icon

Najedovaná matka - choré deti v škôlke

10. nov 2022

Ahojte, potrebujem sa vypísať lebo dnes som bola svedkom úžasnej situácie... Skoro ma je***! Prídem si po dieťa do škôlky, a v šatni stará mama s vnucikom a učiteľka... Rozhovor.. stará mama hovorí že no chlapček ráno grcal hlieny ale myslela som si že sa mu uľaví... Ja len tlak...a učiteľka na to, že no celý deň nepapal, veľmi mu tečú sopliky aj kašle, ani sa mu spinkať nedalo, bolo by dobre ho nechať doma.. a starka tak dobre, tak teda ostane doma.. mala som dosť.. je toto normálne? Normálne som zamrzla..Hlavne že na začiatku roka omáčky ako bude ranny filter, že dieťa nevezmú pri naznaku choroby...alebo ked sa im niečo nebude zdať tak volajú domov.. uhm 🤬🤬🤬 a samozrejme môj syn vydržal v škôlke až 6dni a už išiel soplavy zo škôlky 🤯 ... Milujem vás, mamičky, ktoré nechávate choré deti doma 💗 ste super!

lenkavalova
11. nov 2022

Ja za toto absolútne nevinim učiteľku. Toto by malo byť na rodičovi. Každý normálny by choré dieťa nemal dať do škôlky. Syn ak začal soplit zabehla som za lekárkou či môže alebo nie. Myslím si že toto nikoho nezabije.
Keď malý chodil do jaslí, 3x nám priniesol zápal očných spojiviek.
Všetci sme boli doma odpálení.
Si predstavte ako očná doktorka ani nie 2rocnemu strháva blany z oka.
Ale draha mamička stále tvrdila že jej synáčik má iba alergiu. Keď to bolo už 3x som taký fukot urobila v jasliach, že do dnešného dňa ma obchádza 🤣

miriam11
Odpoveď bola odstránená
amelia89
11. nov 2022

@veronika3110 toto co mi si opisala je tak hrozne mne prislo az smutno. Naozaj sme takato spolocnost? Takto sa k tebe chovaju rodicia ako k ucitelke ich deti? Vyhrazat? Kricat? Mne ked povie nieco ucitelka v jaslickach tak to vezmem normalne. Keby mi povedali ze mam dieta chore, tak si neviem predstavit tam nabehnut na dalsi den. Hanba. Fakt hanba aki su rodicia,aka je nasa spolocnost. Nevieme mat zakladny respekt a uctu a pocit zodpovednosti za vlasne deti.

lenkavalova
11. nov 2022

@amelia89 pretože pozerá iba na seba. A po nej môže aj potopa. Pre mna veta že nemá kde dať dieťa, lebo musí do práce je nula bodov. Tie ostatné mamičky dávajú dieťa do škôlky alebo jaslí z rozkoše? A vďaka takým úžasným matkám potom musí tá zodpovedná riešiť to.
A po ďalšie, veď aj tie učiteľky majú rodiny, deti kde to môžu priniesť

slniecko66
11. nov 2022

@lenkavalova veta, ze nema kde dieta dat 0 bodov? Tak kde ho prosim ma dat? Nechat same doma? Alebo prehodit pracujucej susede cez plot? 😂 nie vsetky ucitelky maju male deti. Nase maju dospele co uz nebyvaju doma..

merrynka19
11. nov 2022

Baby a vy si myslíte,že ucitelka hneď ako má pocit, že je chorá, že má sopel a kašeľ ostáva doma ? Tiež nie. Takú mám zas ja skúsenosť

slniecko66
11. nov 2022

@merrynka19 to iste. Chodia s kaslom, s nadchou.. sak je take pocasie. Tiez sa hocico na nich nalepi a nezostanu doma lebo ich nema kto vystriedat.

merrynka19
11. nov 2022

@slniecko66 áno presne tak...tak ako aj my mamy také chodíme do práce.

