icon

Nechali by ste syna v škôlke celý deň, keď nespáva?

juliasb
10. nov 2021

Ahojte. Syn (4r) chodí do škôlky a chodí rad. Ráno sa teší na kamarátov. Ja som doma s dcérou (1r).
Postupne syn prestal spávať v škôlke a ja som sa to dozvedela až spätne (pár týždňov). Nesťažoval sa.
Skúsila som ho budiť ráno o 5tej,nepomohlo.skusili sme chodiť peši do škôlky (30 minút) aby sa unavil, nepomohlo.

Keď sa ho opýtam, či mu vadí, že nespi tak mi povie ze Nevadí, aspoň sa môžem potichučky hrať.

Ale mne je to aj tak hrozne luto, že musí 2 hodiny ležať a pozerať na stenu, keď ja som doma. Chodím po neho 14:30 (o 14tej z domu). Rozmýšľam ho dávať len do obeda, lenže to by som musela po neho chodiť 11:30.(a z domu o 11tej). Mne dcérka zaspí okolo 10:00 alebo 10:30 a spinka do 12:30. Ja vtedy práve navarím, povysavat, upracem, pozehlim, operiem,..... Tak by som toto všetko nestihla a tiež druhá vec, synovi som sa vždy snažila venovať na 100%, chcem sa aj dcérke a to sa nedá, keď je starší doma.
Poviete si, že aká blbosť, ale aj tak ma proste trápi, že tam len tak musí 2 hodiny ležať.
Co by ste robili na mojom mieste vy, prosim?

Strana
z2
elizabet173
11. nov 2021

@jana_eyre_2 no moje dieťa nebývalo choré ani v jasliach, ani v škôlke, ani na ZŠ, ochorel až na strednej, asi z toho šoku, že sa bude musieť aj učiť, lebo dovtedy mu stačilo počúvať a všetko si zapamätal 😎

martul
11. nov 2021

@juliasb všetko je v absolútnom poriadku, nerozumiem prečo chces meniť niečo čo funguje a všetci sú spokojní.

pragmaticka
11. nov 2021

@elizabet173 v triede býva 20deti.miesane skupiny! Tzn ze z každého ročníka je tam po 3-6deti.Spia väčšinou 2-4x tie najmenšie detičky. Ostatne deti tým ze sú miešané skupiny sa učia už od malička k ohľaduplnosti. Sú ticho a kreslia si. Mame tri triedy. Učiteľky nemajú potrebu rozdeľovať spiace deti a nespiace, aj keď by priestor nato mali a mohli triedy spojiť keďže poobede už z detí ubúda. Proste ostatné deti co sú väčšinou vekom 3+, počtom väčšinou okolo 10-15 si medzitým potichu kreslia. Takto je to od začiatku zaužívané a funguje. Deti mi vstávajú o 7mej.

jana_eyre_2
11. nov 2021

@elizabet173 keď deti ktoré nespia dokážu dve hodiny ticho ležať, dokázali by si aj ticho kresliť..
@pragmaticka

elizabet173
11. nov 2021

@pragmaticka vieš, ja považujem tiché kreslenie, ktoré trvá hodinu až hodinu a pol za neprimerané veku a psychike detí. Oveľa viac sa mi páči, ak sú deti ktoré majú potrebu spať zlúčené do jednej spálne a v dvoch triedach sa tie, ktoré spať nepotrebujú, venujú iným činnostiam a to rôznorodým. V jednej triede napr. ten výtvarný krúžok, ale nie po celú dobu, potom voľná hra, alebo tanečný krúžok a pod. v druhej niečo iné. Predstava, že by môj syn, ktorého kreslenie nikdy extra nezaujímalo, tak trávil každý deň taký čas, je pre mňa rovnaká, ako keby nespal a pozeral tú istú dobu okolo seba. Samozrejme, že to nemusí byť kreslenie, môžu skladať puzzle, mozaiku, nalepovať, modelovať...len ide o to, že mi nepríde prirodzené, aby boli potichu, len si šepkali. Na ten čas, kedy vstáva, som sa pýtala preto, že na Slovensku sú niektoré deti o 6,30 už v škôlke.
@jana_eyre_2 nie je to celkom tak, na postieľkach sa asi nerozprávajú, pri tom kreslení vydržať šepkať vyše hodinu je pre štvorročné deti neúnosné rovnako ako to ležanie. Opakujem, že nie som za to švihnúť všetky deti na postele, spíš, spíš, nespíš, pozeráš do blba. Len hľadám možnosť, ako by sa to dalo vyriešiť. Zatiaľ mi z toho vychádza najlepšie to zlúčenie spáčov do jednej spálne a program pre ostatné deti v inej miestnosti, no nedá sa to žiaľ všade.

evkamotka
13. nov 2021

Mam deti 2r a 4r. Syn v skolke zvycajne nespava a aj tak ho nechavam na cely den. Aj pokojne si polezat a oddychnut (rozpravka, ticho, pokoj) je v tomto veku dolezite. Ja si cez obedny spanok mladsieho zatial vsetko porobim, tym padom nam domacnost pekne funguje

Strana
z2