Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?
Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.
@meluela ten ovocny caj je mnamka boze moj, ach a ja tu synovi varim bylinkove z byliniek co nam rastu pod lesom na luke, +domaci medik... a v skolke sice zacal papat toho viac, ale chute sa mu zmenili... ☹ esteze sa mu ekzem nevracia... bala som sa ked nastupoval do skolky. kludne ma/nas informuj dalej dakujeeem
ach toto vam nezavidim,my sme v zahranici,pred skolkou ranajkujeme,desiatu si musime robit sami alebo mame na vyber za 0,49 suche pecivo bez nicoho.v skolke deti jedia nie spoluale postupne po 5 deti ked je niekto hotovy tak pride dalsi na rad na deti nedava nikto pozor pocas jedenia,pitie si musia nosit sami vo flasy,vychovavatelky hovoria stale cistu vodu staci a ziadne sladkosti.1 az 2 x za skolsky rok sa jedno dieta dostane na rad doniest ovocie do kosika zo skolky tam nakupim normalne na 1 tyzden ca 30 euro ma stoji kosik kvalitneho ovocia/zeleniny.deti si to sami pripravuju na jeden tyzden su 2 deti ktore krajaju a potom to deti spolu zjedia kazdemu sa niecoho dostane a tie 2 deti potom musia pozametat po vsetkych pod stolom a stolickami.detom to robi radost akurat syn raz krajal a porezal sa.
na obed nemaju nic,maximalne do 13 hodiny su otvoreny,na pitie nedostavaju nic len to co si deti donesu,ale syn nevypije takmer nic ked nieje nikto kto pozera kolko pije.
tak raz za mesiac alebo viac uvaria polievku pre deti vynimocne
ked ma niekto narodeniny moze doniest kolac alebo co povazuje za vhodne to je jedine co maju deti sladke
@dari226 no a toto zase ja nezavidim tebe - vyber ,,až,, suche pečivo bez ničoho, na deti nikto nedohliada, na obed nemaju nič na pitie nedostavaju nič a raz mesačne uvaria polievku - ale my furt ideme obdivovať ,,zapad,, - tak ak toto je to ,,pokrokové,, tak dakujem pekne a klaniam sa našim kucharkam čo urobia komplet menu za 1, 20 e aj s ovocim denne.....
ahojte moje dvojcata sa v skolke naucili jest uplne vsetko aj kolozvarsku..aj kapustovy salat...aj natierkove chlebiky..ktore im robim aj ja..naj je u nas s trescej pecene..co vidia u druhych deti..ma to pozitivny vplyv...na pitie ten caj..no co uz nemoze byt vsetko dokonale....ale ja vidim jednoznacne pozivny vplyv..o stravovani v zahranici toho vela neviem..len som cosi zacula o anglickych skolkach uf az sa verit nechce
o chorvatskych skolach zas viem ze tam nemaju skolske jedalne a deti behaju po vonku po bufetoch..kde uz asi vieme co si pokupia...ale to su skoly...
osobne som za tu cenu az az spokojna.
@sardinka335 no tie starosti s jedlom nazavidim,ale ked sa na to pozreme s tejto druhej stranky tak hej neni co zavidiet mne,ale uz som si zvykla deti su na obed doma a navarim co ja pokladam za vhodne.casto myslim na to ako sme mali teple kako alebo mlieko take nechutne s kozou uz ,ale mali sme ako sme jedli maslove chlebiky vsetci spolu sice nechutilo vzdy ale bolo a aj obedy boli a vsetko tuto v podstate bieda len to aspon vies rozhodnut sama co deti jedia
@dari226 no, tak to ešte verím ze slovenky v zahraničí aj doma varia riadne jedlá ...inak si nemyslím ze ,,zapadniarky,, pridu z práce a idu sa postaviť za ,,plotňu,, a variť hlavne ak su väčšinu dna v praci. Takze mozeme si len domýšlať čo tam deti jedia.
Čitala som aj o Holandsku kde deti si na obed pripravuju sami sendviče...toť akože obed, teplé hlavné jedlo pomaly nepoznaju, v školkach sa vraj neprezuvaju....no, nezavidim.
