icon

Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!

22. sep 2024

MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.

luc2020
23. sep 2024

Autorka, babatku skoré uzdravenie, držím palce aby bolo v poriadku ❤
Vždy sa nájdu mamky čo šupnú choré dieťa do škôlky, pričom veľa z nich by ich mohlo nechať doma, nie vždy to je tak ako sa tu píše, kvôli zamestnaniu.... Mne rozum zastal keď som syna nechala doma lebo mám covid a som na PN, on síce nemá, ale infekčný už môže byť. Jedna osoba mi povedala, že som ho mala dať do škôlky, veď aspoň by som ho nenakazila a načo bude doma keď mu nič neni. A načo som si vôbec robila test, či som taká chorá, že musím ísť na PN. Som znechutená z toho akí sú niektorí ľudia sebci.
Učiteľka nemala dieťa s ATB vôbec prevziať. Tiež by som bola najradšej keby sa tie skolkarske choroby brali vážnejšie. Veľa chorôb začína soplíkom a až neskôr sa ukáže či to pri ňom aj ostane. Ale chápem aj mamičky, ktoré niekedy naozaj nemajú ma výber. Je to začarovaný kruh ktorý sa nikdy nevyrieši, tak pekné nervy všetkým mamkám a hlavne buďme ohľaduplné aj k druhým 🙂

sonicka19983
23. sep 2024

Bohužiaľ autorka, pokiaľ sa má staršie dieťa vyhnúť bacilom tak proste asi iba sa zavrieť doma aj s tým menším ... vaša situácia je poľutovaniahodná no bohužiaľ každý máme na zodpovednosti svoje deti a robíme najlepšie ako sa nám dá a ako vieme a môžeme... vzájomne osočovanie nikam nevedie ... Je a bohužiaľ aj bude to takto celú jeseň zimu a aj jar ... Treba sa na to pripraviť... Želám skoré uzdravenie 💕

aurora33
23. sep 2024

@pupava36 jasne že ak si chorá máš aj ty ostať doma. Ale to je asi škoda pisat niekomu ako ty- zrejme si tiež z tých, ktorí roznášajú choroby jedna radosť.

simsalabim
23. sep 2024

Inak, tato diskusia mi pripomenula situaciu na VS, mnoho rokov dozadu...desatrocia. Vyucujuci mal maleho syna, ktory bol vecne chory, stale doma, sem tam v nemocnici. Bol dobre dieta, niekdy sedel s nami na prednaskach, lebo do skolky nie, aby neochorel. Ale teda ochorel aj tak, opakovane. Dospelo to k situacii, ked vyucujuci stal pri vstupe do ucebne, kazdeho osobne skontroloval, ci nie je chory, ak si niekto odkaslal, okamzite sa musel zbalit... no proste cirkus. Zrazu s tym prestal. A nakoniec sa nam dostalo do usi, ze lekar dal celu rodinu otestovat a bacilonosicom bol nas prednasajuci 🙂 bezpriznakovy, samozrejme, len teda permanentne syna nakazil on. Takze aj takto to moze byt. Dieta moze ochoriet od niekoho, kto ani len netusi, ze je prenasac.

annm81
23. sep 2024

@luc2020 autorka hovori o tom, že matky nemajú dávať do škôlky deti s nachladením a súčasne spomína antibiotiká, teda pletie dva úplne odlišné prípady.

nikaeli
23. sep 2024

Ako tak čítam reakcie poniektorých, vychádza mi z tejto diskusie zvláštny záver. A síce. Nie sú vinné matky, ktoré dávajú sopľavé deti do kolektívu. Je vinná autorka, že svoje školopovinné (predškolácke) zdravé dieťa nenechala doma. Nemáte to trochu pomýlené?

Z mojich niekoľko ročných skúseností vám poviem, že každé dieťa so sopľom nakoniec ostane na tretí, či štvrtý deň doma, lebo jeho stav sa prirodzene zhorší. Keby ostalo doma hneď, nemuseli by sa nakaziť ďalšie deti a nemuseli by sa choroby točiť dokola týždeň čo týždeň 🤷🏻‍♀️

barbie2023
23. sep 2024

@gabu_lienka este raz , ked ma skolopovinne dieta a ma dieta ,ktore nesmie ochoriet lebo to moze ohrozit jeho zivot tak existuje ziadost o IŠP aj u deti, ktoré su v MŠ. Kde sa chce tam sa da. A kto nechce sa bude vyhovarat na druhych.

barbie2023
23. sep 2024

@nikaeli presne tak. Je takmer iste,ze to dieta nieco domov donesie aj keby tie ostatne matky skutocne nedavali do ms chore deti. To sa v takom kolektive neda vylucit.

