj my citame knihy a diskutujeme o tom co je vnich. ma rozhlad, a nie maly. ale nie nasilu. podla mna je to v jeho veku normalne.
proste ako by som ja nebola normalna ze nedrilujem dieta odusu.
keby ste videli pohlady niektorych maminiek po otm, co zistia ze v skolke maju anglictinu ale syn na nu nechodi, tak pozeraju ako keby som vysla z puste... minimalne musi mat asi dusevnu traumu to moje dieta, taky chudacik, ako ho polutovali... 😲
a inak k tomu vyvinu, no mam pocit, ze napr. moj starsi sa vyvija tak skokovo. do 2,5 roka povedal mozno 30 slov. ziadne vety, ziadne slovesa. a potom v priebehu mesiaca zacal a odvtedy neprestal. nezavre usta niekedy ani v noci, co mele zo sna...
alebo dostal kolobezku. vysvetlovali sme do nemoty, ako nato. neslo mu to, nervacil. tak sme to nechali tak, a o dva mesiace si ju vypytal sam, a po hodine jazdil tak, ze som musela za nim poklusom behat.
nedonutim ho pisat ani za nic. a zrazu prisiel a podpisal sa. ale to je zas vsekto co vie napisat.

hajanka
23. sep 2011

@xlucia suhlasim so vsetkym, len mi asi treba objasnit tuto vetu poslednu:

... nedonutim ho pisat ani za nic. a zrazu prisiel a podpisal sa - z toho mi vyplyva, ze si ho do toho uz tlacila napriek tomu ze nechcel... ? To je tusim presne to, co sa ti nepaci na tych ostatnych mamickach, a predsa robis to iste?

mamabiba
23. sep 2011

@xlucia nečítala som celú diskusiu..iba začiatok a máš pravdu. Myslím, že my sme mamičky normálne sa vyvýjajúcich detí.. moja(teraz už školáčka) nepoznala poriadne písmenká do školy...a teraz je veľmi dobrá žiačka. Ide jej matematika, slovenský jazyk, číta plynulejšie ako žiaci tretej triedy. Podľa môjho názoru by sa deti nemali v predškolskom veku zaťažovať zbytočnými učeniami ... nemám na mysli tie deti, ktoré javia sami o to záujem ... My žijeme na dedine a nám aj pani učiteľky v škôlke hovorili, že je to zbytočné, pretože deti môžu získať zlé návyky napr pri držaní pera, čo potom treba v škole odbúrať a tým sa iba zväčšuje práca učiteľky. miesto toho aby učila deti, musí sa venovať žiačikovi, ktorý to už síce ovláda, ale nesprávne. Ďalej sa tie deti v škole nudia a nemajú od začiatku motiváciu sa učiť. Čo potom robia také deti v škole? nudia sa, vyrušujú a sú neposedné...skúsenosti mojich kamarátiek, ktoré sú učiteľkami na prvom stupni. Dieťa sa má vyvíjať primerane svojmu veku. Nič netreba unáhliť.

xlucia
autor
23. sep 2011

@hajanka no to je asi tak. zbada nejake pismeno. mamiiii co je to? poviem to F. ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a naucis ma ho pisat? vezmem papier napisem a poviem napis aj ty, alebo obtiahni to perom. a v tom sa tak otrieska o zem, ze on pisat nebude, az je bordovy.
cize on s tym pride, ja sa prisposobim a on to potom total neguje. alebo ze, mamiiiiiiiiiiiiii kolko je hodin? naucis ma cisla? kym naratam do 5, tak nervuje.
cize prichadza on s tym sam, ale ked mu idem vyhoviet, tak sa zatne. neviem preco ☹

anjelicek26
23. sep 2011

@mamabiba - primerane svojmu veku? Nie kazde dieta sa vyvija primerane svojmu veku, vzdy je to "priemerne" dieta len priemer a su deti "mudrejsie" a deti "hlupejsie" - urcite je aj nejake korektnejsie pomenovanie. Deti by sa v skole nudit nemali, kedze ucitelky by mali zaujat aj toho najhorsieho, aj najlepsieho ziaka.... lebo tento stav tu bude vzdy bez ohladu na to, ci sa dieta naucilo nieco pred tym, nez slo do prvej triedy alebo az potom. Toto nastane aj v 2.3.4. triede, stale tam bude nejake dieta, co vie viac ako ostatne a "nudi sa", kym sa to nauci aj ten zvysok triedy.

