Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!
MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.
@gabu_lienka našťastie stihli 🙏
A ty a ostatné 2 mamy ktoré ju na chodbe upozornili, mate zdravotnícke vzdelanie keď máte pocit, že môžete rozhodovať, či je dieťa zdravé alebo nie? Tiež nie ste pedagogický zamestnanec v škôlke, ktorý má na to právo. Tak sa nadýchni, vydýchni a ukludni sa.
Ano, choré deti nepatria do škôlky ale ty ani ostatné matky o tom nerozhodujete, akurát tak o svojich deťoch môžete. Max. co môžeš, upozorniť učiteľku aby preverila tvoje obavy...
@simona20201309 ten zákon nám je k ničomu. Prišlo mi do mš dieťa, teplota 38,5 červené oči, totálne zahlienené, nadrapovalo ho z kašľa. Poslala som ho domov. Na druhý deň prišlo rovnaké, s papierom od dr, že môže ísť do škôlky. A tiež sa mi stalo, že som volala mamičke, že dieťa sa necíti dobre a neprišla... Takže na jednej strane ranný filter, kedy môžme dieťa neprebrať alebo poslať domov a na druhej rodič, ktorý keď to odignoruje, nemôžeš nič.. a potom ešte vedenie, ktoré ak viackrát pošleš dieťa domov, tak sa hnevá na teba a nie na rodičov. Začarovaný kruh. A keď potom učiteľka nepríde do mš alebo nedajbože zakašle, tak je najhoršie.
Ako sorry ale keď mám predcasniatko, tak druhe dieta určitý cascdo skolky nedam! Tyctu kydas na všetkých okolo a vidíš len vás problém. Napadlo ta niekedy, že nie všetci majú manažérsky olat aby mohla byť matka ci otec 2-3 týždne z mesiaca doma na očr? Z čoho ti ľudia majú zit?
Na vine nie sú matky a kolkokrat ani ucitelky! Bola som s ro ným u dr, ze kasle, iba v noci! Cez deň je fut, čulý a veselý. Ale v noci 1-2 brutalne záchvaty kašlú. Dr popocuvala a - NIC! Ze je ok, pľúca čisté, pokial je fit a bez horucky, prejde to. Mesiac to trvalo!
A teraz si zober, ze to ma skolkar. Matka letí z roboty ako špinavé prádlo. Ved tie rodiny by x krat prišli o jeden celý príjem.
To ze ty si s bábätkom v nemocnici je fakt na ho.... Aj chápem tvoju nasratost. Ale fakt mas len jedinú možnosť a tou je nechať dieta doma, ak má 5 a je v predškolskej tak požiadať o domáce vzdelávanie. Co tu tým chceš dosiahnuť? Keby si písala do skupiny vašej skolky ešte ok ale sem? Co ti tie zeny s tým majú spoločné??
Ja som bola doteraz doma na materskej, takže kaslik a šuplík som riešila doma - lebo nerobim!
Tetaz idem na kurz z UP.
Myslíš, že mi tam budu tolerovať očr 2 týždne v mesiaci? Hoho! Už som volala, ze mi vypadla opatrovatelka na jeden deň a realne sa to môže stať častejšie - choroba, úradné termíny, chory rodic atd. Tak ze ako casto vypadne? Vtipné- lebo nemám krystalovu guľu. Ale pani co vedie kurz mi pivedala, ze občas ok ale casto to tolerovať nebude a mam si zariadiť ďalšiu opatrovatelku ci rodinu (žiadnu tu nemame).
A to je len "blby kurz" z úradu prace.
Ja ta chápem ale pochop aj ty tie matky, ktoré by za tvojich požiadaviek skončili na ulici pod mostom aj s deťmi. A napriklad také hnusne osipky - o tých nevieš hneď... až pomerne neskoro. Ako hovorím, celkom ta chápem, aké chápem aj ty.
@elizabeth175421
to vážne?? No radosť robiť v skolke. To by som ja osobne nezvladla. Pozerať na deti s horúčkou a dusivym kašľom.
