Pozor na škôlku v blízkosti Wolkrovej v Petržalke
Maminky, tak chcem sa podelit s mojim vcerajsim zazitkom. Zostala som sokovana z pristupu uciteliek MS, ktore su v blizkosti Wolkrovej ulice v Petrzalke. Na prechadzke boli 2 triedy skolkarov...vek neviem odhadnut no to nie je aj tak dolezite. Stretli sa v blizkosti predajne Xtron. Samozrejme, ze pani ucitelky (mlade baby tazko odhadnut vek...max 30 rokov) sa stretli a zacali klebetit. Deticky nechali stat ako husky drziac sa za rucky. Jedna trieda presla len cez cestu a zostala stat na chodniku s tym, ze posledne deticky pri malom vystrceni boli skoro na ceste kadial samozrejme chodili auta. Druha triada prechadzala pozdl domu, takze bola celkom dobre chranena pred nebezpecenstvom. Pani ucitelky mali deti za chrbtami a uplne na ne kaslali. Deti stali a cakali kym sa dorozpravaju s tym, ze jedna trieda bola vo velmi velkej blizkosti cesty. Neverim a stale neviem pochopit, ze nase deti navstevuju taketo zariadenia, kde na ne vlastne nikto nedava pozor, pretoze kamaratka na ulici a klebety su prednejsie pred nimi. Ked sa nedajboze nieco stane, tak budu nariekat, ze im to je velmi luto. Posledne deticky skoro na ceste boli od tej cesty naozaj max. 50 cm. Toto je mozno aj upozornenie pre rodicov, ktorym tam deti navstevuju skolky.
@lenka_da tak sa spytam: preco si nespravis pedagocku a mas to? Urcite mas ale ten tvoj pracovny cas aj lepsie ohodnoteny. A to ti zrejme aj viac vyhovuje. Pre mna je moja praca ozaj poslanim, pretoze by som to inak urcite nerobila. Deti milujem nadovsetko, su u mna na prvom mieste. Praca s detmi je uzasna (obcas je to horsie s dospelymi). Ale nie je ohodnotena dostatocne, co by ale urcite nemalo ovplyvnit vztah ucitelky k svojim detom.
@filipal , neviem, aké normy myslíš. Podľa zákona môže byť v triede najstarších detí 22 v školská inšpekcia môže povoliť navýšenie o 3 deti. Tak je to aj v mladších triedach (20+3; 21+3). To, že je niekde viac detí, plynie asi z požiadaviek zriaďovateľa, teda vychádza z potrieb rodičov. Na škodu detí, samozrejme. Nechcela som sem prispevať po predchádzajúcich skúsenostiach, ale nedá mi. Hneď na začiatok dávam za pravdu, že v každom povolaní sa nájdu dobrí aj zlí zamestnanci. Čo sa týka počítačov triedach. Ako dlhý čas môže dieťa stráviť pri počítači v MŠ, keď je tam len jeden a detí na počet počítačov neúmerne veľa. Spravidla 8,20 sa už začína hromadné cvičenie, nasleduje desiata. Potom edukačné aktivity, pobyt vonku, obed, odpočinok. Po odpočinku krúžky a hry a samozrejme deti odchádzagú domov. Nehovoriac o tom, že v mnohých prípadoch deti zvládajú počítač lepšie ako učiteľka. Kde sa to tak asi naučili!!! A tie programy sú určené výslovne deťom materských škôl. V učebných osnovách pre MŠ výkonový štandart je zameraný aj na IKT. Čo sa týka sledovania televízie. V dennom poriadku mi vyjde čas na rozprávku 10-15 min. pred pobytom vonku. A tento čas využijem na to, aby som si pripravila šáločky pre všetky deti a dala im napiť. Keď obslúžim všetky deti, ideme von. Pre vysvetlenie - deti sa netlačia, nevylievajú, v pohode a kľude sa napijú. Koľko času strávia deti pri televízore doma? Nie je zriedkavosťou, že dieťa príde do škôlky ráno a už má pozreté televízne vysielanie. Alebo "pani učiteľka, pozerala si Kobru?" - veľmi vhodný program pre deti!!! Samozrejme, televizor a rozprávka sa využije aj ako pomôcka k edukačnej aktivite, čiže s určitým zámerom. Na to máme techniku, aby sme nežili a nerobili ako v prvotnopospolnej spoločnosti. AJ škôlky by mali napredovať. Podľa niektorých z Vás by ani interaktívne tabule nemali existovať v MŠ. Inak by ma zaujímalo, ako to vyzerá v predškolskej výchove v Kanade. V súčasnej dobe prebieha vzdelávanie učiteliek MŠ Digitálne technológie. Učia sa tam fantastické veci, ktoré sa dajú využiť v práci s deťmi.