Neviem ako si predstavujete dieta, co sa chce naucit pisat, lebo ho to zaujima, neukazat mu, ako to ide? Zhabete vsetky pera a ceruzky, co su v dome. A dieta, ktore bavi citat? Nebudete mu uz citat rozpravky? Ved je to pritiahnute za vlasy.

mamabiba
23. sep 2011

@anjelicek26 ja som napísala, že nemám na mysli detičky ktoré o to sami javia záujem. Mám na mysli detičky, ktoré o učenie v predškolskom veku až taký veľký záujem nejavia a rodičia ich aj tak nútia.

ywana
23. sep 2011

@xlucia
Citujem: "proste nezavidim rodicom genialnych deti, ale vadi mi , ze musim obhajovat to, ze moj syn sa bavi tym, ze sa hodinu bicykluje a potom v krikoch dve hodiny buduje bunker z kdejakych konarov, namiesto toho aby som ho doma ucila citat"

...zaujalo ma slovné spojenie - musím obhajovať...
...nemusíš...
...tvoje dieťa je úplne normálne a hravé primerane svojmu veku...
...si s tým spokojná ?
...tak nič nevysvetľuj a neobhajuj...
...rodičia, ktorí nútia svoje detičky do množstva krúžkov a aktivít, o ktoré ich deti nejavia záujem, sú hlúpi...
...ty nepotrebuješ obhajovať svoju normálnu výchovu... 🙂

akramgad
23. sep 2011

@xlucia ahoj páči sa mi tvoj postoj naša má len dva ale som šťastná keď je sama sebou keď sa hrá , smeje a teší z maličkostí na aké sme už my zabudli 🙂 ak bude mať chuť sa učiť nie som prosti ale ak sa radšej zahrá a zabehá si ako tvoje dieť budem radšej lebo obdobie detstva tak rýchlo ujde že sa nenazdajú 🙂 takže máš múdre a normálne dieťa lebo ono je dieťaťom a užíva si to 🙂 to len táto moderná doba doháňa niektoré matky aby ich dieťa bolo lepšie ako iné 😒 takže drž sa rozumu svojho dieťaťa ten vie čo chce 😎 držím palce 😉

hajanka
23. sep 2011

@xlucia to je teda dost cudne 😖 vobec neviem co si mam o tom mysliet, aj o tom ako si napisala "nedonutim ho pisat" na tom nieco bude

daska58
23. sep 2011

@xlucia ahojky.... moja skúsenosť je následovná....ked sme bývali v Nitre, išli sa všetci potrhať o krúžky a iné aktivity, učitelky písali na tabulu a decká do zošitov cvičili písanie čiar a základné tvary písmen.
Moj názor učitelky, študovali sme 5 semestrov ako to v škole naučiť aby tvary a následne písmeno bolo dokonalé a v školke sa to neodborne vysvetluje kadejako + nesprávny výber prac.zošita, jeho velkosť A4 nezodpovedá velkosti ručičky dieťaťa.....atd. Umiestniť dieťa na 8ročné gymnázium bola spoločenská povinnosť
V škole je čas naučiť sa to a ak dieťa má záujem može písať tlačeným, ale písať a fixovať si nespráne tvary písanej formy je celkom na príťaž všetkým, lebo sa to bude musieť preúčať.A bude nespokojné, lebo to už bude samo považovať za naučené. Medzi nami, deti ,ktoré vedia veci popredu, nedávajú pozor , nudia sa a popritom im ujdú aj iné informáci okolo témy.
Teraz sme sa presťahovali na dedinu a tu je to celkom inak, tak obyčajne. Som za, lebo moj syn tiež vie písať aj čítať, naučil sa to sám.Od začiatku som bola proti.Svokra ho podporila a kúpila mu ten nevydarený detský notebook. Zbadali sme, že píše zrkadlovo skoro všetko, dokonca aj čísla. Dostal prísny zákaz písania, može len kresliť. Ak chce čítať može, može sa hrať na tom spr...noteboooku , ale ani čiarku písať. Dúfam, že ho to nejako odučíme. Deti treba nechať hrať, potom budú znechutené zo školy. 🙂