@sardinka335 no varit musim kazdy den teple polievka tiez dobre padne ak stiham.prezuvat sa musime 😉 ,ale napriklad deti v skole nemozu struhat ceruzky lebo je z toho spinava dlazka 😅 .ale aj tu plati ked nieco povies,ze sa ti nepaci tak mas problem,smutne
@sardinka335 V SR je dobry system. V DE neni samozrejmost, ze skolky funguju cely den, matky vyberaju deti na obed. V krajinach, kde decka jedia na obed sendvice mavaju zvycajne teple jedlo vecer.
ked uz sa pise, ako je to v zahranici este horsie, tak mi neda nenapisat moju skusenost so synovou skolkou. Pitie - voda po cely den, k jedlam na vyber voda alebo polotucne mlieko (ziadne sirupy, caje, dzusy), ovocie sa detom nedava na cestu domov, aby to doma hodili rodicia do spajze, ale sa detom dava priamo v skolke na jedenie a to ku kazdemu jedlu. Priklady: Skoro rano (skolka je otvorena od 6 rano) sa podavaju klasicke lahke ranajky, pre deti, ktore doma nejedli - cerealie, mlieko, ovocie. Desiata - pecivo napr. so syrokremom, jogurt s ovocim, mix cereali, muffiny + samozrejme ovocie, obed: makarony so syrom, kura s ryzou, polievky -rozne - strukovinove, zeleninove, sem tam kuracia (v leta byvaju nahradzane zeleninovymi salatmi) s celozrnnymi sandwichmi - s vyberom - tuniak, vajcovy, s kuracimi prsiami, fazulove tacos, quesadillas, buritos so zeleninou a salsou (domacou), cestoviny s roznymi priamo v skolke vyrabanymi omackami, ryba s ryzou, masove gulky v domacej omacke so zemiakmi, kuracie cacciatore s cestovinou, priloha napr. cicerovy, zeleninovy salat, dusena zelenina, nakrajana zelenina, duseny hrasok, samozrejme cerstve ovocie ... olovrant - celozrnne krekry, zelenina s dipmi, celozrnna totilla, celozrnna pita s hummus a zeleninou, pecivo, ovsene kolaciky, ryzove "kolaciky" vsetko je pripravovane priamo v skolke, vratane muffinov, kolacikov, salsy, kompotovane ovocie sa moze pouzit len vynimocne namiesto cerstveho, musi byt nesladene a zavarane vo vlastnej stave, nepouzivaju sa polotovary, bravcove maso sa nepripravuje, masove jedla byvaju iba na obed aj to nie denne, ak je, tak je k tomu vzdy vegetarianske jedlo priklad: hovadzinovo zeleninove stew vegetarianska moznost: fazulovo zeleninove stew, kuracie cacciatore nahrada zeleninove cacciatore so sososovice alebo ciceru. Snacky musia zahrnat jedlo z minimalne dvoch potravinovych skupin, hlavne jedlo musi mat zahrnute vsetky 4 potravinove skupiny (ovocie/zelenina, maso a jeho alternativy, mlieko a mliecne vyrobky, obilniny). Jedalny listok je pripravovany v spolupraci a odsuhlaseny certifikovanym dietologom.
@sisaka Pekne😉 Len tak zo zaujimavosti, kolko za tu skolku platite?
tiez sme v skolkde v zahranici, deti na pitie len vodu alebo nesladeny caj , ziadne dzusy, ziadne sirupy, ziadne mlieka, ranajky maju deti doma, na desiatu maju bud chlieb - cisty, s maslom, dzemom, alebo ovocie cerstve, susene, na obed maju vzdy surovu zeleninu, alebo salat, a hlavne jedlo, polievky sa tu na obed nejedavaju a hlavne jedlo je bud masove, alebo bezmasove ale sladke nie....nemaju vzdy len zdravu stravu tak raz dvakrat do masiaca maju aj rybie prsty podotykam ze tu nie su plne muky ako na slovensku ale predsa je to smazene, ale hranolky nemavaju, okrem zemiakov, cestovin a ryze mavaju aj kuskus , bulgur, ebly quinoa a podobne veci a vzdy maju aj dusenu zeleninu, na olovrant mavaju ovocie, oriesky, jogurt, alebo bircher muesli - cize to su vlocky, s ovocim a jogurtom zmiesane ziadne kupovane sladke cerealie...obedy sa do skolky vozia s domova dochodcov co je oproti, desiate a olovranty ako aj caj varia v skolke...a co sa tyka ceny za skolku ta je podla platu rodicov cim viac zarobis tym viac zaplatis...
