Mám nechať malého v škôlke?
Ahojte,potrebujem mozno iny pohlad na vec,maly bude mat 3roky v oktobri,od septembra zacal chodit do skolky a ja som nastupila spat do prace,vybavila som si polovicny uvazok,ale....maly znasa skolku tazko (asi standard pre vacsinu deti- to viem),plac zacina uz doma a pokracuje v skolke (tichy plac s krokodilimi slzami),ma taku nervozitu, ze sa aj povracia pri jedle napr obed v skolke, po prichode domov sa stalo, ze sa nevypytal a pokakal/pocikal...obavam sa aby som mu nesposobila nejake psychicke problemy a ci nebude lepsie pockat este jeden skolsky rok(uz bude mat takmer 4roky,mozno viac vyzretejsi a pripraveny) a vtedy ho dat spat do skolky....uz stihol byt aj chory.... a poviem Vam, ze to tazko znasam,som nervozna v praci...neviem co je lepsie riesenie ci zotrvat a nejaky ten mesiac vydrzat aby sa vsetko vyprofilovalo alebo sa porozpravat so zamestnavatelom a zostat s drobcom este rok doma....dakujem za vase nazory,pripadne osobne skusenosti
@applede presne tento nazor maju aj nase ucitelky v skolke co sa tyka cely den a pol den a aj moja skusenost. Vsak som to tu pisala, cize naco sa opakovat. 🙂
@dai no vidis moje dietat nebolo do tohto juna bezomna dlhsie ako 2-3 hodky ( cas ked som sla k doktorovi ak neratam raz co som bola hospitalizovana) a to ide mat v septembri 4. Teraz v juli bol prvy krat na cely den. Lenze nie preto, ze clovek nechcel, ale preto, ze nik neprisiel a nepovedal daj vezmem si ho a ja sa nikomu prosit nebudem. To, ze nebol nikde na noc berem ako samozrejmost kedze noc prepsal prvy krat ako 2,5 rocny a este aj nedavno dokazal v noci byt castejsie hore ako 10 mesacna dcera. V 3 rokoch nastupil do skolky.
@dai a pri nastupe do skolky ma maly vzivote nevidel plakat ani som sa s nim 3 hodiny v satni nelucila a vzdy hovorila o skolke len pozitivne, nakolko som ani nemala iny dovod kedze mame super ucitelky a maly mal prve mesiace problem ako som pisala ale zvladol to. Cize, ci bol alebo nebol bezomna do 3 rokov viac ako 2 hodiny alebo nie bolo v pripade co s atyka skolky uplne jedno, lebo sa napr. adaptoval skor ako dievcatko co od 4 mesiacov spavalo u starkych, alebo ako druhe dievcatko co bolo od 1,5 roka v jasliach.
@spuntikmathiasko jasne - ak nemas kde dat je to nieco ine... my nastastie mame starych rodicov ktory by deti mali aj nastalo u seba takze uz 2hy rok aj maly so starsou veselo prazdninuju . Ja nepochybujem ze deti su rozne - su deti ktore sa priam tesia do spolocnosti inych deti ( ja som taka bola a moje deti su v tomto tiez po mne... ) a take co maju s cudzimi problem a potrebuju dlhsie na adaptaciu...
ja akurat pisem ze to ze mamy priam chorobne drzia svoje dieta len pri sebe ( aj ked maju pomoc - ani otcovi castokrat nedoveruju natolko aby dieta nechali len s nim ) mu tym ziadnu sluzbu nerobia, skor naopak
@niika21 daj na svoju matersku intuiciu.
Ja mam svoju 4 rocnu doma, dam ju az do pripravky. Ja sama som do skolky chodila velmi nerada a ked som isla, tak len na pol dna a chodil pre mna dedko uz na obed. A nemyslim si, ze som bola nezdravo naviazana na mamu.
A co sa tyka "prilisnej" naviazanosti, tak pravda je taka, ze dieta potrebuje byt na mamu naviazane, nevidim dovod, preco je to zle.
