icon

Pozor na škôlku v blízkosti Wolkrovej v Petržalke

anda123
25. okt 2011

Maminky, tak chcem sa podelit s mojim vcerajsim zazitkom. Zostala som sokovana z pristupu uciteliek MS, ktore su v blizkosti Wolkrovej ulice v Petrzalke. Na prechadzke boli 2 triedy skolkarov...vek neviem odhadnut no to nie je aj tak dolezite. Stretli sa v blizkosti predajne Xtron. Samozrejme, ze pani ucitelky (mlade baby tazko odhadnut vek...max 30 rokov) sa stretli a zacali klebetit. Deticky nechali stat ako husky drziac sa za rucky. Jedna trieda presla len cez cestu a zostala stat na chodniku s tym, ze posledne deticky pri malom vystrceni boli skoro na ceste kadial samozrejme chodili auta. Druha triada prechadzala pozdl domu, takze bola celkom dobre chranena pred nebezpecenstvom. Pani ucitelky mali deti za chrbtami a uplne na ne kaslali. Deti stali a cakali kym sa dorozpravaju s tym, ze jedna trieda bola vo velmi velkej blizkosti cesty. Neverim a stale neviem pochopit, ze nase deti navstevuju taketo zariadenia, kde na ne vlastne nikto nedava pozor, pretoze kamaratka na ulici a klebety su prednejsie pred nimi. Ked sa nedajboze nieco stane, tak budu nariekat, ze im to je velmi luto. Posledne deticky skoro na ceste boli od tej cesty naozaj max. 50 cm. Toto je mozno aj upozornenie pre rodicov, ktorym tam deti navstevuju skolky.

geegee
27. okt 2011

ja mam starsieho syna v klasickej skolke a tiez vcera prisiel, ze cumeli na telku a pritom nefucalo, neprsalo, len je JESEN 😠

Na druhej strane - sama mam sukromnu skoku a telku v nej vobec nemame. A nase deti su poctivo 2x denne vonku. Dnes napriklad utekali pred capkom 😀 - no adrenalinovy zazitok, lepsi ako 100 rozpravok 😀 Ale v synovej skolke cusim, hoci ma tie rozpravky hnevaju 😒 Potom pride domov a ide nam dom zburat, co je taky usedeny 😠 😠 😠

klementina
27. okt 2011

@trpezliva hm, to fakt kukaju telku kazdy den? u nas vobec nemaju telku, ale sme zatial v sukromnej, casom budeme musiet ist do statnej, ale to som myslela, ze v ziadnej skolke nemaju telku. ☹
to maju potom tie ucitelky iny zivot- doobedia pustia telku, cez obed spia a potom uz idu domov. ach,jo. ☹ a este ich lutujte, za tie prachy chudatka.

masinka
27. okt 2011

@trpezliva
na lietavsku 😠

leteku
27. okt 2011

Ahojte. No ja len s úžasom pozerám do akých škôlok to vaše deti chodia. Moja malá chodí do normálnej petržalskej škôlky, televízor síce majú ale pozerajú sa na ňom jedine náučné veci súvisiace s preberanou témou a to tiež len ak im ostane čas, prípadne je naozaj hrozné počasie. Deti chodia von dvakrát denne. A to, že by si učiteľka zapálila pri pobyte vonku si ani neviem predstaviť, to proste neprichádza do úvahy. Viem to všetko na 100% keďže na tejto škôlke aj učím keď nie som na MD 😉. Ja som si vždy myslela, že sme najlepšia škôlka 🙂 a táto debata ma v tom len utvrdila.

hoogy
27. okt 2011

@klementina pozor nehadzat vsetky do jedneho vreca 🙂

hoogy
27. okt 2011

baby tie ktore pisete ze dite pozeraju kazdy den telku a preco sa nepozvete,ze sa vam to nepaci? ako je ine ked sa to stane raz za cas ale ked je to kazdy den? ved to aj tie deti musia byt omrzene z toho.

