OČR - dcéra sa neadaptovala do škôlky
Dobrý deň, prosím, vie niekto poradiť? V máji mi končila RD, mala som nastúpiť do práce. Malá začala chodiť do škôlky v polke apríla na 2 hod, že od mája pojde na cely deň. Ja som ešte v júni čerpala dv. Malú ale nedali na cely deň, vraj sa neadaptovala. Boli sme na neuroogii, lebo málo rozprávala, porucha vyvoja reči. Malá hovorí, len netvorí vety, neda sa s ňou porozprávať, ignoracia. Ale rozumie. V školke ju už nechcú, vraj je nezvladnutelna, dali sme si na predĺžený rodičovský. Moja otázka je, momentálne som so sebou na PN, tá ale bude končiť. Do roboty nastúpiť neviem, nemám kam dať malú. Neexistuje niečo, čo by mi umožnilo byť doma? Očr je na 14 dni, toto bude trvať oveľa dlhsi. ĎAKUJEM
@evka_s ona sa im hádže o zem, doma mi to nerobí, riaditeľky sa ale boji. A vrieska, to ale robi aj doma, hlavne keď sa s niečím hrá a ja chcem od nej iné. Ale zasa nie tak často ako vraj v školke. Za tie dva mesiace jej neskutočne pomohol kolektív, a vyhyba sa deťom, ale na druhej strane, rok a pol sme sedeli doma, nevie čo je to hrať sa s deťmi.
Máme tu len dve škôlky, druhá ju bez asistenta, ktorého mám robiť ja, nezoberie. Ja som ale zamestnaná, budem musieť dať asi výpoveď alebo čo. Pritom nemáme ešte žiadnu diagnózu stanovenú. A kvôli práci ju inde do škôlky nosiť nevirm.
@netswan čo opatrovateľka? teraz sú aj tak prázdniny, takže v školke by veľmi nebola
@netswan takže nemá diagnózu a myslíš, že nie je zdravá, že ma nejakú formu postihnutia?
preco by si ty mala robit jej asistenta? ved skus pozriet inu skolku. ja zijem v taliansku, kde v kazdej triede maju jedno dieta bud s downom, aspergerom, alebo inym problemom a nikto im nehovori ze sem ta nezoberieme. maju svoju asistentku, a tiez kricia, placu ale su v pohode v kolektive. moja dcera do 5 rokov nerozpravala, asistenta nemala, ale brali ju ucitelky aj deti, nikto s tym nemal problem
@janickacrazy mesto ju nezaplati, je korona, nemajú narok na asistenta. Riaditelka bola vybavovať, aby som jej ja od septembra robila asistenta, ja ale chodim do roboty. To by som musela dat výpoveď a byť bez príjmu
@netswan tak sa skús opýtať v tej druhej školke, či by ju nevzali, moj syn ked nastupoval do školky nevedel povedať ani slovo a zobrali ho bez problému, učiteľka si vedela s ním poradiť, bola už staršia, skúsená, ale moj malý bol kludnej povahy, takže s ním problémy neboli, len nerozprával alebo ak musíš do práce, tak si nájdi nejakú študentku, čo ti malú postráži, ked si v práci, starí rodičia nevedia pomocť?
@maciatkolulu neviem. Najprv bolo všetko ok, ucitelky povedali, ze to bude ok, zo dna na den ma cakali, ze je nezvladnutelna, ked som pre nu prisla, hrala sa medzi detmi v piesku, vadilo im, ze sa nehra s nimi, ale sa im vyhyba. Ako fakt sme boli sami celú koronu, vela ludi tu nepozname, nevie sa s detmi hrat. Vraj mame ist na neurologiu. Tam ju dr vynervovala, lebo mala rozpravala skor anglicky, a poznala abecedu angl a sk. Ze odkial to vie, reku net. Tak mi povedala, ze som sa vykaslala na nu, strcila jej socialne siete aby som mala pokoj. Ale ja mam aj 3tiacku ked sa a nou ucim, musim malú zabavit, tak ze som sa na starsiu mala vykaslat... Cele zle. Dala nam celebrolicin a poslala na psychiatriu... Tam sme este neboli. Inak nasa dr si myslí, ze je len lenivá, psycholog vylucil autizmus, pottbuje kolektív, logoped odporucil kolektiv, nová neurologicka doporucila kolektiv s asistentom, ale v skolke ju nechcú. Ako 90% je problem riaditelka, tolko klamstiev co natarala...
@janickacrazy naši nevedia, svokrovci nemaju zaujem. Sama si povedala a psychologicka mi to tiez takto vysvetlila, pokial sa jej bude ucka venovat, je to super, adaptuje sa. Ale ked sa ucke nebude chciet, dieta ma smolu. Sme malé mesto. Jedna skolka ako druhá. Odpoveď rovnaká
Zmen skolku...ak mas moznost, skus vybavit inu ...neviem, kde byvas, ci mas taku moznost...prezila som to so starsich synom...kazde dieta je ine...zmenila som skolku a bolo vsetko dobre....este sa ucitelky v novej skolke cudovali, kde mi tak vystresovali dieta....
