icon

Predčasný nástup novembrového dieťaťa do školy

Včera o 10:46

Moje dieta je v zmiesanej triede uz 2 rok, cize su tam mladsie aj starsie deticky, samozrejme tento rok sa deti obmenili, lebo niektore sli do pripravky. Buduci rok sa to teda logicky udeje zase. A ja uvazujem, ze by som chcela aby aj ona sla do pripravky. Aj ked jej zle vychadzaju roky.
Ale je velmi sikovna, dokaze sa uz aj sama zahrat, sustredit, pocuva ucitelky aj instrukcie. Niekedy je sikovnostou dalej ako jej starsi spoluziaci. Nie je to len moj pohlad, taketo info mam aj od uciteliek.
Uvazujem teda, ze ak by pripravny rocnik ukazal, ze by mohla ist do skoly skor, ze je na to zrela, tak aj to by bola moznost. A ak nie, tak by si v skolke len zopakovala pripravku.
Co si o tom myslite, mal to niekto takto?
Netlacim na pilu len uvazujem.

Strana
z2
anonym_600c4e
Včera o 10:48

@anonym_autor Objednaj sa do CPP, aby si mala potvrdenie (ak ti ho dajú) o predčasnom zaškolení. S tým ju vezmú do predškolskej triedy a môže ísť na zápis. Každá matka si myslí,že má veľmi šikovné dieťa.

januska12323
Včera o 10:50

Ja by som nad tým uvažovala jedine keby bolo dieťa nadpriemerne nadané čo podľa tvojho opisu nie je.

anonym_6efbad
Včera o 10:54

@anonym_autor Nerozhoduješ ty, ale odborníci. Septembrové dieťa v pohode, novembrové už odporúčať do školy predčasne nebudú. Jedine, ak bude mať potvrdené IQ nad 135 a zaradia ho do Aprogen triedy. Ak takú v meste vôbec máte.

malapepka
Včera o 10:55

To ze by to teraz dcera zvladla, neznamena, ze neskor by jej to mohlo robit problemy. Neustale by bola najmladsia v triede, ci by bola na rovnakej mentalnej urovni so spoluziackami... casom by uciva uz nemusela stihat. Obycajne tieto deti musia vyvinut viac usilia, aby sa dorovnali ostatnym. Ak je novembrova, je pre nu prirodzenejsie ist neskor do skoly, cize tak, ako to vychadza.
Nechapem, kam sa vsetci ponahlate. Este si skoly uzije az-az.

domka222
Včera o 11:02

Je dieťa zrelé vo všetkých smeroch? Aj to,že dokáže byť pri jednej činnosti 15min? Dokáže pracovať za stolom? Ja mám decembrové dieťa. Už druhý rok je s predskolákmi. V utorok ich čaká testovanie z cpp. A ak by mu dali odklad,tak sa nebláznim. Však čo ich už v živote čaká, len škola a robota.

anonym_17575a
Včera o 11:04

Novembrové do školy? Neblázni. Môj ex chodil a v škole spal.

autor
Včera o 11:05

Ja viem, ze kazda matka si mysli, ze to jej je naj. Preto pisem, ze len uvazujem, lebo moje dieta je sikovnejsie, ako som pisala nie je to len moj subjektivny pohlad. Uz vie napr. napisat aj dost slov a citat z pismeniek, ktore pozna, ale tiez na nu netlacim aj ked jej samozrejme pomaham, ak chce nieco nove napisat, nieco nove sa baucit. Vie pocitat kludne do 100, ide jej aj lahka matematika a logika v slovnych ulohach - hravou formou. A dobla uz aj do anglictiny (ci uz asi kazde dieta).
Na druhej strane, nerobim z toho halo, len zistujem co a ako. Skusim mozno zo CPP a mozno to necham tak.
Ak by jej aj vyslo, ze je nadpriemerne inteligentna, nechcela by som ju davat ani do speci skoly ani do speci triedy.
Mne ide cisto o ten pripadny skorsi nastup.

