Prítomnosť chorých detí v škôlke
Ahojte, chcela by som sa informovať, ak by mi vedel niekto poradiť na koho sa obrátiť ak škôlku sústavne navštevujú choré deti a ich rodičia sú zaslepení. Môj syn je stále chorý kvoli tomu a už mám toho plné zuby. Rada by som vedela na koho sa môžem obrátiť, aby daný problém riešil. Učiteľka je "bezradná" pretože rodič prinesie dieťa do škôlky usoplené , choré ale s papierom od lekára, že môže škôlku navštevovať. Teda učiteľka to dieťa nemôže vrátiť rodičovi hoci je sama presvedčená že dieťa tak uplne zdravé nieje. Prosím poraďte mi . Ďakujem
@zlte_kuriatko ved o to ide. Doma sa mi potom nudi, vymysla blbosti a mna moze aj porazit.
A vidim, ze mu nic nie je.
Tie vsetky aktivne matky by som nakopala do zadku.
Ked sa im nepaci, nech svoje deti zavru do bubliny doma a nech ich nedavaju medzi ostatne deti.
@madamcoco mne napr. tuuto nas kde zijeme aj pediater povedal ze ked dieta len zakasle a hned ostane v izolacii tak sa mu poriadne imuunita nema ako vyvinut a je jasne ze ked sa dostane do kolektivu zas hned nieco chyti (samozrejme nevravim o infekcnych chorobach) ale o beznych nadchach a soploch, kedze sa dostal so sterilizovaneho prostredia medzi prostredie kde bakterie a virusy su...a ze kedysi bolo bezne ze decka vonku pochytali kadeco aj do ust postrkali a neboli take nachylne ako teraz ked dieta este len sa niecoho dotkne a mamicky uz dezinfikuju, alebo sa ochladi pod desat stupnov a vonku ani nohy....lebo je udajne zima a aby nenachladli
Moja dcéra tiež kašľala a mala aj sople, dostala som zo škôlky papier ku lekárovi. Lekárka popočúvala, hrdlo pozrela a povedala, že môže navštevovať škôlku. Nebolo to na absenciu. Tiež si neviem predstaviť byť s každým zakašlaním a sopľom doma. A už vôbec nie v dnešnej dobe keď je človek rád, že má prácu (pri splácaní hypotéky) a starí rodičia ešte robia.
@katkabublinka no z toho saunovania by bol môj muž nadšení , on to miluje a aj malú 8r. bráva, je to super vec, aj u nás by si mali ľudia na to zvyknúť aj chorôb by bolo menej my si ideme na záhrade svoju postaviť , už sa teším
Ja len stale nechapem tomu, o Aky druh kaslu a soplov sa jedna, Ked je neskodny. Lebo Moj syn Bud ma sopel a kasel a je chory Alebo nema ziadny sopel a kasel a nie je chory. Existuje nieco medzi tym....? Tiez poznam deti, ktore su vecne usoplene, Ale pytam sa, Preco su usoplene.....? Kaslu preco.....? Lebo su zdrave ?
@lara1128 vies,len ako prepac,my nemozeme s kazdym soplom letiet k lekarke! Vsak byt kvoli soplu na ocr,mozem ist rovno na urad prace.
U nas tiez jedna ziadala,aby matky davali pri soploch robit zakazdym vytery - lenze vysledky su do cca 3 dni a dovtedy co? Zaplati niektorej z nas ta mamicka ocr? Alebo mi dieta postrazi ci pojde za mna do prace? Nie.
Mne nasi deti postrazia,ale ako keby mali lietat zakazdym,ked mali len.sople,tak rovno mozeme kupit spolocny velky byt. Teraz je to uz lepsie,chvalabohu ale veru nasa mala teraz mala sople,sla pekne do skolky, inak bola vesela,cula. Ja som.prechladnuta a tiez som v praci. Na pn idem az vtedy,ked to naozaj uz nevladam,citim sa mizerne a to iste aj pri detoch.
Radsej podporuj imunitu svojhi dietata,daj spravit tedsty na imunitu a alergie (to az opat niekedy v zime sa da), my sme tak spravili a nasadili riesenia,ktore,ako dufame,nam chorobnost nasu (lebo aj my s muzom sme tak dopadli), u nas chorobnost znizia.