lenka_da
27. okt 2011

@hoogy zatial som sa neozvala, pretoze:
1. dostat dieta do skolky najblizsie k bydlisku/pracovisku vyzaduje velke usilie, skolok je malo, deti vela - potom je clovek rad, ze tam ma dieta, nie sa este stazovat
2. je tolko inych veci, ktore riesime (nemam chut rozoberat tu kazdu z nich), ze uz sa nechcem stazovat este aj koli TV
3. ked clovek casto "obtazuje" ucitelky s prosbami typu - prosim, dohliadnite, aby si dieta oblieklo ciapku, dalo salik, oblieklo sustaky... ze som im v podstate vdacna a nechcem ich buzerovat koli TV
takze tak, preto sa neozveme

warholette
27. okt 2011

@anda123 to ze nemam rada cudzie deti neznamena, ze by som niekomu v nudzi nepomohla. neviem kde si na take prirovnanie prisla. a to, ze zijem v USA... na rozdiel od Slovenska ti tu ludia pomozu a nie sa len hlupo pozeraju a smeju. casto som letela s malym do USA a naspat a hadaj, kde mi pomohli okoloiduci s batozinou? na Slovensku asi nie. v USA sa pri mne pristavil kopec ludi, ked videl, ze som mama s dietatom. na Slovensku som vystupovala z poloprazdneho lietadla a v prazdnej letistnej hale si vyberala kufre - za hlupych usklabkov colnikov, ktori sa na mne zabavali, ako mi to s malym dietatom ide. a ked som sa ich spytala, ci mi radsej nepomozu, povedali mi, ze za to nie su plateni.
takze ti aj zodpoviem druhu otazku, ak by sa moje dieta v skolke zranilo, nic by som proti tomu nezmohla. v USA, samozrejme, tu by som ucitelku mohla zalovat. na SK by zrejme cakali na inspekciu a aj tak by tam zostala pracovat a dostalo by sa mi maximalne prepac.
inak neviem preco si @petra1303 aj ostatne povolanie ucitelky v skolke takto glorifikujete. ano, su dobre ucitelky, ale su aj zle ucitelky. rovnako ako su dobre a zle bankove uradnicky, sestricky v nemocnici, predavacky ci soferi autobusov. je to len praca. kolkokrat ste stretli v nemocnici oprsklu sestricku, neprijemnu, neludsku, so zlym pristupom a tazkou rukou? ze by tam mali pracovat len ludia, ktori k tomu maju vztah? na tom sa mozem len zasmiat. malokto robi to, co ho skutocne bavi a naplna a neviem preco si myslite, ze svoje povolanie bavi a naplna kazdu ucitelku v skolke.

leteku
27. okt 2011

@lenka_da - skús sa ich len spýtať čo tou telkou naplňajú akú kompetenciu, čo tým chcú dosiahnuť u detí, aký majú cieľ. Ja by som si normálne vypýtala plány k nahliadnutiu kde to tam majú zaznamenané a čím ošetrené.

lenka_da
27. okt 2011

@warholette Nuz nesuhlasim s tebou z jedneho jedineho dovodu - ak sa ku mne neprimerane alebo neprijemne sprava sestricka v nemocnici, sofer autobusu alebo predavacka - dokazem sa voci tomu ohradit, som dospela, poznam svoje prava a mam dost velke usta, aby som sa vedela seba samej zastat. Kdezto dieta sa voci dospelemu ubranit nevie, nerozozna, co moze byt pre neho nebezpecne, ze nesmie stat hned na kraji chodnika, lebo ho zachyti auto alebo ze nema sediet na betonovom chodniku v novembri, lebo 100% ochorie atd. Aspon moja 3-rocna dcera to urcite nevie. Ucitelka je zodpovedna za zivoty deti, ktore su bezbranne, same sa nevedia zodpovedne rozhodovat a zvazit, co je pre nich nebezpecne. A nevie interpretovat inej osobe - rodicom / inej ucitelke / atd. ako sa k nim ich ucitelka sprava, resp., ze na nich nedava pozor, takze sa to vacsinou nikto ani nedozvie. Preto je podla mna nezodpovedna ucitelka nebezpecna. Ma davat pozor na to najcennejsie, co mame, na nase deti. Preto s tebou nesuhlasim.

leteku
27. okt 2011

@lenka_da -Máš pravdu učiteľka je za ne zodpovedná a mala by za ne predvídať veci, ktoré oni ešte nedokážu a zabezpečiť všetko tak aby celá vychádzka bola bezpečná. My musíme mať každú jednu vychádzku podloženú papiermi, musíme si dopredu stanoviť ako zabezpečíme bezpečnosť detí Keď sme na dvore rovnako, možno to aj u nás občas vyzerá, že sa rozprávame ale verte neustále prepočítavame deti a sledujeme kam odbiehajú. Ja robím v špeciálnej triede a často sme mali aj tzv. utekáčikov, ktorých sme museli mať neustále na očiach.
Ešte sa vrátim k tej televízii, som nad tým rozmýšľala, že dnes sa mi zrovna učiteľka mojej dcérky sťažovala ako nestíhajú robiť to čo si naplánuje a nieto ešte pozerať TV. Naše učiteľky fakt frčia na plné obrátky a som za to vďačná.