lenkavalova
11. nov 2022

@slniecko66 no bohužiaľ ona si to musí riešiť. Prečo majú trpieť iné matky? Akože nehnevaj sa ale ja ako pracujúca matka som si vedomá že ak deti budú choré tak si to musím zariadiť. Či ostanem doma ja, babky, dedkovia atď.
Je v pohode že moje dieťa by nakazilo iných, lebo si to neviem zariadiť? A má mi byť jedno že potom ostatné mamičky budú musieť riešiť kvôli mojej nezodpovednosti to isté?👏👏👏

slniecko66
11. nov 2022

@lenkavalova ja sa pytam kam ju ma dat pracujuca slobodna matka.
Do sukromnej skolky? Nemoze. Dieta je chore.
Babke? Nezije. Dedko? Pracuje. Susede s malym babatkom nech si nakazi vlastne dieta? Nebude suhlasit.
Preto sa pytam na riesenie. Rada by som ho vedela. Nech nemusim byt nonstop na OCR. Prichadzat mesacne o kopu penazi..
A je to tak isto jedno aj mamicke co je doma na materskej s mladsim dietatom a da tam chore. U nas je drviva mensina pracujucich rodicov. Asi 3ja.. takze tak 😊
Mimochodom dieta nemusi javit znamky choroby a moze byt chore. Roznasat virus a nakazit ostatne deti.. tak darmo tu tlieskame.

slniecko66
11. nov 2022

@lenkavalova vacsina starych rodicov pracuje. Nie je to ako pred 30timi rokmi, ze boli davno na dochodku a vladali.
Alebo mam prosit nech ide kazdy mesiac na OCR s mojim dietatom? Sak nevadi, ze ti vypadne prijem. Hlavne, ze ho budem mat ja.
Alebo opatrovatelka? Co jej zaplatim pomaly tolko ako zarobim a prejazdim? 🙈

lenkavalova
11. nov 2022

@slniecko66 aha čiže ty na ocr nie lebo ti vypadne príjem. Ale keď ten prijem kvôli tebe vypadne ďalším trom matkám, tak je to ok.
Nedá sa pracovať z domu? Dedko nemôže zobrať aspoň deň dva voľno?
Akože sorry ale toto je iba tvoj problém. Nevidím dôvod aby za to niesli zodpovednosť iné matky ktoré tiež pracujú

ibrunova
11. nov 2022

@slniecko66 riešenie na toto nie je. Vždy sú dva uhly pohľadu a obe strany majú kus pravdy.

slniecko66
11. nov 2022

@lenkavalova moja ja som na OCr kazdy mesiac niekedy aj 2x. Ano kvoli kaslu a soplu. Takze zasa obliekam malu a ideme zasa k dr. 3x za posledne 3 tyzdne.
Neda sa mi pracovat z domu. Pracujem vo vyrobe. A co mi pomlze ked bude doma 2 dni? Ved sa dieta lieci aj 2 tyzdne.
Ty si pisala, ze je riesenie. A stale si mi ho nenapisala ako to riesit. Ano je to moj problem 🙂

slniecko66
11. nov 2022

@ibrunova asi je. Ved to pisala. Ale stale mi ho neprezradila asi je to tajomstvo 😁

lenkavalova
11. nov 2022

@slniecko66 zbytočne tu budeš ironická. Nevravím že je to ľahké. Ja viem pochopiť aj teba. Ale aj ty musíš chápať druhú stranu ktorej ty sposobis tie isté problémy keď dáš choré dieťa do škôlky lebo ho nemáš kde dať a aby si neprišla o príjem.