@nika1971 ona zboznuje chodit do skolky, len ked ich mala riaditelka, nahanala ju po triede, lebo sa jej bála. Ked tam chodila, zacala rozpravat, ale netvori vety. Aj obliekat a obuvat, ani domov nechcela chodit. Ale riaditelka ju na mesiac dala na 2 hodky a na druhy mesiac do pol 12. A ani ju nedala medzi najmensie deti, ale so starsimi detmi. A to nas ta skolka na 2 a pol mesiaca stala okolo 150 eur 🙉
@janickacrazy kym nebudem vedieť či budeme dalej doma, alebo pojde do skolky, neviem sa vratit do roboty, potrebujem zacvik, školu, skúšky...
Keď idem do roboty, niekedy odchádzam aj 2.30 z domu, to este neviem ako bude s detmi.
@netswan Neuvazovala si o tom ze sa prestahujete do vacsieho mesta? Viem, je to trochu radikalne ale ked ostanete tam kde ste, tak bude dcera chodit do skolky kde ju nechcu a ty budes bez prace.
Ja by som pochodila vsetky skolky v okolitych mestach a hadam nejaku najdes, ktora ti zapasuje.
Inac dcera je rozkosna... taky sibalsky kukuc ma.
Urcite nebud zavisla na jednej neurologicke...najma, ak mas pocit-ze sama ju potrebuje (myslím, ta dr. 😉)
V okoli na dedine ziadna škôlka? Este to byvaju alternativy.
@andreatytler teraz sme dom dostavali 😁. Na foto je staršia, ale ďakujem. Keď ja som si vzdy myslela, že iná je táto. To bolo vždy také kľudne, v reštike iné deti behali a naša sedela. A teraz keď je mladšia čertík, je nezvladnutelna. 🙉
@netswan ved si možeš zobrať neplatené voľno z práce, ak sa s nimi dá dohodnúť nejak
@netswan nemôže byť problém, že si do triedy nabrali viac detí ako je zákonný počet, zhrabli dotácie a teraz sa potrebujú nejakých detí zbaviť? Ono bohužiaľ, kamarátka to mala s malým tak isto. Riešili, že je nezvládnuteľný, lebo sa pocikával a nezapadol do kolektívu, nevedel sa hrať s inými deťmi. Každý deň ju čakali s tým, že je malý zlý a spravil hento a tamto, že ho má zobrať k detskému psychológovi. Nakoniec skúsila zmeniť škôlku a úplne v pohode. V novej škôlke učiteľky vôbec takéto veci neriešili, vraj to je normálne pre dieťa v jeho veku. Až dodatočne prišla na to, že v škôlke predtým mali tri deti navyše a potrebovali sa ich zbaviť.
@monka105 ja si to tiež myslim, keď sa rozhodli zbaviť sa jej, mala som sťažnosť každý deň. A koooolko klamstiev... Napr sa fotili, reku keď sa bude chcieť fotiť, tak nech jej spravia balík fotiek, keď nie, aspoň spoločnú keď sa bude dať. Dojdem pre ňu, učka že bolo to ok. Na druhý deň riaditelka, že to sa nedalo, tri sme ju držali, pot nám stekal pp tričku. Tak sa manžel pýtal ďalšej učky, a ona že v poho, na spolocnej sme ju trošku chytili a samostatné ok. Tak jej povedal, čo povedala riaditeľka, a učka v šoku, hapkala... Inak na spoločnej foto stoja učky v zadu, potom su deti a naša reve v predu. Ostatné foto sú pekné.
Druhá vec je to jej vrieskanie... 🙉 To začína robiť aj doma keď je unavená
@netswan ale to je normálne, každé dieťa má obdobie vzdoru, kedy hľadá spôsoby ako si vynútiť svoje. Je to dieťa, preboha. Asi si naozaj iba nabrali zámerne viac detí a potrebujú sa teraz malej zbaviť. Aj u kamarátky to začalo tak, že si ju volala riaditeľka. Nakoniec malého úplne odseparovali, prinútili ju, aby si poňho chodila už na obed, jeho posadili do prezliekárne a nechali ho tam čakať na kamarátku, kým sa malý pozeral, ako sa zvyšné deti hrali a chystali spinkať. Je to strašné svinstvo.
@monka105 bože, to je choré, mňa sa pytali čo robím keď doma vrieska. Reku pomojkám ju, no že oni keby všetky deti mojkali... Potom som zas povedala, že jej dám po riti, no to zas nemôžu. Čo v podstate aj chápem. Inak malá predtým tak nevrieskala, doma skoro vobec. Teraz to už robi aj doma. Som zvedavá, čo nám povedia na psychiatrii.

@netswan možná spíš hledat jinou školku, kde by s malou uměli pracovat a nebrali ji jako přítěž. Spousta dětí ve 3 letech nemluví ideálně a to není přece důvod aby ji vyloučili ze školky. Syn měl od 2 let diagnostikovaný špecificky narušený vývin řeči (+ od 6 let potvrzený Asperger) a neměli s tím problém ani ve 2 školkách (soukromé montessori) ani ve škole (státní ZŠ) a to do teď mluví zle.