Odklad v materskej škole alebo nultý ročník?
Ahojte, nenašla som podobnú tému, možno mi poradíte objektívne zhodnotiť našu situáciu.
Máme syna, 30.4. bude mať 6 rokov. Samozrejme riešime ci ísť do školy, co už teraz viem ze nie. Tak sa rozhodujeme ci ma radšej ostať v škôlke alebo ísť do nultého ročníka.
Syn je šikovný ale len v tom co baví jeho, zo školských veci je to len strihanie. Kreslenie a písanie vyslovene neznáša, o písmenká, nejaké úlohy nemá absolútne žiadny záujem (mame doma prvacku, tak stále ma možnosť sa zapojiť). Robiť nejaký pracovný list sam od seba nehrozí, jedine z donútenia, co teda nevyzadujem, keď už niečo robí (v rámci hry alebo keď si staršia robí úlohy a on ju vyrušuje tak aby som ho zamestnala) tak rýchlo lebo už sa chce ísť hrať, ochka pri tom, nesedí poriadne, krúti sa no hrôza ale úlohu väčšinou urobí správne.
V škôlke učiteľka hneď povedala ze ma slabú grafomotoriku a ze je hravý. A hlavne každý deň!! si pospi a vôbec mu spanie nevadí. O 8 večer už spí, vstáva o 6.30. Do škôlky chodiť nechce, jeden deň povie ze je tam nuda a druhý deň ze sa nemá ani kedy pohrať a ze stále len musia niečo robiť a ti úlohy sú ťažké.
Boli sme na testoch v cpp, povedali ze ešte by mal emocne dozrieť a ešte ma rezervy v sústredení a koncentrácii. Ma slabú grafomotoriku co sa nečudujem keďže jednoducho to neznáša, chodíme aj na logopediu, nevie L a sykavky sme sa učili viac než rok a stále ich v niektorých slovách nehovorí na 100%. Psychologička povedala ze odporúča odklad v MŠ. Vraj prípravný ročník preňho nie je vhodný. ALE po asi mesiaci mi volala ze nám píše posudok a ze keď vidí iba jeho výsledky na papieri ze to nie je také zlé, žeby mohol ísť aj normálne do školy. Ja vidím ze na školu ešte nemá, žeby sa trápil, tak teraz nám už ponúkla aj nultý ročník, co nechápem keď na stretnutí zhodnotila ze preňho nie je vhodný.
Moja dilema je teda, ci ho dat radšej do MŠ, nech sa vyhrá dosýta, nech spí keďže to potrebuje(bez spánku je namrzeny, všetko ho hnevá, uráža sa) alebo ho dat radšej do nultého kde by dotrénoval grafomotoriku a logopediu a zvykol si na školský systém.
Ak ste došli až sem, ďakujem, budem rada za každý názor 😉
preňho nie je vhodný, ja ze ok, nechám si poradiť.
Za mna propravny ročník.. aj my sme dali syna...bolo to najlepšie rozhodnutie...ako on išiel pripravený do 1 triedy bolo uplne super...v skolke by stagnovala...len si treba zistiť co fem pripravny ročník ponúka...nas chodil do logopedickeho...okrem 7 hodín týždenne logopédie mali matiku ( zaklady) SJ ( rytmus, slabiky, písanie čierny, oblúky a pod) VV, TV...
Za mňa nulty rocnik. Syn ma NKS a u mňa to bolo prvá voľba, ale tak ja som nebola vôbec spokojná s MS kam chodil a ďalší rok som si nevedela predstaviť ho tam nechat. Treba zistiť o aky nulty rocnik ide a ako fungujú. Syn nastúpil do školy pre deti s narušenými komunikačnými schopnosťami cize nie vramci bežnej ZS. A teda zrazu z uvrestaneho, utiahnuteho dieťa som mala spokojne dieťa. Boli tam mali kolektív 10 deti, postupne preberali v polovičnej dávke prvacke ucivo, chodil tam na logopediu, vela sa hrali aj na koberci, kto potreboval si mohol este ľahnúť, oddychnut. Cize za mňa lepšia voľba ako ostat v MS.