lubkavargova1
11. nov 2022

Nuz, poviem vam pohlad z druhej strany..zo strany ucitelky a skolky. My mame vecne chore deti, soplave, vsivave aj vsrab bol. Darmo dohovarame, niektore "pani ucitelky" si nedaju povedat. Tu nie je problem u rodicov, ale v skolke...a preco? Lebo minuly rok bola situacia ze mala v triede ucitelka 3 deti z 18 a hned ju hlasili zriadovatelovi, ze kolko ma deti a on automaticky ju dal na 80% platu..takze pre toto beru ucitelky vase deti aj chore aj s pliagou neviem akou - peniaze a plat nepusti....Ja mam teraz virozu...uz 2 mesiac sa z toho neviem dostat. A preco? Lebo kolegynky chodili chore do prace (samozrejme, sme sa divili, ze preco su deti chore) a uz mi volali, ze kedy pridem do prace....Ja uz zacinam chapat zeny co maju homeschooling

kittykat22
11. nov 2022

Mozem ti napisat najlepsie splechy zo skolky kde chodilo moje dieta. Matka strcila 5 dni po kiahnach dvojicky do (sukromnej) skolky s vetou - v taske maju sirup, keby mali este trosku horucku. Ta ista mamicka - Marecek tyzden nekakal, tak som mu rano dala cipok, dajte mi na neho pozor. Iny otecko tam rano hystericky vrieska po ucitelkach, co si to dovoluju zase poslat jeho kaslajuce/soplave dieta domov - isiel k lekarke, doniesol papier, ze dietatu nic nie je a malu tam nechal. Najsmutnejsie na tom bolo, ze ta mala tam takto chodila pol roka chora a po novom roku nakazila celu rodinu zapalom pluc - dedko skoro posiel a mamicka dostala streptokokovu menigitidu a skoro zomrela. Bola 2 mesiace v kome a teraz je ZTP. Davat chore dievcatko do skolky sa im pekne vypomstilo. Samozrejme otecko nabehol do skolky a vrieskal, ze ich dcera sa v skolke niecim nakazila a je to chyba skolky, ze ich jeho zena je v kome. Dalsie dievcatko malo plesen na nechtoch na nozkach a ucitelky to hovoria mamicke a ta na ne "no, to uz ma pol roka, to zmizne same" a dodava "ja som citala na internete, ze na plesen sa predpisuju hrozne dryaky a nie je to zdrave, zabiju celu imunitu, to jej davat nebudeme". Tak dievcatko chodilo 2 roky s plesnivymi nozkami... A to je len zlomok na co si spominam. To sa cloveku normalne zastava rozum nad niektorymi rodicmi.

autor
11. nov 2022

@miriam11 pisala som ze maminka ma doma mladšie dieťa s ktorým je doma plus robi doma nechty... 🤷🏽‍♀️

autor
11. nov 2022

Dievčatá, ja tu nechcem hádku, chápem všetky strany, aj učiteľky, aj mamy ktoré pracujú.. ale prepáčte, je iné dat choré dieťa do škôlky, ktorému sa pustia sople v škôlke a je iné dat dieťa do škôlky ktoré grcia rano hlieny a vsak sa mu uľavilo.. neprípustné.. ja mam doma ďalšie dve deti.. čiže choroba krat 3.. a to u nás neni soplik a kašlik ale laryngitida, s ktorou musíme veľakrát na pohotovosť.. čiže ano som nasrana! A budem. Je to proste nezodpovedné voči cudzím ľuďom a aj voči svojmu decku ktoré sa ako musí cítiť niekde niečo povinne robiť ked sa citi total na hovno... 🤷🏽‍♀️ Ja by som to svojmu dieťaťu neurobila lebo ho milujem a rešpektujem aj ine mamy ktoré dali zdravé dieťa do škôlky.. nateraz sme nechali synčeka u svokry, nakoľko je PN, aby sme separovali malé deti od školkara.. pretože len minulý týždeň sa vyliečili.. pre mňa to není dvojdňový soplik.. ale 3tyzdne z mesiaca kedy sa nevyspim a som 24/7 k dispo, fyzicky aj psychicky vyčerpaná.. taka je pravda