@katkabublinka
Ale ako chapem ta,kym som bola doma,stranila som sa uspolenych a kaslajucich deti aj ja. Mozno chyba.
Maly bol automticky doma,ked bol soplavy lebo som bola dola s mladsou a aspon sa vyhol braniu atb,kedze sa moze stat,ze sopel prejde do choroby,kedy to uz treba riesit cestou atb.
@charlie1980 myslím, že je to vysoko individuálne záležitosť. Jedno dieťa má alergie, tak soplí, druhé dieťa má oslabenú imunitu atď. Jedno je isté, decká z toho poväčšine vyrastú.
Môžem pridať náš osobný prípad: môj syn mal tiež v škôlke sople. Ale nie priesvitné, ale dokonca fuuuj zelené. On keď mal sople, furt zelené a k tomu pokašliavací kašel. Učiteľky trvali na riešení synových soplov, tak som sa podujala: pediatrička nás poslala na imunológiu a orl, tam mu zistili prd, čiže pardón syndróm dráždivého kašla, čiže nasledovali výtery (tam nebolo nič) potom pre istotu (och) antibiotiká, ktoré samozrejme problém nevyriešili a kašlal veselo ďalej. Na orl jasná diagnóza: zväčšené nosné mandle a už som mala v rukách papier na výber mandlí. Okrem iného orl lekár povedal, že časom sa aj tak proporcie hlavy deťom zväčšia a mandle nerobia takú šarapatu. Keďže podľa mňa, neakčnej nešialenej matky sa zelený sopel nejavil až taký problém (na rozdiel od učiteliek v škôlke), na žiadny výber mandlí som syna neobjednala. So stiahnutou riťou som nosila svojho syna do škôlky a čakala, kto mi zas vynadá za sopel.
Ako celá táto vec skončila? Tak ako povedal lekár orl, syn podrástol, veľké nosné mandle už nezavadzali v nosných dutinách, nakoľko aj dutiny sa rastom zväčšili, a sople aj dráždivé kašle odišli aj samé bez liečby. Áno, mohla som ísť synovi dať rýchlo vybrať mandle, mohla som ho nechať doma, aby so svojim hnusným soplom neobťažoval učiteľky a iné zlaté detičky, ale nedala som sa do toho dotlačiť. Stále si myslím, že rodič má zdravý rozum a zdravý úsudok a vie, či je sopel fakt nebezbečný a vážny, alebo nejaká pridružená komplikácia niečoho...
@katkabublinka prepac,ten prispevok nepatril tebe,mala som oznacit @lara1128
@charlie1980
Ja som ako decko mala jedno obdobie,ze som casto a kazdu chvilu kaslala. Robili mi k
@charlie1980 pokracovanie - kd
Úplne chápem Tvoj úvodný príspevok. Žiaľ, niektoré deti sú náchylnejšie ako iné a sú aj také, ktoré chodia týždeň do kolektívu, následne musia ostať dva doma a to stále dookola... Riešime to tiež s malým a niektoré expertky tu na otužovanie by mi mohli poradiť, ako to robiť, keď je moje dieťa každodennne vonku minimálne hodinu, nikdy sme neprekurovali, aj ho saunujeme, aj na kolektív si zvykal postupne, aj C, D, mullti dávame, čerstvé ovocie má na tanieri taktiež každý deň a napriek tomu je každý mesiac chorý, teraz v sezóne to stíha aj dvakrát do mesiaca...
Čo je v zahraničí, je v zahraniči, každopádne, naša legislatíva hovorí jasne, že dieťa, ktoré javí príznaky prenosného ochorenia, v predškolskom zariadení byť nesmie...
Argument o "len prechladnutí" a chodení do práce taktiež pramení z nevedomosti, prechladnutie spôsobuje premnoženie vírusov a to je infekčné... Že vy si chodíte veselo do práce a netrápi vás, že môžete nakaziť ostatných, ok, dospelí majú lepšiu imunitu, ale to, že vaše dieťa veselo nakazí desať ďalších, by vás trápiť aspoň trochu mohlo s ohľadom na iných rodičov... Hlavne, keď sú medzi detičkami aj také s rôznym imunodeficitom, predčasne narodené a pod., ktoré majú priebeh ochorení vždy horší, ako vaše dieťa...