Mám dcéru (9r). Na depistáži (školská zrelosť) ju odporučili do ZŠ. Bola veľmi šikovná, aktívna. Po nástupe do ZS som oľutovala, že som ju nenechala ešte v MŠ. Bolo to hrozne, bola totálne bábätko. Tak sme začali behať (Cpp, neurológie), nič s ňou nie je. Teraz je v 3.rocniku a je to utrpenie, skola ju aj tak nebaví, stále sa hra 🙈 - z pohľadu matky.
Pohľad učiteľky v MS- ak ti nakoniec odobrili ZS z Cpp, skús hodiť rec s učiteľkou v MS. Možno ti povie svoj názor. Možno bude tak ústretová, že ti nejak inak pomôže. My sme zvykli dávať “slabším detom” domácu úlohu (ako pomoc rodičovi, po porozprávani sa s rodičom)… prichystalo sme dieťaťu nejaké pracovne listy do skrinky, dieťa ich doma spraví, na ďalší deň odovzdá. Bolo to veľmi prospešné.
Sam uz v skolke nevie co, takze mozno potrebuje toho viac, co ho zaujme, aj ked s povinnostami novymi
Mám dcéru (9r). Na depistáži (školská zrelosť) ju odporučili do ZŠ. Bola veľmi šikovná, aktívna. Po nástupe do ZS som oľutovala, že som ju nenechala ešte v MŠ. Bolo to hrozne, bola totálne bábätko. Tak sme začali behať (Cpp, neurológie), nič s ňou nie je. Teraz je v 3.rocniku a je to utrpenie, skola ju aj tak nebaví, stále sa hra 🙈 - z pohľadu matky.
Pohľad učiteľky v MS- ak ti nakoniec odobrili ZS z Cpp, skús hodiť rec s učiteľkou v MS. Možno ti povie svoj názor. Možno bude tak ústretová, že ti nejak inak pomôže. My sme zvykli dávať “slabším detom” domácu úlohu (ako pomoc rodičovi, po porozprávani sa s rodičom)… prichystalo sme dieťaťu nejaké pracovne listy do skrinky, dieťa ich doma spraví, na ďalší deň odovzdá. Bolo to veľmi prospešné.
@anonym_30fd2d len prvy ročnik a nulty/ pripravny ročník je dost rozdiel , škoda že nie je v každej škole taka možnost alebo aspon v meste, neverím žeby nenazbierali každy rok deti ale nie je chut ani vôla
Uz sa to vola uvodny rocnik. Su teraz clenene pre deti s NKS. To by tvoj podla opisu spadal. Ono je na uvodnom rocniku super to, ze deti sa hravou formou dopracuju k skolskym povinnostiam. Je tam priestor na rozvoj ciastkovych funkcii, aj tej grafomotoriky . Zisti si vsak, ci mate v mestw uvodny rocnik. Vacsinou je ich malo a deti je velmi vela. Ak by ostal v MS, je treba zacat pracovat, nenechat ho len tak v skolke. Aj na grafomotorike sa da pracovat zabavne, nielen pracovne listy. Je potrebne sa vsak tomu venovat. Aj pozornosti a koncentracii. Ja som vsak za zabavnu formu. A viem aj z pohladu rodica, ze je to narocne. Hladam denne cesticky a velakrat aj napriek trenovaniu vysledok takmer nula...treba byt trpezlivy a dat cas dietatu. Nic mu neutecie.
@zuzanapoiuztrewq bavíme sa o nultom alebo úvodnom ročníku v bežnej ZŠ pre deti s normo intelektom? Posledné roky sa to premenovavalo a ľudia si to zamienaju s prípravný ročníkom, ten je určený pre deti so zdravotným znevýhodnením v špeciálnych školách.