@svetlonos úplne vážne. Pracovala som už vo viacerých škôlkach a všade sa našli choré deti. My ako učiteľky nemáme na to páky. Uvidím, ako bude teraz v novej práci.
@kittykat22 Myslela som, že to je všeobecne známy fakt. Funguje tak okrem iného aj očkovanie. Nežijeme v sterilnom prostredí a s virusmi a baktériami sa stretávame denne a mnohé z nich sú prakticky neškodné, ak je na ne imunita pripravená. Problém nastane, ak sa v tele premnožia. Ak je imunita dostatočne vystavená týmto bežným choroboplodným zárodkom a človek sa s nimi dostane do kontaktu, telo ich bez problémov stíha likvidovať a nedôjde k premnoženiu. Keď dieťa prichádza do kolektívu, je to prvýkrát, čo sa s nimi dostáva do kontaktu a keďže nemá tréning, je často choré. Ak je dieťa potom s každým soplikom doma (to tradičné "viac doma ako v škôlke"), chýba jeho imunite práve ten tréning.
Áno, sú ľudia, pre ktorých sú aj bežné virusy a baktérie nebezpečné - aj v minulosti platilo, že extrémne náchylné deti sa vyhýbali kolektívu a aj vzdelávané boli doma.
@tiika Ani jedno a ani druhe. Na OCR som bola 1x a to vtedy, keď som syn v nemocnici kvôli zápalu priedušiek, môj muž pracuje vo firme kde sú 3 smeny. Ja pracujem na 2 smeny. Pri deťoch sa striedame. To znamená že keď ja mám poobednú on má rannú, keď ma nočnú ja mám poobednú a keď ma poobednú ja mám rannú. Zamestnávateľ mi v tomto vychádza v ústrety a za odmenu mu ja a ani muž nechodíme na OCR. Nevýhoda .. s mužom sa veľa krát stretneme celý týždeň len medzi dverami. Takto pracujeme už 4 roky. Chalani sú už väčší niekedy sú doma tie 2 hodinky sami kým niekto z nás príde domov. Majú telefon keby niečo. Keď sa dá svokre, ktorá tiež pracuje občas príde. Inak sme bez pomoci rodiny. Máme iba svokru 🤷🏼♀️
Jedna stránka veci OK. Druhá keď sa to bude diať v škole? Vynechá dieťa veľa učiva? Keď je single rodič a nemá pomoc zvonku? Ktorý zamestnávateľ bude tolerovat každú chvíľu Očr? Možno som v tomto sebecká ale kým nie je teplota tak nie je dôvod byť doma. Sama živím rodinu o príjem prísť nemôžem
Chore dieta do školky nepatri...a je jedno akej farby ma sopel....moj syn bol tyzden v skole a bol hned chory (stredoškolak), za 3dni to dostal mladsi. Kedze uz maju dobru imunitu, staci domaca liecba. Kedysi ked boli mladsi tak sa dlho liecili, nakoniec som to dostala aj ja. Je to nezodpovedne.
@elizabeth175421 presne tak to je. A pre dieťa s horúčkou nemá kto prísť celý deň. Mám byť teraz ja taká bezohľadná a ísť chorá medzi deti? od utorka som PN. A zaujíma tie matky, že aj ja som matka? že aj ja mám deti? že aj ja potrebujem peniaze? nie, teraz len frflú, že sú deti podelené do iných tried 🤷🏻♀️ a vypisujú mi, kedy prídem. Hovorí sa tomu ohľaduplnosť, ale tá mnohým chýba a každý pozerá len na seba. A tak sa nám tie sople na rukávoch točia v triede celý rok 🙁
Bábätku želám veľa síl, maminka utri slzy, buď pri ňom silná ❤️ bojujte ❤️
@elizabeth175421
to je des. Ako fakt tie kasle trvajú kolkokrat 3 týždne a nás maly je aj tak za troch. Alebo tie klasické nádchy. Ale horucky sú už teda ina káva. A že to tým rodičom nie je ľúto. Ja ked mam horúčku, som dist mimo nieto ešte dieťa! Tam už chýba bud láska a cit alebo ide fakt o existenčné problémy.
