Nadané dieťa
Ahojte mamičky, mám na vás jednu otázočku. Máte niekto doma nadané dieťa alebo ste si to mysleli? Ako ste to riešili. Som na vážkach či áno alebo nie môj 4 ročný chlapec ( momentálne) veľmi skoro začal, rozprávať, poznať farby, poznal písmenka a pod. Čo sa týka logických úloh a tvorivých, zvierat, dopravné značky, dinosaury to sa dá povedať že má v malíčku. Proste má veľmi dobrú pamäť. Keď toto robíme a sa mu venujem v tých oblastiach tak to je neskutočné slušné, pozorné dieťa...Ale ako náhle sa ma obliekať ( aj ked už je to lepšie), papať a sa mu to jedlo nepáči už je pohroma (ani to neochutna) alebo má niečo robiť a je to špinavé alebo mokré dostáva hysáky, zlosť, nervy. Je strašný perfekcionista - napr. zlomený keksík nezje a pod. Je veľmi dominantný, ale ak ho zaujmeš fakt s ním nie problém. Ale ak má voľnú ruku je neriadená stretla. Už aj jedna učiteľka v škôlke mám pocit že na nho nevie už stále si na nieho niečo hľadá aby sa mohla sťažovať. Neviem ako ďalej.
Ďakujem za reakcie.
@smile20 syn namiesto predskolskeho rocnika v skolke chodil do nultaku pre nadane deti. bolo to najlepsie rozhodnutie, ake sme spravili. potom siel do normalnej zs, ale s lepsim pristupom k detom a ucitelom nez je bezne. on bol v skolke v pohode, ale nemal kamaratov, pretoze v tom case boli akoby na inej vlne, oni mun proste nerozumeli. tak vonku vzdy staval pri ucitelke a ta sa na to stazovala.
v nultaku sa vsetko vyriesilo. a teraz je z neho bezny pubertak.
daj svojho syna otestovat a nechaj si poradit, co dalej.
Rovnaké správanie, aké opisuješ, má/mal môj syn. V škôlke sa na neho sťažovali, že ich ignoruje a pod, ale ovláda písmená, čísla, značky, ang. farby.... kvôli tomu, že som na MD nechala som si ho doma a snažila niečo zmeniť. A tak sa mu skončili zlaté časy a začala som byť prísna a prišlo na rad pravidlo JEDENKRÁT A DOSŤ. Čiže keď neposlúchne, vyhadzuje sa mu hračka, sladkosť (čokoľvek, čo má práve v ruke). Občas sa stane, že je pol koša hračiek, ale nevadí. Zabralo to. A večer samozrejme hračky vyberiem a o pár dní sa zjavia v izbe zas. 🙂
Avšak správanie sa mu napravilo voči mne a mňa rešpektuje a toleruje. Ale čo sa týka manžela, či babky, je to rovnaké. Nájde malinkú štrbinku v ich prístupe a má vyhraté...... taktiež ho chcem dať otestovať a ak sa zistí, že NIE JE nadané dieťa...no počkaj zlatíčko 🙂
Čiže viem ako sa cítiš a rozhodne jeho správanie treba podchytiť a nepovoliť. Ani za svet... a samozrejme otestovať.
Držím palce a som rada, že nie som sama 🙂
@panelacikova anglictina, nemcina, slovencina aktivne na native speaker urovni. Arabcina pasivne z prirodzeneho prostredia a spanielcinu zo skoly.
@yanni doma rozprávate toľkými jazykmi?
@panelacikova tromi
@yanni tak to má veľkú výhodu... a je to prirodzené, že sa to učí, keďže to počúva od malička.
@panelacikova Ono to take jednoduche nie je. Ano ma to od narodenia ale poznam vela deti (zijeme v multi kulri spolocnosti), ktore sice viacjazycne vyrastaju ale vyberu su jeden jazyk (väcsinou je to jazyk okolia) a ostatne ignoruju. A hlavne, ked deti uz zacnu chodit do kolektivu, tak jazyk/y rodiny idu velmi do uzadia a "zabudaju". Je tazke vsetky jazyky udrziavat na viac menej rovnakej urovni.