@lula26 je mozne ze podla zakona moze byt deti 22 a nie 24 ako spominam, ale v praxi je to tak ako pisem, ze je v predskolskych tiredach v BA 27 deti bezne. chces poslat zoznamy? ako to skolky dosahuju, respektive ako obchadzaju toto nariadenie neviem, bolo mi povedane, ze ziadaju o vynimky.
k ostatnym veciam som sa ja nevyjadrovala. to, ze je to na skodu deti (aj uciteliek) je aj moj nazor.
@spachtos Ale ja sa hlboko sklanam pred ucitelkami, moj prispevok je len reakciou na to, ze niektora (uz neviem, kto) napisal, ze co mozme ocakavat od uciteliek, ked tak malo zarabaju. Ked som potrebovala peniaze na kupu bytu, musela som mat dve prace - jednu s 9-10 hodinovym pracovnym casom a druhu, doma, po nociach. Volny cas na zivot - ziadny. Teraz, ked mam deti, budem si hladat pracu s lepsim pracovnym casom, samozrejme, za menej penazi... Takze som len reagovala na jeden prispevok. Ale nemozem pri kazdom prispevku predsa citovat prispevok, na ktory reagujem, treba asi precitat celu diskusiu. Ucitelky si velmi vazim. Je to praca narocna na psychiku, nemoze to robit hocikto.
Samozrejme, ze byt ucitelkou je tazka praca. Ja som to nezlahcovala. Len ma zarazil pristup, ze dat na dieta pozor. Ano skolky musia napredovat do predu. S tym suhlasim. Vsetko ide do predu. Tak naozaj nemozeme zit ako v prvotnopospolnej spolocnosti. Ak sa pusti rozpravka, aby si ucitelka mohla nachystat veci na prechadzku tak je to tiez ok, ked ide o nieco poucne a kratke. Kazdy den sa u nas pusta jedine vecernicek. Velmi malo nieco ine. Skor sa hrame, malujeme alebo nieco vytvarame. Mne ani nevadilo, ze sa ucitelky porozpravali. Asi sa musia rozpravat aj s inymi. Ale dotycna pani ucitelka mala presunut deti do bezpecia, dalej na chodnik. Nie ich nechat hoci kde, hoc aj pri ceste. Toto ma zarazilo a kvoli tomu som pisala prispevok.
@kilian áno, TV sa pozerá aj v našej mestskej škôlke, deti nie sú von, lebo je zima, alebo je blato, alebo...vždy sa niečo nájde a pozerajú TV.
Okrem toho - chodila som po malého pred obedom a videla som tam pár takých vecí, že som ho zo škôlky zobrala a dala do škôlky na dedinu. Príklad - pani učiteľky sa dole vonku rozprávali a ich pol triedy už bolo hore na poschodí v šatni, kde si pred sebou držali dvere a nechceli pustiť ďalších. Boli to najmladšie detičky - teda trojročné. prešli celou dlhou chodbou a hore schodami ja som v tom čase svoje dieťa samé na schody ešte nepúšťala.
Potom som x krát videla, ako prišli zvonku vyzimené a samé sa vyzliekali s kombinéz, lebo pani učiteľka jak chcela, nevedela si v minisukni k ním čupnúť - teda nepomáhala 😠
potom som videla, ako dieťa na obede plakalo (za maminkou) skončilo to tým, že - ak nechceš jesť, nejedz a posadili ho nabok (čo na tom, že dieťa zostane hladné, koho to trápi? )
atď atď... 😝
Inak, kamoška mi raz spomínala, ako jej hodne mladší brat raz prišiel zo škôlky zarazu sám domov. Naštvalo ich to maximálne, ale zdržali sa a nešli hne´d do škôlky a čakali, čo bude. Až o niekoľko hodín ich škôlka kontaktovala, že PRÁVE sa im Miško stratil, tak či náhodou neprišiel domov. 😠
alami: a co maju podla teba ucitelky robit, ked dieta nechce jest? Moje dieta tiez nejedava, len sem-tam, je vyberave a som rada, ze ho nenutia, mohlo by to skoncit zvracanim.
fuha...som v soku..nasi chodia minimalne raz za den von,ale vacsinou aj po obede..ci prsi,pada sneh,ci je teplo,vzdy,dokonca maju urobeny na dvore pristresok kde sa hraju aj ked prsi.....a nehrozi ze pani ucitelka v minisukni nevyzlecie dieta,normalne si prezlecu teple oblecenie,v zime aj oteplovaky som im videla...