Mne sa zatiaľ dobre hovorí, lebo nepracujem. Ale v nutnosti prípade rátam presne koli očr s časťou zmenou práce. Nie koli sopliku ale zrovna tým horuckam a brutalnemu kaslu. Ale ze ani vy nesmiete zakročiť je absurdné!
@sszuzu8 ja som to robila tak ze sme sa striedali...prve dni pri chorobe ja, dva dni moja mama a potom jeden den muz. V praci som vynechala dva dni. Na zaciatku choroby (bolest hrdla atd) som dieta nechala na jeden- dva dni doma, niekedy to stacilo na vyzdravenie ak sme to podchytili v začiatkoch.
@lenka2232 priesvitny je práveže ten infekčný 🤦
Moja kasle hned aj z alergie, kedze je aj astmaticka, cire sople z alergie jej hned zatecu, minule leto jej to takto preslo do zapalu pluc (bez teploty, bez zvyseneho crp, bez nicoho sprievodneho)
Ak by som mala doma 3 mesacne predcasniatko urcite by som nedavala este tento rok starsie dieta so skolky. Donese choroby urcite. Moja mala sopel, bola 6dni doma a uz som myslela ze je ok, doma uz nesmrkala a ucitelka mi povedala ze este ju museli smrkat tak ok dalsi tyzden som bola doma a zacala kaslat, to mi povedali ze moze ist. Uz kasle treti tyzden, tolko s detmi kvoli kaslu nebude doma ziadny pracujuci rodic.
Daj vediet ako je malinkemu prosim ta. Ja som bola takto s 9mesačnym v nemocnici, dostal sople od staršieho. Starsi musel zostat potom pol roka doma, koli imunite menšieho. Doktorka mi povedala ze starsi nesmie do školjy.
@autorka, ja som to mala uplne rovnako (ja mam oboch predcasnikov) starsi bol predskolak, a malu prepustili v septembri, jednoducho som ho prve dva mesiace nedala do skolky - kym sa nezacala v novembri sezona synalgis vakcin, vyslovene mi to v nemocnici pri prepustani odporucali, ze starsieho mam dat do skolky az po tom co ju zaockuju 1.davkou. Lebo rs virus je pekne svinstvo hlavne prepredcasnikov, moja ho chytila v troch rokoch a zatocilo to s nou poriadne.
@elizabeth175421 máš právo neprevziat dieťa aj s potvrdením od lekára. Áno, máš na to právo. Ja som to urobila. Neprevzala som a bola som odhodlá zavolať a vynadat lekárke. No na moje prekvapenie lekárka netušila, odkiaľ si mamička vybavila potvrdenie. Nie je to nič ojedinele. Bezne dospelé ženy falsuju potvrdenia, dokonca aj s titulmi pred menom aj za menom.
Lekárka si dotycnu matku predvolala a začal pekný kolotoč.
@aurinia Dakujem dám vedieť
@famebazarik2024 prepáč, a to v ktorom zákone je uvedené?
Drzim vam palce aby vsetko dobre dopadlo. Tie bacile nezmenis. Realne su tie deti infekcne skor ako zacnu soplit. Preto je dolezite posilňovanie imunity, nejake spreje do nosa na vírusy. A to v maji az juny zacinaju aj hnacky a ine srandy.
