icon

Mám 6 ročné "hlúpe" dieťa

babulka82
11. sep 2014

mam chlapca ,ma 6 rokov a nechodi ešte do školy ,ma odklad kedže je drobnejši a augustovy.Niekedy ma štve ked sa mamičky chvalia ake su ich deti šikovne ,čitaju ,pišu a ešte nechodia do školy.Našho to stale nejak nezaujma,nentutim ho do toho,podla mna ma čas. Viem že tie mamičky deti tiež nenutia ale aj tak mi to niekedy pride take zvlaštne a take moc popredu.POtom mam pocit že naš je niečo menej alebo nejak "zaostaly"

dai
12. sep 2014

@babulka82 ahoj. Reagujem len na tvoj prvy prispevok.
Pride mi divne vnimat vlastne dieta ako hlupe, ved ho poznas ty, urcite ma aj silne stranky, mudrost predsa nie je len o iq a urcite nie o tom v akom veku sa dieta nauci citat ci pisat...
Len priklad - moja mala je letna ale odporucili nam ju dat do skoly - na konci skolky sa vedela len podpisat, sice si dokazala zapamaetat cele rpzpravky od slova do slova, krasne kreslila etc. Ale o pisanie ci citanie nejavila zaujem -ja som ju k tomu nejak nenutila... kvoli logo sme ale museli cez prazdniny robit foneticke cvicenia kde sa ucila identifikovat pismena posluchom kvoli spravnej vyslovnosti. Za tie 2 mesiace sa naucila identifikovat vsetky pismena. Moja dcera sa neucila citat podla sr metodiky ale nemeckej ktora je zalozena na fonetike - v novembri uz pkynule citala s porozumenim... mali sme kamaratov ktorych dieta pekne citalo uz v 4roch - teraz ma 7 ako moja dcera a stale ma problem citat s porozumenim - znalost pismen este neznamena ze dieta aj chape a rozumie citanemu textu - vela z deti vie citat len preto lebo ich to rodicia naucia... keby to ty tlacis do hlavy svojmu dietatu tak to tiez vie.... otazka znie ci mu to nieco da ak je to len mechanicke citanie...

demetria
12. sep 2014

@babulka82
Nemam cas to cele citat, ale napisem ti, co sme zazili my 🙂
Najstarsi syn isiel do skoly necitajuci, nepisuci, vobec o to nejavil zaujem. Vedel scitovat a odcitovat, ale v skole sa tak doplietol, ze s tym mal nakoniec velky problem. S pisanim mal nesmierne problemy, lebo je lavak. Vobec nebol schopny naucit sa diakritiku. Na zaciatku nam ho chceli vratit do skolky, okrem ineho vraj nevedel sustredene pracovat.
Vysledok?
V druhom rocniku bol jeden z najlepsich ziakov, skratka dozrel.
V tretom rocniku som ho nevidela pripravovat sa do skoly, diktaty pisal bez chyby, matika bez problemov, knih cita tolko, ze mu ich berieme a posielame ho von. (za prazdniny precital 7 dielov Harryho Pottera, + prve styri este raz 😉 )
Teraz je prvak aj stredny, tiez nic nevie. Je jeden z mala v triede, co nepozna celu abecedu 😉 a keby bolo po jeho, este by bol radsej v skolke. Je marcovy.
Tentokrat mi je to ale uplne fuk. Vsetko sa nauci, to tempo vobec nie je take vrazedne, ako sa mnohe mamicky obavaju.

evabb35
12. sep 2014

@babulka82 Deti sa vyvíjajú rôzne a väčšinou nerovnomerne. Napríklad majú obdobie, kedy sa vyvíjajú viac fyzicky, inokedy zase motoricky, inokedy ide veľmi dopredu reč. Jasné, že sú aj deti tzv. tabuľkové, ktoré sa vyvíjajú rovnomerne t.j. v 6. roku dosahujú tabuľkovú váhu a výšku, školskú zrelosť, výmenu chrupu. Napríklad moje dieťa nie je tabuľkové na počudovanie susedom. Napríklad váhu a výšku malo ako deti o rok mladšie, slovnú zásobu malo ako o 3 roky staršie /a to nepreháňam - to mi povedala klinická logopedička/, s matematickými predstavami bolo rok pozadu, a s výmenou mliečneho chrupu bolo pozadu tiež rok, hrubá motorika - pozadu rok, kreslilo až od 4 rokov, takže grafomotorika - tam bolo tiež pozadu a teraz sa v tom vyznaj. Učiteľka v materskej škole povedala, že by chcela mať všetky deti v škôlke také šikovné. Na doporučenie psychológa sme nakoniec odklad nedali, hoci nebolo zrelé na školu na 100 %. Samozrejme susedovci mali deti, ktoré už ako dvojročné kreslil, stavali LEGO a modelovali z plastelíny, v 4. roku bicyklovali, plávali, korčulovali, ale zase takú slovnú zásobu ako moje dieťa nedosahovali, v 5. roku sčitovali a odčitovali z pamäti, ale hovorili podstatne menej a aj výslovnosť mali omnoho horšiu.

