Odklad dieťaťa?
Ahojte, chcem sa spýtať mamičiek, ktoré niečo také riešili. Ide o to, že môj syn bude mať v decembri 7 rokov, chodí do škôlky ale od septembra nastupuje do 1. ročníka. V škôlke mali sedenie s detskou psychologičkou, ktorá spolu s jeho triedou učiteľkou zhodnotili žeby bol pre neho vhodný odklad na rok, z dôvodu nesústredenosti. Ide o to, že ma učiteľka konfrontovala s týmto problemom.... Lenže ja to vidím inak, doma s ním robím všelijaké úlohy, vysvetľujem, prečítam zadanie a nemám pocit žeby nerozumel. Je trošku hyperaktívny, ale nič čo by sa nedalo zvládnuť.
Vždy bez opakovania zadania urobí v úlohe čo je treba. Je možno trošku roztržitý, ale nepríde mi to natoľko vážne, aby nemohol nastúpiť do školy. Učiteľka spomínala, že je múdry, úlohy vie splniť, zadaniam rozumie, ale často nepočúva a potom nevie čo má robiť... Keď mu to zopakujú, sústredí sa, tak vie.... Keď ste niektorá niečo také riešila .... Prispôsobili sa deti systému učenia v škole ? Nemyslím si žeby mal môj syn v škole problém .... Len som trošku rozrušená z názoru psychologičky.
No aj tak bude starší od spolužiakov keď bude mať už tento rok 7 rokov, tak odklad keby bol tak by mal až 8 rokov v prvom ročníku. Pre mňa je to taký divný. Trošku aj trápne bude aj preňho
Posledné slovo má rodič. Ak chceš, tvoje dieťa pôjde do školy. Psychologička ako odborník vidí veci inak. Z mojej skúsenosti-veľa rodičov nevidí problém, trápi sa dieťa, trápia sa rodičia, spolužiaci, učiteĺka. Na druhej strane-školy sú plné detí s add, adhd a dys, nebude prvý ani posledný. Obrň sa trpezlivosťou, priprav si pevné nervy a možno nakoniec to nebude také zlé. Veľmi záleží na počte detí v triede, učiteĺke atď
moj mal odklad, objektivne sme zhodnotili po nazore ucitelky aj psychologicky, ze nie je pripraveny a dobre sme urobili.
Ale ak ty vidis, ze je to celkom v poriadku u neho ako pises, a inak su len dake male nedostatky, tak by som ho dala, aj kvoli tomu vekovemu rozdielu, tiez sa mi zda ten vek 8 rokov v decembri na prvaka uz dost.
Toto isté riešila moja svokra s mojim mužom. Odklad odmietla a aj navrhovanú špeciálnu školu (neviem ako sa to volá, hlúpo povedané v tej dobe pomocná škola..). Učiteľke ani riaditeľke sa nepáčilo ale ZŠ normálne odchodil, dostal na SŠ s maturitou na ktorú sa hlásil, aj keď podľa nich nemal ani len na to, aby chodil na normálnu ZŠ. Zmaturoval najlepšie z ročníka a jeho práce (slohové ale aj odborné) učitelia používali ako príklady - viem, pretože na rovnakú strednú mi chodil bratranec o pár rokov neskôr, takže to viem od neho.
A prikláňam sa k názoru sissky96, že keď bude o toľko veľa od nich starší, môže to byť divné, trápne pre neho. Tiež som mala na ZŠ staršieho spolužiaka a neraz sa ho ostatní pýtali, prečo je starší a prečo nie je o ročník vyššie..
Posledne slovo máš ty a len ty najlepšie vieš, na čo tvoje dieťa má alebo nemá. Ale ak podľa teba na to má, nevidím problém.
A tiež ešte chcem že deti isto by sa vysmievali . Máme v triede prvacku ktorá prepadla samozrejme ešte ani pomaly nezačal školský rok a už boli problémy . Deti sú ozaj hrozne niekedy za také blbosti sa vedia vysmievať že až . U nás zahral hlavne ten vek že ako 8 ročný nemôže ísť do školy . Jasne keby boli fakt extrémne problémy inak by človek rozmýšľal ale zatiaľ ide všetko dobre .
nedávala by som odklad, 8ročný prvák to je už neskoro podľa mňa, to už ho nebudú baviť také elementárne veci ako sa učia prváci, bude sa nudiť, a nepozorný hyperaktívny je aj môj 18ročný 🙂
Daj ho do školy a do septembra skúste popracovať na pozornosti.
@januska12323 áno, no vravím, ja s ním doma skúšam, píšeme, kreslime, aj keď ho kreslenie moc nebaví, ale ide mu to, nepríde mi žeby bol mimo, rozumie zadanie a dokončí úlohu... Skôr mi príde že je v škôlke nesústredeny možno kvôli spolužiakom, predsa sú to škôlkari ... Ukazujú kadejaké "šašky " tak sa nezameriavaju na to čo hovorí učiteľka 🫣
@barbi_2002 ono dieťa sa doma chová inak ako v škôlke alebo v škole...doma nemá toľko vzruchov ako tam, kde je 20detí a musí sa vedieť sústrediť na učenie 45 minut ....takže to že ty nevidíš problém, problémom môže byť...vopred ti ale nikto s istotou nepovie čo bude v škole ako bude tvoje dieťa reagovať...možno do septembra bude vyzretejší a bude mať tolerantnú učiteľku ktorá malé výpadky nesústredenia bude tolerovať a možno dostane takú u ktorej to bude problém....ide o to, že v chvílach toho nesústredenia, ona to nemusí ani zachytiť a môže jej robiť problém vysvetlovať to čo povedala viackrát, lebo dieťa nepočúvalo a nebude to chápať....
