icon

Nesúhlasím, aby moje trojročné dieťa malo v škôlke rúško

filili
13. okt 2020

Prosím, poraďte niekto. Nosenie rúška v MŠ je síce len "dôrazne odporúčané", ale naša riaditeľka to vydala ako nariadenie. Ako postupovať, keď nesúhlasim s tým, aby moje 3 ročné dieťa malo celý deň na tvári v škôlke rúško?? Máte niekto skúsenosť s vybavením potvrdenia od lekára, má ekzematickú pokožku, môže takto dostať výnimku? Prosím o komentáre k veci. Ja rúško nosím a aj synovi ho dávam v obchode atď tam kde treba, rešpektovala som aj to že ho musia mať už cca mesiac na prechádzke v škôlke. Ale toto už mi už príde príliš, aby ho mal v škôlke celý čas.

jess1511
13. okt 2020

však úplne normálne, nechaj si dieťa doma, tam sa oňho staraj a nemusí mať rúško, vybavené 🙂 a neviem, keď je niečo ODPORÚČANÉ, to znamená, že hygiena dáva zriaďovateľovi voľnú ruku, či si to nariadenie prevezme alebo nie, dokonca mu ODPORÚČA ho prevziať a uplatniť, takže neviem, prečo si taká prekvapená. Tvoje dieťa nie je povinné chodiť do škôlky, ale ak tam bude, je povinné mať rúško. Fertig. Všetci tu chcete mať zasľúbenú zem, ale pravidlá ako v Bananistane, len obchádzať a vymýšľať.

scila
13. okt 2020

@nickpick a ty sem načo píšeš a strácaš tu čas? Šup prihlásiť sa do nejakého OZ a zachraňovať svet 😉

scila
13. okt 2020

@jess1511 to ako vážne si myslíš, že deti v škôlke nebudú mať po pár hodinách na tom rúšku viac baktérií ako je voľne vo vzduchu???

jess1511
13. okt 2020

@nickpick úpne s tebou súhlasím a som rada, že ešte nejaký hlas rozumu sa objavil. Všetci chcú len kľučkovať medzi pravidlami, a to nie len v problematike rúšok, ale tak celkovo, proste "odrbať" systém a zobrať si len to, čo sa mi páči. A to učia aj svoje deti, z čoho mi je teda dosť smutne.

jess1511
13. okt 2020

@scila 1. covid je vírus a nie baktéria.
2. budú tam mať baktérie ich telu vlastné, z ich vlastnej flóry, dutiny úst, nosohltanu, ktoré šušnia a prehĺtajú tak či tak celé dni.

klaudi31
13. okt 2020

Heh len ako sa vyhnúť nariadeniam a potom sa čudujme, že to tu ide tak dole vodou. Ako máš podľa mňa len dve možnosti a to buď sa tomu prispôsobíš, alebo si decko proste nechaj doma

scila
13. okt 2020

@jess1511 vážne? Vírus? Ešte som to od marca nepočula 😁 To mi je novinka. Tak pardón. Budú tam mať baktérie a VÍRUSY. A každý kto má malé dieťa a vie ako títo malí ľudkovia fungujú vie, že tam bude mať "bacily" z celej škôlky. Lebo učiteľky nemajú šancu ustrážiť, aby si to rúško nechytili po tom, čo chytili záchod, lego, Sofiinu ruku, papučky, kuchynskú, ktorú predtým držalo dieťa, ktoré malo prst chvílu predtým v nose. atď. Toto nieje o obchádzaní pravidiel, ktoré sú logické majú nám pomôcť zvládnuť toto hrozné obdobie. Toto je o tom, ak tu coronu bude mať nejaké dieťa v škôlke, tak to ostané deti určite dostanú tiež. A tie rúška tomu nemôžu zabrániť, lebo ich deti nedokážu používať správne, akurát im strpčujú život. Mimochodom, ty máš koľko detí? A koľko si ich naraz strážila v uzavretom priestore s rúškami na tvári?

elizuella
13. okt 2020

@scila ahoj. Vdaka za info. Uz mi je to jasnejsie. Nemam take dieta, neviem, ako sa take deti spravaju. Je pravda, ze to musi byt dost nechutne a neprijemne s tym uslintanym ruskom. Ocenujem, ze si si dala namahu a napisala zdovodnenie a nie odpinknutie. Vazim si to.

cevricek40
13. okt 2020

@pukanec123 ,ako píšeš,deti spia aj jedia bez rúšok,nemá to logiku,je to všetko na hlavu postavené

mogaa
13. okt 2020

Ja vôbec nechápem čomu sa žienky čudujeme, ano je to len odporúčanie ale ak majú v škôlke staršie učiteľky alebo iný personál (napr.upratovačka, riaditeľka)jasne že to dajú ako nariadenie....

danusiatko
13. okt 2020

A ja som si myslela, ze MK je forum diskutujucich a nie pritakavajucich, ze mozme mat iny pohlad na vec a vyjadrit sa k tomu.
Ak ti nevadi rusko na tvojom 3r dietati, ok, neberiem ti to, ani nevyvraciam tvoj nazor, ale ja ho mam iny. Ja to rusko zvladam, aj ked nie s nadsenim, moje dieta ho nezvlada, napina ju, preto nema narok na skolsku vychovu, na kontakt s kamaratmi. Ach jaj