dai
12. sep 2014

@demetria moja je tiez lavacka... a za tieto prazdniny precitala 3 knihy - dokopy cez 800 stran...

maminuska
12. sep 2014

Tak ja si velmi živo pamätám zo svojho detstva ako som sedela ako 5 ročná za zošitom a opisovala som vety a čítala, lebo to tata chcel a ako ma driloval , aby som bola number 1. 😀.
Dodnes si pamätám ten stôl pri okne ako som nakukala na ihrisko kde behali deti a to bolo pred 33 rokmi. Do školy som nastupovala perfektne čítajuca a píšuca a otec sa pýšil akého má druhého Einštaina. Síce som v škole vynikala ale Gabika od vedla čo nastupovala " tupá " tak sa mi hravo vyrovnala v priebehu dvoch rokov a potom som ju z duše nenávidela lebo sme medzi sebou superili - dnes sme dobré kamošky.
Moje deti nastupuju do školy " prirodzene tupe " čo vedia , vedia čo nevedia sa naučia. Detstvo je len jedno a t je na to aby behali po vonku a dosýta sa vyhrali , nemaju kružky a ani do predškolského veku ich mat nebudú.

lucik_93
12. sep 2014

@babulka82 akoze ano 🙂 mna ucili pismenka doma, kde je problem?

prinzesz
12. sep 2014

k tomuto zareagujem aj ja..
ja mam zatial len 2 rocne dieta a uz sa zacal zaujimat o pismenka, cisla, farby a dokonca vie farby aj cisla po anglicky.. rozpravat zacal len nedavno a nie je to ziadne terno 😀 vela veci mu este nie je rozumiet.. anglina je asi jednoduchsia.. neviem..
.. ale, nepisem preto aby som sa pochvalila, ja si o svojom dietati nemyslim ze je super, myslim si ze je tak akurat, mozno trosku pozadu.. (ide deti rozpravaju ovela krajsie a zrozumitelnejsie a teda o dost skor zacali ako moje, a nie len to.. aj co sa tyka chodze, prosto vsetkeho)
moja mama bola ucitelka na ZS prvy stupen, ked robili "prijimacky" do skoly vzdy mi potom doma hovorila ake deti prisli, pamatam si ze mi povedala ze nema rada deti ktore uz vedia citat, lebo to dieta sa potom v skole nudi a vyrusuje ostatne, a neskor, tym ze sa nepotrebovalo ucit je v konecnom dosledku len priemerne, pretoze si nevypestovalo navyky na ucenie.. takze ked niekto vie citat v prvej triede neznamena to ze je genius 🙂 ale napr. moja svagrina sa naucila citat od jej brata, mojho manzela, a ona je velmi mudra.. a teda aj moj manzel 😀 netreba sa bat, treba verit svojim detom! a este nieco na zaver, a teda moje zivotne skusenosti, jednotkar neznamena ze ho v zivote caka len uspech.. castokrat su trojkari v dospelosti viac uspesni...

roxana280
13. sep 2014

@babulina ale vy ste tvrdili, ze ten chlapec to ma vediet!!! Vediet to nemusi, hravo to zvladne v skole, ak by ste poznala metodiku nacviku pismen, tak vy ste vedela, ze sa ich budu vsetci aj vasa dcera ucit znova!!!! Aj keby vedela plynulo citat, ucit sa to bude znova, jedine ak by zvladla komisionalne skusky z celorocneho uciva zo vsetkych predmetov moze aj na za zaklade psychloga preskocit prvu triedu, inej cesty niet...Ucitelka si pravdepodobne robila len monitoring v prvom tyzdni aku ma zostavu v triede, ale urcite nesmie vyzadovat, aby deti ovladali ucivo, ktore ich ma ono este len naucit!!!! A zapis sa robi uplne na nieco ine, prosim vas tapate a sirite tu nejake vase myslienky nepodlozene a pani ma z toho stres...

babulka82
autor
13. sep 2014

@dai mne moje dieta nepripada hlupe a preto aj ten nazov a slovo je v uvodzovkach. Keby si čitala viac prispevkov tak by si pochopila. Ale dakujem za prispevok.
@roxana280 tak niektore maminy tu pišu že ho to mam učit doma tu abecedu ako napr. Lucik-93 .Ja som vedela plynule čitat ako 5 ročna ale skončila som ako priemerny žiak .