Tak si predstav cerstvo 6 rocne a tvoje dieta potom vedla seba, ako to bude vyzerat... su problemy, ktore odklad ma zmysel, ale nie nesustredenost... tu ma vela deti aj roky potom, nic sa proste nezmeni, moj je stale taka rozlietana veverica a to je siestak (mal odklad - chodil ale do nulteho rocnika, nezostal v skolke) - letny, motoricky pozadu, lavak, hypermobilita, rast na 3 percentile a teda aj ta nesustredenost... ale bol to len jeden z bodov.. v skolke sa ti maly uz brutalne bude nudit, kedze nebude mat ziadnych rovesnikov...
Ak si dostala odporucanie na odklad od ucitelky aj od psychologicky tak by som naozaj zvazila, ci nie je namieste a to hovorim ako rodic, ktory urobil opak. Ale nasa situcia bola trochu ina. Ja mam dieta s diagnozou nezrely imunitny system a bronchialna astma a navyse je letne dieta. Cele 3 roky v MS bol viac doma ako v skolke, cize viac menej aj celu predskolsku pripravu absolvoval so mnou. Napriek tomu si ucitelky v MS nemysleli, ze je u neho dovod na odklad. Ja som sa s nim rozhodla absolvovat depistaz aby som vedela na co sa zamerat, kde ma ake nedostatky. Verdikt odklad bol prekvapenim. Co ma vsak prekvapilo este viac bol absolutne neprofesionalny pristup psychologicky, ktora ani poriadne nezdovodnila preco odklad navrhuje. Len vy sa s nim natrapite, bude casto chory. A? O dalsi rok bude casto chory tiez, ako nam to situaciu vyriesi? Takze sme boli v situacii, kedy sice odporucanie na odklad dostal ale v MS si nemysleli, ze je to potrebne, na zapise do ZS povedali, ze nevidia dovod na odklad, moja mama - ucitelka som 40 rocnou praxou nevidela dovod na odklad a ani my rodicia. Ja som potom celu situaciu este prekonzultovala so susedou, ktora je skolska psychologicka v cpp a podla jej nazoru na skolu pripraveny bol. Takze nakoniec do skoly nastupil.
Aj v skole vela chyba, takze sa s nim casto ucim aj doma, ale nie je to ziadna tragedia. Za taku jeho "najvacsiu slabinu" povazujem, ze jemu chvilku trva kym sa dostane do modu sustredenia. Potom uz vie uzdrzat pozornost. Len na zaciatku hodiny (alebo aj doma ked sa ucime) tak byva spociatku rozblazneny. Ale zas co pocuvam od inych rodicov, tak polovica deti v tomto veku sa este nedokaze dlhodobejsie sustredit, byva neposedna, precitlivena a ine "problemy" s ktorymi zase pri nasom synovi nebojujeme.
moj odborny nazor... to ze dieta doma pracuje neznamena ze dokaze plnohodnotne plnit pokyny... doma je sam ma iny prespekt pred rodicom ako v skolke kde je 20-25 deti a musi sa pocuvat na prvy, druhy krat, ucitelka nie je opakovaci papagaj pre kazde dieta zvlast. sama vidis ze je nesustredeny, hyperaktivny.... ale ospravedlnujes to tym, ze v doma funguje. tvoje zistena ako pracuje doma vynasob 20timi a tak sa prejavuje v skolke... za mna ak vam odporucili odklad, zvazila by som min. ist na vysetrenie do CPP, kde mu spravia testy v com ma oslabenia, ak v pozornoti tak to sa da dotrenovat aj doma, ci v skole ked bude. ak su tam oslabenia vo viacerych oblastiach to uz signalizuje, ze by dieta mohlo trpiet skolskym neuspechom. aj ked pojdete na vysetrenie do CPP a daju vam odklad. ty ako rodic ho nemusis akceptovat a ak budes mat pocit, ze je ok moze nastupit do skoly, ale rataj s tym, ze moze mat problem a priprav sa na obcasne poznamky od uciteky, aby rodic vedel ako dieta ne/funguje v skole. predsa len uz islo o rok neskor (je decembrovi) takze mozno sa v skole uchyti a nebude mat problem.

Môj mal mať tiež odklad ale nechcela som aby šiel ako skoro 8 ročný do prvého ročníka . Takže som ho dala. Včera som bola na rodičku učiteľka ho pochválila že sa snaží jasné niečo mu ide niečo nie ale ako rovno povedala že ten september to bolo hrozne ale zmenil sa že dosť k lepšiemu . Ale jasne aj to Treba tak brať prvý mesiac v škole je veľká zmena po škôlke . Treba snim možno viac pracovať na niektorých úlohách ale isto nieje jedine také dieťa .