A tu na koniku skor vidim, ze mamicky sa snazia nastup do skoly oddialovat ako priblizovat. A kazda z nas sa snazi robit to najlepsie pre svoje dieta.

tini27
Včera o 11:09

Dcéra je tiež novembrová, chceme ju dať skôr. V škôlke je od 2,5 roka bez problémov. Aj učiteľky sa k tomu stavajú pozitívne- vie udržať pozornosť dostatočne dlho, funguje v skupine starších detí bez problémov. Má veľmi dobrú jemnú aj hrubú motoriku, od 2,5 roka sa venuje krasokorčuľovaniu, takže v pohode zvláda “pokyny” od trénerov, vydržať pri niečom atď…Matematika jej nerobí vôbec problém, písmenká sa učí, logické prepájanie a argumenty má výborné. Tiež sa chcem informovať v cpp, snáď to pôjde všetko v pohode 🙂

hytal
Včera o 11:10

Za mňa novembrové, i keď šikovné dieťa, by som do školy nedala. Nič nezmešká, nech si ešte užíva bezstarostné detstvo.

doriiis
Včera o 11:11

Mám syna, ktorý je narodený koncom októbra. Dala som ho o rok neskôr. Vôbec nič mu neušlo

autor
Včera o 11:13
@tini27

Dcéra je tiež novembrová, chceme ju dať skôr. V škôlke je od 2,5 roka bez problémov. Aj učiteľky sa k tomu stavajú pozitívne- vie udržať pozornosť dostatočne dlho, funguje v skupine starších detí bez problémov. Má veľmi dobrú jemnú aj hrubú motoriku, od 2,5 roka sa venuje krasokorčuľovaniu, takže v pohode zvláda “pokyny” od trénerov, vydržať pri niečom atď…Matematika jej nerobí vôbec problém, písmenká sa učí, logické prepájanie a argumenty má výborné. Tiež sa chcem informovať v cpp, snáď to pôjde všetko v pohode 🙂

@tini27 okej moja je na tom velmi podobne, akurat robi iny sport. Takze niesom jedina co uvazuje.

jaskolka
Včera o 11:13

Kedy má ísť do tej prípravky?Teraz ,či o rok ,inak povedané,v novembri bude mať koľko,5 alebo už šesť rokov?
Lebo teoreticky,ak budú mať málo pripravkarov,tak kľudne aj ona bude už "posunutá"do prípravnej triedy,kde strávi buď rok,alebo dva.
No do školy by som ju naozaj skôr nedávala,aj pochybujem,že by ju pustili tak,ešte dieťa narodené začiatkom septembra po psychotestoch môže byť predčasne zaškolene,ale novembrové by fakt muselo byť "geniálne" keďže je to ozaj skoro
Vôbec nič nestratí tým jedným rokom, naozaj by som to nesilila

tini27
Včera o 11:14
@hytal

Za mňa novembrové, i keď šikovné dieťa, by som do školy nedala. Nič nezmešká, nech si ešte užíva bezstarostné detstvo.

@hytal nemyslím to v zlom, ale čo znamená bezstarostné detstvo… prečo sa všetci chceme tváriť, že školou začne nejaká katastrofa, hrôza a problémy a starosti… syn je teraz prvák a teda žiadna starosť mu nepribudla. Učí sa rád, do školy sa teší. Veď je to skvelé, že má prístup k novým informáciám, možnostiam,… prečo robíme zo školy strašiaka.
(Btw- moja mama mi chcela “predĺžiť detstvo”- chcela som do školy skôr, nebolo to vraj možné, dala ma do školy tesne 6-ročnú (som júlová)- išla som na sš z 8. a na strednej som preskočila ročník :D - proste som chcela… a nie, nechýbalo mi predĺženie detstva, bola som rada, že sa môžem posunúť)..

anonym_6efbad
Včera o 11:15
@doriiis

Mám syna, ktorý je narodený koncom októbra. Dala som ho o rok neskôr. Vôbec nič mu neušlo

@doriiis Nedala si ho o rok neskôr. Šiel do školy presne tak, ako mu vyšli roky a ako podľa zákona ísť mal.

tini27
Včera o 11:17
@anonym_autor

@tini27 okej moja je na tom velmi podobne, akurat robi iny sport. Takze niesom jedina co uvazuje.

