icon

Najedovaná matka - choré deti v škôlke

10. nov 2022

Ahojte, potrebujem sa vypísať lebo dnes som bola svedkom úžasnej situácie... Skoro ma je***! Prídem si po dieťa do škôlky, a v šatni stará mama s vnucikom a učiteľka... Rozhovor.. stará mama hovorí že no chlapček ráno grcal hlieny ale myslela som si že sa mu uľaví... Ja len tlak...a učiteľka na to, že no celý deň nepapal, veľmi mu tečú sopliky aj kašle, ani sa mu spinkať nedalo, bolo by dobre ho nechať doma.. a starka tak dobre, tak teda ostane doma.. mala som dosť.. je toto normálne? Normálne som zamrzla..Hlavne že na začiatku roka omáčky ako bude ranny filter, že dieťa nevezmú pri naznaku choroby...alebo ked sa im niečo nebude zdať tak volajú domov.. uhm 🤬🤬🤬 a samozrejme môj syn vydržal v škôlke až 6dni a už išiel soplavy zo škôlky 🤯 ... Milujem vás, mamičky, ktoré nechávate choré deti doma 💗 ste super!

mandzula
Autor odpoveď zmazal
apolka77
10. nov 2022

Pred 15 rokmi bolo úplne bežné keď ste do škôlky zobrali sirup na kašeľ nech pani učiteľky dávajú alebo vitamíny...nikto to takto extrémne neriešil, chodilo sa so soplami aj kašľom,,,bežné takto fungujú školky na zapade tam ani teplota mierna nie je problém...nechcem rozduchavat vášne, viem my Slováci sme úzkostlivy Corona spravila svoje. Ja nehovorím že môj názor je správny len ponúkam pohľad že aj mierne choré deti sa dávajú do škôlky v iných krajínach nikto sople a kašeľ tak nerieši ako tu...a nikto sa z toho neruti. Bola som au-pair v Londýne tam so vôbec nepamätám žeby chlapci (6 a 3roky) zostávali doma že si chorí. To už fakt vysokú teplotu museli mat inak škola, škôlka proste ide sa....

sante81
10. nov 2022

Ja som mala problém s doktorkou, dcéra sopel až po zem a dala mi ju do škôlky, vraj alergia a že sopel je bežná vec.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
10. nov 2022

@apolka77 ja by som to nedokazala.. už keď ma moj syn sople a kašeľ, tak proste nie je vo svojej koži a je mrzuty a vkuse si musí utierať nos, proste pri aktivitách by to asi nebolo ok.... a aj ja keď som nahodou mala sople a išla som do školy tak som len predychavala a držala sa nech už skončí vyučko.. a strašne som nadavala sama sebe že som radšej neostala doma.. neviem, si takto predstaviť žiť, že sa to berie ako nič.. a to nemyslím v zlom.. možno sme rozhýčkaní , ktovie..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mandzula
Autor odpoveď zmazal
apolka77
10. nov 2022

@elizabet173 u nás v škôlke to bežné bolo mám už 17 a 20 ročné deti ....píšem vlastnú skúsenosť že sa tam nosili sirupy na kašeľ a kvapky do nosa ..nikto z toho vedu nerobil...len všetko sa zmenilo. Teraz už ani jablká z vlastnej záhrady nemožno len tak doniesť deťom, lebo hygiena atď ...