Pre tvojho syna podľa toho čo píšeš, by bol vhodný úvodný ročník, v MŠ už môže ďalší rok stagnovať. Ak nemáte v meste možnosť dať ho do príprav. ročníka, počúvani co ti poradia v CPP a v MŠ. Ak ho dáš do školy, priprav sa, že treba sa mu bude viac venovať. V takomto prípade nikdy nevieš čo je lepšie, to ukáže až čas, bohužiaľ. Ale ak sa budeš synovi venovať, zvládnete to.
@zuzanapoiuztrewq opravujem * ak nemáte v meste možnosť dať ho do úvodného, nie prípravného ročníka.
V týchto dňoch býva deň otvorených dverí, skuste sa ist pozriet. Mne sa snažila predat logopedička, ze má ist syn do prípravného rocnika (vraj narušená komunikačná schopnost), druha logopedička ho testovala, ze je v poriadku, psychologička ho testovala, ze je nadpriemerne inteligentny, začal nám citat, vie napisat všetky pismena tlačeným, vie napisat 3-4 hlaskove slova, pocita do 20 z hlavy, nie na prstoch, čiže pre nás nemá čo robit v prípravnom ročníku, aj keď jemna motorika je slabšia, ale preto, ze ho to nebavi a nezáleží mu na tom, na druhej strane, bude mi nad pracovnými listami sedieť aj hodinu, keď si ho posadim k sebe, takze toto ideme do septembra dobehnut. Na druhej strane mám staršie dieťa, ktoré Rado kreslilo, čiže grafomotorika bola super, dieťa bolo urozpravane a tam nikto u nej neriešil odklad. V druhom ročníku ešte pocita na prstoch, síce pismena poznala, vedela napisat meno, ale citanie sa učila až v skole. Doteraz pri domácich úlohách robi na posteli stojky a kotrmelce (toto vôbec neprehanam, toto naozaj robi), čiže syn je úplne niekde inde ako ona v jeho veku a pre neho pri prípravný rocnik bol úplne zabitý, lebo vidim, ze keď sa mu cielene venujem, ide extrémne rýchlo dopredu.
do škôlky určite nie, tam ti "zakrpatie" pri tých menších deťoch, potrebuje sa rozvíjať a zvykať si na záťaž, do septembra je ešte takmer pol roka, za ten čas deti zvyknú urobiť obrovské pokroky, ja by som dala do školy ale takej kde je málo detí v triede a učiteľka má čas sa im venovať
do škôlky určite nie, tam ti "zakrpatie" pri tých menších deťoch, potrebuje sa rozvíjať a zvykať si na záťaž, do septembra je ešte takmer pol roka, za ten čas deti zvyknú urobiť obrovské pokroky, ja by som dala do školy ale takej kde je málo detí v triede a učiteľka má čas sa im venovať
@anonym_2f2c85 to nie je o venovani sa. Ak je raz dieta na skolu nezrele, tak to venovanim sa nedozreje. Musi dozriet prirodzene. My mozeme akurat pomoct rozvijat ciastkove funkcie, ktore dieta bude potrebovat na naucenie sa citania, pisania a pocitania. Avsak na dozretie potrebuje cas. Autorka pisala, ze dieta nie je zrele ani emocne. Treba pocuvat odbornikov, lebo potom sa tie deti zbytocne trapia v skole . Autorka uvazuje za mna velmi dobre.

ja by som si najksôr zistila aký je to nulty ročník, či maju zaradene prvyk elkonina , alebo ako prebieha vyučba .. či maju zaradene dalton alebo montessor prvky
do normálnej školy by som ho nedavala , osobne som skôr priklonená k nultému ročniku
na tie sykavky skus si najst špec. pedagogičku čo vie robit s elkoninom, môže vás hravou formou super posunút , no len je to platené ...
spánok by som začala trenovat cez leto ..