Kašeľ a sopeľ nie je choroba??? Tak čo to podľa vás je? Si trochu naštudujte, kedy epitel v dýchacích cestách produkuje zvýšený hlien, ktorý sa uvoľňuje z tých dolných dýchacích ciest kašlom a z horných odteká ako sopeľ...
Takže áno, určite s Tebou súhlasím, choré dieťa do kolektívneho zariadenia nepatrí. Ale sú tam každodenne, rodičia sú sebeckí a arogantní, učiteľkám je to možno jedno, ale určite nezmôžu nič, tak nám ostatným, ktorých deti sú choré takmer nonstop a majú ťažké priebehy, vysoké horúčky a prebdené noci neostáva nič iné, len zaťať zuby, keď donesieme po dvoch týždňoch svoje konečne zdravé dieťa a v prezliekárni minieme iné, ktorému sopeľ odteká priam do úst a k svojmu dieťaťu aj okoliu empatický rodič k nemu pribalí ešte aj kvapky na podporu vykašliavania...
@charlie1980 kadejake vysetrenia,nic sa nezistilo. Zaver- alergia,kedze sme sa prestahovali do panelaku,na nieco v tom paneli. Casom to samo preslo. Do skoly som chodila aj s tym kaslom. A aj so soplom. Mama nas nechavala doma len vtedy,ked sme boli naozaj chore a bolo to aj vidiet - sklesle,sklenen oci.. Prip.teplota.. Ani za socika clovek nemohol len tak chybat a vtedy ta ani nechceli vypisat na PN ci ocr,bolo to tiez problematicke- mamina skusenost.
No ja riešim skôr už sfarbene sople a kasel - s tym chodia deti do škôlky...a riešim to z toho dôvodu že moj syn je kazdy druhy tyzden na atb a mladsi je natom este horsie preto ma to vytaca
@charlie1980 nas maly v skolke vela kaslal, lebo ma alergiu na vzdusne plesne. Takze vlhka jar, jesen, mizerna zima - rozumej teploty nad nulou a uprsane leto, proste kedykolvek sa darilo plesniam, on kaslal. Niekedy to znelo fakt hrozne a kaslal casto. Je to tzv.celorocna alergia. On pritom nesoplil, bol to len ten kasel.
Mamicky v satni na mna zazerali, ja som nosila potvrdenie od alergologicky, ze nema nic infekcne, ze je alergik.
Ale raz som sa fakt nasrala, ked ucitelka nejak okomentovala, ze ozaj hrozne kasle, tak som sa nezdrzala a vybuchla pred mamickami, ci mam nakopat pediatricku do riti, ked to podcenila, tvrdila, ze to su choroby z kolektivu a neverila, ze je to alergia. Ze sme to mohli podchytit skor. Ked uz mal antihistaminika, vsetko sa pekne postupne upokojilo.
Nie vzdy je kasel a soplik len tak, ze ved normalna sucast skolkarskeho prostredia. Ja som za tym behala, lebo jemu sople netiekli, ostavalo to dnu a tlacilo na uska. Tak sme dosli k alergii. Inak tiez nechapem, preco tolko deti ma sopel a pod. a su vraj zdrave. Nieco tam teda nie je v poriadku ocividne.
@0silvia0 My sme menili skolku (kvoli jasl.zakonu povodne, potom sa pridruzili Aj dovody prave tieto....) Pokazdom, pokazdom Ked som prisla pre dieta, vitali ma ucitelky s detmi na rukach a hromadne im utierali sople tecuce az pod bradu. Syn bol permanentne chory-Ale ako to uz byva nastupom do skolky, ziadny ojedinely pripad. Tyzden v skolke, Tyzden doma, Tyzden v skolke, dva tyzdne doma. A takto od nov-feb. Vybral 2 antibiotik, druhykrat sa liecil 14dni. Ked ochorel 3-krat, vazne som sa vytocila a nakricala som, Ze nech nedovolia Tak soplavym a skaredo kaslajucim detom byt v skolke. Cuduj das svete, na druhy den ich tam bolo Uz iba 5 deti.
