icon

Neprijatie dieťaťa do škôlky - matka samoživiteľka

gombicka02
14. jún 2021

Ahojte. Z MŠ mi prišlo rozhodnutie o neprijatí dcéry. Dcérka je síce r. 2019 ale keďže som osamelý rodič, musela som nastúpiť do práce 4/21 a jej som podala prihlášku. Je nejaká možnosť alebo zvýhodnenie, ktoré by som uviedla v odvolaní a uspelo by?

Ďakujem

Strana
z3
gbgb
14. jún 2021

@makova333 to ti vysvetlim uplne presne. Masivna vystavba. Si pozri kolko stvrti v okoli pribudlo za poslednych 5 rokov. Skoro vsetko mladi co maju deti. Akde s tymi deti pojdu??? Do Ba,lebo tam maju trvaly pobyt aj ked fyzicky byvaju 30km za Bratislavou. Lebo v dedine by tu skolku nijak nestihali popri praci v Ba.

nominativ
15. jún 2021

Aj tak mi nedá podotknúť - ak si matka, samoživiteľka, odkáza ná na škôlku, mala si mať prhlášky v 10 MŠ v nejakom radiuse aj s opisanim situácie riaditeľke. Neviem, ako a či je reálne možné to dieťa pretlačiť, zrejme áno, ale je verejne tajomstvo, že dostať dieťa do MŠ je ťažšie, ako na výšku. :D

makova333
15. jún 2021

@gbgb ano, ale tym, ze maju TP v Bratislave a nie tam kde aj realne byvaju, tak aj odvadzaju podielove dane do BA, cize toto je ok. Ak niekde odvadzam dane a ziadam tam vyhody, je to uplne v poriadku. V poriadku nie je, ze vyuzivaju cesty a ine (npr.chceli by tam vyuzovat skolku,skolu) v dedine/satelite, kde nemaju TP. Ti ludia by tu skolku (ako taku) potrebovali aj keby byvaju u rodicov. To nie je problem masivnej vystavby. Problem su nesystemove riesenia rodinnej politiky a skolstva na vladnej urovni. Nemozem chciet od samosprav riesenie navysenia poctu skolok, nedat im na to ani cent, pripravit zakon povinnej predskolskej pripravy, ani na to im nic nedat a este im vybrakovat pokladnicu nezmyselnymi tesovacim uchylkami jedneho psychopata. Ja ked si predstavim co to stat a samospravu stalo (a teda nas vsetkych), tak v kazdej obci by pätrocaci mali minimalne Harvard.

makova333
15. jún 2021

@nominativ riaditelky vsetkych skolok v MČ sa v urcity den stretnu a vytriedia sa duplicitne prihlasky. Ak mas prihlasky do viacerych skolok sancu ti to nijako nezvysuje. Ak mas dieta, ktore nesplna podmienky (mladsie ako 3 roky, co ma autorka), tak je automaticky vyradene, lebo mensie deti sa prijmaju len, ak to kapacitne moznosti MŠ dovoluju. Co uz roky v BA neplati.

lucka_ke
15. jún 2021

@makova333 👍

gbgb
15. jún 2021

@makova333 to mas pravdu. Len tieto neriesenia su tu uz 30 rokov. My sme napr. museli zmenit trvaly pobyt koli skolke, lebo skolka je, ale uroven skoda reci. Skoly kazda inak tiez.
Pokladnica sa brakovala aj pred psychopatom, ale teraz drzime huby a veselo sa ide dalej.
Tu je celkovo zle rozdelenie financii a nielen v skolstve.

Co je horsie, ze aj ked budu predcasne volby, fakt uz neviem ktore prasce volit ku korytu. Slovaci si sebe vladnut nevedia.

makova333
15. jún 2021

@gbgb pred 30 rokmi bolo skolok dostatok, potom isiel populacny pokles deti (je to normalne, funguje to tak, niektore rocniky su silnejsie, ine slabsie). Ked bola par rokov slabsia vytazenost skolok, tak sa zruslili. Budovy boli statne, tak ostali statu a ten tam spravil archivy, CPPaP ci ine instutucie (npr. krizove centra, denne stacionare a pod). Budovy pomaly chatrali. Niektore sa predali sukromnym firmam. Samospravam (mestskym castiam, obciam atd) ostali len tie budovy, ktore boli vytazene. A tie si za nejaku sumu odkupili od statu (rozum mi to neberie stat predaval budovy statu, lebo tak samosprava je v konecnom dosledku tiez iba stat). Teraz to funguje tak, ze stat vydava zakony, nariadenia, vyhlasky a samosprava ich ma plnit. Pricom samosprava dostane podielove dane ( v pripade MČ v BA je to katastrofa, lebo do skolky by chceli dat vsetci a podielove dane platia na vychode bo tu su v podnajme alebo satelite) a dan z nechnutelnosti. Casto sa dostanu do situacie (najmä mensie mesta a obce), ze sa musia rozhodovat ci opravia cestu, po ktorej sa uz neda ani chodit alebo opravia skolu/skolku. Budovat dalsiu je takmer utopia. A tu je preistor na to, aby stat zacali konecne riadit odbornici, ktori ked nieco zacnu, neskonci to o styri roky v kosi. Predcasne volby ci nieco riesia? Nie. Lebo stale tu mame drvivu väcsinu ludi, ktori netusia koho volia, necitaju programy stran, netusia kto je Anča a co tu už 20 rokov pácha alebo kto je Romana zo schodov ci Jožo čo všetkých pokúša a čo takíto a im podobní dokážu vytvoriť, schvalit a zaviest do praxe. Hold, sme narod holubičí, čo to ma všetko v p**i