@anonym_autor pokiaľ viem, tak deti narodené 9.-12.mesiac robia “klasické” testy školskej zrelosti, nie úplne “typ Einstein”… takže nepredpokladám, že by to malo byť niečo neuskutočniteľné… ale ešte som to teda neobvolávala 🙂.

anonym_ac4829
Včera o 11:27

Ako je na tom so spánkom? Lebo poznám prípad kedy išlo dieťa skôr do školy a začalo v nej zaspávať. Nebolo ešte pripravené po tejto stránke. Dieťa nabieha na úplne iný režim. Treba sa určite poradiť s odborníkmi, lebo možno by to šikovnosťou zvládla ale bol by na ňu moc celý tento systém sa sústrediť počas hodiny, mať zodpovednosť. Ja som práveže názoru že ak nie je dieťa viditeľne jasne nadané a v škôlke sa už nudí tak so školou počkať. Nič tým deťom neujde. Ale nie som odborník, poraď sa s nimi.

hytal
Včera o 11:49
@tini27

@hytal nemyslím to v zlom, ale čo znamená bezstarostné detstvo… prečo sa všetci chceme tváriť, že školou začne nejaká katastrofa, hrôza a problémy a starosti… syn je teraz prvák a teda žiadna starosť mu nepribudla. Učí sa rád, do školy sa teší. Veď je to skvelé, že má prístup k novým informáciám, možnostiam,… prečo robíme zo školy strašiaka.
(Btw- moja mama mi chcela “predĺžiť detstvo”- chcela som do školy skôr, nebolo to vraj možné, dala ma do školy tesne 6-ročnú (som júlová)- išla som na sš z 8. a na strednej som preskočila ročník :D - proste som chcela… a nie, nechýbalo mi predĺženie detstva, bola som rada, že sa môžem posunúť)..

@tini27 Rozumiem ako to myslíš. My sme mali novembrového a nedali sme ho skôr do školy, i keď vraveli že je nadpriemerný . V škole bol stále jednotkár, rovnako i na gympli. Myslím si, že nič nezmeškal. Nerobím zo školy "bubáka", no vtedy ešte dieťa nemusí riešiť domáce úlohy, keď ochorie, nedobieha zameškané.....dieťa môže získavať nové informácie i v rodinnom kruhu, naše bolo zvedavé, nadané na matematiku, do školy šiel s tým, že vedel počítať, odpočítavať do sto, ovládal malú násobilku, mal zemepisné vedomosti. Nemám pocit, že o dačo prišiel.

anonym_641ff1
Včera o 11:49
@anonym_autor

Ja viem, ze kazda matka si mysli, ze to jej je naj. Preto pisem, ze len uvazujem, lebo moje dieta je sikovnejsie, ako som pisala nie je to len moj subjektivny pohlad. Uz vie napr. napisat aj dost slov a citat z pismeniek, ktore pozna, ale tiez na nu netlacim aj ked jej samozrejme pomaham, ak chce nieco nove napisat, nieco nove sa baucit. Vie pocitat kludne do 100, ide jej aj lahka matematika a logika v slovnych ulohach - hravou formou. A dobla uz aj do anglictiny (ci uz asi kazde dieta).
Na druhej strane, nerobim z toho halo, len zistujem co a ako. Skusim mozno zo CPP a mozno to necham tak.
Ak by jej aj vyslo, ze je nadpriemerne inteligentna, nechcela by som ju davat ani do speci skoly ani do speci triedy.
Mne ide cisto o ten pripadny skorsi nastup.

A tu na koniku skor vidim, ze mamicky sa snazia nastup do skoly oddialovat ako priblizovat. A kazda z nas sa snazi robit to najlepsie pre svoje dieta.

@anonym_autor ja by som to svojmu dieťaťu neurobila

anonym_83176e
Včera o 11:58

Ja som novembrová.
Keby má dali vtedy o rok skôr, bola by som šťastná.
Celu ZS som sa v škole nudila ☹
Spolužiaci sa učili citat, ja som si čítala knihy normálne na hodine. Matematika sa mi zdala úplne primitivna a nechápala som, čo na tom ostatní nevedia.
Gymnázium podobne ( bolo z tých kvalitnejších na sk).