20erika07
10. nov 2022

@apolka77 praveze ovocie sa moze nosit a hlavne z vlastnej zahrady 😊 iba tak sa tesia vzdy uč 🙂

apolka77
10. nov 2022

@20erika07 no vidís zas v tomto mám inú skúsenosť,.ale to je super keď môžete.

ibrunova
10. nov 2022

@apolka77 áno, aj u nás tak bolo.. Ale nie že choré dieťa s atb, ale napríklad po 10 dňoch doma, keď bolo treba dobrať atb, ale dieťa bolo fit, tak boli ochotné.
Ale inak, keď si prestavím, ako sa ja cítim, keď mi je zle, čo už to dieťa, ono musí ísť aj von, nemôže ostať dnu samé.. Ale chápem aj to, že ženy sa boja o robotu atď.

apolka77
10. nov 2022

@ibrunova veď áno s tým úplne súhlasím že keď je zle to dieťa musí v školke veľmi trpieť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luccija
10. nov 2022

No vidis ja to nikdy nepochopim, ze tym mamam nie je luto tych deti a kolko z nich mi povedalo, ze je chore a mama tvrdila, ze doma ani nekasle ani nesopli😅a prave od tychto deti som vzdy ochorela, odo mna cela rodina, skoncila u imunologa na liekoch a mam chronicky zapal nosa a dutin.Tak skoda, ale deti ma naplnali, ale tie choroby boli neunosne.Kolko som sa nautierala soplov a pozbierala si x vysledkov z mojich vyterov vsetkych moznych stafylokokov a inych.O tom je skolka a deti🤣hlavne, ze ja som v mojej praci dala vypoved, ked moja dcera bola non stop chora a nemohla chodit do skolky a skoncila so sprejmi na astmu.Nic len sa stazovat a stazovat

lejduska
10. nov 2022

Aach to je asi všade rovnaké. Mne sa dusovali v škôlke ze soplik je neprípustny a hádajte co,mamičky tam dávajú soplave deti. Všetky síce neskenujem ale clovek vie proste. Keď dieťa kašle, detto,sak len trochu pokasluje a vo výsledku je to dieta v škôlke viac choré ako moje co zakaslalo 2x a je doma lebo si priznám ze kašle a nedám ho. Ja už neviem aký zvoliť postoj. Ale minule som bola rebel a pre jedno zakaslanie v aute som to neotocila a pokračovala do škôlky 😅

saxana000
10. nov 2022

@danusa63 aky matovy odvar? Napises mi podiel bylin a vody?a normalne ho skladujes v chladnicke po uvareni par dni alebo robis cerstvy stale?

lejduska
10. nov 2022

@bluka2 presne tak s tým vracanim, pre niekoho len soplik,pre nás pregrcane noci

wevusska
10. nov 2022

Moja mala este do skolky nechodi, ja idem vybuchnut uz na detskom ihrisku takom nasom miestnom, lebo byvame na dedine. Ked pocujem, no nedala som ju do skolky, lebo je chora 🤦🏻‍♀️ Alebo usoplene, uchrchlane dieta sa hra s ostatnymi len taky fukot… mna v skolke asi prdne nacisto. Zatial sme si z ihriska stihli doniest brusnu virozu, herpeticku anginu aj 6 chorobu. A to som len chcela nech sa socializuje 🤷🏻‍♀️

paulinadreamy
10. nov 2022

Je to všade rovnaké. Ani si nepamätám, koľko krát som nechávala malú doma, lebo bola plná trieda soplov, grciek a horúčok. Tak proste ostala doma týždeň, niekedy dva. Jedna mamička dokonca nemala hanbu dať na chodbe synovi do nosa Hapči, vreckovky do skrinky, s inštrukciami čo má robiť, keď mu bude zle 🤔 keď sme to riešili s učiteľkami, prečo sú také deti v triede, odpoveď bola, že oni s tým nemajú čo spraviť.. teraz chodí do školy, a je to uplne to isté.