@spuntikmathiasko maš pravdu, moja je bezo mna od pol roka, kedy som nastupila do prace, ostavala doma so svokrovcami ,alebo s manželom. A ked som prišla, už som bola len jej,. A teraz aj tak mala problem pri nástupe do školky, neplakal za babkou, ale za mnou. A len ja ju možem zatial odviesť, len ja možem po nu isť, ale to je na každom dieťatku. Ale oni si skoro všetky zvyknu a mojej už bolo kolektív treba, lebo sa doma nudila, to dsom videla po neja, že už ju nebavia hračky, kreslenie, nič, len vymymšlala .
@dai ako som pisala vyššie, moja je od pol roka bezo mna, na noc sice bola len raz. Ale jednoducho ma to v povahe a tu ja nezmenim. Doma ostane so svokrovcami, so surodencami, ale napr. u mojich rodičov ešte nebola bez nás a mojho otca nechce ani pobozkat, dokonca sa jej nesmie ani dotknuť. Pritom ,ked ho nevidi doma tak sap ýta,kde je, aj sa s nim hrať bude, ale nevieme vobec prečo je to tak, ked oco bol u nás do jej pol roka ,každy den. a aj napriek tomu mala prblem ,aby vydržala cely den v školke, aj si poplakala.
@dai moj drobec ma 1,5 roka, je to cisty mamickar a dojceny a aj tak isiel pekne teraz v auguste do jaslieciek na 2 dni. A doma ked sme tak sa dojci. Ja som stastna, lebo tie dva dni chodim do roboty. Urcite si pokrivi pusu, ALE chodi do známeho prostredia. Dcera tam chodi do skolky, casto su aj spolu. Je to sukromne, takze je tam velke mnozstvo milych pani uciteliek. Syn doma zaspava pri dojceni, v jaslickach ho uspia aj bez toho.
Do skolky ich vozi muz, myslim, ze to usetrilo velke mnozstvo placov za mamou. 🙂
@niika21 podla toho co pises na skolku je "zrely" ale urcite nie na tu do ktorej chodi. Preco nepohladas radsej nieco sukromne spolu s nim, kde by sa mu pacilo, kde by bol adaptacny proces? Tieto statne skolky su vo vela pripadoch masovky, co nemusia sadnut kazdemu dietatu.
Mne osobne by asi svihlo byt s takym velkym dietatom doma a hladat mu aktivity a kamaratov, aby sa dostatocne spolocensky vyzil.
@dai to nie je o tom,ako dlho je na prse... a ci nevie vydrzat bez mamy.. Nasi boli zvyknuti na starych rodicov,obcas sme sa nevideli aj 3-4hodiny (tak raz do tyzdna) a napriek tomu cirkusy. Najskor maly,teraz mala... Na skolku pripravovani este pred nastupom..davno pred nastupom,kedze syna mi v 3,5r.nevzali..mal tam kamosov z ihriska..3.m problem.
A u nas pri malom bol vacsi stresmen tatko..ten nema na svoju skolku dobre spomienky..ja som nechodila,tak to neviem posudit..
@kubobubo nie kazdy ma na sukromnu skolku... Napr.pre nas aj ta na 3m.bola financna zataz.. Hoci tam to mala trosku inak zvladala (mala inu formu protestu asi 2m. ako v statnej).
@argyro Prosim kam chodite do skolky? Taky adaptacny program prave hladam.Dakujem.
@kubobubo ak robi na polovicny,tak to asi bohvieako platene nema..takze asi cela vyplata by jej sla na sukromnu...a ak maly si nevie zvyknut,tak je asi prijatelnejsie pre nich,aby bola s nim doma...
Ja by som volila tu cestu,kebyze ostavam v povodnej praci a nevezmu mi deti do skolky (hrozilo to,ale maleho prijali nakoniec). Tiez by som volila cesru radsej byt s detmi doma a nic nemat,ako byt dlllho v robote a vlastne tiez nic nemat,lebo cela vyplata by sla na skolku.
