icon

Má každé dieťa v škôlke vlastnú zubnú pastu?

19. feb 2026

Mamičky. Hlavne žiadne hejty, poprosím. 😁 Každá to máme inak a mňa to reálne zaujíma, keďže sa mi to od dieťaťa hnusilo a verím, ze to už tak po skoro 30r. nefunguje. Má v škôlke už každé dieťa vlastnú zubnú pastu alebo funguje stále to zastaralé, že z jednej zubnej pasty každému sa pekne otrie na zubnú kefku? Hnusilo sa mi to už, keď som bola dieťa ja a keď vidím, aké majú dnešní školkari pohnité zuby, tak verím, že sa už od tohto upustilo a neprenášajú sa kazové baktérie z kefky na kefku. Každému mier 🫶😀 Len ma to fakt zaujíma.

Strana
z3
anonym_453a54
19. feb 2026

Asi ako kde. Ale keby videla hygiena iba jednu pastu, tak asi by škôlka dlho otvorená nebola🤣 narovinu sa treba spýtať učiteliek, najlepšie hneď sa aj osobne o tom presvedčiť.

januska12323
19. feb 2026

Budeš rada ak im vôbec budú dávať kefky.

anonym_7aeadb
19. feb 2026

Waw dobrá téma,to aj mňa zaujíma
No radšej by som bola keby nedavali kefky žiadne ak maju otierat jednu pastu všetkým 😃🤭

gabikamk
19. feb 2026

@anonym_autor to este funguje? V nasej skolke ani v dvoch dalsich co poznam sa uz od toho upustilo, deti si tak uz vobrc neumyvaju zubky

anonym_5dc73a
19. feb 2026
@januska12323

Budeš rada ak im vôbec budú dávať kefky.

@januska12323 presne tak, u nás vobec nemajú (od Covidu si neumyvajú zuby v skolke) ☹

marth16
19. feb 2026

@anonym_autor u nás muselo každé dieťa doniesť pohárik, pastu a kefku. Takže každé malo vlastnú

anonym_8aa462
19. feb 2026

Má vlastnú kefku, učiteľka dáva pastu, každému z jednej, neotiera ju o kefku.
Veď ani doma, sa ti tuba, nestretne s kefkou. Nechápem čo je na tom hnusné.

4stanka4
19. feb 2026

Mam predškoláčku, v škôlke tretí rok a len teraz tento posledný majú kefku a pastu a umývajú si zuby. Každý má svoje hygienické potreby, učiteľky dali aj deťom úlohu aby si sledovali kolko majú pasty nech vedia rodicia dokúpiť. Ci si deti menia pasty medzi sebou to už neviem a radšej ani nechcem vedieť 😀

lasona
19. feb 2026

U nás v skolke po korone si deti neumyvaju zuby.

petamich
19. feb 2026

Nas chodi do sukromnej skolky, kazdy ma svoju kefku a pastu (my im kupujeme) a cistia si zuby 2x denne.

Cize snaha je, aby malo kazde svoju 🙂 ci si poziciavaju to neviem. Radsej verim, ze nie 😂

parvinka0001
19. feb 2026

U nás tiež sa zúbky neumyvali

autor
19. feb 2026
@anonym_8aa462

Má vlastnú kefku, učiteľka dáva pastu, každému z jednej, neotiera ju o kefku.
Veď ani doma, sa ti tuba, nestretne s kefkou. Nechápem čo je na tom hnusné.

@anonym_8aa462 😀ani doma nedávam dcérke z našej pasty, má svoju detskú, ani nedávam jesť z mojej lyžice, ani sme keď bola bábo neolizovali cumlík a podobne. A veriť tomu, že keď nevyšúchaš pastu poriadne po kefke, len jemne dáš z jednej tuby na 20 kefiek pastu, že sa tam neprenesú baktérie je poriadny nonsens 😀

autor
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_8aa462 😀ani doma nedávam dcérke z našej pasty, má svoju detskú, ani nedávam jesť z mojej lyžice, ani sme keď bola bábo neolizovali cumlík a podobne. A veriť tomu, že keď nevyšúchaš pastu poriadne po kefke, len jemne dáš z jednej tuby na 20 kefiek pastu, že sa tam neprenesú baktérie je poriadny nonsens 😀

@anonym_autor ja viem, že pre niekoho môže byť tabu takáto téma, ale ja som sestra z operačnej sály, takže moje vnímanie sterility je veeeľmi posunuté 😀 preto rešpektujem, keď to niekto nerieši, ale ja mám z niektorých vecí kŕče v bruchu 😀

autor
19. feb 2026

tak ďakujem baby za odpovede, veľmi ste ma ukludnili. Náš čaká nástup v septembri a treba priniesť aj kefku a pastu, takže zúbky sa tam umývajú a mne hneď napadlo, že toto sa snáď už nepraktizuje. Nuž, na niečo asi ten covid popri tom zlom aj bol dobrý. Ľudia viac dbajú na hygienické návyky.

anonym_8aa462
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nemajú šancu sa preniesť, dieťa ma doma svoju pastu to chápem, máte aj ostatní v domácnosti každý svoju? To asi nie.
V škôlke je milion možností preniesť baktérie a vírus, vlastná pasta to nezachráni.

anonym_3e25a2
19. feb 2026

Toto som este nevidela,ale my ako rodicia sme mali zabezpecit zub.kefku,pastu aj poharik.Upustili,ze malinke deti to nemusia ale predskolaci uz musia mat v skolke svoj poharik.

autor
19. feb 2026
@anonym_8aa462

@anonym_autor Nemajú šancu sa preniesť, dieťa ma doma svoju pastu to chápem, máte aj ostatní v domácnosti každý svoju? To asi nie.
V škôlke je milion možností preniesť baktérie a vírus, vlastná pasta to nezachráni.