rolak
23. sep 2011

@xlucia a to potom učiteľky na prvom stupni čo robia,ke´d deti vedia všetko už v škôlke????? tie mamičky, čo si si vypočula,ako hovoríš v úvodnom príspevku, nájdeš občas aj tu.... z dieťaťa v piatich mesiacoch náhodou vypadne slovko tata, a oni už vypisujú správičky,ako ich bejby rozpráva 😀 😀 😀 niekto sa proste rád preteká aj v disciplíne vlastné dieťa 😀 😀

xlucia
autor
23. sep 2011

@hajanka ano, napisala som ze nedonutim ho, lebo toto mame tak 5x do tyzdna. kde ako sme sa mu snazili vysvetlit, ze inak sa pisat nenauci, iba trenovanim pisania, chce to vediet, ale nechce sa to ucit, iba pozerat ako pisem ja. takze som to vzdala. snad bude aspon pisat v skole ako sa ma, a velmi dufam ze bude mat dobru ucitelku, nie take uziapane gestapo ako som mala ja. na vsetko si urcuje vlastne pravidla. ci clovece nehnevaj sa, ci sachy, ci pexeso

mamabiba
23. sep 2011

@daska58 presne...zdielam tvoj názor. my sme sa presťahovali z BA na dedinu 10km od žiliny a tu sa to berie akosi normálne...pre iných pomalšie...a myslím, že svoje deti o nič neukrátime keď ich necháme správne sa vyvíjať podľa ich záujmu. Ja teraz idem zapísať 8 ročnú dcéru na plávanie, ale o to ma už prosí vyše roka, pretože zbožňuje vodu a plávanie.

daska58
23. sep 2011

@mamabiba tak to je , nič sa nedá urýchliť, ale vela pokaziť. Celá táto diskusia je o tom, aké ťažké je vychovávať. Je čas na hru aj na učenie... Je síce pravda. že úroven sa zvyšuje, ale ja to rozhodne prehánať nebudem. a Prirodzene naučíme dieťatko zo štvorkolky na bicykel a príde čas, ked sadne na motorku a do auta... mali by sme sa naučiť rozlišovať hranice možností a ambícii detí. Nebudú to všetci akademici, potrebujeme aj traktoristov, že? 😉

mamabiba
23. sep 2011

@daska58 ja som povedala že z jednej bude atómová fyzička a z druhej matematický génius 😀 😀 😀

vlasticka185
23. sep 2011

osobne si myslim,ze kazde dieta je uz od mala osobnostou a teda prirovnavat je nezmyslom,kazde vynika a je lepsie v niecom inom,ak ho rodic pochvali za jeho uspechy,samozrejme dieta sa same zenie a usiluje sa o dalsi uspech ci pochvalu a prave preto su tie deti niektore sikovnejsie-nadanejsie,skolky su vlastne predpripravou do skoly a samozrejme tam sa na nich vela nalepi a vela sa tam aj naucia,ale zase v jasliach pochybujem ze hustia matematiku a abecedu detom,jedine asi daky cudzi jazyk 🙂 ,ostatne je na venovani sa rodicmi,ale povedzme si uprimne,ak dieta raz nechce,tak mozete hustit a drilovat ho,aj tak nic nepomoze,takze vobec si nebudem robit hlavu z toho,ze moje dieta v 3 rokoch ovlada iba slovensky jazyk,naratat vie iba do 4 a nechce sa pytat na nocnik,nenutim ho,ked pride ten spravny cas,a on sa sam rozhodne,ze uz mu plienka vadi,ze chce ist cikat na wecko,budem rada,pretoze ho milujem najviac na svete a som stastna ze ho mam,je moj syn a ja jeho mamina 🙂