Ak použiješ svoj materinský inštinkt ,zdravý sedliacky rozum a metodu zlatej strednej cesty,tak neurobíš chybu,nielen teraz,ale počas celého života 😉 každé dieťa je individualita,jedno je do školky súce aj v 2,5 rokoch,iné ani v 4roch,treba sa prispôsobiť dieťaťu a nie radám tetiek na nete,my tvoje dieťa nepoznáme 😉
podla mna to, ako dieta znasa skolku je velmi individualne. nie je to uplne zavisle od toho, ci je stale zvyknute s mamou, alebo nie.
napriklad dcera mojej kamosky bola na nu velmi naviazana, nikdy nespala mimo domov, cele tri roky bola len s nou, cudzich dospelych sa extremne bala, s detmi sa nechcela hrat. mna sice poznala dobre, lebo sme sa vidali pravidelne, ale ked isla kamoska na wc-ko, tak mala ani zasvet zostat so mnou a s mojou dcerou v obyvacke. dost sa bala, ze ako si mala zvykne v skolke. a zvykla si uplne v pohode, prvy mesiac bola doobedia a potom na cely den. ziaden problem nemali.
naopak moja dcera, cela do sveta, vonku sa prihovorila hocikomu cudziemu, milovala hrat sa s detmi, spala u babiek aj 2x tyzdenne, u hocikoho vydrzala, ked som ju potrebovala nechat. a v skolke - uplny horor, po tyzdni sme mali take hystericke place, ze az... bolo tam toho viac, ale nakoniec som ju musela zo skolky odhlasit. pol roka bola zase so mnou doma a potom nastupila do sukromnej skoly, kde mala postupnu adaptaciu a nastastie si tam zvykla. teraz uz chodi do skoly a velmi rada.
nezabudnem nikdy ale na tie nervy a zaciatky v skolke.
takze tym chcem len povedat, ze vela zavisi na pristupe v skolke a milion dalsich faktoroch, nie len na tom, ci je dieta 'mamickar'...

Dievcata... qj na tejto teme je vidiet ake je dolezite nemat dieta na prsu do 3och rokov... osobne ked citam ako su tu uplne zakopane pod zem mamj ked napisu ze dali dieta v 2och rokoch k starym roducom na par dni a pod tak mam pocit ze tento dnesny trend ze len mama je pre dieta dost dobra - najlepsie az do 6 rokov ( pripadne cely zivot - zeny mamicjarov by vedeli o tejto teme pisat ) nie je vobec dobry a nevedie deti ani k samostatnosti ani sebavedomiu etc. ... ako aby dieta 3rocne nebolo bez mamy dlhsie ako 2 hodiny? To mi pride uplne pre dieta az obmedzujuce...
Suhlasim ze v takom pripade je pre dieta skolka sok. Vystresovane maminy pre ktore je to mnohokrat vaecsi sok ako pre ne este pekne svoju nervozitu a strach prenasaju na drobceka ( ved bez mamy mu musi byt zle... ked dieta vidi slzy v maminych ociach tak vie ze sa ide diat nieco strasne... )
Osobne si nemyslim ze vaecsina deti v skolke place - u nas mame adaptacny proces - deti od 2och rokov a teda v triedach mojich deti neplakal nikto... ano neskor niekedy deti mali svoje ale prve 2- 3 mesiace nikto..
@niika21 ak mas sancu zostan asi doma - ale skus pomaly seba aj dieta na skolku pripravovat, sprostredkovat mu radost z toho prostredia, nie strach, vysvetlovat mu etc. ... o pol roka uz moze byt situacia diametralne odlisna ak ty budes dobre vplyvat na dieta
Inak ak vychovavate dieta alternativne tak nechapem preco ho do alternativnej skolky potom nedate , ak neni tak neriesite vo vasej oblasti... urcite by sa naslo dost nadsencov na podporu...