@anonym_8aa462 v domácnosti žijem len ja s manželom a dcérkou. A my s manželom samozrejme mame pastu, spoločnú- ale je to môj muž alebo rodina. S cudzím človekom by som ani ja ako dospelá nechcela mat spoločnú pastu, nieto ešte s ďalšími 20 ľuďmi 🙂 veriť tomu, že sa takto baktérie neprenášajú je síce pekné, ale kľudne si môžte niečo naštudovať o sterilite. ja som sa sem neprišla s nikým hádať, nikoho presviedčať. Ved ak vám to tak vyhovuje, kľudne to praktizujte. Ja vám to neberiem. Ja som odpoveď na svoju otázku nasla, vy sa kľudne riaďte ako to cítite vy 🫶pekný deň

vkatush
19. feb 2026

Mne to ani nenapadlo 😂 je prvý rok v škôlke, má svoj pohár a svoj uterák, neumyvajú si tam zuby. Umýva si ich doma ráno pred škôlkou a potom večer, niekedy poobede.

domka222
19. feb 2026

A keď ti poviem,že občas si aj poháre pomýlila a napijú sa od suseda

viestta
19. feb 2026
@domka222

A keď ti poviem,že občas si aj poháre pomýlila a napijú sa od suseda

@domka222 alebo si davaju navzajom odhryznut alebo Misko doje jablko po Zuzke...

domka222
19. feb 2026
@viestta

@domka222 alebo si davaju navzajom odhryznut alebo Misko doje jablko po Zuzke...

@viestta najlepšie sú lízatka 😂

viestta
19. feb 2026
@domka222

@viestta najlepšie sú lízatka 😂

@domka222 ano, ano, ano. 😀 Putovne lizatko je uplne TOP.
Ja si myslim, ze cistota a hygiena su dolezite, ale ako si ma organizmus vybudovat imunitu, ked nikdy ziadnu bakteriu a virus nestretne? Vsak bolo zistene, ze v prvy rok pobytu dietata v kolektive sa jeho organizmus stretne so stovkami roznych variantov bakterii a virusov, ktore koluju v inych rodinach. Preto je prvy rok v skolke hlavne o soploch a kasloch.

xsuzannex
19. feb 2026

Ja ti to poviem takto. Ked som zacala pracovat v skolke sa mi tak otvorili oci, ze som chcela vratit cas aby som bola opat v sladkej nevedomosti 😅 sice maju kazdy svoj poharik s kefkou a pastou ale pri umyvani zubov je to "pod katka, ja ti dam dnes z mojej pasty, zajtra mi ty das z tvojej" a poobtieraju kvalitne pastu o kefku. Pripadne som zazila aj to ze ukaz aku mas kefku, daj, vyskusam 😂 no a ked teraz dcera zacala chodit do skolky, som velmi rada, ze si tam zuby neumyvaju, nosime len uteraky a kazdy musi mat svoj hreben..

anonym_900599
20. feb 2026

@anonym_autor dcéra chodila do mesta aj na dedinu a ani v jednej si zuby neumyvali

autor
20. feb 2026
@xsuzannex

Ja ti to poviem takto. Ked som zacala pracovat v skolke sa mi tak otvorili oci, ze som chcela vratit cas aby som bola opat v sladkej nevedomosti 😅 sice maju kazdy svoj poharik s kefkou a pastou ale pri umyvani zubov je to "pod katka, ja ti dam dnes z mojej pasty, zajtra mi ty das z tvojej" a poobtieraju kvalitne pastu o kefku. Pripadne som zazila aj to ze ukaz aku mas kefku, daj, vyskusam 😂 no a ked teraz dcera zacala chodit do skolky, som velmi rada, ze si tam zuby neumyvaju, nosime len uteraky a kazdy musi mat svoj hreben..

@xsuzannex dobre baby stačí, lebo budeme doma do 18tky 😀

majlo1234
20. feb 2026

My v skolke nemame ani kefky🤗

scila
20. feb 2026

@anonym_autor u nás mali deti každé svoju kefku aj pastu. Ale keď prišiel covid tak ich nesmeli používať, dali nám ich domov. Moje deti chodili do škôlky ešte dosť dlho po tom, čo skončili opatrenia, ale zuby si neumývali ani vtedy.

nikushka8
20. feb 2026

U nas v skolke si kazdy doniesol svoj poharik, kefku a pastu. Maju ich oddelene priehradkami na policke so svojim obrazkom. Skor by som prijala keby im raz za cas tie pohariky aj umyli, lebo som ten nas raz nasla v strasnom stave (dufam, ze z toho nepiju ale sluzia len na odkladanie, no nemala som odvahu sa opytat, radsej nevediet).

barbie2023
21. feb 2026

Ako učiteľka som roky učila aj v ms.. od roku 2018 sa zrušilo umývanie zubov v MŠ a nerozumiem prečo tak neurobili všetky škôlky. Je to nehygienické.

anonym_759fc5
21. feb 2026

Deti si už neumyvaju v škôlke zuby.

Strana
z3