icon

Problém s rečou u 5 ročného predškoláka

ivky
7. sep 2020

Ahojte. Syn mal v lete 5 rokov. Od septembra je predskolak. Od minuleho roka sme zacali chodit na logopediu ale p.logopedicka otehotnela, intervencii sme mali málo a teraz ju este nik nezastupuje, vo vedlajsom meste nas nevzali (maju plno). Zufalstvo. Syn nevie vyslovit Š, S , C, Č, Z, Ž, K, G , CH ani Ď Ť Ň. Obcas mu nabehne R.
S takou recou ho do 1.triedy nevezmu. Ak ostane v skolke, bude sa nudit, je mudry, ani zas nechcem aby skoncil v osobitnej/specialnej škole - tam su vacsinou menej inteligentne deti....ak nastupi do beznej ZŠ moze mat problemy s ucenim. ach. co s nami bude?ake su moznosti ? Poradí niekto?

Strana
z2
tncka
7. sep 2020

@ivky skus nastudovat cez google,cd alebo dvd skus zohnat a pustaj mu to,pripadne stiahni z netu,nieco najdes. My sme mali dvd Lucinka pusinka,ma to viac casti,podla toho ake pismenko nevie vyslovit. Je to podla mna super,presne vysvetluje ako treba pracovat s pusinkou aby sa podarilo vyslovit.Aspon do doby,kym zozenies logopeda. Nieco sa dovtedy nauci urcite.

jaass
7. sep 2020

@ivky prečo si to neriešila skôr?
Na nete máš veľmi veľa rôznych slov a viet na konkrétne písmenká. Stiahni si, sadnite spolu a uč ho. Pevne verím, že to zvládnete 🙂 neboj sa, nebude mať problém s učením. Podchyť ho sama. Dáš to 🙂

pribinak
8. sep 2020

No nič, musíte dochádzať za logopedickou do iného mesta. Alebo hľadaj súkromnú. Ja žijem v BA, tu sú take cakacky, že mamky chodia aj k súkromným
Len nechápem, že keď syn nevie vysloviť pol abecedy tak prečo si čakala tak dlho.

lucindav
8. sep 2020

@ivky to najdôležitejšie vieš naozaj urobiť ty sama doma.. zožeň videá, knižky.. to treba každý deň po chvíľke trénovať. Dcéra ma disfaziu tak u nás nielen zlá výslovnosť, ale ešte aj gramatika hala-bala.. každý deň cvičíme keď aj len 15 minút a veľmi to pomáha. Keby ma trénovať len u logopedicky raz za mesiac tak by to nestačilo.. držte sa, to zvládnete!!

mimibb
8. sep 2020

Je to tvoje dieťa, tvoja zodpovednosť, tak sa nevyhovaraj na logopédia, ale uchop situáciu do vlastných rúk.

Ja som mala s dcérou rovnaký problém-v 5r mi riadne nerozprávala, začala som jej podávať pangamin, na striedačku s rybim tukom, poodpisovala som z netu rôzne logopedicke basnicky+som nakúpila vyššie spomínané DVD lucinka pusinka a každý deň sme doma trenovali, dcéra nikdy nebola u logopeda. Všetko sme zvládli doma, čiže sa to dá, ale treba sa tomu dieťaťu riadne venovať...

sara07
8. sep 2020

k logopedovi si mala začat chodit už v 4 rokoch , sedenie je jedno za mesiac žial a to ostatné je doma každodenná práca a drina, logoped ta len navedie ako doma pracovat s dietatom , raz za mesiac logo neurobí zázrak
skus iné mestá a budete musiet dochádzat, dáš mu odklad
a to že nevie niektoré pismenka nie je dôvod na špecialnu školu
ako ti píšu baby + si najdi v inom meste, hlavne že sa riešia ako prerušenie a počatie a iné veci ale že by sa riešilo kolko nemáme lekarov, jasne že sa to nevyrieši hned do rana ale zase riešia sa kraviny a nerobí sa v tomto nič

oli18
8. sep 2020

@ivky nam sa stalo nieco podobne. Do skolky dochadzala logopedicka dochodkyna, ktora ochorela a viac sa nevratila. Ani sme o tom nevedeli. Lenze mali sme este 1 rok k dobru, tak sme chodili k sukromnej logopedicke a ta ho stihla naucit, kym isliel do skoly. Boli sme najprv u statnej, tam to nestalo za nic, sukromna je diametralne odlisna.

