Nezobrali mi dieťa do spádovej školy - čo robiť?
Nezobrali mi dieta do spadovej skoly..vraj nedostatok miesta. Co teraz mam robit? Dakujem
@liubov musia, aj keby vyrobili/pristavili ďalšiu triedu, ale je to ich povinnosť.
@liubov dakujem, lebo my sme podali len jednu prihlasku do ZS (nie spadovu) ta nam povedala, ze nemaju miesto a ked som potom nasledne volala do spadovej skoly, tak ma odbili slovami, mame smolu mali sme si podat aj ku nim prihlasku a uz mame plno. Cize stale nemame rozdhonutie...
@kimoki lenze zo zakona je rodic povinny dieta nahlasit do spadovej skoly, je to vec skoly ako to “vymysli” priestorovo a personalne ale ty si nepodala ani prihlasku tak ako mali vediet ze maju ratat aj s tvojim dietatom? Ak idu napr otvarat 2 triedy a tie uz maju naplnene, maju zabezoecene 2 ucitelky tak kam maju zaradit tvoje dieta ked o nom ani nevedeli?
@kittykat22 Presne tak. K autorke: zial mozu. Syn mal byt prvak, nevzali ho udajne kvoli kapacite. Byvam v centre, kde je polovica ziadatelov ludia, co tam len pracuju a vyhovuje im mat dieta v skolke v mieste pracoviska. Napokon som zistila, ze 8 deti z triedy nema v Starom meste ani pobyt, da sa to zistit lahko - ti platia sa ZRPS o 5 eur viac.
Podobna situacia so skolkou. Zajtra si idem pre rozhodnutie. Syna napokon zobrali, ale urobila som strasny cirkus. Odporucam kontaktovat zriadovatela. Klamu az sa prasi. Vzdy je tam kopec deti rodicov, co nemaju trvaly pobyt, niektori hajzli si tam prehlasia na par mesiacov trvaly pobyt k rodine ci znamym. Dceru mi nevzali minuly rok a ja sa trepem do Dubravky, kde maju dost skolok a brali uplne vsetky deti, co si poziadali, aj mimi mestskej casti, dodatocne sa mi ju podarilo umiestnit tam. Ked mi ju nevezmu ani teraz a opat tam budu mat x deti, co tam nemaju co robit, tak budu mat uz fakt problem
@jajka257
@stormie ďakujem dievčatá za reakciu, ja si osobne myslím, že podmienku sme splnili. Lebo vyhláška hovorí: (5) Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, 22) v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len "spádová škola"), ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu.
@kimoki ked povies A treba povedat aj B
Žiak je povinný si plniť povinnú školskú dochádzku v obvode, kde má trvalý alebo prechodný pobyt. Na žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa a so súhlasom riaditeľa školy, môže však žiak plniť povinnú školskú dochádzku aj v základnej škole mimo svojho školského obvodu, teda mimo svojho trvalého bydliska. Rodič teda môže svoje dieťaťa zapísať aj na niekoľko škôl a po zápise sa rozhodnúť pre jednu z nich. Školský zákon 245/2008 Z.z. rodičom nezakazuje zapísať dieťa do viacerých škôl. Ukladá rodičom iba povinnosť dieťa zapísať. Spádová škola je povinná pri prijímaní uprednostniť žiaka, ktorý má trvalý pobyt v danej lokalite.
Ano ty si si splnila povinnost - isla si na zapis ALE dieta nie je zapisane. Spadova skola je povinna ta prijat na zaklade ziadosti ALE tam si dieta nezapisala.
Ale dakujem dievčatá za všetky odpovede a skúsenosti, hádam mi dieťa neostane ma ulici 🙂) Musíme len čakať na rozhodnutie teraz, a potom sa odvolať a riešiť ďalej ak by nás nezobrali.
@stormie ja som bola tiez ba zapise mimo obvod, tym som si splnila povinnost zapisat prvaka do skoly. Bola som vopred upozornena ze moze ostat pod ciarou ak budu mat vela deti a budem musiet ist do spadovej skoly. Betrebalo tam vsak ist na zapis, pretoze som uz bola. Staci jeden a je jedno kde. Jedine co som mala po tom urobit oznamit do spadovej skoly ze mi zobrali dieta do inej skoly
Dajte si namahu a precitajte si to, potom pochopite. Primarne som riesila skolu a skusenost s neprijatim do skoly v spadovej oblasti. Okrem ineho nevsimla som si, ze by komentar o skolke bol urceny vam, vsak ano? Najlepsie pindat na zaklade toho, ze si precitam jednu vetu a nie cely kontext

Takze podla zakonu dieta Vam urcite musia zobrat do spadovej skoly 😉