Predčasný nástup novembrového dieťaťa do školy
Moje dieta je v zmiesanej triede uz 2 rok, cize su tam mladsie aj starsie deticky, samozrejme tento rok sa deti obmenili, lebo niektore sli do pripravky. Buduci rok sa to teda logicky udeje zase. A ja uvazujem, ze by som chcela aby aj ona sla do pripravky. Aj ked jej zle vychadzaju roky.
Ale je velmi sikovna, dokaze sa uz aj sama zahrat, sustredit, pocuva ucitelky aj instrukcie. Niekedy je sikovnostou dalej ako jej starsi spoluziaci. Nie je to len moj pohlad, taketo info mam aj od uciteliek.
Uvazujem teda, ze ak by pripravny rocnik ukazal, ze by mohla ist do skoly skor, ze je na to zrela, tak aj to by bola moznost. A ak nie, tak by si v skolke len zopakovala pripravku.
Co si o tom myslite, mal to niekto takto?
Netlacim na pilu len uvazujem.
@anonym_autor predskolsku triedu v ms moze absolvovat pripadne i 2x, zalezi od kalacity ms. Moja je januarova a bola s predskolakmi. Tak ju priradili, zistila som to az na zrps. A co bude potom, uvidis. To, ze dieta napreduje v jednej oblasti, neznamena, ze vo vsetkych, taktiez. Taktiez ho to moze "dobehnut" neskor, v 2-3roc. Ale predskolska trieda v ms za mna ok a potom uvidis. A urcite cpp ries cim skor potom,.oni Ta nasmeruju potom, ale cakacky su priserne, niekolkomesacne.
Hm, no s mojím to bude práveže naopak, je novembrový, ale dali sme odklad (resp. úvodný ročník), takže do 1. triedy pôjde ako takmer 8r. 🙂
Ak by tam bolo nejaké dieťa ako Tvoje, tak vlastne až 2 roky rozdiel by bol medzi nimi...
@anonym_a42f4c toto ja napriklad vnimam ako problem, kedze mne islo do 1.triedy augustove dieta hned po 6. narodeninach. Posledne roky je bezne, ze do skoly nastupuju deti 7+, ako problem sa potom vseobecne vnima prave to 6rocne dieta. Ocakava sa, ze to 6 rocne nebude napr.fyzicky a emocionalne stihat za tymi o 2 roky starsimi, pritom ti starsi by sa mali prisposobit detom, ktore isli do skoly vtedy, ked mali. Je vyvijany tlak, aby 6rocne dieta ostalo v MS, aj ked dovod na odklad realne neexistuje. Ja by som velmi prehodnocovala odklady, pretoze som z viacerych stran pocula, ze ked rodic ziada o odklad, bezne sa mu vyhovie. Dovod moze udat uplne banalny, napr. ze je dieta hrave.
@kivivi ty nechápeš čo hovorím ja ako ho počujú keď ho nevedia povedať? Kto im ho povie? Asi málo vieš o fonematickom uvedomovaní
@kuggis tak neviem, aky si ty odbornik, ale asi vacsi nez 2 logopedky a vsetky panie z CPPaP. Mala som dieta, ktore dost dlho suslalo, ale ked robilo cvicenie na sluchovy rozdiel medzi C Č S Š, vzdy to poculo spravne. Mala som dieta, ktore rackovalo aj v 1. triede, ale samozrejme vedelo, kde v slove je R. To mi chces povedat, ze dospeli, co suslu a rackuju vsetci tie pismena nevedia pouzivat? Mozno aby si pochopila - ja pocujem vsetky tony opernej arie, ale reprodukovat viem mizive percento.
@tini27 úplne konkrétne mám skúsenosť v triede,teraz 5.rocnik,dve rovnako šikovné deti, známky celých 5 rokov super, každým rokom má to mladšie dieťa stále menej kontaktov v triede,nik mu neškodí ale ani nevyhľadáva, keď som skúmala prečo, začala som si všímať, že to mladšie jednoducho reaguje čudne, nerozumie im a oni jemu, fakt vidieť ten rozdiel,a nemusí to byť vidieť hneď
@anonym_c44063 toto je podla mna len nahoda, zeby mladsie boli nezrele. Mala som spoluziakov, medzi ktorymi bol rozdiel skoro cely rok a mali velmi podobnu extrovertnu povahu a tiez proste uplne opacne povahy boli v kazdej skupine, co sa narodili rovnaky mesiac aj rok a tym aj zapadali podla toho, aki boli otvoreni. Doslova proste oblubenejsi boli aj ovela mladsi, o pol roka a bavili sa s o 10 mesiacov starsimi kludne. Neviem, na co si natrafila, nemusi to byt ziadne pravidlo. Ked je niekto ,,divny”, moze to byt aj kvoli tomu, ze ten kolektiv neni normalny a s nim nemusi byt nic zle. Napr ja som bola vzdycky kludna, mala som problem blbnut a vymyslat sprostosti cez prestavku a spoluziakov nebavilo cez hodinu so mnou byt ticho, lebo pre nich bol standart proste kecat na vyucovani. Bolo so mnou daco zle? Nie.
Moja dcera je v polovici jula a je druha najmladsia v triede. Ako je sikovna ale tak ona uz ist "musela".
Syn je 4.9. Isiel teda neskor ale jemu to absolutne vyhovovalo. Ten rok spravi riadny rozdiel.

@anonym_a42f4c neviem ako to myslis, ale ja som to pochopila tak, ze by si mala "problem" ak by v triede kde by bol tvoj 8 rocny syn a bolo by tam aj moje dieta co ma 6 minus 2 mesiace?
Tak ako ja nemozem za extra odklad tvojho syna, ty nemozes za pripadny skory nastup mojho dietata, lebo potom, by sa to malo spravodlivo vyrovant - obaja ako maju ist, ziadne skor ani neskor a vybavene.
@anonym_autor nehovorím o probléme ale o zaujímavosti