maciatkolulu
23. sep 2024

@nikaeli tak ja mám opačnú skúsenosť. Úplne. My sme spolopovinne deti do škôlky dávať museli a sopel nebol dôvod na absenciu,mohol byť z toho problém. A zázrak,decka chodili do škôlky skoro plný počet celý rok. Výnimka boli ovčie kiahne,aj to len týždeň sa býva doma a 7.ma choroba napríklad s vysypom ide dieťa normálne do školy. 🤷 Pokiaľ sa cíti dobre. Inka pri rizikovom novorodencovi sú napríklad ovčie kiahne dosť zle. Takže autorka si to reálne mala poriešiť a verím tomu,že by sa to dalo. A nie riešiť sople druhých ....

andrea_prestastna
23. sep 2024

Urcite ta oosluchnu, ucitelka ma nato dohliadat a otocit to decko

januska2
23. sep 2024

@pink_lady presne tak

monika8899
23. sep 2024

Je to na každom rodičovi,ako sa k tomu postaví.Ja som choré dieťa do škôlky/škôlky nedávala....A áno nahnevá to ak tvoje dieťa ochorie z niekoho nezodpovednosti.
Napíšem príklad malého spolužiak kašľaľ minulý týždeň,vo štvrtok ochorel ďalší,a dnes už celá trieda aj s pani učiteľkou je chorá.... Túto jar zas jeden chlapec nakazil celú triedu 5 detskou chorobou, lebo mamina je ,, pracujúca a musela ju pani učiteľka upozorniť že dieťa má na tváričke fľaky.... Autorka chápem prečo tento príspevok

cecilia29
23. sep 2024

Autorka chápem ze si nahnevaná, možno to tu bolo napísané XY krát. To choré dieťa najskôr nakazilo tvoje dieťa ešte keď vlastne ani nevedelo ze je choré. Lebo choroba sa prenáša už pred prvými príznakmi, pred prepuknutím. Teda tým chorobám sa nemáš ako vyhnúť aj keby poctivo pri prvom kychnuti každý nechal dieta doma. Mam to odskúšané. Jasne, ze choré doeta do škôlky nepatrí ...ale skutocne ako bolo písané, sopeľ a kašeľ pretrváva aj dlho po chorobe. Určite nepatrí do škôlky dieťa s teplotou , na začiatku choroby. Ale aj kvôli tomu samému dieťaťu. Vírus aj tak pravdepodobne už roznieslo pred prvým príznakom. Prajem bábätku skóre uzdravenie .

sisaka
23. sep 2024

@nikaeli samozrejme, že je vinná autorka. Ona zodpovedá za svoje deti, ona vie, akú má doma situáciu. Darmo sa bude rozčuľovať, že jej dcéru niekto nakazil a ešte sebavedomo tvrdiť, že vie presne kto.
Ona tiež nebola schopná zabezpečiť, aby jej staršie dieťa nenakazilo mladšie. Žiaľ stáva sa. Chápem reakciu, prirodzená ľudská, rýchlo nájsť vinníka, hlavne nech to nie som ja sama.

aurora33
23. sep 2024

@nikaeli jasne, že si tu nepriznajú chybu ženy, ktoré dávajú choré deti do škôlky. Ved vidis sopel ani kašeľ nie je choroba. Stačí napchať decko nurofenom/ paralenom a šupnúť do kolektívu, ved čo s ním bude robiť matka doma? 😅😀😀 to bolo všetko myslené ironicky samozrejme.

liska83
23. sep 2024

Dúfam,že vaše dieťatko je v poriadku🙏 a zdravotný stav sa lepší...

maciatkolulu
23. sep 2024

@biglovemom ty vole,konečne to niekto chápe...ja sa márne snažím to písať dokola.

maciatkolulu
23. sep 2024

@aurora33 v škole už nesoplili? Úderom šiesteho veku to prešlo. Žiadne soplajuce decko s kašľom ? Waaaw. Alebo všetko uvedomelý matere. Niečo z toho.

aurora33
23. sep 2024

@maciatkolulu o 99percent menej ako v skolke. Predstav si.

maciatkolulu
23. sep 2024

@aurora33 zaujímavé. To bude asi ten zázrak poniektorych žien,čo majú predĺžené rodicaky😆,úderom šiesteho veku sú deti vyliečene. Ale teda,keď je odklad v škôlke,tak to asi neplatí,pre toho sestrocaka,to je jasne. Tam sa sopli hromadne ďalej😂

tamitamitami
23. sep 2024

Ja neverím koľké matky len tak dajú choré dieťa do škôlky. Jasne že potom sú choré deti stále keď sa tam stretne xy takýchto matiek a deti si to posúvajú jedna radosť.
Áno sú deti ktoré majú alergiu a určité mesiace z roka sa im prejavuje kašľom/soplom. Tak isto dieťa zvykne po chorobe ešte občas troška kašľať alebo sa stane že v zime ráno má sopel.