@smile20 Mali sme to podobné. Nas syn ešte nemal dva roky a uz čítal písmena v Sj aj Aj, vsetky farby aj geometrické tvary, poznal hodnotu čísiel, od troch rokov scitoval v obore do 20. Ale to správanie :( Veľmi sme sa natrápili. Kazdy vecer sme s manželom sedeli a radili sa, skúšali rozne metódy, ani po dobrom, ani po zlom...Bála som sa ze je asperger. Vykazoval nejake jeho črty. V škôlke tazkosti, hned sa za všetko hneval, nervy...presne ako pises. Velmi som sa bála ako bude fungovat v skole. Chceli sme pre neho to najlepsie, hľadali sme pristup ako s nim pracovat, ako mu neublížiť a ako dobre vychovať. Chceli sme aby bol dobry, empaticky, slušný.. Bolo to ťažké. Ked si spätne spomínam..mali sme pocit, ze nic nezaberá. Zostali sme vsak prísni, no nebol den, kedy by nas nenahneval. Och :( Predstav si, ze som si musela na stenu vycapit papier A4 s nápisom OVLADAJ SA! 🙂))) Boli sme za viacerými odborníkmi, radili sa. Vyslo mu nadanie, mal este iba 4 roky a premýšľal ako 8 rocny. Casom z tohto vzdoru vyrástol. Teraz je neskutocne slušný, kamarátsky ( co aj nas prekvapuje), snaživy...A stale perfekcionista. Učitelia ho maju ale radi. Dava pozor a skola ho fakt baví. Boli sme sa aj pozriet v skole pre nadané deti, no nakoniec je vsak v bežnej skole (ak budes chciet dovod ti napisem) , co sa matematiky tyka sa síce nic nové zatial neuci, no nevadí mu to. Vyhovuje mu Hejneho metoda. Teraz je druhak. Nema v skole "nalepku" nadaný, ale učiteľka ho podporuje zadavanim špeciálnych uloh.
Asi v 5 rokoch mi jedna psychologicka povedala: A nie je to jedno ci ma alebo nema aspergera? Co vam to pomoze? Ci to pomoze jemu? Nechajte ho a nesnažte sa ho niekam zaradit...dieta ma pravo zo všetkého vyrásť. Vyplynulo mi z toho, ze niekedy prílišná snaha hned rýchlo niekam zaradit môže byt na škodu. Neboj sa, sam sa vykryštalizuje. Pravdepodobne je nadaný. Jeho potreby rieste podla mna az ked su aktualne. Nam vyhovovala napr.škôlka s mensim poctom deti a pod. No najma: Vy ho iba lubte a prijímate, no hlavne vychovavajte: 75% lasky a 25% disciplíny 🙂 držím palce
@ambruska pripominas mi mna, dcera zas az taketo veci neovladala,a le naor, sudoku riesila uz pomerne skor no hoci enmala zlu hlavu, nevedela som jej pomoct v rozvoji, lebo bola tak tvrdohlava a zadubena, ze sa nedokazala dostat cez mur, ktory si postavila a nedokazala pochopit, co ej hovorime. musela na vsetko vzdy prist sama. a teda vzdy sa priecila. a mame to tu stale a zacina puberta.a si ma vstrie nez skonci.
a teda tiez sme to s nou mali vzdy tazke. vzdy bola priecna, vzdy vsetko chcela posvojom, zo zasady so mnou nesuhlasila, castokrat sa nevie normalne rozpravat, eln nejak odvrkne, co sa teraz zhorsuje. denne sme s nou mali problem koli jej spravaniu. dufam, ze sa to zmeni.
ozaj, kolko rokov ma tvoj syn?
@majamat tak to si ma nepotesila, uz sa tesim na pubertu :D ja som zatial neustupciva ako mamicka vyssie a sem tam vidim pokrok, minule som jej nieco vysvetlovala ako to ma urobit a ona ma pocuvala, bola som v soku, hned som ju za to pochvalila, aj sa pomylila v jednej veci co napisala, cakala som amok ked ju na to upozornim a ostala kludna, tak hadam to vsetko ma nejaky vyznam
@ambruska tiez si dam asi niekde ten napis 🙂
@smile20 toto vyzera na aspergera. Chod s nim k psychologovi
@simkids no dufajme, ze to nejak zvladneme. moja dcera je v poslednej dobe taka nejak pojasena, robi rychle pohyby, vsetko doflakne, ked ju upozornim, tak ofrfle .. "ale to je dobre"..ja viem... a neviem este cake odpovedemi dava. no hroza, mali sme s nou vazny rozhovor minule, predtym tiez. to uz bude asi pravidlo 2x do tyzdna. hnevalo ju nieco v skole, tak sme to boli riesit, elbo ona je v skole dost hanbliva a je ticho,a le aj triedna hovorila, ez sa brani, ked jej robia deti zle. no emocionalne to asi dobre nezvlada, je z toho nervozna. samozrejme tu amme obcas aj take vidieranie ... ja mam najhorsich rodicov..... a casto koli materialnym veciam, lebo neico nedostane.