Potom syn nastupil do novej skolky. Uz 5.tyzden chodi v kuse, Ale Ani raz som nezacula kaslajuce dieta Alebo nezazrela, Ze by im utierali sople. Dokonca som zacula, Ze otecko presviedcal Personal, Ze to ma "len" zo zubov a nic mu nie je, napriek tomu trvali na Tom, aby dieta do skolky nenosili.
Moj chodi do sukromnej, Preto musime platit, ci tam dieta je alebo nie je. Napriek tomu si to tato skolka vie ustrazit. Aj prva skolka bola sukromna, Ale tam sa bali, Ze rodicia budu nahnevani, Tak tam tie deti radsej trpeli.
@lara1128 potom nechapem, preco mas dieta v skolke, ked ma kazde dva tyzdne antibiotika a ty si s mladsim doma. Ublizujes tak obom. To, ze v skolke bude stale deti s kaslom a soplom zrejme nezmenis. Vela z nich je alergikov a ja tiez sopek a kasel, kym je dieta aktivne, vesele, za chorobu nepovazujem. Snaz sa zvysit imunitu svojich deti, tak, ako ti tu radili. Ta sa sice buduje aj v kolektive deti, ale ten tvojmu drobcovi momentalne neprospieva.
@mravvcek ked citia usko, tak davam na usko priamo, ale ked su zahlienene a nemaju teplotu, tak nahrievame aj cielko, aj prinosove dutiny. pri kasli nahrievame krk z oboch stran a hrudnicek spredu, aby sa to vsetko uvolnilo. ja mam biolampu uz 5 rokov ale stale si pochvalujem a aj odporucam dalej, pretoze pri detoch je to velka pomoc.
@sassannka
Tak potom mám asi nezodpovednú a hlúpu pediatričku, kedže tá vníma sople a kašeľ u detí ako bežnú vec a vcelku prospešnú, lebo práve to stimuluje a posilňuje detskú imunitu... Podľa mňa aj Tvoj malý si prechádza týmto normálnym obdobím, kedy síce býva často chorý, ale jeho imunita sa práve teraz najviac štartuje a "trénuje"...
@charlie1980 veď aj ja som bola s ním najprv stále doma, brali sme lieky furt dokola, až sme začali riešiť a aj tak sme nič nevyriešili, tak som to už nebrala tak vážne a okrem toho tam tých soplavých detí bolo kopec. Len v našej škôlke bola rozhodujúca farba sopla. Ono je toto fakt ťažké riešiť: učiteľky sú pod stresom, rodičia sú pod stresom a zazerajú ktoré decko kedy zakašle. Keby mali chodiť do škôlky len deti v stopercentnom zdravotnom stave, tak majú 10 detí od septembra do októbra, 2 deti od novembra do marca a potom 10 detí od apríla do júla.
@0silvia0 No, veru, v Nasej boli deti 2 pred dvomi tyzdnami- Moj syn a Este jedno z 12. deti. Dvaja zdravi.
@lara1128 a je to naozaj na atb?
Lebo mne,ale to som uz bola dospela,sa stal,ze som mala atb 12x do roka (ucila som v skole ten.rok). Az nasledne ma poslali na imunoalergologiu,kde mi z testov zistili alergie aj na prach,ktoreho je v skole vela,no pricinou bol aj zub,co sa nevedel predrat von. Ja som zmenila pracu,lebo namaha hlasiviek v kombinaciu s prachom mi nerobila dobre a prestala som byt taka chorlava. Objavilo sa to opat teraz,ked mam male deti,ale tu zas viem,ze som citliva na vzdusne plesne a chlad,preto ja,hoc aj dospela,som chorlava ako nejaka skolkarka.
@sassannka a ty nam preplatis tie dni,kym budeme na PN ci OCR v podstate so zdravym dietatom? Ked bude v skolak,prides mu vysvetlit latku?
Alebo ma napr.zamestnas a budes mi tolerovat vsetky moje ocr a pnky so soplom? Moja dr.kym boli mali a mali len sople,vzdy,ked som jej zavolala,mi pivedala,aby som sa ani neobjednavala,uvidim,aako sa to vyvrbi,poradila,co mam.robit,ak sa zhorsi,prist. Aby som deti zbytocne nevystavila niecomu horsiemu. Chodime k nej len ak to naozaj treba. A ja k svojmu dr.tiez. Zial,tych PN som uz mala kopec,aj par ocr,ked nasi nemohli,som rada,ze ma nevykopli,inde by si uz nejaky dovod nasli.
