icon

Ľutujete, že vaše dieťa nechodí do súkromnej škôlky?

lylyjana
4. feb 2023

Rozmyslame nad vyberom skolky, zatial sme obaja za normalnu statnu skolku, ale trochu mi zacinanu vrtat v hlave aj sukromne. Ze ci neurobime chybu, ze pojde syn "len" do statnej MŠ (logisticky je nam najlepsia, aj som nepocula nic negativne na nu).
Su sukromne skolky ozaj o tolko lepsie? Da to tomu dietatu nejaku obrovsku vyhodu v zivote, ze bude chodit do takej? Pripadne rovno nejakej jazykovej skolky?
Ti, co ste mali dieta v statnej, nelutujete, ze nechodilo do sukromnej?
Je niekto kto nahodou lutoval, ze dal dieta do sukromnej MŠ?
Vdaka za nazory

matenka
5. feb 2023

Syn chodil rok do sukromnej a teraz 2 roky do statnej, mne sa nezda ze by v niecom sukromna bola lepsia, skor to boli vyhodene peniaze

aurora33
5. feb 2023

@lylyjana moj chodil aj aj. Nejaký zásadný rozdiel som nepocítila, len v platení 😀

weronika171717
5. feb 2023

Náš syncek chodí do súkromnej, a teda neľutujem. Strava je tam naozaj zdravá. Venujú sa deťom. Každú chvíľu idú niekde na výstave, múzeu, sánkovačke v kolesách, plavárni, autobusom boli na zemiakovej brigáde, v prírode, je toho veľmi veľa.... stále majú úžasný program. Synček sa tam neustále teší. Áno, je to dosť peňazí mesačne, ale my to berieme tak, že investujeme do jeho vzdelania. Na prvom mieste je jeho spokojnosť.
Samozrejme, ak by sme na to nemali, tak by musel chodiť do štátnej. V našej blízkosti je tiež jedna, ktorá je myslím porovnateľná so súkromnou, teda okrem stravy. Ja keď vidím v jedalnickoch tie sladké vody, tak sa mi chce vracať. 😉

stormie
5. feb 2023

Nie je skolka ako skolka, ci uz sukromna alebo statna. Niektore statne su na tom velmi dobre a naopak niektore sukromne su na tom velmi zle ale ani ta lepsia statna sa nikdy nevyrovna lepsej sukromnej. Uz len pocet deti na jednu ucitelku je rozhodujuci pri individualnom pristupe a to v statnej skolke nezabezpecis + dalsie veci ako strava, vybavenie, mozno native speaker pre jazyky atd. takze je na tebe co hladas, aky “standard” ti staci a teda urcite aj finacie zavazia.
U nas statna - uvrieskane, uhucane ucitelky (videla som kazdy den ako s detmi chodili von), strava 🤮 napr puding kupovany lebo “lenive kucharky” navarit cerstvy, jedla take ze sice splnaju nejake zastarale normy ale pre mna total mimo zdravej stravy pre dieta, a dalsie veci… takze starsia skoncila nez mihnutia oka v sukromnej a aj ked sa statna za par rokov mozno niekam pohla k lepsiemu pri mladsom nad nou ani neuvazujeme …

juliet86
5. feb 2023

to je individualne. mne napr vadi ze v statnrj je 10deti na 1 pedagoga. v sukromnej je 1pedagog na max 6deti. taktiez sme volili skolku cisto anglicku naozaj montessori. v krasnom prostredi. individualny pristup. respektujuci pristup. treba sa rozhodovat s ohladom na konkretne skolky a konkretne dieta. urcite ecistuju sukromne skolky hrlorsie ako statne a opacne

katkami123
5. feb 2023

@elizabet173
Neverím tomu tiež. Niektoré mamičky tiež rady zveličujú. Dcérka mi chodí už 2,5 roka do škôlky a v živote tam nemala langoše alebo osie hniezdo. Niekedy babovku, koláč, ale to na olovrant, hlavne jedlo musí byt vždy poriadne, výživné a varené. Ja som len zvedavá, či tie mamičky tu stravu tak striktne aj doma dodržujú, všetko podľa výživových tabuliek, nikdy žiadne sladké, lebo poniektore co poznám ani variť nevedia, fungujú z polotovarov, pripadne idu s dieťaťom na kebab alebo do McDonaldu na happy meal, hranolky, co je omnoho väčšia tragédia.