ked bola mala, sa cudujem, ez som total neosedivela ( asi dobra genetika ),a le teraz uz asi osediviem. a to teda este par rokov amme pred sebou. nehovoriac o tinedzerskom veku, tkroy tiez nei ej uplne jednoduchy.
a dcera je neskutocne pomala, resp. ani nei pomala, ale bavi sa pri vsetkom. nedokze urobit rychlo jednoduche veci. potom sa nic nestiha. od nedele ma ne jednej posteli porozkladane veci, co vypratala z kcuhynky. netusim, kde to tam mala natlacene, lebo bolo toho fakt vela. asi 1 igelitku sme vyhodili do plastoveho dopadu. papierikov len zopar. 1 krabicu riadokov, co dame prec s kuchynkou sme odlozili,a le teda este tam toho ma stale dost.
@majamat ja som sa jej od mala venovala, bola prva,takze casu dost, vsetky tie kecy ako mas vyjednavat s detmi, vsetko fungovalo, ale potom zacala byt samostatna a az velmi a odvravat, ked je nahnevana, tak dokaze povedat velmi nepekne veci, na vsetko pekne zabudne a riesi len tu jednu vec, tiez stale hovori ze je najnestastnejsie dieta na svete, samozrejme nic jej nedovolime, ze ju nemame radi, tak sa potom vela rozpravame a musi vymenovat aspon 10 veci co sme pre nu urobili za ten den, lebo zjavne si to neuvedomuje. Uz bolo parkrat ze som sa radsej sla prejst von predychat to a parkrat pred spanim ked chytila amok, tak.som ju tiez vytiahla von a prechadzali sme sa a rozpravali, vzdy sa nastastie ukludnila. A k tomu vsetkemu jej chyba akakolvek empatia, jej sestricka moze vedla nej spadnut a zlomit si nohu a ona to odignoruje kludne, takze aj s tym bojujeme. A to som inac celkom kludna povaha, ale ked sa to.nakopi, tak sa neviem ovladat bohuzial ani ja.
@simkids no u nas je to podobne, akurat nema surodenca. tiez menujem, co pre nu robim a snazim sa jej vysvetlit, ze to co popisuje su amterialne veci, tiez dokaze neskutovcne zvelicovat a prehanat. ja neviem ako jej to dostat do hlavy aby toto vsetko pochopila. je to s nimi dost tazke.
Som po nadpise cakala, ze tvoj syn v 4 rokoch je klavirny virtuoz 😅 Povedala by som, ze mas uplne normalne dieta. Deti, s ktorymi mamy robia taketo edukativne aktivity, maju viac vedomosti a slovnu zasobu.
@smile20 môj syn je nadaný, dávali sme ho testovať na intelekt v SCPPPaP ako predškoláka, zistili mu nadpriemerné IQ. Ešte ako škôlkar sa naučil sa sám čítať, počítať, veľmi skoro rozoznával znaky, čísla, bavia ho encyklopédie, mapy, história a vesmír. Správanie má však problémovejšie, neposedný, rozmýšľa v číslach, tiež nezje hocičo, má fóbiu z vetra. Ako 6r mu diagnostikovali AS a ADHD. Chodí do školy pre intelektovo nadané deti, kde sú aj deti s týmito diagnózami, je druhák. V škôlke sme ho aj na odporúčanie psychológov nechali v štátnej, ale školu sme už riešili špeciálnu na základe výsledkov z SCPPaP. V škole majú aj deti iba nadané, bez diagnóz.