Viete, toto je nekonečná téma. Vnímam ju nielen ako mama, ale i pedagóg. Vždy som sa pri tych chorých deťoch, ktoré sme u rodičov “reklamovali” rozmýšľala nad tým, že keď už matka toho malého kašle na všetkých naokolo a je jej jedno, koľko rodín bude mať kvôli ním problém…, ale že ma v paži svoje vlastne dieťa a nechá ho trápiť sa choré v škôlke? Pre mňa nepochopiteľné… deti s bolesťami hrdla, hlavy, soplíky… dokonca niektoré matky davaĺi deťom ráno paralen, aby sme Nenamietali teplotu (cez covid sa robil filter s teplomerom). Tak či tak sme im zvyčajne o 2 hodíny volali, že si pre dieťa majú prísť… je veľmi smutné, že dieťa je niekde na chvoste…a čo sa týka nekonečných OCR- sk by v škôlke neboli choré deti, ostatné by sa nemali od koho nakaziť, tak možno by neboli až také nekonečné…
Presne tak, choré deti majú byť doma.
Držíme palce s malickym, veľa zdravia! ❤️
V prvom rade je mi ľúto, že ste skončili v nemocnici a držím palce, nech všetko dobre dopadne.
Ale… napíšem to, čo v každej takejto téme. Treba sa starať o svoje deti, nie cudzie. Ak mám doma predčasniatko s nulovou imunitou a staršie dieťa náchylné na choroby, čo chytí hneď všetko, čo okolo neho prejde, tak ho nedám do škôlky a vybavím mu domáce vzdelávanie.
V zahraničí chodia choré deti bežne do škôlky, akurát nesmie byť teplota, vracanie, hnačky a pod. Chodia deti aj s antibiotikami, učiteľky nemajú problém ich podávať. Syn bol takto v škôlke a chorý bol len prvý rok, potom už vôbec a to chodili naozaj choré deti do škôlky aj s liekmi, večne tam niekto kašľal a soplil… Ak má človek vybudovanú dobrú imunitu jeho telo stret s virusmi, baktériami zvládne.
Takže v prvom rade ak sa tvoje predčasniatko nakazilo, a vieš, že to bolo od dcéry, tak mohla ochorieť od kohokoľvek nemuselo to byť to konkrétne dieťa. V druhom rade, keď už váľať vinu na niekoho druhého, tak potom na učiteľku, ktorá vedome zobrala choré dieťa do škôlky, aj proti pravidlám.
Treba diferencovat kasel a kasel. Moj syn je roztocovy alergik. Mimo leta kazde rano vlhko kasle, kym tie nahromadene hlieny vykasle. Niekedy este aj cestou do skolky. Mame papier od alergologa na to. Ale to ti okoloiduci rodicia nevedia a tiez obcas zazeraju na nas
Je to nekonečný kolotoč, aj nás prosili, žiadali učiteľky v MŠ nedávať choré deti do škôlky, aj tak tam také boli. Na druhej strane, kašeľ je taký, že môže znamenať začiatok choroby, dokašlavanie, astmu aj alergiu. Napr syn začal kašlat, bez akýchkoľvek iných príznakov, deň pred Štedrým dňom, a kaslal až do jarných prázdnin, pričom mu zobrali všetky odbery a vytery a nič mu nezistili.
Bohužiaľ všade je to rovnako 😔matky nezodpovedné a učiteľský zbor tiež...v našej škôlke sa už posledný rok veľmi prisne k tomuto stavali a veru aj po hodine sa volalo rodičovi,aby si prisiel dieťa vyzdvihnúť lebo je soplave,kašle...drzim vam palce nech ste čím skôr v poriadku a zdravý 🍀

Kedy už slovenské mamičky pochopia, že deti proste so sopľami rastú? V zahraničí je to úplne normálne, nik to nerieši.. či Švajčiarsko, Nórsko..
A tiež by sa už konečne mohol vyvrátiť mýtus, že zelený sopel je ten najhorší… no, nie je. Najviac infekčný je práve ten priesvitný a žlté alebo zelené sfarbenie chytá po pár dňoch, ako výsledok boja imunitného systému s infekciou.
A to že dieťa kašle? Kašeľ zvykne kľudne trvať aj viac ako dva týždne, kým úplne odoznie.
Podľa môjho názoru do kolektívu nepatrí dieťa s teplotou, únavou, apatiou. A samozrejme ešte nejaké tráviace problémy.