icon

Plač dvojročného dieťaťa v škôlke: Je to normálne?

2. sep 2026

Vcera celkom ok, aj rano celkom chcela ist, ale poobede ucitelky, ze bola dost uplakana, nedala sa utisit cez den...Ked som prisla pre nu pekne sa hrala, stastna bezala ku mne.Som z toho nestastna, vraj je to normalne prve tyzdne...vy ste ako na tom?

anonym_250b88
2. sep 2026

kazdorocne su tu rovnake temy ked si to das do luoy uvidis desiatky komentarov, ze je to bezne a prejde to.

adri266
2. sep 2026

@anonym_autor Mama byvala ucitelka v MS, pre nu bol ten prvy mesiac tiez stresujuci, kedze vela deticiek plakalo. Ale ona bola ten typ, ze deticky si davala na kolena a drzala ich, kym sa dalo. Vacsina deti si za par dni zvykne, niektore za tyzdne, niektorym to trva dlhsie. Hlavne sa nerozplac Ty, rozpravaj s dietatkom, co sa hrali.
Casom si zvykne, ale ozaj treba iba cas, aj ked chapem, ze Ti to trha srdce.

autor
2. sep 2026
@anonym_250b88

kazdorocne su tu rovnake temy ked si to das do luoy uvidis desiatky komentarov, ze je to bezne a prejde to.

@anonym_250b88 no a?

anonym_0c2c25
2. sep 2026
@adri266

@anonym_autor Mama byvala ucitelka v MS, pre nu bol ten prvy mesiac tiez stresujuci, kedze vela deticiek plakalo. Ale ona bola ten typ, ze deticky si davala na kolena a drzala ich, kym sa dalo. Vacsina deti si za par dni zvykne, niektore za tyzdne, niektorym to trva dlhsie. Hlavne sa nerozplac Ty, rozpravaj s dietatkom, co sa hrali.
Casom si zvykne, ale ozaj treba iba cas, aj ked chapem, ze Ti to trha srdce.

@adri266 kiez by boli vsetky take Pani ucitelky❤️

anonym_250b88
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_250b88 no a?

@anonym_autor ...a to, ze tam najdes dostatok povzbudenia

anonym_6d76d0
2. sep 2026
@anonym_250b88

@anonym_250b88 čo prskas? Má potrebu sa o Tom baviť tu a teraz. S matkami, ktoré to zažívajú aktuálne a nie s tými, ktoré už majú po tom. Keď nemáš čo k tomu tak si choď prskat domov na svojich..

autor
2. sep 2026
@anonym_6d76d0

@anonym_250b88 čo prskas? Má potrebu sa o Tom baviť tu a teraz. S matkami, ktoré to zažívajú aktuálne a nie s tými, ktoré už majú po tom. Keď nemáš čo k tomu tak si choď prskat domov na svojich..

@anonym_6d76d0 dakujem ❤️

anonym_e83139
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_250b88 no a?

@anonym_autor mne syna trhali z naruce. Nezvladla som to. Nechala ho doma az do predskolskej, potom isli s mladsou spolu..

anonym_250b88
2. sep 2026
@anonym_6d76d0

@anonym_6d76d0 a ako tvoj komentar jej pomohol? Ja som aspon napisala kde najde povzbudenie a je podla mna uplne jedno ci tu a teraz od niekoho neznameho alebo precita pribehy ako to mali ostatne zeny v minulosti a prave vdaka starsim diskusiam toho povzbudenia a istoty, ze to nie je nic nenormalne naberie viac ako len z jednej. Vypovednu hodnotu to bude mat rovnaku. Jednoducho toto, ze niektore deti na zaciatku skolky placu tu vzdy bolo aj bude nie je to nic nenormalne alebo co by vybocovalo z priemeru, je to uplne ale ze uplne normalne a bezne.

anonym_6d76d0
2. sep 2026
@anonym_250b88

@anonym_6d76d0 a ako tvoj komentar jej pomohol? Ja som aspon napisala kde najde povzbudenie a je podla mna uplne jedno ci tu a teraz od niekoho neznameho alebo precita pribehy ako to mali ostatne zeny v minulosti a prave vdaka starsim diskusiam toho povzbudenia a istoty, ze to nie je nic nenormalne naberie viac ako len z jednej. Vypovednu hodnotu to bude mat rovnaku. Jednoducho toto, ze niektore deti na zaciatku skolky placu tu vzdy bolo aj bude nie je to nic nenormalne alebo co by vybocovalo z priemeru, je to uplne ale ze uplne normalne a bezne.

@anonym_250b88 môj komentár bol ostrý voči tebe, ale zastával sa autorky a jej pocitov. Tvoj komentár zľahčuje pocity mamy. Ona sa nepýta preto, že by nevedela použiť vyhľadávanie, ale preto, že má o svoje dieťa obavu a potrebuje trochu podpory a skúsenosť od iných rodičov. To, že sa podobná téma objavuje každý rok, ešte neznamená, že jej strach je zbytočný alebo že ho treba odbiť vetou, že to prejde.

anonym_9e5b9c
2. sep 2026

Ja osobne som to prvý rok vzdala, dieťa bolo pár krát a potom som mu prerušila dochádzku. Dieťa by to asi časom zvládlo ale mne to prišlo celé zle. Mali sme možnosť že môže ostať doma tak sme využili. Tento rok nastúpilo znova a je to úplne o niečom inom. Žiaden plač, celkom spokojné, chápe už čo to vlastne znamená a ako to funguje. Ja si myslím že minulý rok nebolo pripravené.
Súhlasím ale s komentármi vyššie, chce to len čas. Je to veľká zmena, dieťa potrebuje čas aby to spravovalo, zvyklo si, pochopilo čo sa vlastne deje.

euka210
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_250b88 no a?