@panelacikova aké jej vyšlo iq, keď píšete, že to nebolo nič svetoborné? Zaujíma ma to, lebo 5,5r dcére vyše medzi 130-140 (vysoký nadpriemer) a zvažujeme či ju dať do triedy pre nadaných na odporúčanie psychologičky alebo len integrovať do bežnej triedy. Mám obavu, že sa medzi inteligentnejšími stratí a bude zaostávať..Predsalen, mám takú predstavu (možno mylnú), že tam budú väčší íkvači a bude na chvoste, čo jej nebude robiť psychicky dobre.. ďakujem
@darja12 ja si to nepamätám, fakt... povedala, že o niečo vyššie, než je bežný priemer. ale teda, na vašom mieste dám do tej nadanej triedy, ak teda sa dá. bude tam menej žiakov (teda aspoň u nás je menej), bude mať viac priestoru pre seba (myslím tým aj priestoru na vzdelávanie). mne vadilo len to v úvode, že keď sa rodičia zhodli, že sa nemusí učiť písaným písmom písať, tak učiteľka nebude učiť písať písaným písmom.. toto ma zarazilo, lebo som pokladala za normálnu vec, že deti sa v I.ročníku budú učiť písať písaným písmom, veď aj motorika a podobne... toto ma odradilo v I.ročníku. ale v tom 4.tam zapadla bez problémov. aj so svojou čudnou povahou. sú tam veru rôzne čudné deti 🙂 takže pohodička.
@smile20 Chcela by som len vyvrátiť zopár neprávd a mýtov, ktoré sú tu v niektorých príspevkoch. V rodine mám dve deti s intelektovým nadaním potvrdeným IQ testami, ktoré navštevujú aj súkromnú školu pre nadané deti. S týmito deťmi mám blízky vzťah, sú to synovci a zároveň mám aj 3,5-ročnú dcéru, ktorá sa prejavuje podobne od útleho detstva ako oni dvaja. U nej však neviem, či je naozaj intelektovo nadaná, lebo je ešte veľmi malá. Každopádne však: 1. Všetky tri deti v rodine poznali písmená, čísla, farby a tvary ešte pred 2. rokom (moja dcéra a starší synovec okolo 18-20 mesiacov), riaditeľka školy, kam chodia synovci a aj iní psychológovia považujú vzťah k písmenám, číslam v útlom veku za jeden zo znakov pre tieto deti. 2. Ďalší znak je, že skoro rozprávajú a skladajú súvetia, používajú aj slová ako dokonca, predsa len, naozaj, istotne, čože....a vedia ich používať správne. Toto si špeciálne pamätám na staršom synovcovi, ktorý dával v dvoch rokoch také vety, že to vyznievalo až neprirodzene na tak malé dieťa. 3. Všetky tieto deti nevedia čítať v predškolskom veku, to je mýtus, iba 40-50 % intelektovo nadaných detí vie čítať v 4-5 rokoch. 4. Nie je pravda, že keď má dieťa k nejakej téme vzťah naučí sa o nej čokoľvek, áno, veľa detí má rado dinosaury, pozná ich, ale napr. moja 3,5-ročná ich pozná asi 30 - 40 (liopleurodon, dolichorhinchops, euphlocephalus...) a vie ich kategorizovať na sauropody, teropody, ceratopsy, ankylosaury, stegosaury, bylinozravce, masozravce, vsezravce atd. Mýtus o matkách, ktoré drvia svoje deti, napr. tak, že ich učia čítať v 3 rokoch a oni sa to naučia je blbosť, keď na to dieťa nemá ešte dozretý mozog, nenaučí sa to aj keby sa matka na hlavu postavila. 5. Nie, oni nie sú ako malí géniovia, veľakrát to na nich vôbec nijako nevidno a príde sa na to náhodou napr. keď rodičia navštívia psychológa pre problémy so správaním v škole alebo škôlke. A nepríde sa na to oveľa častejšie u intelektovo nadaných dievčat, pretože dievčatá sa v bežných školských kolektívoch majú tendenciu oveľa viac prispôsobovať okoliu a robiť to, čo sa od nich žiada. V nadaných triedach a školách nájdete oveľa viac chlapcov ako dievčat, ale pritom nadanie medzi pohlaviami je v populácii rovnomerne rozdelené. 6. Výška IQ nie je daná od narodenia. Od 3 do 9 rokov sa môže pohybovať o 15 bodov. Preto je určovaie IQ pri deťoch zložité a je aj veľa takých, ktoré do nadaných tried a škôl teraz patria a o rok-dva-tri už tam patriť nebudú a naopak aj veľa takých, ktoré v nižšom veku neprešli IQ testom, ale nadanie sa prejaví neskôr. S istotou sa dá určiť, či je dieťa nadané až v druhom stupni ZŠ, ale celkom výpovedné sú aj IQ testy, ktoré sa robia už v 6-7 rokoch.

@panelacikova 😀