zorkahorka
10. nov 2022

U nas v skolke toleruju sople, lebo nie su sople ako sople. Ked dieta trochu sopli a zakasle, nerobia z toho problem. Ved s nejakymi virusmi musia prist do kontaktu a budovat si imunitu. Ale velmi ma zarazilo, ze vzali dieta, ktore rano brutalne drhlo. Vraj ma alergiu... no prd. To bol silny prieduskovy kasel. Moj syn uz na druhy den zacal kaslat, o par dni ostala v triede ani nie tretina deti 🤷‍♀️

simona20201309
10. nov 2022

@bluka2 a presne kvôli takémuto názoru a tým co ti dajú palec hore je to nekonečný príbeh....!!!!!
Daj mi záruku, že je to ,,len " soplik a ,,len" kaslik. Lebo to, že tvoje dieta sa s nejakým bacilom popasuje tak že len pár krát zakasle, tak môže nakaziť ďalšie deti, ktoré prelezia týždeň s vysokou horúčkou...
Nezaujíma ma, že v rakúsku a Nemecku seru na deti a nechajú ich bosé v jeseni behať po fontáne a že sú tak blbi že so sviečkou pod nosom ich pošlú do skolky. Nebudem sa porovnavat s rodičmi, ktorí si pomaly od narodenia platia opatrovateľky, a svoje deti poznajú pomaly len z rozprávania.

bluka2
10. nov 2022

@simona20201309 ja im fandím. Ešte teraz v škôlke na dvore sú deti iba v tričku. Ako ja by som dala aspoň ten sveter už 😀 ale nepoviem nikdy nič, lebo ani raz nebol chorý. Takže im to nejak funguje. A podľa ponožiek niekedy súdim, že aj bez topánok tam behajú ešte

annm81
10. nov 2022

@bluka2 V našej nemeckej škôlke je to úplne rovnaké. Nezažila som také veci, ako sa tu bežne opisujú, že dieťa je každý mesiac na antibiotikách, vlastne osobne sme ich nikdy nemali predpísané a ani v okolí nepoznám nikoho, kto by mal dieťa natoľko choré, aby bývalo pravidelne doma. Malé deti jednoducho soplia často a nie je to nič, kvôli čomu by museli ostávať doma.

Ale zas ak má dieťa tak dráždivý kašeľ, že z toho až zvracia, tak je matka fakt krkavčia, že ho nechá sa trápiť v škôlke. Na druhej strane, v našej škôlke platí, že pri niektorých symptómoch (malátnosť, hnačka, zvracanie, horúčka nad 37,5, zapálené oči) je rodič povinný dieťa do pol hodiny vyzdvihnúť a nikoho nezaujíma, ako si to rodič zariadi. Samozrejme, neexistuje, že ignoruje telefón.

simona20201309
10. nov 2022

@bluka2 naozaj nechcem polemizovať, neviem nájsť žiadne štatistiky chorobnosti. Môžme sa len domnievať, aký to môže mať dopad do budúcna. Tak keby moje dievča nechali v tomto počasí behať po vonku bosé, asi by som im odtrhla uši.
Je to dievčatko, a zahrávať sa s jej zdravím, či si prechladi, alebo neprechladi zadok? Ďakujem pekne a ďakujem, že žijem na Slovensku a ďakujem, že sú mamicky, ktoré tiež bojujú za to, aby do MS nastupovali len deti zdravé a bez akýchkoľvek príznakov choroby.

terry658
10. nov 2022

Chápem tento hnev. My sme to mali pri oboch deťoch takéto. Ja nechávam deti doma aj so soplom aj keď nemajú teplotu. Veľakrát sa mi potvrdilo, že ak ich nechám o deň dlhšie tak sme doma aj tri týždne ale ak to podchytím hneď tak za 4-5 dní sú ok. Okrem toho moji na začiatku soplov kychajú každých 90 sekúnd. To sa vždy smejem, že rozprašujú bacile po dome. Neviem si predstaviť ich takýchto dať do škôlky.
Inak moje deti tiež vracajú sople. Takže viem presne ako zle tomu dieťaťu muselo byť.

nwnw
11. nov 2022

@petulda333 stara mama nie je rodic a preco by mala? To ma ucitelka riesit.
Kedysi som bola v skolke, kde mali izolacku,doslova miestnost 2x2m hole steny a postel. Tam davali chore dieta,kym neprisiel rodic... Taku basu som este nevidela. Vraj to fungovalo, ze rodicia sa velmi poponahlali po krpca.