Nase skusenosti- drobec chodil na pol dna hrat sa s detmi- lahsia forma skolky- na pitie voda/sirup. + ovocie o10hod. Teraz chodi drobec do skoly. Nosi si desiatu z domu- streda+ piatok ma skolu len do 12,00. Vtedy len ovocie a doma obed. v dlhe dni ma skolu do 15,30. (od 12 do 12,50 ma obedovu prestavku) vtedy ma z domu suchy obed. Tu mozu deti o teplom obede len snivat. brat ho domov na obed nema vyznam, ked cca 15 minut cesta domov, 15 spat.
no super a to si ten jedalny listok len citala a realita - cerealie s mliekom - v skutocnosti nesquik s krabicovym nizkotucnym vsetko je zaprazene bielou mukou a za sumu , za kt. je stravna jednotka necakaj kvalitne surobiny, a samozrejme to co pises je jasne sirupy a podobne zbrndy...des a hroza a ovocie aspon u nas si deti nesu do skriniek a nejedia ho a ked som sa opytala ci by im ho nemohli nacistit k obedu napr. tak ze vraj skusali a len sa vyhodilo...co na toto povedat ale nesquiky zjedia hlavna vec...je to boj s veternymi mlynmi toto esteze my mame vynimku a mala ma dietu tak jedlo nosime vlastne inac neviem strasne je to
je to veru bieda s tými škôlkami skoro všade, u nás som spokojná cca, aj keď je čo zlepšovať, obed býva cca ok, polievka, druhé jedlo, šalát. Raz do týždňa je sladké jedlo, raňajky a olovrant buď pečivo s nátierkou, občas nejaká blbosť ala nutela 😒 , raz do týžňa býva jogurt alebo kefír, raňajky mávaju raz musli, ale to asi tie sladké 😒, ovocie mávajú veľa a nosíme ho ja sami, krájajú ho učiteľky...no kedže neplatíme nič, čo sa už nesťažujem
@slnecnica174 syn je uz skolak 😉 , ale ked chodil platili sme v prepocte na eura nejakych 1000.
Problem slovenskych skolok vidim v :
1. suma na stravu je v statnych skolkach primala, aby sa dalo z toho kvalitne varit.
2. rodicia ocakavaju zdravsiu a vyvazenejsiu stravu od skolky nez sami varia doma (treba pozriet napr. temu, co dnes varite - presne to iste, co v skolkach ak nie este horsie), vo vacsine domacnosti este stale ficia parky, bravcove maso, kadejake kolace, ktore sa vypekaju aj niekolko krat do tyzdna, mucne jedla, ktorych jedinym + je,ze zaplnia brucha, necudo, ked detom v skolke aj daju nejaku zeleninu, tak to deti nejedia, lebo na to jednoducho nie su z domu zvyknute, takze je lepsie dat na chlieb tenke koliesko paradajky ked aj tak 80% deti tu paradajku z chleba zlozi ... Dcera chodila do skolky na Slovensku, tak si to dobre pamatam i ked v tom case (pred vyse 10 rokmi) sa mi zdalo,ze to nebolo az take zle, aspon teda v nasej dedinskej skolke, az na tu zeleninu a ovocie, toho bolo fakt zalostne malo, ale tak moje dieta chodilo zo skolky kratko po tretej, takze do vecera bolo dost casu aj na nejaku zeleninu, ci ovocie, takze som z toho ziadnu tragediu nerobila
@fuska 35 🙂 tak to je naozaj malicko
Tak skolka je tu business, stat neprispieva, iba teda chudobnym rodinam plati nejaku ciastku (v zavislosti od ich prijmu) kolko z toho tvori stravne neviem, ale je fakt, ze potraviny su tu samozrejme drahsie, takisto aj platy uciteliek, udrzba priestorov .... uroven stravovania je tu tiez rozna a urcite by sa nasli ludia, ktori nemaju so stravou v kanadskej skolke dobru skusenost (mame tu skolky, kde rodicia musia balit vlastne obedy) ja som chcela dat priklad, ze strava v skolke v Severnej Amerike moze byt aj dobra a nie su to len burgre, hranolky a pizza 😉
No tak nečítala som všetky príspevky, ale môj postreh - ja som bola v škôlke kam chodil syn maximálne spokojná - a nebola to žiadna "nóbl" súkromná škôlka kde by som musela platiť za niečo čo mi vyhovuje 1000Eur....A to som dosť náročná a snažím sa stravovať zdravo a aj celá moja rodina - nie zase nejak vyhrotene bio. 😉 Na desiatu mali väčšinou chlebík,pečivo - vždy s inou pomazánkou+zelenina, obed - polievka zeleninová,vývar,strukovinová,s ovsennými vločkami,paradajková,s krúpkami (no fakt všetko možné), druhé - taktiež perfektne vyvážené jedlo (je to veľa-rozpisovať sa nejdem) - všetko vždy pekne rozpísané...no a olovrant ako kedy - chlebík,koláčik,....+ovocie. Všetko varené a pripravované priamo v škôlke.....Takže ja sa vôbec nesťažujem a stalo sa, že som aj domov brala obed párkrát a bola som spokojná aj s chuťou aj so všetkým-žiadne presolovanie,moc korenín a podobne.....