A ja viem,co je vo veci,no prepac,nechcem sa stahovat do krajin kde by pre mna bolo vhodnejsie podnebie.
@naja94 Faaakt? Prospešné by to bolo aj vtedy, ak by Tvoje dieťa zakaždým kašlalo tak, že by sa z toho nakoniec povracalo? Alebo ak by pri soplíkoch celé noci nespávalo, lebo by nemohlo dýchať a ty by si ho celé noci nosila vo vertikálnej polohe na rukách a plakala s ním? Alebo ak by si, ako moja švagriná, vďaka takým prospešne kašľajúcim a smrkajúcim deťom chodila dvakrát ročne na rekondičný pobyt na infekčné, pretože Tvoje dieťa narodené v 32tt znáša infekty vysokými horúčkami nereagujúcimi na bežnú liečbu?
Moje choré dieťa môže nakaziť desať ďalších. A nie každé to možno zvládne bez komplikácii. Cez toto skrátka vlak nevedie. Bodka.
@lara1128
nedávno som čítala toto. Zaujalo ma to preto, že len čo dieťa posmrkne, nechávam ho poctivo doma. Už mám v práci problém! Ešte zopár krát a môžem si hľadať novú!
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/2...
@lara1128 ja by som skusila na tvojom mieste podporit imunitu dietata, davaj echinaceu, vit. C, probiotika, pretoze spokojne brusko a zdrava crevna flora su zaklad. chodit casto von, aj ked prsi, byt vela na cerstvom vzduchu.
zial imunitu si musime posilnit a prvy naval bacilov prichadza prave v skolke. je to normalne. pripadne skusit pri prvych naznakoch choroby nasadit preventivne nieco na sopliky... sinupret, ja mam stale v domacej lekarnicke sirup na kasel, apson 2 druhy, sirup na suchy drazdivy kasel, kvapky na nachladnutie, spejik do nosa, s morskou solou, mame echinaceu, vit C, cajiky na uvolnenie hlienov. do hrdielka sprej so salviou. to je taky zaklad.
zakazdym brat atb, to nie je normalne... aspon davas aj probiotika? mozno prave nemate v poriadku crevnu floru a preto sa to vsetko vracia stale.
@siska53 Ale prosím ťa. Sa tu zase netvár, že si jediný pracujúci rodič pod slnkom. Sme tu všetky maminy na jednej lodi a drtivá väčšina z nás je zamestnaná. Tiež som prichádzala o peniaze, keď som ostávala s malým doma, aj ja, aj manžel, obaja sme sa striedali. Ale tak my asi môžeme, že, hlavne nech ostatní zarobia.
@sassannka
Prepáč, ale netreba sa hneď hecovať... Dieťa s takýmto vážnejším imunodeficitom asi nepatrí do bežného kolektívu, nie nadarmo si rodičia takýchto detí žiadajú o predlžený rodičovský... A vždy bude vonkajšie prostredie (nielen kolektív v škôlke) pre háklivejšie detičky proste rizikovejšie...
Prečo si teda svojhe synčeka nenecháš doma, keď býva takto chorý a ešte aj nakazí mladšieho? Toto zase nepochopím ja - si doma s mladším a napriek tomu dávaš staršieho do kolektívu, ktorý mu evidentne nesvedčí...
A ver mi, ak nastupiš raz do práce, trošku svoj názor prehodnotíš...

Ahoj maminka,žiadne zbytočné stresy 😊 tiež žijeme v zahraničí a tiež to tu je v poriadku.pokiaľ dieťa nemá horúčku sú v školočke.naši boli tiež zo začiatku občas chorí,ale teraz je to fajn.sú také obdobia,keď príde ten sopeľ ,kašeľ a potom to prejde.veeeľa krát sú deti sopľavé alebo dosť nachladnuté,a kopu deti sa ani nenakazí,lebo už si vytvorili imunitku.ale aj sa deti saunuju a otuzuju,takže to je veľké plus.tiež som si ale musela osvojiť tento ich systém 😊 veľa síl a kľud 😉