Daj urobiť vyšetrenie u profesionála a podľa toho sa zariad.

anonym_ec9af6
Včera o 12:01

@anonym_autor ja by som sa neriadila sebou, ale tým čo mi povedia učiteľky. lepšie vedia zhodnotiť dieta v porovnaní s ostatnými pri rôznych aktivitách, objektívnejšie. tiež mám novembrovú. ja by som bola radšej keby išla neskôr, veď pracovať budú chudata naše deti asi až dokym budú žiť.. ale necham na nich, pripadne myslím ze chodí aj psychológ a ten dáva tiež odporúčanie

anonym_c44063
Včera o 12:08

@anonym_autor za mňa nie, učím v škole a takto malé dieťa nech je šikovné ako chce, nedá to emočne, sociálne

majlo1234
Včera o 12:23

Kazdy si urobi po svojom, chod vyskusat zrelost dietata do cpp. Ja mam augustoveho syna a planujem mu dat odklad. A to je mudry, ale ked sa moze o rok dlhsie hrat, hybat, preco by som ho posadila do lavice. Ved mu nic neujdd

luciferka93
Včera o 12:35

Môj je októbrový, kedysi som nad tým uvažovala aj ja ze by som dala skôr, ale nedám. V škôlke je spokojný a je úplne niečo iné byť v škole a v školke.... Tiež mám šikovného, naučí sa básničky hneď, vie po anglicky aj nemecký naratat do 10, dní v týždni, mesiace, rôzne slovíčka, je spoločenský atď... Mohla by som toho tu napísať dosť... No do školy ho skôr nedám... Nech si užije škôlku, jedine o co som poprosila učiteľku aby ho dala do predškolského ročníka, čiže v ňom bude 2 roky, aby napredoval... A musím spomenúť aj to ze sa rad hra, je hravý, čiže také dieťa do školy nedám aj napriek tomu ze sa rad a rýchlo niečo naučí. Nech sa ešte pohra s kamarátmi kým môže , ešte sa nachodí do školy dosť ❤️

tini27
Včera o 12:38
@anonym_c44063

@anonym_autor za mňa nie, učím v škole a takto malé dieťa nech je šikovné ako chce, nedá to emočne, sociálne

@anonym_c44063 prosím ťa, viac krát som sa stretla s rýmto názorom, že to nedá emočne, sociálne… vieš k tomu napísať niečo viac? Lebo z môjho pohľadu- syn má teraz spolužiakov/ spolužiačky, čo štvrť roka v škole preplakali, niektoré veci ťažko nesú… naproti tomu vidím svoje deti, ktoré v komunikácii s rovesníkmi, ale aj dospelákmi nemajú najmenší problém, vedia sa prispôsobiť, chápu, že niečo môžu a niečo nie, že niečo sa darí hneď a o niečo sa treba snažiť… nerozumiem teda tomu, čo je myslené pod tým “nedá”, čoho sa tam “báť”…

anonym_c44063
Včera o 12:52
@tini27

@anonym_c44063 prosím ťa, viac krát som sa stretla s rýmto názorom, že to nedá emočne, sociálne… vieš k tomu napísať niečo viac? Lebo z môjho pohľadu- syn má teraz spolužiakov/ spolužiačky, čo štvrť roka v škole preplakali, niektoré veci ťažko nesú… naproti tomu vidím svoje deti, ktoré v komunikácii s rovesníkmi, ale aj dospelákmi nemajú najmenší problém, vedia sa prispôsobiť, chápu, že niečo môžu a niečo nie, že niečo sa darí hneď a o niečo sa treba snažiť… nerozumiem teda tomu, čo je myslené pod tým “nedá”, čoho sa tam “báť”…

