Máte skúsenosti s montessori škôlkami?
Ahojte, máme v meste montessori škôlku a má dobré ohlasy, ale neviem, či to bude niečo pre moje dieťa. Máte prosím s týmto smerom fungovania skúsenosť?
zbytocnost. Ludia, neblaznite.
moj názor... ak chces pokracovat aj na skole tymto smerom, odporúčam, ak pojdete smer bezna skola moc nie (zavisi od dietata) ale v globale su tieto deti o nieco slabšie v skole maju problem nabehnut na bezny skolsky rezim ale nie je to vzdy, no 1.-2. rocnik je pre ne tazsi v adaptacii na fungovanie
moj názor... ak chces pokracovat aj na skole tymto smerom, odporúčam, ak pojdete smer bezna skola moc nie (zavisi od dietata) ale v globale su tieto deti o nieco slabšie v skole maju problem nabehnut na bezny skolsky rezim ale nie je to vzdy, no 1.-2. rocnik je pre ne tazsi v adaptacii na fungovanie
@anonym_dd2630 prečo sú tieto deti podľa teba slabšie v škole? Neútočim, zaujíma ma, lebo tiež by som chcela do montessori škôlky dať dieťa
montesorri školka je super vec
ale vela zaleži od učiteliek a od riaditelky, my v meste mame ale riaditelka je ....................a učitelky tie som proste nepochopila ..........čo je fakt škoda
nesadli mi už na den otvorenych dveri .........
@anonym_dd2630 prečo sú tieto deti podľa teba slabšie v škole? Neútočim, zaujíma ma, lebo tiež by som chcela do montessori škôlky dať dieťa
@bambulkaaskatulka žeby tým že proste v škole je jasný systém a musia sa mu prispôsobiť? Je to podobné ako keby dieťa nechodilo do škôlky ale bolo doma a doma proste malo režim podľa seba a zrazu príde do školy kde je všetko dané... Za mňa možno fajn výchova v rodine montessori, ale škôlka ak človek chce dať dieťa potom do klasickej školy radšej klasická...
@bambulkaaskatulka za mňa, môj syn vďaka montessori škôlke vyniká v matike. V 1 ročníku ovláda učivo 4.ročníka. Fakt záleží aj od danej škôlky.
@bambulkaaskatulka žeby tým že proste v škole je jasný systém a musia sa mu prispôsobiť? Je to podobné ako keby dieťa nechodilo do škôlky ale bolo doma a doma proste malo režim podľa seba a zrazu príde do školy kde je všetko dané... Za mňa možno fajn výchova v rodine montessori, ale škôlka ak človek chce dať dieťa potom do klasickej školy radšej klasická...
@marsmykkok zas by som si to monte nepredstavovala ako úplný chaos. Škôlka, kam chcem dať syna má AJ spoločné aktivity, je zaradená v sieti škôl a školských zariadení, každý týždeň majú " rozvrh" , čo sa v týždni bude robiť. Len je tam navyše individualnejsi prístup
Tento koncept nesedí každému. Sú určite deti, ktoré potrebujú režim, pevnejšie pravidlá a striktnejšie vedenie. Vcelku súhlasím s prvým komentárom (som špec. pedagog). Avšak ja mam moje deti v štátnej skolke s ktorou som veľmi spokojná.
@ketrin nikdy by som nedala
Mam kamosku veeelmi dobru, ktora je dokonca zastupkyna v takej skolke a sama sa vyjadrila, ze by nikdy vlastne deti do montessori nedala a ani taku skolku nemavstevovali
Samozrejme riesila som to s 3 detskymi psychologickami, ktore mam v okoli a jednoznacne 3x nie za montessori skolku! Ze 90% ich klientov su decka z montessori skolok a skol
@bambulkaaskatulka za mňa, môj syn vďaka montessori škôlke vyniká v matike. V 1 ročníku ovláda učivo 4.ročníka. Fakt záleží aj od danej škôlky.