lentilka23
8. sep 2020

nechapem preco jej tu nadavate ze mala uz chodit k logopedovi atd. Nemate sajnu co tomu chlapcovi moze byt. Ja mam uz 6 rocneho co nerozprava a robila som co mozem.... Od 3 rokov logopedia, lucinka pusinka, vysetrenia od neurologa po psyohologa, rehabilitacie.... atd atd. Az teraz mu diagnostikovali orofacialnu dyspraxiu. A bude to na dlhu trat.... Kludne aj tvoj chlapcek moze mat podobny problem; mozno lahsieho stupna. A treba mu pomoct; najlepsie skolou pre deti s narusenou komunikacnou schopnostou. Stoji to za to. Nas sa zastala Dr. Janosikova v Trnave a MUdr. Putskova logopedicka na Kramaroch. Tieto deti su mudre; ale treba im pomoct aby netrpeli, aby sa im neposmievali.... lebo vacsinou skoncia medzi autistami alebo detmi mentalne zaostalymi a to je skoda. Drzim vam palce!

mogaa
8. sep 2020

@ivky neboj sa, kvôli reči dieťa isto v osobitnej škole neskončí....za rok sa to dá krásne dohnať....niektoré škôlky majú dokonca vlastnú logopedičku....ak chceš ale aby nemal odklad do 1.triedy treba začať logopedičku v inom meste ako ti tu radia kočky.....ono zväčša sa chodí 1x do mesiaca, takže najvyšší čas obtelefonovať logopedičky vo vedľajších mestách....informovať sa môžeš aj v špeciálno-pedagogických centrách (aj tam zvyknú mávať logopedičku)či v súkromných rehab.centrách kde chodia cvičiť deti s problémami(aj tam býva niekedy aj logopedička).....treba sa pýtať v škôlke, u pediatričky kde teraz chodia mamičky s deťmi na logopédiu....aj keď budeš platiť, nie je to suma ktorá ťa zruinuje lebo sa tam chodí cca 1x za tri týždne/mesiac...samozrejme u súkromnej sa môžeš dohodnúť aj častejšie

makova333
8. sep 2020

@ivky mas velmi ehm zastarane nazory, ze specialna skola je pre deti menej inteligentne. Kazda speci skola je zamerana na nieco ine, jedna pre deti s mentalnym postihnutim, deti s PAS, deti s narusenou komunikacnou schopnostou atd. Deti s NKS maju normointelekt az nadpriemerny intelekt, deticky s PAS takisto. Ak mate v okoli skolu pre deti s NKS treba sa informovat tam, ci by dietat nevzali. Ak nemate, hladat sukromnu logopedicku or specialnu pedagogicku, ktori vedia pomoct. Statna logo 1x za mesiac je sakra malo, ale to ti mohlo dojst uz pred rokom. Tak to skus napravit, kym dieta nechodi do skoly.

makova333
8. sep 2020

@mogaa osobitne skoly neexistuju

mogaa
8. sep 2020

@ivky kým zoženieš logopedičku, aj na nete je veľa cvičení na precvičovanie jednotlivých hlások
@makova333 teda špeciálna škola

erickatt
8. sep 2020

@ivky počkaj počkaj, môj syn chodil do špeciálnej triedy, logopedickej. IQ nadpriemerne ,. ako aj ďalší jeho spolužiaci. Počítal v 6 -tich rokoch na úrovni piatakov minimálne , vedomosti že veľa krát učiteľka nevedela od kial to vie. Len tá reč bola zlá. Teraz je na vysokej , študuje matiku a poruchu reči ma stale

makova333
8. sep 2020

@erickatt presne tak aj u nas, NKS a IQ vysoko nadpriemerne.

makova333
8. sep 2020

@mogaa preco by nemohol byt v specialnej skole ak by mal poruchu reci? Pokojne moze. Su aj skoly pre deti s logo pedickymi problemami. A tiez su specialne. A su tam deti s normointelektom.

sandri
8. sep 2020

Ahoj, skoda, ze si cakala az do 5 rokov, moj syn bol na tom podobne ako tvoj a chodime k logopedicke od jsho 4 rokov. Ale cez koronu tiez problem, nasa logo zavrela a neordinuje, museli sme menit. Nezostava ti ine len obvolat logopedov v okoli, vratane sukromnych a najst niekohi, kto vas vezme. To, ze je syn mudry je sice fajn, ale napr. mojho v 6 rokoch absolutne do skoly neodporucala prave kvoli reci. Pri takejto poruche to sami nedate, potrebujete odbornu pomoc. Necakaj a konaj.