babulina
13. sep 2014

@roxana280 takze pre zopakovanie som len matka ktora vychadza z vlastnej skusenosti a svojho okolia ale vsetky deti ktore pozname a absolvovali predprimarne vzdelavanie vstatnej skole vedia urcovat pismenka, urcuju hlasky na zaciatku a na konci slova, rozdeluje slova na slabiky tak potom co mi ma z toho vychadzat?

dai
13. sep 2014

@babulka82 pochopila som co tym myslis... diskusia je dlha a nestiham citat...
Tak este par faktov: ked som isla do skoly nevedela som ani citat ani pocitat ani nic - celu skolu som mala same jednotky bez akejkolvek namahy, co sa skoly tyka tak moja mama zaregistrovala prvykrat ze sa ucim pri mojich statniciach... vzdy som pritom bola vybrata do vyberovych tried, ku mne na rodicovske chodila relaxovat ako mi stale hovori...
Moj starsi brat zvladal skolu tazko, rodicia s nim doma vela pracovali aby ledva dostaval trojky - v kazdom pripade skoncil technicku vs a dbes okrem niekolkych svojich firiem riadi aj sr a cr pobocky globalnej firmy - velmi uspesne... jednotkary su obycajne ucitelia riesiaci pravopis na mk🙂 som si musela rypnut , sorry😉
- moj syn napr. Ma 3 a este poriadne nerozprava - kvoli logo sme boli ba psychologii kde mu urcili nadpriemerne iq ( a to som tam s nim isla s tym ze zaostava lebo vsetky deti okolo neho uz rozpravaju )
Ja stale mechanicky naucene veci nepokladam za dokaz nejakej mimoriadnej iq - kazde dieta ma v urcitom veku nejake zaujmy, niekoho bavia pismeba, ine rozvija svoju fantaziu... co sa reci tyka - moja mala chodi do skoky s vyucujucim jazykkm nemeckym - nastupovala ako netozpravajuce dieta v nj - na konci prveho rocnika uz rozpravala plynule...

maaaria3
13. sep 2014

Nikdy nikomu nehovorím, čo už vie moje dieťa... a rada by som sa s podobnými vecami nestretala ani naopak... poznala som rozne extremne šikovné deti... a potom to šlo dole vodou.... ja sama som špeciálny pedagóg, no mojho malého zámerne nevzdelávam, všetko podstatné si vyhľadá sám... a v škole bude mať zámerného vzdelávania nad hlavu... porovnávanie čohokoľvek je vždy len na škodu... veľa zla z toho vzíde.... nech to aspoň matky na deťoch nerobia

roxana280
13. sep 2014

@babulina vy nevydzajte radsej z nicoho, lebo vam to nevysvetlim..nechcete alebo neviete pochopit?

roxana280
13. sep 2014

@babulka82 ruku na srdce verite ucitelovi 1-4 s 9 rocnou praxou, robila som aj zacvik novych ucitelov, studovala som za prisnej ery v Banskej Bystrici, sice uz neucim, mam doma 5 rocneho syna, ktory mi chodi do nulteho rocnika sukromnej skoly, alebo mamam, ktore pozorovanim inych zistuju, ze mate ucit dieta doma pismenka..JPP..jedna pani povedala a na ihrisku som pocula...urobte si usudok sama, ja sa opieram o vzdelacie osnovy a standardy, ak ich aj v skolke naucili par tlacenych pismenok a hlaskovanie, VAS SYN SA TO BUDE UCIT V PRVOM ROCNIKA ZNOVA!!!! ONI S NIM!pozrite si osnovy SJ pre 1.r.co som tu skopirovala

maaaria3
13. sep 2014

O tom nerovnomernom vývoji... každé dieťa sa vyvíja, len keď napreduje jedna oblasť, tá druhá može stagnovať... sestrina malá ako ročná plynule rozprávala!, je veľmi rozumná a milá.... moj malý začal prvé slová pred 2 rokom... moj malý vďaka nerozprávaniu používal gestá a mimiku, veľmi reagoval na emócie, bol super pohybovo, rozvinul sa mu humor, empatia- asi preto, že viec počúval ako hovoril.... toto sú fakty... mám tu teraz hodnotiť, ktorý z nich je šikovnejší? dá sa to?
Inak neviem už naozaj, čo je pre život doležité.... nebolo to ani plynulé čítanie v prvom ročníku, ani samé jednotky na strednej.... ono je to celé o dovere vo svoje deti, potom dokážu zázraky s tým, čo majú....