ikke
27. okt 2011

@libka1 sice trochu viac, no ani zdaleka nie tolko,ako tu mnohe pisu, ze su v skolke na 30 deti 2 ucitelky 😝

odpoved je, pokial viem: 7-8

anda123
autor
27. okt 2011

@warholette a co takto uplne trivialna zalezitost, ze ucitelka ma dat pozor na cudzi deti kym su rodicia v praci? Ja som mimochodom o USA nepisala nic. Pisala som o Japonsku. A o tom, ze su Vam cudzi deti lahostajne.

katy1979
27. okt 2011

@leteku co to znamena v specialnej triede? ake deti mate?

leteku
27. okt 2011

@katy1979 - deti s nerovnomerným vývinom to zahŕňa takmer všetko. Ale často u nás končia deti, s ktorými si nevedia dať rady v normálnej triede v rámci Petržalky. My ich máme len max. 9 a sme tam tri, ktoré sa striedame takže je tam individuálny prístup. Aj v rámci vzdelávania jedna robí frontálne, druhá si berie dieťa na individuálnu prácu.
No a u nás je v predškolskej triede aktuálne 25 detí na dve učiteľky 😉

katy1979
27. okt 2011

@leteku beriete aj aspergerikov?

leteku
27. okt 2011

@katy1979 - no ja to zaručiť nemôžem ale o prijatí rozhoduje riaditeľka ak je dieťa prijaté máme tri mesiace v rámci adaptácie aby sme sa ako učiteľky vyjadrili či to s takým dieťaťom v danej skupine zvládame. Asperger by ale nemal byť problém, mali sme tam jedného chlapčeka, ktorý mal tieto črty, ale jeho rodičia nestihli počas dochádzky do MŠ ukončiť diagnostiku tak v podstate nevieme či bol čistý asperger alebo tam boli len črty, to my ako učiteľky nemôžeme stanoviť a robiť závery.

katy1979
27. okt 2011

@leteku my chodime do normalnej skolky a diagnozu mame stanovenu ja len pre pripad potreby sa pytam.

filipal
27. okt 2011

v skolke moze byt v triede podla poslednych noriem 24 deti, na ostatne potrebuju ziadat o vynimku. vynimky vsak bez problemov dostavaju, teraz su v Bratislave, v statnych skolkych pocty deti zapisanych 27-28 deti, pricom vzdy par deti chyba. je to vyssi pocet ako v skolach. v skole su tusim limity 22 deti v prvej triede, a od druheho rocnika 24.
v skolke su dve ucitelky to ano, ale sa striedaju, takze na starosti ich ma iba jedna. niekde sa ciastocne prekryvaju, ale vacsinou to nie je mozne, pre zastupovanie chybajucich.

libka1
28. okt 2011

dost brutalne pocty ked to ma ustriehnut 1 clovek 😖 je pravda ze vzdy niekto chyba, ale aj tak 🙄 u nas chodia na prechadzky nastastie vzdy 2 s nimi, este som nezazila ze by isla len 1 ucitelka a chodia stale, maju na to presne stanovene podmienky, malokedy sa stane ze nejdu, to iba ked vyslovene prsi, alebo su velmi nizke teploty... ale je to zriedkavo, dokonca aj ked mam pocit ze by s nimi von nemuseli tak kolkokrat idu aspon na pol hodinku 😉 az teraz si zacinam naozaj vazit nasu skolku, lebo to co tu niektore pisete je naozaj o drzku... ked pojde mala do skoly dam si sakra bacha na vyber a urobim extra prieskum, lebo ako to tu sledujem nie je skolka/skola ako skolka/skola....

libka1
28. okt 2011

Toto je z nasho skolskeho poriadku:
Podmienky, za ktorých sa pobyt vonku nerealizuje:
• silný mráz alebo prudký vietor
• dážď, búrka, alebo silné sneženie so zníženou viditeľnosťou
• hustá hmla
• šmykľavý terén alebo veľké množstvo neodhrnutého topiaceho sa snehu
• náhle zhoršenie počasia a nedostatočné oblečenie detí, ktoré by mohlo spôsobiť ochorenie detí