hajanka
23. sep 2011

@xlucia ale u neho ide presne o to, ak nechce, tak ho nechaj, ocividne to nechce trenovat, ak sa to nechce ucit...
teraz zacinam mat pocit, ze tato cela 9 stranova diskusia bola zbytocna, my tu rozoberame na tvoj podnet mamicky ktore driluju svoje deti pismenkami a ty po tolkej debate pises, ze ho nedonutis pisat.
Nehnevaj sa na mna ze ti to napisem, ale on podla mna o to ocividne nejavi skutocny zaujem, mozno je len tiez nakazeny tym "syndromom mudrosti" zo skolky, to co vedia ostatny chce vediet aj on, ale nie je to skutocny zaujem, je to take umele, chce vediet, ale nedokaze to. To je moj nazor.

daska58
23. sep 2011

@mamabiba super, skvelá budúcnosť, Moje decká si to už rozdelili- mladší bude prezident a starší hovorca 🙂
@vlasticka185 máš pravdu. Inak k cudzím jazykom, pokial prebieha dvojjazyčná výchova som za! ale dnes deti nevedia ani po slovensky poriadne a pokial sa cudzí jazyk neupevnuje aj doma, máloktoré si to zapamatá. Ich zásoba je tak 20 slov , ked prídu do prvej triedy. Ale hrajme sa na svetových... 😒

kamilka22
23. sep 2011

Viac krat tu padol termin "drilovanie deti". Hm, mne to pride takmer nemyslitelne, aspon z pohladu, ked sa pozeram na svoje deti. Moja dcerka je velmi inteligentna - napriek tomu ma 4 roky a citat a ani pisat este nevie. Isteze, jej ukazem ako sa pise jej meno, ale zatial kedze nejavi sama o pisanie zaujem, tak ju nenutim. Ak by som sa nedajboze o to snazila, tak by to aj tak zavrhla a robila by si to, co bavi ju. Ale chapem deti, ktore sa chcu ucit citat. Kamaratkin syn poznal celu abecedu ked mal 2,5 roka. Jej to az na nervy liezlo, lebo syncek za nou chodil s tabulou a kriedou a jedine co chcel aby kreslila boli pismenka a on pekne cital, co napisala. Prosto to chcel vediet. Chcem tym povedat, ze kazde dieta je ine a potrebuje iny pristup a porovnavanie deticiek by v tomto malo ist uplne bokom.

xlucia
autor
23. sep 2011

@hajanka ved ja ho nenutim, nema to vyznam je prilis tvrdohlavy. zaujem ma skutocny, dieta si zasa poznam, ale viem aj to ze je lenivy. bol u psychologicky, a ked sa ho pytala ona, alebo ho poprosila, urobil co bolo treba. nerobil blbosti aj natruc. tak ho proste nechavam tak, a raz zacas dojde a sam ukaze co vie. tiez ale velmi neprimerane reaguje na pochvalu. ako ho niekto pochvali ze je napr.sikovny, tak krici ze nie je.
nepoznas ho, myslim ze sa v nom mylis, dokaze vtedy, ked sam chce

daska58
23. sep 2011

@hajanka je to, žial, tlak okolia, aby neboli za menejcenných. My sme tiež podlahli povrchnému prostrediu v školke a detičky som obliekala len do stylingových handričiek, v teplákoch sme nechodili ani my a všetko nové. Strašne ma to zabíjalo.Nemala som vždy chuť nabehnúť ako cica v podpatkoch a pod...A otázky prečo nechodí na výtvarku a flautu.... Teraz trochu vytŕčame a zvykáme si na tepláčky. Hurá 🙂 teším sa / trochu mimo témy