prabinka
15. jún 2021

Áno bohužiaľ byť neodbytným je niekedy fakt jedniná možnosť ako si niečo vybaviť

nominativ
15. jún 2021

@makova333 deti sa najskôr prijímajú. Potom sa zisťuje, kde sa prijali duplicitne. Takže radšej nech ma príjmu do troch MŠ, a potom si to poriešia, ako neprijmú do jednej.

lula313
15. jún 2021

@makova333 ale nepomoze ti citat volebne programy. Vid ten odrb s Vallom. Férova parkovacia politika v praxi znamena, že som pred domom včera 20 minut krúžila a cakala, kým sa uvoľní jedno z tých 10 miest, čo tu zostalo a to o 11tej, vecer neni sanca..

evkao
15. jún 2021

@nominativ u nas to tiez funguje tak, ze sa stretnu riaditelky vsetkych MS a prihlasky sa triedia, nie je sanca, ze by dieta vzali do viacerych skolok sucasne (ak ma stastie, vezmu ho do jednej)

makova333
15. jún 2021

@nominativ cize najskor ti dieta prijmu, poslu rozhodnutie a potom zistuju kde je dieta duplicitne? To v ktorom vesmire?

nominativ
15. jún 2021

@makova333 nie, nepošlú rozhodnutie. U nás sú aktuálne na meste tieto veci - koľko detí a ktoré aká MŠ môže prijať. Následne sa to triedi podľa toho, kde sú deti duplicitne.

Aktuálne čakám na rozhodnutie, v danej MŠ mi je vyslovene oznámené, že záleží na tom, či sa ešte uvolnia miesta, keď sa duplicitné deti doriesila.

Plus pracujem v MŠ, pochybujem, že by ma nadriadení nejako klamali, hoci sa nejdem bit za to, že inde je to inak.

A určite sa oplatí mať vo viacerých ms prihlášku, keďže zrovna v tej jednej vašej môže byť nával a inde by dieťa aj zobrali.

makova333
15. jún 2021

@lula313 ale to co ty hovoris, je komunalna politika, ta je trosku specificka. Ale aj tam mas moznost ako obcan chodit na miestne zastupka, rozpravat sa s poslancami, kontaktovat ich. Co sa tyka parkovacej politiky, tak ta nie je uplne domyslena podla mna. Problem je aj to, ze ludia chcu parkovat pri byte, ale parkovaci dom pri nom nie nie nie, to nech je niekde inde. My sme pri nasom dome nemali roky problem s parkovanim, zaparkovala som takmer pri vchode lebo tam mame volne priestranstvo aj parkovacie miesta, prosto krasa. Ale potom prisla parkovacia politika isteho Jana a ja mam problem zaparkovat. Preco? Lebo volne plochy co tu mame zaplnili cezpolni (vsetko znacky mimo BA). Tí tu zaparkuju na tyzden svoje vozidlo a cez tyzden chodia mhd-ckou, Piatok poobede auta zmiznu. Tou parkovacou politikou nespravil nic, vyznacil miesta, ale nespravil ani jedno naviac, tak sa auta premiestnili na plochy neoznacene. Ja nechapem, kto ho volil, stacilo ist na jedno zastupko a mali by ludia predstavu, co je zac. Ale toto sme uz velmi off topic 🙂

makova333
15. jún 2021

@nominativ ja mozem hovorit za BA a okoli, ine mesta neviem. Ale vo väcsine sa riaditelky stretavaju na porade na odbore skolstva v MČ or meste/VUC (ak su zriadovatelom) a rozhoduje sa o prijati a duplicitnych prihlaskach. V pripade malych tried sa pozrie kolko mozu prijat (napriklad aj z dovodu predskolakov toho roku). Najskor sa zoberu deti zamestnancov MS (co je logicke kedze si chce udrzat ci ziskat zamestnanca), potom deti, ktori maju v MS surodenca a dovrsili 3 roky do 31.8, a potom deti podla veku, pripadne inych zverejnenych kriterii zriadovatela. Riaditelka to moze mat predpripravene samozrejme, ale celkovo sa to doriesi na stretnuti riaditeliek MŠ.

Strana
z3