Ale teda 90% detí ktoré prídu do škôlky/školy s soplom/kašľom sú choré a je to zjavne vidieť. Takéto deti nemajú v škôlke čo robiť.

aurora33
23. sep 2024

@maciatkolulu ja som na predĺžením rodicaku nikdy nebola. Len píšem, že škôlka bola v tomto jeden otras. Napríklad aj to bola chyba, že často triedy spájali, keďže bolo veľa deti chorých, tak aby ušetrili pracovnú silu, deti dali poobede dokopy a spali spolu v jednej triede. Aj zdravé aj choré.
V škole už takýto problém nikdy nebol. A to urobí veľmi veľa. A v škole to berú oveľa prísnejšie. Nemaju problém zavolať, že dieťa niečo boli, alebo kašle. Ako sa môže učiť a sústrediť na výučbu choré dieťa?

aurora33
23. sep 2024

@tamitamitami suhlasim. Ja som bola tiež z tých čo sa vždy ozvala. A cudujem sa či tým materiam ani nie je ľúto dať choré dieťa do škôlky. Ved také dieťa potrebuje mamu a nie chrchlat v triede na ostatné deti.

annm81
23. sep 2024

@aurora33 Naozaj treba rozlišovať chorobu a "chorobu". Sopeľ ani kašeľ nie sú same o sebe tak závažná komplikácia, aby kvôli nej dieťa ostávalo doma. Inak sa stane to, čo sme mohli vidieť pri covide - dlhá izolácia spôsobila, že imunita ľudí vyšla z cviku a následne sme mali sezónu rekordnej chorobnosti, keď sa na človeka nalepilo úplne všetko. Za covidu to malo svoje opodstatnenie, ale za štandardnej situácie je to kontraproduktívne.

nikaeli
23. sep 2024

@aurora33 nie vždy je to o šetrení pracovnej sily. V škôlke, kde pôsobím, sú od dnes prítomné 3 učiteľky, 6 ich je PN. Marodujú so sebou, nie s deťmi. A deti, ktoré vo štvrtok/ piatok poslali domov choré, boli dnes naspäť 🤷🏻‍♀️ kolegyne nemali inú možnosť, iba ich spojiť. Ja sa zajtra vraciam po týždňovej PN a budem pevne dúfať, že sa opäť nenakazím...

aurora33
23. sep 2024

@nikaeli no môže byt aj to, ale chcela som tým povedať, že celkovo spájanie tried v skolke len pomáhalo šíriť choroby ďalej. V škole to je niečo úplne iné.

aurora33
23. sep 2024

@annm81 ano, ja viem, že je choroba a choroba a iný je kašeľ z choroby a iný z alergie, ale jednoducho fakt choré deti majú byt doma a nie v kolektíve.

dobryden
23. sep 2024

@nikaeli To sa ale neda tak uplne zachytiť ta choroba,priklad rano dieta ok,poobede ked pride zo skolky uz lesklé oci a teplota.Cize cely den mohlo bez toho aby o tom niekto vedel nakazit celu skolku.
V prvom rade mam rizikove male babatko,je mojou povinnosťou sa zabezpecit tak,aby dieta nebolo ohrozené.Ja viem ze rozne matere radsej hodia dieta do skolky aby mali doma klud a nemuseli sa venovat dvom detom.Ale ked mam raz rizikove dieta náchylné na infekt dych ciest,zabezpečím to tak aby som si dieta do skolky nedala a da sa predskolak vzdelávať aj doma.Takze je aj takato cesta.Nie potom prenášať vinu na ine mamy ,za to ze ich deti kaslu,ci sopliaJa som mala tiez predcasne narodene deti a doma starsie dieta,no prve co bolo-do skolky sa nejde.Ja uz by som sa váľa len rsv vírusu ktory je bežný v skolke ale pre predcasne narodene deti moze byt smrteľný.Urcite verim ze autorka uz starsie dieta do skolky neda.A dufam ze to to malinke zvladne dobre.

lenka2232
23. sep 2024

@milka1988 ano to viem,ale u nas priesvitny nikto neriesi a stretla som sa s tym,ze vela skolok priesvitny berie v pohode a sfarbeny nie

pupava36
23. sep 2024

@aurora33 ja urcite koli ziadnej chorobe neostavam doma, pokial nemam horucky a neodpadavam ani k lekarovi nejdem. V prvej robote ked som chcela zostat doma ze sak mam sople mi veducko povedal ze sak daj si kvapky do nosa a mozes pracovat, sople niesu dovod na to aby si bola doma. Moje deti ked boli v tom case kazde dva tyzdne doma koli chorobe a ja som samozrejme musela zostat s nimi tak co sa stalo?? Samozrejme ze ma z roboty vyrazili lebo sa im nepacilo ze v kuse som doma....nie kazdy si moze dovolit byt stale s detmi doma. Ale ked mi aj lekar povie ze sople a kasel nieje dovod aby zostali doma a poslal ich v tedy do skolky tak asi budem viac verit lekarovi. Takze ano, ja som tiez zastanca toho ze sople a kasel nieje dovod na to aby decko bolo doma pokial sople nehraju roznu farbu.