veronika3110
11. nov 2022

@amelia89 vieš mne to je tiež luto… ale poviem ti, že už mám strach čokoľvek povedat.. niektoré tu nápisu a čo učiteľka nevidela?? Atd… áno videla… ráno sa na mna vykričí jeden, poobede druhý z rodičov a na druhý deň počúvam od iných rodičov že tu mám choré dieťa…pritom sa snažím s každým rodičom vyjsť a byt mila a vysvetliť mu to, že mne nejde o jedno dieťa hore dole ale o to, že je choré a môže nakaziť iné a aj mna a samému mu nie je dobre, keď tu mame režim a musi ísť von atd, keď doma by mohlo pekne ležať a pozerať napr rozprávky a liečiť sa…

autor
11. nov 2022

@veronika3110 toto by som dala na pokuty rodičom a môžu písať na lampáreň... Je mi to fakt ľúto, že musíte byť konfrontovaná rodičmi, ktorý nemajú ani štipku EQ a asi ani IQ.. 🙄

slniecko66
11. nov 2022

@lenkavalova ty si ma zrejme vobec nepochopila. Kde som napisala, ze davam dieta chore do skolky?? Nikde.. tak o com pises. Ja som sa ta pytala na odpoved preco je ta odpoved pre teba 0 bodov. Ale nedockala som sa jej 🙂 ani nedockam lebo ju asi sama nepoznas.

nwnw
11. nov 2022

@autorka presne u nas herecka na materskej s tretim a dve starsie usoplene supne do skolky. No a uz som ju aj v hernicke stretla aj so starsim ked nebol v skolke koli sopliku.

maciatkolulu
11. nov 2022

@bluka2 hej, presne aj u nás, žiadne cirkus kvôli spolu, naopak, dieťa nesmelo vynechávat v predškolskom ročníku v škôlke. By som skúsila povedať ze ma sopli. Pomaly by som sociálnu mala na krku 🤣🤣🤣, aj mi dali do papierov, že škôlka je povinná, že ak, tak... 🤣, ja zvyknutá na sk systém, som len zirala. Ale fakt je, že dieťa zdravé a nič sa nedialo. Aj teraz, má ovčie, tu mi dali papier na týždeň a na sk, že 2 až 3.no nič. Ja ale rozumiem rodičom, čo pracujú, keby mali reálne ostať s každým soplom doma s dvomi, tromi deťmi, tak môžu kašľať na prácu. Zase netreba preháňať. Všetko s mierou.

simca06022011
11. nov 2022

no ja by som v klude povedala aj starej matke, podla vsetkeho sa o to dieta stara, kedze rano "myslela" ze sa mu ulavi.. to je proste aj u nas, teoria starych mam nasich (a napr aj moj partner sa v kuse hada so mnou, ked nechavam dceru doma), ze kym mi dieta nekolabuje od horucky, v klude do jasiel/skolky/skoly... tak ako vsetky odborne rady mi hned daju ako mam zmixovat produkty a lieky (aj ked ma napr. kazdy iny efekt na hlieny/kasel proste ani nevedia co ten liek robi ale "tak to robili") na zamaskovanie priznakov, lebo co mam co doma lehnit s chorym dietatom. U nas mali cisla na rodicov oboch, casto aj na 3.-4. osobu, ktora mala dovolene brat deita zo skolky (v pripade tohto dietata napriklad ta babka urcite by bola u nas nahlasena aj s kontaktmi) a ak daco volali, dieta islo "do izolacky" chore. Dieta zvracajuce hlieny rano, urcite nie je zdrave... musel soplit a aj pokasliavat z toho aj celu noc.

Je jasne ze nastupom do skolok deti chorlaveju, to nema nic s tym ze su vsade "chore deti", proste pocasie, kolektiv, kazdy mame ine bakterie, pri mamicke sme na tie od Katky/Ferka zvyknuti neboli a preto napr. ani moje dieta vobec chore nebolo kym do kolektivu neslo, ani len sopel nemala nikdy a pri nastupe do jasiel, este aj dost "nehygienickych" sme boli okamzite chori. nech je akakolvek mama na to svoje dieta akokolvek citliva, bohuzial aj prave to dieta moze nakazit ine, niecim, co jemu sa ani neprejavuje ako choroba... plus teraz vsade virusove ochorenia, po kovidovych cirkusoch imunita taka, ze moje dieta co cely prvy stupen chore nebolo v skole, je uz tento rok 2.x doma ... Proste to treba riesit, v ramci moznosti a velmi sa tym nezavzdusnovat, dieta si imunitu vytvori, treba ju podporit, menej kukat telku, viac behat po vonku a prejde to.