maminuska
13. sep 2014

@roxana280 načo služia nulté ročníky ? Ked syn začal chodit do školy tak tiež tam mali nulté ročníky , to bola však štátna škola a chodili tam predovšetkým deti s nejakým vývinovým problémom , napr.ADHD alebo ťažká logopedická vada

babulka82
autor
13. sep 2014

@roxana280 ok ,jasne že verim .Dakujem 😉

janickacrazy
13. sep 2014

@lienka77
@babulina U nás v školke sa tiež učia deti v predškolskej triede rozoznávat jednotlivé písmená, nevidím na tom nič zlé, je to samozrejme všetko hravou formou. Skor ma trochu zaráža postoj niektorých mamičiek, že ich dieta napr. nevie ako 6ročné ani farby rozlišovat a ich to vobec netrápi, ved má čas na všetko. Radšej ich dajú o rok neskor do školy, len aby sa im nedajbože nemuseli venovat.
@roxana280 Nikto nepísal, že sa učia deti čítat, len poznat písmenká a to je dost podstatný rozdiel.

roxana280
13. sep 2014

@maminuska moj syn chodi do nulteho rocnika preto, lebo skolky tu v Petrzalke boli strasne, je tu vela deti, vela nedostane miesto, matky su radi, ze dostanu miesto, vela deti nedostane skolku vobec, uroven je slaba i vo vacsine sukromnych skolok a jasliach...venuju sa trosku len predskolakom. Psychologicka mi odporucila sukromnu skolu Harmoniu, kde sama kedysi posobila, pretoze nas syn je nadpriemerne inteligentny, je proste sikovnejsi ako vacsina od malicka, ale genius to nie je, nerad sa nudi, potom robi neplechu.Zacal ako 4 a pol rocny, bolo to tazke, ale velmi mu to pomohlo, chodili s nim 6-7 rocne deti, niektore sikovne, niektore s odlozenou skolkou dochadzkou, augustove, niektore preto, ze neboli spokojni so skolkami. Ta skola je naozaj velmi dobra a pani ucitelka je skvela.. Moj syn tam velmi napreduje aj v emocionalnom dozrievani, kolektiv starsich deti mu urobil dobre.Pojde o rok skor do skoly, je narodeny zaciatkom oktobra, ak to znova odporuci psychologicka. Ale mate pravdu su nulte rocnikyna statnych skolach take, kde sa ucia deti, ktore maju nejaky problem zvacsa, tieto sukromne byvaju skor o niecom inom..je ich malo v Bratislave jedna a v Devinskej Novej Vsi jedna a potom Cenada a ti maju skor autistov, extremne nadane deti

roxana280
13. sep 2014

@janickacrazy stale nerozumieme, tak znova, nemusi to vediet, bude sa to ucit v prvej triede, stale nerozumieme?Skusim to napisat v inom jazyku?

babulka82
autor
13. sep 2014

@roxana280 a vieš mi ešte vysvetlit pojem "dieta nezrele na školu" ? Lebo to že je 6 ročne dieta hrave je v tomto veku asi normalne.

lucia78
13. sep 2014

@babulka82 Moj syn zacal plynule citat ako 5 rocny po tom, co uz nevedel zniest pohlad na svoju starsiu sestru ako sa trapi s citanim. Myslel si, ze ked zacne citat aj on, prenesie na seba jej bremeno, je velmi citlivy. Naucit sa citat mu trvalo 15 minut, jeho sestra sa to uci doteraz... Citat stvorciferne cisla vedel ako trojrocny, ked este ani zmysluplnu vetu nevedel povedat.
My mamicky "sikovnych" skolkarov sa rady pochvalime. Moj syn je napriklad chory, dlhodobo berie kazdy den asi 7 liekov, ine mamicky mozno maju ine problemy, s ktorymi sa samozrejme na ihrisku nepochvalia. Hned by sme ale menili citanie nasho skolkara za bezproblemovy zivot necitajucich skolkarov, to mi ver. Co sa mame len stazovat?
Naozaj vsetci citajuci skolkari v mojom okoli sa to naucili takmer sami. Zaujimali ich znaky - znacky aut, pismena, cislice a niektori potom zacali okamzite plynulo citat. To ale neznamena, ze taketo dieta bude v zivote uspesne a stastne. Mam vo svojom okoli niekolko muzov, ktori cely zivot skoly prechadzali s velkymi problemami a prave oni sa stali uspesnymi manazermi, technikmi... A my jednotkari sme sa v pracovnom zivote neposunuli nikam - tiez patrim do tejto skupiny 😒
Asi tak.

