icon

Nesúhlasím, aby moje trojročné dieťa malo v škôlke rúško

filili
13. okt 2020

Prosím, poraďte niekto. Nosenie rúška v MŠ je síce len "dôrazne odporúčané", ale naša riaditeľka to vydala ako nariadenie. Ako postupovať, keď nesúhlasim s tým, aby moje 3 ročné dieťa malo celý deň na tvári v škôlke rúško?? Máte niekto skúsenosť s vybavením potvrdenia od lekára, má ekzematickú pokožku, môže takto dostať výnimku? Prosím o komentáre k veci. Ja rúško nosím a aj synovi ho dávam v obchode atď tam kde treba, rešpektovala som aj to že ho musia mať už cca mesiac na prechádzke v škôlke. Ale toto už mi už príde príliš, aby ho mal v škôlke celý čas.

tslobik
13. okt 2020

@mogaa Potom vysvetluj tým kopám nezamestnaných o čom to je.

mogaa
13. okt 2020

@tslobik račej budem nezamestnaná ako na plúcnej ventilácii

tslobik
13. okt 2020

@mogaa že minimum chrípky......

sticker
tslobik
13. okt 2020

@mogaa Mňa by na plúcnu ventiláciu nikto ísť nedonútil napr. Ty si tak zaslepená tými médiami a tým, čo sa hovorí všeobecne. Ver aj plúcnej ventilácií😅

nickpick
13. okt 2020

@lanvinka z ruska hlava neboli, je to nezmysel, ktori odporcovia rusok radi siria, takze podla tejto teorie kazdeho lekara a sestru bolia nonstop hlavy? zaujimave, ze kym nevypukla pandemia rusko nikomu neprekazalo, nik sa nestazoval, ze jeho lekar, zubar nosieva rusko? ruska sa uz x-krat testovali a ziadne vedlajsie ucinky sa nepotvrdili...ludia uz majte rozum, nesirte nezmysly, je x inych dovodov pre ktore vasu vnucku mohla boliet hlava....

tslobik
13. okt 2020

@mogaa Ja radšej budem mať koronu každý rok a mať zároveň prácu. Zaujímavé, aký sme každý iný.

anjelaa
13. okt 2020

@elizuella pretože skôr ochorie, preto.

scila
13. okt 2020

@nickpick skús sa opýtať zdravotníkov, koľkokrát ich po tom dni v rúška bolí hlava. Bola by si prekvapená, koľko tých s bolesťami je. A teraz nemyslím tých, čo chodia v rúška teraz (a sú nonstop v strese a môže sa to pripisovať tomu), ale tých, čo ho nosia viac ako 30 rokov - voľakedy dvojvrstvové bavlnené (zubári biele, chirurgovia zelené - ešte ich doma pár ks máme), teraz jednorázové. Ale oni nemajú na výber, je to žiaľ súčasť ich práce. Ale tie deti majú!

tslobik
13. okt 2020

@nickpick ty šíriš nezmysly. Snáď ľudia vedia, že ich hlava z rúška bolí. Že im je na odpadnutie, že sa im točí hlava, že majú z neho sople apod. Čo ti dáva právo popierať osobné skúsenosti ľudí?

tslobik
13. okt 2020

Sa nedajú čítať tieto nezmysly tu, že som si ja vôbec MK zapla.

jess1511
13. okt 2020

@fiona203 myslím, že debata o oportúnnych infekciách, patogenite, imunokompromitovanom organizme a primárne endogénnej a sekundárne endogénnej infekcii je nad rámec tejto diskusie a autorke nič neprinesie. Jej ide len o praktické skúsenosti, a keďže nie som Streptococcus pneumoniae ani Moraxella catarrhalis, ani som nijaké doma nevychovala, tak je to jedno :(

tslobik
13. okt 2020

@miui dala na plochu návrh zákona....úžasné, zbohom slobodám ktoré sme aspoň na papieri ešte mali....

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
filili
autor
13. okt 2020

Písala som mail na Úrad verejného zdravotníctva SR a chcem Vás poprosiť, tie ktoré zdieľate môj názor, ak si nájdete aspoň 2 minúty čas, spravte tak tiež...netrvá to o moc dlhšie, ako napísať komentár na MK.

koronapodnety@uvzsr.sk

stačí pár viet, len vyjadriť svoj nesúhlas s tým, aby deti v MŠ nosili v triede rúška..naozaj to nedáva zmysel, keď jedia a spia v jednej triede všetci vedľa seba bez rúška, ale hrať sa, tancovať, cvičiť musia s rúškami! 😠 Prosím, možno nezmôžeme nič, ale neprizerajme sa len tak nečinne. Stačí jeden mail, dve minúty času. Čím viac nás bude, tým väčšiu šancu máme, že si nás aspoň v tej záplave mailov všimnú. Ďakujem 💞

janka0509
13. okt 2020

Ja som zvedava, kde si to rusko počas jedenia, umývania atd odlozia... Podla mna na jedine docapkany stol, stolicku... Spinavymi rukami si ho nasadia, a ruky na tvari budu mat castejsie ako bez ruska, aj mna svrbí tvar pod rúškom, mne staci,ze si dam rusko do obchodu, po pár minutach uz citim,ze je vlhké, od aprila mam na brade nonstop vyrazky... Napriek tomu, som ochotna ja dospela to rusko nosiť tam kde treba, ale u malych deti to naozaj nema zmysel. Moj syn je momentálne s nádchou doma, takze este sa ho to netyka, ale teda stačí, ked ho ma v obchode, uz ho nonstop chyta a strka si ho pod nos aby sa mohol nadychnut... Aj ked mu to zakazujem, robi to intuitívne, pretoze mu to nie je prirodzené mat nieco na nose. Videla som uz aj deti, ktore s tym problem nemaju, ale teda moj syn to urcite nezvladne mat ho viac ako 20 minut...