cajomila
5. feb 2023

@katkami123
Inak moje kamošky raz rozoberali stravu v škole...samé sa priznali, že oni sami majú radi takú tradičnú kuchyňu...no ale deťom v škôlke by mali variť zdravšie 😳😁🤷🙈.

ninusa221
5. feb 2023

@lylyjana praxovala som v štátnej a pracovala som v mš a jasliach v súkromnej. Mne sa teda viac páčil prístup v štátnej.

kris_tin257
5. feb 2023

@elizabet173 naša škôlka je oficiálne do 17tej ale 16:15 je tam už sám a stalo sa 3x že už sedel na chodbe keď preňho muž prišiel a to teda neprišiel 5-10 minút pred zatváraním 😕 a áno cesnakový langoš a toast s cesnakom sú u nás klasika... Tú stravu riešime už aj a vedúcou jedálne ale zatiaľ neúspešne

kris_tin257
5. feb 2023

@katkami123 nech sa páči, osie hniezda majú v pondelok napríklad na obed... Cesnakový langoš mali asi pred mesiacom nemám urobený printscreen

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kris_tin257
5. feb 2023

@elizabet173 riešime to viacerí rodičia zatiaľ s riaditeľkou a vedúcou jedálne ale tá si ide svoje, jedna mamička už volala aj na miestny úrad čiže asi sa to bude riešiť hromadne u zriadovatela
A malý tam nesedel 45 minút muž prišiel tak 16:40 tak zvykne chodiť a teda nevieme koľko tam bol. Ale už dlhšie sa to nestalo

kristinapetronela
5. feb 2023

V dnešnej dobe je lepšia súkromná .o tom niet pochýb .moje deti chodili do súkromnej ,teraz jedno do štátnej ale to je strašné veľký rozdiel v správaní učiteliek ,hygiena ,strava

milanemila
5. feb 2023

@lylyjana za mna boli vyhody sukromneho zariadenia: menej deti na 1 ucitelku (cize mali cas sa detom venovat), neporovnatelne lepsia/kvalitnejsia strava, mensi kolektiv (mala byvala minimalne chora), za cely rok “prazdniny” tyzden v lete a tyzden v zime, prvky montessori pristupu, maju velmi vela aktivit (tematicke tyzdne) atd. Je to asi individualne, ale my sme nasli jaslicky a aj skolku, kde zdielaju nase hodnoty a nami preferovany pristup k detom. Treba to riesit individualne, ist sa popozerat a na zaklade pocitu a info si vybrat. Nechcem tym povedat, ze vsetky statne skolky su zle a vsetky sukromne super, lebo to urcite nie. Pre mna bol vyber velmi dolezity, kedze dieta tam travi znacnu cast dna, peniaze sme vobec nebrali pri vybere do uvahy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
wudz
5. feb 2023

Vždy, ale totálne vždy to závisí od učiteliek, ktoré tvoje dieťa bude mať. Moji starší dvaja mali v štátnej škôlke také učiteľky, že by som im ruky - nohy bozkávala, mne samej bolo do plaču, keď odchádzali. Najmladší to šťastie nemal a škôlku nenávidí. To isté škola. Najstarší mal riadnu smolu, vychytal hlúpu a lenivú osobu, ktorá akékoľvek pripomienky brala ako útok na svoju osobu. Takže pre nás bolo jediné riešenie dať ho na inú školu, a áno, zvolili sme súkromnú. Ale nejde mi o to, že je súkromná, ale že tí učitelia sú tam úžasní, svoju prácu milujú, milujú deti, fakt sa im venujú. Môj prostredný má učiteľku, od ktorej sa ja učím - komunikácii, tolerancii, láske. Nevravím, že toto v klasickej škôlke/škole nezažiješ, len v alternatívnych školách/škôlkach je vyššia koncentrácia takých učiteľov, lebo si môžu vyberať kvalitných ľudí. Žiaľ, niekedy to časom ustúpi na úkor iných vecí a zostane len súkromná škola/škôlka bez vízie. Nám sa toto našťastie nestalo a našu školu a aj škôlku, ktorá k nej patrí, iba ospevujem.