janickacrazy
13. sep 2014

@roxana280 Prečo si dala 5ročného syna do nultého ročníka v škole? Prečo si ho nenechala v školke, nech si teda užije to detstvo, ked máš názor, že predškolák nemusí vediet písmenká? Čo sa v tom nultom ročníku učia? Neučia sa tam náhodou aj rozoznávat písmenká? Zdá sa mi, že si trošku protirečíš, nie?

janickacrazy
13. sep 2014

@roxana280 No kým som to dopísala, už si mi napísala odpoved. Ešte raz pre teba, ja netvrdím, že predškolák MUSÍ vediet písmenká, ja tvrdím, že v našej školke to pani učitelky deti UČIA. Niektoré sa naučia, niektoré možno nie. Ja som im to nekázala učit, je len hovorím ako to je u nás. To je celé. Nemyslím to v zlom. Chápeme sa? 😀

maminuska
13. sep 2014

@roxana280 tak to je fajn , je to v podstate u teba taký predškolský ročník v materskej škôlke len podstatne kvalitnejší.
Mne tretia dcéra chodí do sukromnej škôlky a som tomu veľmi rada, práca učiteliek je tam na jednotku .

roxana280
13. sep 2014

@janickacrazy ja tvrdim, ze sa nauci v prvom rocniku, ze take su osnovy,su deti, ktore sa chcu ucit skor, niektore neskor, musia sa to naucit v prvom...preco som dala do nultaka syna, nie pre pismenka, pisala som to tu, takze urcite si neprotirecim..mojmu synovi sa do pismenok este nechce, pozna polovicu, vacsinou z SPZ aut, vynika v inych oblastiach, neucim ho citat a nenutim ho

dai
13. sep 2014

@lucia78 ono je to mozno o tom ze ti 3kary museli makat cely zivot aspon teda to je pripad mojho starsieho brata... to co ja som dostala len tak od boha si on musel tvrdo odmakat, o ml. Bratovi ani nehovorim - od malicka genialne dieta, aj statnice spravil na same jednotky a knizku som v jeho ruke nevidela - fakt je ze z nas 3och je prave on najvaecsi lajdak🙂 aj ked samozrejme ze jeho prof. Okolie ho uz tiez meni, ale taku cielavedomost a snahu ako ma moj st belrat asi nikdy nat bebude...
Ono ani ti jednotkary nie su strateni - ja aj muz sme sami jednotkari a myslim ze profesionalne sme na tom velmi dobre - vela zalezi od toho v akej spokocnosti zijes, akych priatelov si vyberas, comu venujes svoj volny cas - vsetko toto ta moze bud brzdit alebo naopak posuvat dopredu - vo volnom case mozes pozerat to divoke vino ci ako sa to vola ale mozes sa aj ucit cudzi jazyk ci citat zaujimave knihy...

janickacrazy
13. sep 2014

@roxana280 Ved v pohode a čo sa vlastne učia v tom nultom ročníku v súkromnej škole? Lebo čo som počula o štátnych nultých ročníkoch, tak tam to bolo už skoro ako v škole, aj lavice normálne mali a kreslili čiary a také veci. Pýtam sa len zo zvedavosti, aký je rozdiel.

roxana280
13. sep 2014

@babulka82 to posudi psycholog najlepsie a to ja nie som, sama som sa bola poradit, ked sa moj syn bil v skolke a niekedy som sama potrebovala sa poradit ako zvladnut situaciu vychovnu, kedy by som mu najradsej dala po zadku. Ja som bola decembrova a sla som normalne do prveho rocnika, v podstate som patrila medzi najstarsie deti v triede a strasne bola hrava a spava..a nechceli sa mi robit ciarky ...mama sa mi totiz moc v tychto veciach nevenovala a neviedla ma k rozvijaniu motoriky a pod. pritom detska sestra, ale v druhom polroku uz bolo v skole vsetko v poriadku, takze, niektore deti potrebuju len cas..statnicovala som tiez so samymi jednotkami a jednou dvojkou a v prvej triede ZS ako slimak

roxana280
13. sep 2014

@janickacrazy robia ako v predskolkej triede, len priberaju rozsirene vyucovanie aj exkurzie, vyucovanie dvojjazycne aj v AJ, ucia sa v tematickych blokov, napr. maju aj flauticku..tu mate link:
http://www.skolaharmonia.sk. ja ked sa pytam syna ako bolo, povie DOBRE, vela sa este aj hraju, maju velmi dobre materialne vybavenie, co sa tyka nazornych pomocok, tu je to blizsie:
http://www.skolaharmonia.sk/?id_kat_for_menu=21440