@tini27 úplne konkrétne mám skúsenosť v triede,teraz 5.rocnik,dve rovnako šikovné deti, známky celých 5 rokov super, každým rokom má to mladšie dieťa stále menej kontaktov v triede,nik mu neškodí ale ani nevyhľadáva, keď som skúmala prečo, začala som si všímať, že to mladšie jednoducho reaguje čudne, nerozumie im a oni jemu, fakt vidieť ten rozdiel,a nemusí to byť vidieť hneď

anonym_1ec693
Včera o 13:13

@anonym_autor mám 2 novembrové a ani u jedného som neuvažovala ho dať skôr. Je to blbosť. Keď pôjde neskôr, pôjde viac vyzreté.

tini27
Včera o 13:18
@anonym_c44063

@tini27 úplne konkrétne mám skúsenosť v triede,teraz 5.rocnik,dve rovnako šikovné deti, známky celých 5 rokov super, každým rokom má to mladšie dieťa stále menej kontaktov v triede,nik mu neškodí ale ani nevyhľadáva, keď som skúmala prečo, začala som si všímať, že to mladšie jednoducho reaguje čudne, nerozumie im a oni jemu, fakt vidieť ten rozdiel,a nemusí to byť vidieť hneď

@anonym_c44063 ďakujem, rozumiem… ale myslíš, že sa to dá zovšeobecniť? Naozaj nad tým rozmýšľam, lebo mám “opačnú” skúsenosť seba samú- v podstate som bola vždy medzi najmladšími v triede a nemala som tento problém… na sš som maturovala v 17 a prišla som do triedy, kde mali mnohí spolužiaci 19, pár asi ku koncu aj 20. Na vš som tiež vekovo bola “krpec”, štátnicovala som v 22. Ale nemám pocit, že by mi to robilo problém v porozumení či interakciách ( a to teda ešte aj vyzerám aspoň o 5 rokov mladšie, čo teda asi “nepomáhalo”).. ja som práve vždy videla veľkú výhodu oproti ostatným v tom, že som mladá- npr mám aj mladá deti a zároveň som po škole “stihla” pracovať, kadečo zažiť, nešla som z lavice rovno na materskú a zároveň vek mám stále ok…

kivivi
Včera o 13:21

@anonym_autor tri moje deti mali v triede dieta, ktoremu zle vychadzali roky a islo do skoly predcasne, cize 1.9. malo 5 rokov. Pokazde to boli jedny z najsikovnejsich deti v triede, dostali sa vsetky na 8 rocne gymnazia bez problemov.
Ja sama mam novembrove dieta, ale islo do skoly normalne, nie skor. Pritom poznalo pismena, vedelo prvacke pocitanie, ale proste bolo emocionalne nezrele. Tam ten rok "navyse" pomohol.
Ty si svoje dieta poznas, ak si presvedcena, ze to zvladne po vsetkych strankach a hovoria ti to aj ucitelky, musis mat tak ci tak papier z CPPaP. Ak ho dostanes, urcite svoje dieta do skoly daj. Rozpravala som sa pri zapise s ucitelkou, ktora prave tie oblubene odklady bez skutocneho dovodu (predlzime mu detstvo, dieta je hrave - taketo deti este maju byt hrave) vnima velmi zle a hovorila, ze prave s takymi detmi su najskor problemy. Takze ak je dieta pripravene v 5 rokoch, treba ho do tej skoly dat.

lucka_ke
Včera o 13:28

nvembrové nie, ja mám októbrové (10.10.) dali sme ho skôr a teda školu zvládol v pohode, ale ako ti tu písali tá emocionálna stránka sa prejavila vo vyšších roníkoch, ak chceš napíšeme si IP

kacena4
Včera o 13:29

ak som spravne pochopila ty chces dat dieta do pripravneho rocnika a potom predcasne zaskolit? dobre chapem? to nejde. do pripravneho rocnika chodia deti s diagnozami ktore potrebuju odklad ale nie v skolke ale postupne nabehnut na skolsky rezim. skor asi myslis predskolsku triedu v skolke nie? o tomto sa prozpravaj s ucitelkou v skolke a ak by ste chceli zaskolit skor potrebujete ist v januar/marec na testy skolskej pripravenosti do CPP kde vam povedia ci je dieta zrele. tu mas vypisane oblasti a nestaci aby dieta bolo zrele len po vedomostnej stranke, ale po vsetkych. drzim palceky

Strana
z2