@anonym_527da8 tvoj syn ma mozno vyssie IQ ale v dalsich oblastiach moze vyrazne zaostavat, moze byt niekde na spektre
Urcite to nieje vdaka montessori
@anonym_527da8 tvoj syn ma mozno vyssie IQ ale v dalsich oblastiach moze vyrazne zaostavat, moze byt niekde na spektre
Urcite to nieje vdaka montessori
@anonym_8a5f1b na spektre nie je, áno, IQ má vyššie, inde ale tiež nezaostáva, dokonca predbieha dospelých, len som tým chcela povedať, že učiteľka v škôlke videla, čo ho baví a pomohla mu to rozvíjať viac, čo sa v klasickej škôlke nedeje (alebo len veľmi zriedkavo). Rovnako tak jeho mladší súrodenec s priemerným IQ vie viac, než jeho rovesníci, avšak kvôli sťahovaniu musel prestúpiť do klasickej škôlky, keďže tu montessori nie je. Za mňa výborný štart pre deti, ktoré majú vstúpiť do kolektívu iných a budovať prvé vlastné vzťahy samostatne. Montessori škola mi už nepríde úplne super, napriek tomu, že voči klasickej výučbe mám výhrady, teda najmä voči správaniu, niektorých pedagógov.
@anonym_8a5f1b na spektre nie je, áno, IQ má vyššie, inde ale tiež nezaostáva, dokonca predbieha dospelých, len som tým chcela povedať, že učiteľka v škôlke videla, čo ho baví a pomohla mu to rozvíjať viac, čo sa v klasickej škôlke nedeje (alebo len veľmi zriedkavo). Rovnako tak jeho mladší súrodenec s priemerným IQ vie viac, než jeho rovesníci, avšak kvôli sťahovaniu musel prestúpiť do klasickej škôlky, keďže tu montessori nie je. Za mňa výborný štart pre deti, ktoré majú vstúpiť do kolektívu iných a budovať prvé vlastné vzťahy samostatne. Montessori škola mi už nepríde úplne super, napriek tomu, že voči klasickej výučbe mám výhrady, teda najmä voči správaniu, niektorých pedagógov.
@anonym_527da8 mam dieta v sukromnej skolke s malym kolektivom a vacsim mnozstvom uciteliek, venuju sa detom maximalne
V Montessori nie je voľnosť a žiadny režim, ako si to niektorí predstavujú. Práve naopak, ten rozvrh a priebeh dňa sú dosť striktne a určené. Vyžaduje sa omnoho väčšia samostatnosť, samoobsluznost než v klasickej škôlke, kde deti všetko dostanú, ostatní im veci prinesú, odnesú. Tu sa viac do činnosti zapájajú. Rozdiel je v tom, že dieťa sa síce musí venovať vzdelávaniu, učeniu, rozvoju ale samo si vyberie, čo ho baví, či chce všetko vyskúšať, alebo aj 20x opakovať, zdokonaľovať sa, rozvíjať v nejakej činnosti. Tie úlohy a aktivity, pravidla sú navrhnuté na osobný rozvoj, využitie senzitívnych obdobi, lepšie sústredenie, samostatne premýšľanie, prácu s chybou a pod.
Ťažko hodnotiť od niekoho, kto nerozumie tomu, čo a prečo sa tam deje, na čo sa vlastne pozerá. Ako keď vidíš dieťa ticho sedieť, môže to mať 100 dôvodov a každý si to zinterpretuje inak, lenže často nesprávne a skutočnosť môže byt iná.
Okrem toho pokračovanie na klasickej škole.. práveže nová školská reforma prináša veľmi veľa z Montessori pedagogiky a jej filozofie. Ibaže ti, ktorí o nej počuli niečo len povrchne, nikdy sa o ňu poriadne nezaujímali, nečítali relevantne zdroje, o tom nemajú odkiaľ vedieť. A práve to mi ukazuje, že hodnotia nieco bez akých-takých základných informácii.
Ja praveze odporucam skolku montessori a potom zs normalnu. Dieta sa ovela viac vyvinulo, bolo samostatnejsie oproti rovesnikom, vedelo sa lepsie v krizovych situaciach vynajst a bola u neho zvedavost na zivot okolo seba, ako veci funguju a vedeli sa samostatne spravat v spolocnosti. Je pravda, ze zs potom toto udupe, ale zakladoskolske vzdelavanie montessori potom konceptualne unika realite a deti zacnu velmi vyrazne zaostavat za rovesnikmi.