petulda333
11. nov 2022

@nwnw no a co,ze nie je rodic?! Prisla po dieta,tak moze rodicom odkazat

danusa63
11. nov 2022

@saxana000 robím čerstvý každý deň, mätu mám v záhrade. Dám 2/3 mäty do šálky, troška ju rozdelím a 1/3 vriacej vody. Urobím akoby silný čaj, nechám vychladnúť trochu.

veronika3110
11. nov 2022

chápem ťa a ako učiteľku v MŠ ma to tiež štve a som vďačná rodičom, ktorí sú pracujúci a napriek tomu si to vedia vykryť, lebo im záleží na vlastných deťoch a nepošlú ho na celý deň, keď kašle, má plný nos a trápi sa.. ved sám dospelý človek sa trápi takto aj doma, nie to aby ešte šiel do roboty... ale to je vo väčšine prípadov utópia...
v každom prípade z toho vyjde tá učiteľka ako zlá ... 🙂 aj ked dieťa zoberie, aj ked nie... poviem ti pár z mojich skúseností..
- počas ranného filtra dieťaťu nič nie je - dostalo ráno sprej do nosa, sirup (dieťa to povie, ked sa ho opýtate, príp. aj samo, rodič sa potom tvári prekvapený) - príznaky choroby vidno neskôr, napr. okolo obeda - voláme rodičovi, je v robote, prísť nemôže.... to či je v robote naozaj, to ja už neviem.. a samozrejme nikoho iného ,,nemá"
- na druhý deň keď odmietnem prijať dieťa, ok, ešte mi to nejako prejde, aj ked je možné, že na mňa rodič začne pred deťmi kričať, čo si to dovoľujem (áno, aj to sa stalo)
- ak som včera dieťa odmietla, dnes už príde rodič s tým, že doktorka povedala, že nič mu nie je.. samozrejme o tom nemá žiaden papier.. ked to spomeniete, zase začné kričať a vyhráža sa sťažnosťami, kontrolami a pod.. a že či chcem mať na zodpovednosti, že som odmietla prijať zdravé dieťa, keď sa pôjde sťažovať
- a potom klasika, nedvihnú mobil
- pošlú dieťa do triedy samé, alebo s niekým iným a opäť telefón hluchý
- a potom prídu rodičia zdravých detí, ktorí sa opäť navážajú do učiteľky, že preberá choré deti a že teda oni potom budú nosiť choré deti tiež.. mám im vysvetľovať, že ráno všetci na chodbe počuli ako na po mne jeden rodič vrieska a nevadí, že ostatné deti pozerajú, čo sa deje ??
- potom hovorím, aby aj tí rodičia skúsili niečo v šatni povedať, že to dieťa je choré a nech ho nedávajú, proste nech sa tiež ozvú...ale to už nie...

proste chápem všetkých.. aj tých, ktorí musia ísť do roboty a nemajú nikoho, aj tých, ktorí si deti nechávajú doma a chápem aj učiteľky..je to proste taký začarovaný kruh, že stále niečo dookola sa rieši..pritom neberú ohľad na to, že nakazia ostatné deti, aj učiteľky a kto pri nich potom bude? zároveň nikoho netrápi, keď je moje dieťa choré... ja musím tiež odísť od svojho chorého dieťaťa na to, aby som bola pri iných deťoch, tiež chorých, ktorých rodiča takto pošlú.... ale ich netrápi, kde mám dať ja svoje dieťa...
no proste.. toť môj výlev.. :D

veronika3110
11. nov 2022

zas horšie bolo, ked sa ten vypnutý mobil rodičovi ,,vypomstil" tak, že dieťa dostalo epileptický záchvat, v škôlke sme ho oživovali, skončilo v nemocnici a mama mala vypnutý telefón, lebo si šla pospať a nikto ju nemohol zohnať..