A toto aj naozaj dodrzuju, to mam odsledovane... takze chodia skoro kazdy den, len vynimocne nie 😵

radlinka
28. okt 2011

Toto mi pripomina detske casy za totality stravene v skolke. Ale aj dnes to obcas vidim, ze sa taketo veci stale deju hmmm. 😒 By som sa nad tym velmi zamyslela, do ktorej skolky dam dieta a z akeho teamu pedagogov pozostava.
Ale obcas su mamicky rady, ked mozu najst miesto pre svoje dietatko a hlavne co najblizsie.

gubcikova
28. okt 2011

ja som bývala hned pri škôlke kam chcem dať malú a som to sledovala.takže deti chodia von od 9:30-11:00 tie staršie sú na dvore. učiteľky im tam dajú všetky hračky.mladšie detičky od 2-3rokov.chodili na prechádzku do parku.tam im učiteľky dali hračky.bola som aj pri tom ako tam prišli do parku a učiteľka im vysvetľovala. Tak detičky,sme vonku v parku,budete sa hrať len tu okolo múrika,kvetinky z neho trhať nebudete a nepôjdete ani tam,ani tam,ani tam.budete len tu. bola to jedna učiteľka a asi 2 pomocnice.mali tam chlapčeka ktroý mal 2 roky a stále plakal a pomocníčka ho celý čas mala na kolenách a hladila ho(ale aj tak ho nakoniec dali zo škôlky preč,lebo každý deň len plakal a mamička sedela doma na riti).majú tam ja televízor.takú plazmu,ale pozerajú ju len ked je vonku škaredo.a mávajú tam potom pre deti deň policajtov,hasičov,záchranárov

spachtos
28. okt 2011

@monika15 suhlasim s tebou, ale s tou poslednou vetou nie.
pochybujem, ze najdes tolko ludi, co by tuto pracu robili.

monika15
28. okt 2011

@spachtos
pozri pedagogicke skoly su kazdy rok napchate.... ... 🙂)))
takze asi urcite by sa niekto nasiel kto to chce robit, kedze sa tam siel ucit 🙂)))

spachtos
28. okt 2011

@monika15 napchate, ale velmi vela mladych vystudovanych uciteliek odchadza kvoli platu do zahranicia alebo robi inu pracu

spachtos
28. okt 2011

@warholette to bola velmi tvrda veta- nemam rada deti

spachtos
28. okt 2011

@lenka_da to je len cas, ktory ucitelka pracuje s detmi, okrem toho potom musi pisat plany, triednu knihu, robit si pomocky na dalsi den a to nie je vsetko. To len aby si mala aspon trochu jasnejsie v tom.

abbey1
28. okt 2011

Ak sa nemýlim, v školstve to tak odjakživa fungovalo, že učiteľ má vyhradený čas, mimo priamo stráveného času s deťmi, kedy si má robiť prípravu na vyučovanie a iné papierovačky. To, že to už robia popri priamej práci je iné. Ale preto trávia výukou či starostlivosťou o deti menej hodín ako je pracovná doba, a zvyšný čas majú venovať príprave.
Je jedno kto koľko pri akej práci zarobí. Prácu treba vykonávať naplno. Mňa ako klienta nikde nemusí zaujímať ako je poskytovateľ ohodnotený. Ak prácu vykonáva, musí to robiť čo najlepšie. Ťažko by ma ako pacienta po spackanej operácii zaujímalo a utešilo, že mal Dr len zlý deň, či je nedocenený. Platy nie sú adekvátne skor nikde. A ja osobne si neviem predstaviť robiť len tak polovične, klienti by mi ušli. Ale to som si nikdy nedovolila ani v štátnej škole.
Ja viem, že sa maminy obávajú, a často oprávnene, pohovoriť si s personálom. Mnohokrát nepohnete "skornateným" mozgom a nemáte na výber inú škôlku, či učiteľku. Ale treba dať najavo, že o probléme vieme a nie je nám to ľahostajné. A chceme nápravu.Veď ide o to naše najcennejšie- naše deti a ich fyzické či psychické zdravie a spokojnosť.

lenka_da
28. okt 2011

@spachtos Mne je to uplne jasne. Ale ja musim pracovat bezne 9-10 hodin a potom po veceroch studovat zmeny v zakonoch a ver mi, ze tych zmien je pocas roka pozehnane. A to nepocitam, ked sa blizi kazdy mesiac danove priznanie k DPH a mesacna zavierka, rocna zavierka, danove priznania... Vtedy musim makat ovela, ovela dlhsie. Takze, chcela by som mat ich pracovnu dobu 😉