Taktiez nie je montessori a montessori a skolka a skolka, takze by som si hlavne obzrela skolku, pristup, ist na DOD, a popripade odchytit nedavnych byvalych rodicov skolkarov, ako hodnotia danu skolku...
@marsmykkok montessori neznamena bez systemu a anarchia, ze si deti robia, co chcu😄😃😄deti maju normalny rezim a v ramci rezimu maju rozhodovacie moznosti, kde mozu svoju svojvolu uplatnit- napriklad si mozu vybrat cinnosti v ramci ponukanych aktivit, nemusia spat a nemusia nasilu jest to, co im nechuti (ale musia kazde jedlo ochutnat)....
@ketrin moje dieťa chodilo do Montessori škôlky 4 roky (od 2 rokov do 6), štátnu MŠ nenavštevovala, lebo bola citlivejšia a posledný rok sme jej to nechceli meniť. Mne mňa veľké plusy - vedeli sa dieťaťu individuálne venovať, vysvetlili, dcéra napredovala oveľa viac oproti rovnesnikom. Najmä v matematike. Režim mali práveže veľmi pevný - raňajky, ranný kruh, 2h vyucbové aktivity, ísť von, obed, spanie, znova 1h vyucbovy blok, poobede išli von alebo voľná hra. V MŠ mali 2x do týždňa angličtinu, športové aktivity, veľa maľovania. Dcéra bola veľmi samostatná. Negatíva - veľmi málo voľnej hry, dcére to chýbalo a niekedy bola smutná, keď ostatné deti mali aktivitu určenú pre vyššie ovládanie problematiky a dcéra ešte nemohli. Cítila sa hlúpejšie. A ešte tam bol dosť tlak na výkon. 90% deti zo škôlky vzali do súkromnej ZŠ, kde sa robili prijímačky. Napriek tomu, že je narodená v auguste, išla do 1. Ročníka ako 6-ročná (niektoré deti tam boli už 8-ročné v 1. Ročníku, najmä narodené v septembri a októbri). Dcéra už chodí do 3. Ročníka, nemá absolútne žiadne problémy, vyniká najmä v matematike, ale patrí medzi najlepších žiakov. Akurát má problém s diktátmi, máva zvyčajne 3-4-5 chýb, hlavne i/y a u/v. Učiteľka nás niekoľko krát chválila, že má skvelé sústredenie, ze sa nerozptyľuje a dokáže sa sústrediť dlhú dobu. Syna som dala do inej súkromnej MŠ, ale tiež s prvkami Montessori.

Ahoj 🙂 Montessori prístup je dosť odlišný od klasickej škôlky – deti tam nie sú „vedené všetky naraz“, ale skôr si vyberajú aktivity samy a učiteľ ich jemne usmerňuje. Veľký dôraz sa kladie na samostatnosť (obliekanie, upratovanie, bežné veci), sústredenie a rešpekt k tempu dieťaťa. Zároveň sa pracuje s rôznymi pomôckami a deti sa učia cez skúsenosť, nie bifľovaním.
Za mňa to má výhody: dieťa sa naučí veľkej samostatnosti a sebavedomiu, je tam pokojnejšie prostredie (žiadny chaos, menej „hromadných povelov“), deti sa často vedia pekne sústrediť a vydržať pri činnosti.
Ale nie je to pre každé dieťa: ak je dieťa skôr veľmi akčné, potrebuje veľa riadenia alebo kolektívnych hier, nemusí mu to sadnúť. Niektorým deťom môže chýbať viac „voľnej hry“ alebo klasického "škôlkarského chaosu". Veľa závisí od konkrétnej škôlky a učiteľov – nie všade robia "Montessori" kvalitne. 😇
Za mňa najlepšie, čo môžeš spraviť: ísť sa tam pozrieť osobne. Veľmi rýchlo uvidíš, či ti tá atmosféra sedí – a hlavne, ako na to reaguje tvoje dieťa. To je asi najlepší a najdôležitejší faktor 🙂 Držím palce pri výbere 🍀