icon

Máte skúsenosti s občasným cvrkaním v škôlke?

lienka951
Dnes o 16:43

Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť a možno vypočuť skúsenosti iných mamičiek. ❤️

Som mamička 3-ročného dievčatka, máme ju jedinú, takže nemám veľa skúseností s inými deťmi a ani už ďalšie detičky mať nebudeme.

Dcérka je od 2 rokov odplienkovaná cez deň. Na noc jej ešte stále dávame plienku – niekedy je ráno suchá, niekedy pocikaná, ale na nočné odplienkovanie zatiaľ vôbec netlačím.

Cez deň pritom cikanie aj kakanie krásne chápe. Vie sa vypýtať na WC, doma si dokonca sama príde, sadne si na redukciu a vyciká sa. Niekedy sa aj sama vypýta.

Posledný týždeň však začínam pozorovať problém hlavne v škôlke. Zatiaľ tam býva iba do jednej, od zajtra by tam mala už aj spinkať. Učiteľky sú našťastie veľmi milé, vnímavé a komunikatívne, takže nejde vôbec o to, že by s nimi bol nejaký problém. Skôr sme sa o tom rozprávali a aj ony si všimli, že keď sa dcérka veľmi zahĺbi do hry, občas si jednoducho trochu cvrkne do nohavičiek.

Nie je to klasické úplné pocikanie. Skôr si len ucvrkne a pokračuje ďalej v hre. A čo ma trápi najviac – ona mi potom vôbec nepovie, že sa jej to stalo. Keď sa jej spýtam, či potrebuje cikať, väčšinou povie, že nie. Keď ju však vezmem na WC, normálne sa vyciká.

Doma pritom vie ísť sama na WC a rozumie tomu, čo má robiť. Preto neviem, či je to tým, že je v škôlke zaujatá hrou a potrebu jednoducho ignoruje, či ešte úplne nevníma signál, že sa jej chce cikať, alebo či je za tým niečo iné.

Nechcem z toho robiť veľkú vec ani na ňu tlačiť. Skôr ma to mrzí a rozmýšľam, ako jej pomôcť. Teraz sú navyše chladnejšie mesiace a mám trochu obavu, aby nebola v mokrých nohavičkách a neprechladla. Neviem, či ju mám napríklad v škôlke skúsiť preventívne dávať na WC v určitých intervaloch, alebo ju nechať, nech si sama postupne začne všímať potrebu.

Je to inak veľmi šikovné, vnímavé a zlaté dievčatko a doma s tým problém prakticky nemáme. Preto neviem, či to môže byť jednoducho obdobím, škôlkou, novým prostredím alebo tým, že je taká zabratá do hry.

Mali ste niektorá podobnú skúsenosť? Že dieťatko bolo cez deň odplienkované, doma fungovalo úplne v poriadku, ale v škôlke sa začalo občas pocikávať alebo cvrkávať a ani to nenahlásilo?

Čo vám vtedy pomohlo? Chodili ste preventívne na WC, alebo ste to nechali úplne na dieťatku?

Budem veľmi vďačná za skúsenosti a rady. ❤️ Nehľadám nikoho, kto by mi povedal, že je s dcérkou niečo zle – skôr by som rada vedela, či ste niečo podobné zažili a ako ste to riešili vy.

anonym_f3142e
Dnes o 17:21

Je uplne normalne, ze ak je dieta zahlbene do hry ci aktivity, moze si cvrknut alebo sa aj uplne pocikat, aj ked sa inak krasne pyta a funguje bez plienky.

Podla mna je cesta tam, ze si to dieta musi uvedomit, ze je mokre, a dat vediet. Ja by som nesla cestou posadzania na wc ak sa inak normalne pyta. Nechala by som dieta, aby si to samo uvedomilo a dalo na vedomie. Skor ci neskor jej bude prekazat, ze je v mokrom.

anonym_54a171
Dnes o 19:23

Áno samozrejme, aj môj syn bol rovnaký. Moj to mal niekoľkokrát do dňa. Pani učiteľky sme už ale mali horšie lebo ho nechceli púšťať do šatne pre čisté slipy ani keď sa prezliekli na spanie. Tam som si to s nimi musela vykomunikovať aby mu z hygienického hľadiska umožnili prezliecť si ich lebo boli schopné nechať ho dočúraného celý deň a každý deň som ho musela prezliekať na kompletku lebo bol dočúraný a celý od obeda.. postupne sa to zlepšilo. Držím palce 🙂

anonym_0851e3
Dnes o 19:48

Nie kazdemu dietatu to vadi, ze je v mokrom - u nas, ked som sa pytala dcery, ked som po nu prisla do skolky, viackrat mi zahlasila, ze si sice cvrkla, ale nevadi, lebo uz to uschlo. Mohla mat kolko chcela nahradnych veci, pani ucitlelka nemala sancu si to vsimnut pri tolkych detoch. U nas to cvrkanie trvalo az do zakladnej skoly bohuzial. Riesili sme aj so psychologickou ale hlbsiu pricinu sme nenasli. Proste v danom momente je pre to dieta dolezitejsia hra ako potreba, takze to zadrziava a casto si cvrkne. Niekedy zohrava ulohu aj to, ze sa hanbi vypytat. V nasej skolke chodili hromadne, ked sa islo von, a ked nejakemu dietatu bolo treba na dvore, tak ho vzdy zvozili, ze malo ist ked ostatni.. u nas aj to vytvorilo tu barieru, ze sa proste nechcela vypytat. Nejake riesenie, tam nie je, okrem neustaleho pripominania ( u nas ani to nefungovalo).