mogaa
8. sep 2020

@makova333 nemusí ísť hneď o poruchu reči, dieťa môže mať len nesprávnu výslovnosť a to sa dá cvičeniami napraviť

anastazia93
8. sep 2020

Určite by som do tej doby prechádzala cvičenia ktoré ste mali od logopedicky. Predpokladám že to boli prevažne oromotoricke cvicenia. Treba veľa posilňovať jazyk, vzhľadom na to, koľko hlások nevie a to tak ako vám to ukázala ( ak vám to ukázala). Aj spominana Lucinka pusinka nemusí byť v tejto situacii zla. 🙂
S tým samocvicenim je to tak, že niektoré maminky sú ozaj šikovné a nejako intuitívne im to ide perfektne, ale veľa je takych, ktoré to zhorsia a potom je len viac prace.
Určite obvolajte aj iné mestá, logopedov je málo, takže termín nebude často, a snad vám to stoji raz za mesiac za tú cestu.
Logoped je na to, aby vám ukázal čo máte robiť a doma cvičiť každý den. Trošku nechapem tych, ktorí si myslia že to zvládne logoped sám bez rodiča.
Sú aj logopedi,ktori novych síce neberu, ale keď im poviete o vašej situácii tak vás možno vezmu aspoň raz aby vám zasa čo to ukazali a vy to budete cvičiť.
Držím palce. 🙂

makova333
8. sep 2020

@mogaa porucha reci je aj nespravna vyslovnost (samozrejme dolezity je rozsah) a treba intenzivnu logopedicku intervenciu. Na taketo skoly sa zvycajne chodi ma rok, dva max tri. Tvycajne maju aj pripravny rocnik, kde by 5 rocne dietko mohlo chodit a je pre neho lepsia volba ako klasicka MŠ a 1x mesacne logoped. Odtial pojde do klasickej skoly.

mogaa
8. sep 2020

@makova333 ale ano, máš pravdu toto sú ale prípady ak ide naozaj o ťažšiu poruchu reči, ale veľa deťom stačí pár návštev u logopedičky a doma cvičiť a výslovnosť nabehne ako má....nie každý stav je rovnaký....sú deti ktoré potrebujú intenzívnu logopedickú starostlivosť a aj deti s ktorými stačí cvičiť doma a za mesiac dva zvládnu správnu výslovnosť danej hlásky....je to naozaj o tom že ak mamička chodí logopedičke, musí pracovať s dieťaťom denne aj ona, veľakrát stačí denne pár minút venovať cvičeniam od logopedičky a výslovnosť nabehne ako má....ale ano ,ak je toho veľa alebo ťažšia porucha vtedy treba zvážiť možnosti ako si písala....

sante81
8. sep 2020

@ivky mám s tým osobnú skúsenosť, kľudne napíš spravu

ivky
autor
8. sep 2020

dievčatá, ako skor som to mala riesit? vsak som napisala ze k logopedovi chodime uz od 4 rokov (konkretne mu koncili 3 roky ked sme zacali). Len nasalogopedicka vypadla a v okrese nas nikde nevzali. Sukromne tu nie su. Hladala som nahradu hned ked som sa dozvedela ze tuto nasu logo nik nezastupi. Syna uz nebavi doma stále dokola tie iste cviky. Vyšetrenie u neurologa tiez mame, doporucil len rybí olej... A samozrejme ze som si nasla na nete aj rozne riekanky, aj logo-cviky z casopisov (mama a ja), ale na to sa nechyta.

sandri
8. sep 2020

@ivky aha, prepac, ja som to pochopila tak, ze chodite az od 5 rokov. Beriem spat, zacali ste dostatocne vcas. Tak jedine hladat a hladat. Skus zavolat do zdravotnej poistovne, pokial viem, ak sa nevies dostat k lekarovi, su povinni urcit ti lekara, ktory ta musi zobrat. Snad to plati aj pre logopeda. Viem, ze cez koronu boli logopedicky, ktore fungovali aj cez skype, skus zistit, ci nejaka takato nie je - tym by sa ti odburalo cestovanie a otvorili by sa ti moznosti v ramci celej SR. U nas pomaha len navsteva logo, ziadne videa ani riekanky.