Ešte k tým platom. Mladá učiteľka, ktorá nastúpi pracovať do MŠ nemá šancu sa sama uživiť, samostatne bývať, obliekať sa a podobne. Pritom, ako tu už bolo písané, do jej rúk sú zverené tie najväčšie poklady. A táto situácia pretrváva ešte pekných pár rokov.
fajčiacimi učiteľkami som šokovaná, leteli by okamžite 😝 😝 tie platy čo uvádzate sú bohužiaľ oveľa nižšie, to však učiteľkám nedáva právo kašľať na deti. Je mi z toho, čo píšete zle.
úteky detí zo škôlky sú bohužiaľ realita. Myslím, že sa to stalo v mnohých škôlkach. Niekde sa to prepieklo, niekde dokonca medializovalo. Stane sa. Keď dieťa chce zo škôlky ujsť, tak si príležitosť vyčíha. Samozrejme, nie je v poriadku, keď učiteľka na to príde po niekoľkých hodinách, čo mi nejde do hlavy. Počet nemohol sedieť pri stravovaní, ale napríklad aj po pobyte vonku sa deti prerátavajú. Aj my sme mali takého "chronického utekáčika". Keď sa to stalo prvý raz, matka okamžite volala do škôlky (našťastie mala pozitívny vzťah k MŠ), keď ho priviedla späť, nasledoval rozhovor s učiteľkou, ale aj s dieťaťom. Pokus chlapček niekoľkokrát zopakoval, chvalabohu ďaleko sa mu nepodarilo odísť, vždy sa ho podarilo učiteľkám "dolapiť". Zakaždým jeho pokusy oznámili rodičom. Zrazu chlapček s útekmi prestal a mám taký dojem, že dôvodom bol "chlapský pohovor" s otcom, ktorý drobec zrejme pocítil aj na vlastnom zadku. A teraz z druhej strany. Pred mesiacom som išla do práce a oproti mne si vykračoval 4 ročný chlapček z našej škôlky. Bolo pol desiatej dopoludnia, chodník vedie okolo frekventovanej cestnej komunikácie. Samozrejme som sa pri ňom pristavila a spýtala kam ide, či bol v škôlke. Z nášho rozhovoru vyplynulo, že bol s maminou v obchode a on už chce ísť domov. Tak som ho zobrala za ručičku a išli sme hľadať mamu do obchodu. Nemusím vám podrobne opisovať v akom stave sme ju našli. Vystrašená sa ani neopýtala, kde som chlapčiatko stretla. Prišla sa mi poďakovať na druhý deň. Čo som tým chcela povedať?!!! "Kto chce psa biť, palicu si nájde!"
@lula26 to mas sice pravdu ale ked povieme "A", treba povedat aj "B" - tak ak dovolis, dopoviem to za teba: nie len mlada ucitelka ale ktorykolvek mlady clovek na Slovensku, nema sancu prvych niekolko rokov sa sam uzivit, samostatne byvat, obliekat sa a podobne. Teda, mnoho mladych ludi toto zvladnut musi ale bud im pomahaju rodicia alebo tito mladi musia vyslovene hrdlacit, tiez som tym presla. Takze myslim, ze je to celoslovensky problem (a nie len slovensky). A napriek tomu mnohi tito ludia poctivo robia svoju zle platenu robotu. Ale myslim, ze nie o peniazoch by mala byt tato diskusia 😉

Ja som zažila pri staršom synovi,ked chodil do škôlky,že tam mali takú učiteľku(v stredných rokoch),ktorá deti bila metlou,ťahala za vlasy ked nechceli jesť,zatvárala na WC-ko a bohviečo ešte. Samozrejme som sa to dozvedela až o niekoľko rokov neskôr,ked syn chodil už do školy a raz mi to povedal ked sme okolo tej škôlky išli.Skoro som odpadla a vtedy mi došlo prečo ráno plakával,nechcel tam ísť,niekedy aj vracal.Našťastie tam tá učiteľka bola len krátko,tak neviem či niekto na tie jej praktiky prišiel a prepustili ju,alebo čo.Keby som to vtedy vedela,tak neviem,asi by som ju prizabila 😠