katkami123
5. feb 2023

@kris_tin257
Tak toto som nezažila. Inak, tiež robím doma z kysnuteho cesta osie hniezda, makove buchty. Deti aj ja sme stihli, zdraví, športujeme… pokým nemá intoleranciu napr. na lepok, ze nemôže. Škôlka bude mat asi nizky rozpočet, ak sa potrebuju trafiť aj do cien, tak urobia osie hniezdo. Ja zas neuznávam fast-food a vyprážané, neznasam chuť oleja. Po pravde, boli sme v detskom hoteli v Tatrach,tam mi dcérka strašne vymyslala s jedením a hlavná šéfkuchárka povedala či mi nemá z kuchyne doniesť granko na cestoviny, lebo ze tu bezne rodicia dávajú deťom jest cestoviny posýpané grankom. Zostala som zaskočená, lebo taka kombinácia za mna - ee. Preto sa pýtam či to tie mamičky všetky aj doma majú vyvážené ako očakávajú od škôlky. Lebo ak áno a dieťa sa stravuje zdravo, asi by som z nejakého osieho hniezda alebo dukatovych buchticiek a pod. nerobila takú tragédiu raz za čas.

cajomila
5. feb 2023

@elizabet173 Ahoj, neviem či je tvoj príspevok naozaj venovaný mne ...akosi nevidím súvislosť s mojím🤔.

cajomila
5. feb 2023

@katkami123 Presne...za mňa sú jednoznačne lepšie domáce buchty a langoše ako polotovar.
A hlavne deťom treba navariť aj to, čo zjedia...lebo to je nekonečný príbeh.
Neraz sme to preberali na rodičku.
Načo im budeš variť niečo...čo ani nezjedia??? (Uvaria to 1-2 x ...a ak nebol úspech, tak musia nahradiť niečím iným.)
A moje deti "div sa svetu" v škole zjedia aj to, na čo
by sa doma ani nepozreli.

kris_tin257
5. feb 2023

@katkami123 malý má 3,5 roka doteraz nemal Granko, fast food, dokonca ani čokoládu z obchodu (myslím také ako horalky alebo čokoládové tyčinky), často doma pečiem a používam do koláčov len horkú čokoládu tak to mu dovolím, vyprážané ešte nemal a cez víkend má vždy zeleninové jedlá (v škôlke má často bravčové, doma robím len kuracinu telacinu a kralicie mäso) veľa ovocia ovsené kaše (v škôlke nemá vôbec kaše, väčšinou desiata aj olovrant je chlieb)... Takže snažím sa to cez ten víkend a večer nahrádzať ale chápete aj tak ma to hnevá keď vidím jedálne lístky zo škôlky 😊 keď je občas sladké jedlo na obed ok ale dvakrát do týždňa mi to vadí, doma nemal sladký obed nikdy

katkami123
5. feb 2023

@kris_tin257
Chápem, len, vieš, zakázané najviac chuti. Ja radšej občas doprajem aj osie hniezdo, fujarové buchticky, makove buchty, 1-2 kocky čokolády každý 2-3 deň ale iba doobeda za odmenu, akoby sa mi potom malo raz dieťa zblázniť zo striktnej stravy a dobehnúť to neskôr a na tony. Takto pozná chuť, ale aj mieru, kedy stačí. Vyvážim to zas zdravou stravou a pri dieťati sa to stratí, na rast okrem bielkovín potrebuje aj cukor.

cajomila
5. feb 2023

@katkami123 A okrem toho...deti majú tie sladké jedlá aj tak najradšej.
Naše mávajú každý piatok sladký obed...vždy sa naň tešia.

katkami123
5. feb 2023

@cajomila
Veď toto… paprem sa so sviečkovou, robím tu zdravšiu verziu bez smotany a nič z toho. 😀 keď ja mám 3 a každé vymýšľa, každé chce niečo iné. Niekedy ich nechám o hodinu hladnejšie, vtedy zjedia, ešte to mi zaberá.