yanni
11. nov 2022

@maciatkolulu A kde zinete? U nas v De nar skolka vobec nie je povinna. Ani predskolaci nemusia chodit do školky.

luuubik
11. nov 2022

Ja ta chapem autorka a jasne, ze ked uz je s dietatom velmi zle, nech nejde do skolky, ale vo vseobecnosti mozno povedat, ze sa to s tymi skolkarskymi soplikmi na Slovensku neskutocne prehana, cista hysteria. Je nonsens byt kazdy mesiac dva tyzdne doma na ocr. To sa potom nedivte tym matkam, ze ked kvoli bielym soplikom a trom zakaslaniam za den musia chybat stale znova v robote, ze si vybavuju predlzene rodicaky a pod. Potom na nich zasa nadavate, ze sa im nechce robit a co ja viem. Ale chce sa im, co nie, no ktory zamestnavatel by im toto toleroval mi povedzte. Vsak je to na hlavu. Ked da dieta so soplikom do skolky zle je, ked si predlzi rodicak zle je, ked chyba v praci zle je (nielen sef nadava, ale aj kolegovia, ktori tiez maju deti a musia mozno stale tahat nedobrovolne nadcasy za kolegynu vecne na ocr). Ozaj nie kazdy ma babky, dedkov - alebo, ako bolo povedane, ak ziju este pracuju, pripadne byvaju velmi daleko. Opatrovatelka stoji tolko, ze to uz radsej ten predlzeny rodicak sa oplati (ktory zas len my z dani zaplatime, ako aj vsetky ocr). Ten zahranicny model, kde to az tak neprezivaju sa mi zda ovela rozumnejsi.

lenkavalova
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
11. nov 2022

@veronika3110 len tolko k tomu spravaniu, aktualne je miest v skolkach malo, mali by zmenit pristup teda riaditelia skolok a aj jasli- a ak su rodicia arogantni, problemovi, tak proste dieta vylucia a nech sa on staraju doma. Na mna by v praci klient navrieskal, co i len zvysil neprimerane hlas, hlada si noveho "dodavatela", tak ako ked xy-krat poviem, ze vec sa ma "takto" a bude si to neustale robit po svojom, tak proste zbohom.... Ja si pamatam ako moja nevlastna "mama" dostala od rodica facku v kabinete kvoli 5ke, to bol totalny vrchol, arogantny nevzdelany tupec to bol a jeho syn hviezda po nom je do dnes a miesto toho aby riesili rodica/dieta, ona dala vypoved a odisla. Kym sa neprestanu ucitelia klanat takymto individuam, este ak to dokonca podporia nadriadeni, len nech je pokoj, tak bude iba horsie. Ak su raz pravidla, chore dieta nejde do skolky, tak plati pre vsetkych aj pre pani, ktora si musi pospat doma, aj pre super zaneprazdneneho podnikatela aj nenahraditelneho neviem koho. Opatrovanie nech si riesia kzdy po svojom.
Ked tie ucitelky chorlaveju jedna za druhov od deti, to uz je len super... ako k tomu potom pridu dalsie deti, alebo ako by k tomu prisli ostatni rodicia, keby vsetci ostali doma zrazu.
A iank aj to presne si pamatam s papierom od dr. Presne deita oci zapalene, soplave, proste viditelne chore. Unavene. Mama ho do hodiny doniesla do skolky aj s papierom od dr, ze dieta je zdrave :D Ako fakt, nic s tym asirodic neurobi, len sa obrnit trpezlivostou. A skolky si toto musia nejak po svojom poriesit.