@evittam v bežných škôlkach to aj tak je, samozrejme sú výnimky - škvarková nátierka, nutella na rožku a pod. ale je tam predsa riaditeľka, rada školy, rodičia sa nemusia bezmocne prizerať a nadávať. Sú to ich deti a ich peniaze. Na druhej strane, očakávať, že sa 1,30 eura či koľko sa platí na deň, bude zloženie stravy iné, suroviny sa budú brať od pestovateľov a chovateľov a nie zo supermarketu, je utópiou. Očakávať dokonca, že deti budú dostávať bio potraviny, stravu vegetariánsku, bezmliečnu a pod. je možné len v súkromných škôlkach, kde je stravná jednotka niekoľkonásobne vyššia. Úplne chápem maminy, ktoré sa snažia, aby sa ich dieťa stravovalo zdravo, veľa ovocia, zeleniny, rýb, strukovín, sladkosti takmer žiadne, sladené nápoje vôbec a tlieskam im. Len si musia uvedomiť, že sú v absolútnej menšine. Tak, ako tu bolo písané, aj to jedno koliesko zeleniny na chlebe dajú takmer všetky deti dolu, zeleninové šaláty zje máloktoré, absolútna väčšina detí má najradšej suchý chlieb, cestoviny s kečupom, grankom, hranolky a sladké jedlá. Či sa to niekomu páči alebo nie, je to bohužiaľ tak, naozaj sa stačí pozrieť do témy, čo dnes variť a je to jasné. Píšu tam matky, ktoré varia aj deťom. Ale zmena stravy v škôlke sa dosiahnuť dá, spoluprácou rodičov, vedenia a vedúcej kuchyne určite.
@sisaka Tak taku nejaku sumicku som ocakavala, mozno trosku mensiu😉 Uz som to tu pisala, ze proste zazraky na skolkach v SR za tolko peniazkov ako sa tam plati sa diat nemozu. To su este tie tety kucharky asi nejake kuzelnicky🙂 Treba urobit nejake minimalne zmeny vramci zdravsieho stravovania, ktore by boli aj pre rodicov v SR financne unosne, a hlavne ano, treba zacat najprv doma😉
@timea7 No a ešte si uvedom čo je to dnes "BIO"?!!!!!Myslíš, že keď v supermarkete nájdeš nálepku na jablku BIO a je o 1-2 Eur drahšie na kg, tak je to naozaj čisté BIO? Dúfam, že tu sa naozaj nenájde nikto taký čo verí niečomu takému.... 😉
Ako som už napísala - bola som veľmi spokojná so stravovaním v škôlke môjho syna a nemám k tomu čo dodať.
@evittam Vies co, ja sice viem ze su podvodnici a klamari a ze aj pod nalepkou bio sa casto skryva obycjane nakupene v komercnom obchode, zamazane od hliny a sup s tym na farmarske trhy, ano vyskytuje sa aj tieto praktiky a nemalo, alebo prebalovanie v skladoch
ale mas aj poctive firmy, napr. zelenina sa da kupit v Gajaroch na Zahori priamo zo skladu pri poli, mozes si popozerat podmienky, zber aj skladovanie, vysvetlia ti tam ochotne o kolko menej striekju, ake setrnejsie zlozenie postreky maju, ako musia davat viac na prevenciu, ukazu pravidelne obnovovane certifikaty, dodavaju aj do Billy a a inych retazcov na okoli, ked si u nich kupis osobne je to samorz. o dost lacnejsie, lebo prave retazce si tam prihodia nemali marzu, cize sa oplati nakupit naraz viac a skladovat v pivnici
Kura sa da kupit na Mileticke od overenych babiciek - ten rozdiel v strukture a kvalite masa jednoducho vidis na prvy pohlad, to sa neda oklamat, vonou, strukturou, vsetkym
cize nie, 100 perc., to nie je, ale vyrazne sa da, dazde asi neovplyvnis, kvalita poda uz sa da, cim sa menej hnoji, cim menej vyciciava nadmernou zatazou tym je v nej viac zivin.. okrem tho poznat aj na chuti...
kto chce hlada sposoby, kto nie len dovody preco zit nezdravo, lebo je to uz vsetko jedno - rezignacia v zitove este nikomu kvalitu nezvysila a to nielen na poli vyzivy
ono su to veci co sa v priebehu zivota akumuluju a po desiatkach rokov to mnozstvo pesticidov poznat
cize ja sa skor smejem na ludoch ktorym je vsetko jedno a beru vsetko za jednaku kvalitu, lebo to tak vobec nie je, da sa vybrat, nie vsetko vychatat, ani obetovat tomu zivot ako modle, ale ani nie to zahodit za hlavu a kupovatslepo doradu

@meluela strasne ☹ nemam slov... budem si to studovat, dik za info,zdroje...