m.i.r.i
23. sep 2011

mam pocit, ze tu kazda maminka hlada akysi sposob obrany tych svojich ratolesti..tie co maju nadanejsie dieta, pripadne dieta zvedave samozrejme obhajuju to, ze im to nemozno odopriet a tie co maju deticky s inymi zaujmami akoby sa potrebovali ospravedlnovat a usitovat sa, ze ich deti su "normalne". Po tom co autorka nakoniec napisala, ze synceka by aj naucila, ale on nejavi zaujem mi pripada naozaj, ze touto temou len potrebuje viac dusiciek na svoju stranu, ktore jej daju za pravdu, ze deti do skoly s vacsimi vedomostami ist nemaju, aby citila, ze jej dieta nie je nijak hlupejsie..ved to je niekedy chore ozaj toto porovnavanie, ktore dostava mamicky do stadia pochybovania o vlastnych detoch.. ten tlak okolia a tychto for tiez je silny a my hlavne musime verit nasim detom a sami sebe, ze ich vychovavame spravne..a nepotrebujeme sa ospravedlnovat pred svetom ani samymi sebou..

daska58
23. sep 2011

@xlucia ukludním ťa , zlatko ... tvoje dieťa má 2.obdobie vzdoru, to nastupuje v predškolskom veku, niekedy aj skorej, tak bud pokojná, všetko prejde. A pochvalou netreba šetriť. Židia svoje deti chvália, stále a to im dodáva sebavedomie. 🙂

hajanka
23. sep 2011

@xlucia ja len reagujem na tvoje prispevky, to co citam, lebo ako pises, nepoznam ho 😉 takze vychadzam len z toho co tu pises, z nicoho ineho.
Je vo veku kedy si buduje svoju osobnost, kedy si vytvara vztah k veciam a rozne navyky. Ak teraz reaguje takymto sposobom, co bude v skole ak sa mu nieco nebude darit, ak sa mu doma napodari DU a pod. Myslim, ze to z niecoho musi pramenit. Mozno si nam nepovedala vsetko, netusim. Ale urcite za tym nieco bude. Ja nie som psychologicka. A ako vravis, nepoznam ho.
Ale chcela si riesit matky deti zo skolky, kt. driluju deti pismenkami. Nerob to iste a nechaj ho (ako pises) ist vlastnym tempom.

zuzana76
23. sep 2011

@daska58 daska no vidis, ja byvam v Nitre, a syn chodi do skolky zasadne v teplakoch 🙂 tiez trochu off topic , minuly rok sice chodil na anglictinu, lebo nechodil do skolky a chcela som, aby bol v nejakom kolektive, tento rok som ho na AJ nedala, nerobila som to urcite preto , ze je to IN. Hoci neskor ho v studiu CJ budem podporovat, ked bude mat na to " bunky" 🙂

vlasticka185
23. sep 2011

@daska58 takysto som za dvojjazycnu vychovu v skolkach,myslim si,ze prave v skolke je ten spravny cas zacat,ale zase sa tu mozeme stretnut s rozporom vychovavateliek,ale to je na dlhu debatu ake plusy a minusy,jednoducho toto vsetko ide s dobou,ale slovensko je stale pozadu,hlavne s tymi vyplatami 😀

xlucia
autor
23. sep 2011

@daska58 daska myslim ze som tlaku okolia zatial nepodlahla. keby hej, nutim ho chodit na kruzky, a drilovat anglictinu proti jeho voli a nedovolila sa mu vonku hrat po svojom. pytala som sa na ktore kruzky chodit chce, vysvetlili sme mu co sa na ktorom robi, povedal ze nechce ziadny, a akceptujeme to. je sikovny, ale mrzi ma jeho tvrdohlavost a naladovost.
ale velmi pomohla jeho ucitelka,ktoru ma tento rok. min. rok nic, tento rok, vie kazdy den zo skolky basnicku. tam sa uci rad. stadovitost... ucitelka je fakt skusena, vie ako deti motivovat, hadam mu to vydrzi

daska58
23. sep 2011

@zuzana76 tiež to považujem za choré, tepláky ano, ale značkové!!!! to už si medzi sebou deti prediskutovávali...
ale to sem nepatrí