scila
13. okt 2020

@prasiatko30 a načo mali tvoje deti skoro non stop vonku od mája rúško? To ma fakt zaujíma? To ste stále v kinách, nákupných centrách či čo? Lebo všetky matky v mojom okolí s aspoň priemerným IQ využili obdobie od mája na to, aby deti volné dýchali a vyhľadávali miesta, kde rúško nebolo potrebné 🙂 .

simca06022011
13. okt 2020

Samozrejme, ze hlava z toho niektorych ludi boli.. mne staci hodina v obchode napriklad a idem odpadnut. Rusko nosim tak ako sa ma, z tych haraburd bavlnenych som presla na jednorazove, ale aj tak vaic ako hodinu nedam.

Plus je dokazane hadam dost, ze bakterie, sa zachytavaju an tom rusku, tie deti nedokazu okolo toho dodrzat hygienu, dotykaju sa ruska, idu jest, idu pit...daju dole, hodia do vrecka, do tasky, niektore do sacku,.. daju spat na tvar.. stihanu si to pod bradu frajersky, potom idu na chodbu, naiahnu na nos, idu na obed zase dole... bakterie a virusy siiiice nerozpluvaju po okoli, ale maju od nich vsetko okolo, ruky, povrchy... proste pouzitie ruska u lekarov je nieco uplne ine. Nasadia, hodia do kosa, vezmu nove a k tomu dezinfekcia ruk neustala... A to ani dospeli nedodrziavaju, u nas robotnici cely den sa potia na stavbe s takym salom na krku, ked treba natiahnu si to na ksicht, idu do obcodhu natiahnu, idu prec, stiahnu.. hnusne, spinave, upotene.. strasne hygienicke :D ale splnaju pravidlo, maju dychacie cesty zakryte :DDD

prasiatko30
13. okt 2020

@scila lebo byvame v jednej z najhorsie zamorenych krajin europy - a ano vsade kde su ludia maju rusky, ruska su povinne aj ked nie je nikto na ulici a aj ked bolo 40st vonku a siri sa to vdaka takym co sedia na terasach a ignoruju covid, ked sa stretnu rodiny a ked mladi chodia chlastat a zabavat sa a davaju si dole ruska

ajka0207
13. okt 2020

@elizuella ono ani tak nie je problém to že má rusko, ale ty keď sa dusis si ho dáš dole, keď nevidíš, dáš si ho dole. Moja dcéra si napr dá rusko tak že ho má cez oči, mám v rodine kadejaké poruchy zraku, tak ja som z toho na nervy že nevidí. To trojročné dieťa si samo nevie skorigovať že ok, teraz už sa mi začína točiť hlava, dám si ho dole. Okrem toho si ho nevie samo nasadit, čiže keď sa mu zosunie, naprava ho učiteľka. V triede je 20 deti, učiteľka jedna. Samozrejme si nedezinfikuje ruky po každom dieťati, nemá na to čas. Takže chytí jedno Rusko, druhe, tretie a už sú infekčné aj tak všetky. Plus dieťa ktoré plače pol dňa, nechať mu Rusku? Kde je hranica že ok je to v pohode? Učiteľky v skolke nemajú kedy ustrážiť či sa dieťa oblieklo riadne a nie takú "banalitu" ako nasadenie Ruska. A tým ako je program v škôlke koncipovaný, celé to rusko absolútne stráca zmysel z epidemiologického hladiska.

danusiatko
13. okt 2020

@prasiatko30 dufam, ze si ruska nechala detom aj v lese na prechadzke mimo mesta, aj na svk su taki extremisti, rozum by mi nedal

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
lanvinka
Odpoveď bola odstránená
fiona203
13. okt 2020

@jess1511 reagovala som len na to, čo si napísala vrámci diskusie. Nejde len o oportunne nákazy, kedze detičky si navzájom ruská chytajú, ale o tom po tom. Ďakujem za vymenovanie baktérií. 🙂.

silvike
13. okt 2020

@tslobik Ja svojmu dietatu zdravie nenicim

silvike
13. okt 2020

@tslobik Jasne ze to nie je o ruskach

mladena
13. okt 2020

Ježiš mária, to si fakt ešte niekto myslí, že rúško ho spasí? Obyčajných mutantov z nás robia, ktorí musia nenápadne súhlasiť s týmto absurdizmom alias opatreniami. Nariaďovať rúško 3 ročnému dieťaťu. Choré a neprirodzené. Verím, že to vyriešite v rámci ľudskosti.

scila
13. okt 2020

@prasiatko30 tak to máte smolu. Moje deti v lete rúška nenosili vôbec, keďže som do obchodu išla len vtedy, keď mi ich mal kto postrážiť. A teda nikdy neboli zdravšie ako tento rok. A hlava ich nebolela ani raz. Pises, že tvoje nebolela hlava viac ako inokedy. To majú koľko rokov? Lebo malé deti nezvykne hlava bolieť vôbec, ak sú zdravé. A tu je hlavnou témou nosenie rúšok u malých detí, ktoré si to rúško nevedia ani poriadne nasadiť!

lanvinka
Odpoveď bola odstránená
prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
tslobik
13. okt 2020

@lanvinka zbytočné, vymyli ich im dostatočne....