@anonym_autor ze je to uplne normalne a bezne. Druhe deti v skolke neplacu, ze sa musite pytat na mk? U nas v malej skupine bol kazdy september plac. Najmensi neplakal, ale prostredny truc a plac cca pol roka.

ivicatolic
2. sep 2026

@anonym_autor jasné že normálne...utíš sa

anonym_85ed27
3. sep 2026

@anonym_autor Moj ide mať 6.A v utorok si tiež veru poplakal.

anonym_c6b019
3. sep 2026

Je za nami tretí školský deň a mne ide prasknúť hlava. NESŤAŽUJEM sa, len chcem povedať všetkým vystrašeným mamičkám, že prvé dni v škôlke deti plačú. A nielen tie najmenšie, ktoré prišli 1x. Je to prirodzené. Mnohé sú 1x bez mamy. Mama odchádza, deti nevedia kam a nechápu prečo. Nechápu prečo ich necháva niekde, kde nikoho nepoznajú a kde toľko detí plače. Každá učiteľka má svoj spôsob. U mňa je záchranou bublifuk, detské piesne, hudobné nástroje, sedieť s deťmi na koberci. Často si s nimi dávam ťap a robím blbiny, hrám divadlo s maňuškami, či s plyšákom. Čupnem si k nim, utriem slzu, objímem. Áno, aj nechám vyplakať. Niektoré deti nechcú počúvať, čo im hovorím, nechcú sa objať, sadnúť na kolená. Pravidelne ich po očku sledujem, ale nepresviedčam. Každé to zvláda inak. Môj syn bol pripravený, chodil cez leto na adaptačný proces do detského centra. Rozlúčili sme sa v pohode a poobede ma privítal s revom. Lebo všetky deti plakali a on sa nemal s kým hrať. Tak plakal s nimi 🤷‍♀️ začiatky sú ťažké pre všetkých. O týždeň už bude lepšie. Len vydržte. Nepredlžujte lúčenie a poobede im skúste venovať málinko viac času, než inokedy. Nepýtajte sa, ako bolo, či plakali, či ste im chýbali. Opýtajte sa na hračky, ktoré ich zaujali, či spievali pesničky, hádzali si loptu, behali po dvore. Skúste vyzdvihnúť niečo pozitívne, čo tam môžu zažiť. Ja som synovi nakreslila na ruku srdiečko. Nakreslila som ho aj sebe. Vždy, keď sa naň pozrel vedel, že naňho myslím a že keď sa vyspinká, prídem.

autor
3. sep 2026
@anonym_c6b019

Je za nami tretí školský deň a mne ide prasknúť hlava. NESŤAŽUJEM sa, len chcem povedať všetkým vystrašeným mamičkám, že prvé dni v škôlke deti plačú. A nielen tie najmenšie, ktoré prišli 1x. Je to prirodzené. Mnohé sú 1x bez mamy. Mama odchádza, deti nevedia kam a nechápu prečo. Nechápu prečo ich necháva niekde, kde nikoho nepoznajú a kde toľko detí plače. Každá učiteľka má svoj spôsob. U mňa je záchranou bublifuk, detské piesne, hudobné nástroje, sedieť s deťmi na koberci. Často si s nimi dávam ťap a robím blbiny, hrám divadlo s maňuškami, či s plyšákom. Čupnem si k nim, utriem slzu, objímem. Áno, aj nechám vyplakať. Niektoré deti nechcú počúvať, čo im hovorím, nechcú sa objať, sadnúť na kolená. Pravidelne ich po očku sledujem, ale nepresviedčam. Každé to zvláda inak. Môj syn bol pripravený, chodil cez leto na adaptačný proces do detského centra. Rozlúčili sme sa v pohode a poobede ma privítal s revom. Lebo všetky deti plakali a on sa nemal s kým hrať. Tak plakal s nimi 🤷‍♀️ začiatky sú ťažké pre všetkých. O týždeň už bude lepšie. Len vydržte. Nepredlžujte lúčenie a poobede im skúste venovať málinko viac času, než inokedy. Nepýtajte sa, ako bolo, či plakali, či ste im chýbali. Opýtajte sa na hračky, ktoré ich zaujali, či spievali pesničky, hádzali si loptu, behali po dvore. Skúste vyzdvihnúť niečo pozitívne, čo tam môžu zažiť. Ja som synovi nakreslila na ruku srdiečko. Nakreslila som ho aj sebe. Vždy, keď sa naň pozrel vedel, že naňho myslím a že keď sa vyspinká, prídem.

@anonym_c6b019 potrebovala som pocut dakujem ❤️❤️❤️

anonym_c6b019
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_c6b019 potrebovala som pocut dakujem ❤️❤️❤️

@anonym_autor 💕