mikadooo
5. feb 2023

@lylyjana nie, nemám výčitky. Jedna dcéra bola v súkromnej, potom v štátnej. Áno, súkromná bola lepšia, čo sa prístupu k rodičom týka - všetko som mohla kedykoľvek konzultovať a oni raz za pol roka konzultovali so mnou dcéru. Čo sa týka prístupu k deťom, myslím si, že to dieťa si do života vezme plus mínus to isté, či v súkromnej, či v štátnej (áno, sú aj čierne výnimky - ako v jednej, tak aj v druhej, u nás dcéra bola asi "šedý priemer", takže žiadne "zlé" veci sa jej ani v jednej ani v druhej škôlke nestali. Akurát ona prešla z montessori do štátnej, tak pár vecami som ostala na začiatku zaskočená, ale doma sme si to vysvetlili (prečo pani učiteľka klamala, atď. a dcérka fungovala normálne ako aj iné deti). K tomu klamaniu - všetky klamstvá do nepamätám, prvé bolo, že keď deti neupracú hračky, tak kým poobede spinkajú, príde hračkokrad a hračky vezme. Tak som vysvetľovala dcérke, že jednoducho treba tie hračky upratať, aby tam nebol bordel a aby sa deti naučili po sebe upratať. Rozprávaka o "hračkokradovi" pani učiteľke len pomohla, aby boli deti ochotnejšie hračky upratať. Určite ich nechcela strašiť alebo brať im hračky, jednoducho pani učiteľka chce, aby sa deti naučili, že hračky si treba po sebe upratať, nič viac... Čiže, za mňa obe škôlky v pohode, druhé a tretie dieťa už chodilo len do štátnej a nejak som to neriešila. Skôr sa treba s dieťaťom doma rozprávať čo zažilo a čomu nerozumie, ale v podstate toto je tiež prirodzené, že dieťa rozpráva o tom, čo ho v škôlke zaujalo s najbližšími.

vandica
5. feb 2023

@lylyjana ono to veeeeelmi závisí od učiteliek. U nás na dedine sú neskutočne super učiteľky, škôlka naozaj na vysokej úrovni. No o dve dediny ďalej, kde chodí neter, tak nula bodov. Švagriná hrozne nadáva keď jej rozprávam čo všetko preberali, tvorili a učili sa u nás v škôlke. U nich proste len aby mali od deciek pokoj, tak im dajú voľné aktivity. Aj vonku napríklad ked sú a je blato. U nás sa idú prejsť po dedine, nie sú na dvore. No a u nich nechaju decká na dvore, a každé jedno je od hlavy po päty vyvalane v blate. A strava v našej MŠ je tiež super. Žiadne vysmazane ako niekde. Celkovo im tam varia tak zdravšie, ale pritom klasické jedlá.
A aj komunikácia zo strany učiteliek tiež super. Aj keď sa na niečo spýtam, alebo mi samé povedia, pochvália malého, atď.
Takže treba si asi len pozistovat takéto veci na škôlku kam by si chcela dieťa dať.

simonettasimonova
5. feb 2023

@lylyjana klasická štátna žiadne hlúposti. Aj my sme chodili do štátnej a mam na tu škôlku super spomienky

kris_tin257
5. feb 2023

@katkami123 tomu rozumiem ale tým že mávajú sladké obedy a každé ráno papá na raňajky jogurty tvarohové čokoládové vanilkové tak cukra má dosť. A tým že v škôlke má stravu ako má snažím sa to vyvažovať a byť striktnejšia doma a mimo škôlky, predsa len v škôlke je viac ako doma 😊

sussana29
5. feb 2023

@lylyjana dcérka teraz chodí do súkromnej škôlky, lebo ju nezobrali do štátnej, keďže ešte nemala v septembri 3 roky a syn chodí do štátnej. V súkromnej je výhoda,že je tam menší kolektív cca 12 detí. V štátnej má syn viac programu, každú chvíľku divadielko, korčuľovanie, lezecký kurz, plávanie a rôzne kruzkyy, čo v súkromnej až tak nie je. Strava je približne rovnaká. Platíme cca 500€ mesačne so stravou, čo dá rozpočtu zabrať. Už sa neviem dočkať, kedy pôjde dcérka do štátnej škôlky.

drahomirrra
5. feb 2023

Och Boze, zrazu ako vsetky vychvaluju statne skolky, kydat na sukromne vie vacsinou ten, co na ne nema peniaze.
Statna a sukromna sa nedaju porovnat v nicom, v strave, v pocte pedagogov, v pomockach, proste nula verzus sto.
By ma zaujimalo,kde su take dokonale statne skolky ako tu pisete, ine fora vyzeraju uplne opacne. 😁😁