7miriam77
13. okt 2020

och, tak to je hrozne aby 3 rocne dietatko malo cely den rusko. To mi je fakt luto. Ono asi zalezi od nariadenia riaditelky...hm, mam tiez skolkarku, ale nastastie ruska nemusia mat, aj ked niektore deticky maju, asi im nakazali rodicia. Mozno sa treba porozpravat s riaditelkou a opytat sa, ci je to nutnost

nickpick
13. okt 2020

@scila pisem sem, aby ste sa pozreli na dany problem aj z inej strany... a nemyslim si, ze svojim komentarom zachranujem svet, netreba v sebe kumulovat negativitu, nie je pozitivny fakt, ze riaditelka nie je ignorantla a zalezi jej na zdravi deti a ich rodicov? tolko ludi teraz veri skor konspiracnym teoriam a su lahostajni voci ludom okolo seba....

vanilka83
13. okt 2020

@filili ja odporúčam prat pri ekzeme rusko len v mydle sensitive teda v co najmenej chemie. A vzdy prezehlit na vysokej teplote. A isto by som mu dala do skolky viacej tych rusok aby si ich vymenil ked bude premocene co bude za chvilu 🙄 kedze deticky to olizuju slintaju atď...

danusiatko
13. okt 2020

@nickpick tie male deticky papaju, maju ruska dole, nesedia od seba 2m, spinkaju, ruska nemaju, to ten covid stoji pre jedalnou, a pred lehatkom

scila
13. okt 2020

@nickpick ale na toto sa nedá pozerať z inej strany! Rúško má význam, keď sa používa správne. A tie malé deti ho nedokážu používať správne - nad nosom, neísť si do očí rukami keď ho chytia atď. Ja si uvedomujem vážnosť celej situácie a dôležitosť rúšok u dospelých. Ale nariadiť dieťaťu, ktoré si ešte ani nevie samé utrieť zadok, aby fungovalo správne s rúškom je nereálna blbosť!

miroslava21
13. okt 2020

Vysvetli mi niekto ako je mozne ze riaditelia skolok vyzaduju ruska pre male deti, ked nariadenie vlady ci uvz, hlavneho hygienika ci kto to vlastne nam kaze ich nosit je LEN ODPORUCANE? Fakt ma zaujima ci to pravne mozu, na zaklade akeho nariadenia, predpisu ci zakona?

hiro
13. okt 2020

@scila "alebo mali nedokysličený mozog, kvôli tomu, že mali na ksichte rusko"
- tak zase rusko moze sposobit hocico, ale mas X videi kde si ludia meraju nasytenie kyslika v krvi a ziadny pokles kyslika sa nedeje ani ked si nasadis 6 rusok naraz ;)
https://twitter.com/DrZeroCraic/status/12830483...

tristanka
13. okt 2020

@filili rúška u škôlkarov nie sú povinné, riaditeľka nemá na to právo. A z môjho pohľadu sú aj zbytočné, aj tak spolu 3x jedia a spinkajú v 1 miestnosti.

tslobik
13. okt 2020

@hiro tak mi vysvetli točenie hlavy a zatmievanie pred očami, z ruska. Z ničoho iného. Mne nebudú nejaké pochybné zdroje ani pochybni odborníci vyvracat moje osobné skúsenosti. To vrchol drzosti toto.

nickpick
13. okt 2020

@scila
@danusiatko
damy, tak napiste politikom, ktorych ste volili, ministrovi zdravotnictva, skolstva, epidemiologickej komisii a vsetkym, ktori maju k tejto teme co povedat, dozadujte sa zmeny ak ste presvedcene o nutnosti zmeny, bude to mat vacsi zmysel ako presviedcanie nas tu na MK, lebo inak je to ken vykrikovanie a buchanie pastou do stola ako v krcme....

hiro
13. okt 2020

@tslobik :D Pochybne zdroje. Ano pristroj na meranie nasytenia kyslika v krvi je urcite podplateny Sorosom aby ukazoval rovnake cisla :D
Psychika. Si predstav ze ja som odpadol ked mi zobrali par kvapiek krvi do skumavky. A co myslis? Z coho to bolo? Z tej neskutocnej straty krvi ci iba z mojho strachu?

tslobik
13. okt 2020

@hiro moja psychika je ok. Sú to ruska. A naozaj neverím ničomu, čo sa prezentuje. Ver si čomu chceš. Ruska zdravým ľuďom nepatria. Chorá logika.

tristanka
13. okt 2020

@miroslava21 podľa mňa nemôžu. V našej škôlke ani nič také nevyžadujú.

scila
13. okt 2020

@hiro nevidela som žiadne video, už to, že som sa zapojila do tejto diskusie, mi nabúralo denný plán 🙂 Ja sa riadim podľa toho, ako sa pod rúškom cítim ja, že sa mi pod ním ťažšie dýcha, že sa mi točí hlava, a že z neho odpadávajú deti v škole - a nieje ich málo.

tslobik
13. okt 2020

@scila presne, ved oni chcú ešte popierať naše reálne skúsenosti.

tslobik
13. okt 2020

Na niektorých ale ešte to sektárske vymyvanie zdravého rozumu nemá našťastie vplyv.

hiro
13. okt 2020

@scila To je uplne v poriadku. Na teba to moze tak posobit. Pravda je ale ta ze to nie je z dovodu nedostatku kyslika.

hiro
13. okt 2020

@tslobik Zdravi ludia nemaju preco nosit ruska. Das sa ale testovat kazdy den aby si vedela ze nie si nakazena a nesiris ho medzi ludmi?

hiro
13. okt 2020

@tslobik "moja psychika je ok" :D Ano, to tvrdia vsetci psychicky chori ludia ;)