janulla1
8. sep 2020

V prvom rade, už bolo vyššie spomenuté asi všetko, ale je veľký rozdiel ci dieťa má len zlu výslovnosť písme, alebo aj zlé tvorí vety, so synom som chodila od 4 rokov, ale uňho nebol problém len výslovnosť ale celkovo skladba reči, všade bolo plno chodili sme nakoniec sukromne - nakoniec ma poruchu reči , má nadpriemerne IQ, ale kvôli poruche reči ho mam v spec. NKS triede - ved s rečou je spojené celé učenie nieje to sranda, dcérka mala len zlu výslovnosť presne sykavky DTNL začali sme to riešiť až v 5 rich rokoch, chodili sme raz do mesiaca k štátnej logo dala nám inštrukcie na celý mesiac a cvičili sme doma, kým začala škola už bolo všetko zvládnuté, takže ak má syn len zlu výslovnosť slabík a reč je v poriadku neboj vyhľadať čím skôr logopédia hoc súkromné a každodennym cvičením to za rok zvládnete 🙂 držím prsty,

janulla1
8. sep 2020

A ešte som zabudla napísať najlepšie sa nám precvicovala reč okrem cvičení od logopedky hraním spoločenských hier, napríklad Loto, moje prvé obrázky, logopedicke pexesa, stále povedz dieťa nenásilne opakuje a ani si neuvedomuje že precvicujeme správnu polohu jazyka, ale to si musíš ustrážiť aby správne vyslovovalo, zamerajte sa vždy na jedno konkrétne, čiže najprv sykavky, keď zvládne potom DTNL, my sme tak chodili, že kým nezvládli deti výslovnosť nejakej konkrétnej skupiny príbuzných slabík ďalšie nám neodporúčajú trénovať, ešte je dobra aplikácia logopédia nestojí ani veľa s ešte sme mali kúpenú spoločenskú hru rozhyb svoj jazýček alebo logopédia hrou 🙂
Môžeš pozrieť mam aj album kde mam nejaké logo veci, co sme robili tu na mk🙂

kittykat22
8. sep 2020

@ivky ahoj my sme mali tento problem. S tym musis do PPP poradne, a tam na zaklade testov psychologicka odporuci ci tvoje dieta je zrele/nezrele do 1 triedy. Moze na zaklade toho mat odklad. Syn to mal, a mal odklad pretoze nemal dozrety sluch/mozog. V pripravke sa oklepal, ale teraz je v prvaku a to R mu stale nejde 😁😁. Pani ucitelka ale povedala, ze to je ok, ze takych bolo a ide sa dalej. Chodi na logopediu. Odklad mal preto, lebo on to fakt nepocul. A nemohol by napriklad pisat diktat, preto ten odklad. Psychologicka povedala ze nastup bez pripravneho rocnika bez sance u neho. A mala pravdu. Velmi mu to pomohlo.

ivky
autor
8. sep 2020

@kittykat22 ahoj , kedze mal tvoj syn odklad tak isiel do pripravky ako pises. to je do nulteho rocnika v bežnej ZŠ? ci do dakej specialnej ZŠ?

ivky
autor
8. sep 2020

@janulla1 dakujem! presne toto som potrebovala pracovne listy na jednotlive hlasky. parádička, hned zajtra skusame. aj tie hry. nieco vyberieme. dikes

makova333
9. sep 2020

@ivky pripravny rocnik je pre deti s nejakym problemom napriklad NKS, nulty rocnik je pre deti so socialne znevyhodneneho prostredia. Niekedy maju skoly (podla toho s cim maju problem) bud nulty rocnik alebo pripravny ak maju viac deti s logo problemami. Zalezi od zriadovatela. Pripravne rocniky byvaju aj na specialnych skolach zameranych na ten ktory problem (npr. PAS, NKS atd.). Neviem odkial si, ale popozeraj skor ten pripravny rocnik na niektorej skole alebo v specke, lebo predskolacka trieda mu neda to co potrebuje v tomto smere.

kittykat22
9. sep 2020

@ivky no normalnej ZS 🙂 Boli tam zdrave deti z normalnych rodin. Pani z PPP ti poradi ktore skoly maju pripravne triedy. Inak do PPP sa caka aj 3 mesiace u nas. Ja som volala uz v novembri aby som dostala termin na februar. Ale ja zijem vo velkom meste. Mas moznost sa ist do pripravnej triedy aj pozriet po dohode s pani ucitelkou. Tak si tam skoc predtym ako tam dieta prihlasis. Treba ho nahlasit dopredu - deti je vela, tried je malo, ak mas zaujem treba ist osobne, pozriet, dohodnut. Rezim dna bol prichod, hranie, ucenie (normalne sedeli v laviciach), jedlo, ucenie, obed, druzina. Je to to velmi podobne skole. Ak mas dieta ktore ma recovy problem, tak ti to mozem doporucit. U nas to malo velky uspech. Skus sa spytat aj mamiciek v tvojom meste, kde dali dieta do pripravky, urcite ti poradia. A hlavne, ber rady len od tych ktore tam to dieta fakt mali, a nie mamicky ktore o nej citali v novinach 🙄

Strana
z2