Problémový štvorročný synovec
Ahojte mamky!
Obraciam sa na vás s takouto vecou: Mám 2 ročnú dcérku. Sem-tam chodíme na návštevu k bratrancovi, ktorý má 4 ročného syna. Moja dcéra je kľudnej povahy, je práve vo veku, kedy si všetko zapamätá, rozpráva, opakuje, všetko si všíma a je veľmi vnímavá. Nie preto, že je moja, ale je slušná, ešte sa nestalo že by som sa niekde za ňu musela hanbiť. Je milá, komunikatívna, má rada okolo seba ľudí aj detičky a je to vzájomné - je veľmi obľúbená, chvalabohu 🙂
Problémom je, že (nazývam ho synovec, je to bratrancov syn neviem ako ináč ho mám nazvať🙂) synovec je veľmi hyperaktívny, rozpráva plynule a je veľmi drzí a vulgárny. Nadáva, do riti je úplne bežné, čo v našej slovnej zásobe nie je a ani nechcem aby bolo, má hysterické záchvaty a nedávno sme s ním mali takú skúsenosť, že vybuchol na moju malú a začal po nás zjapať, nech mu všetci dáme pokoj, začal sa hádzať a čo ma najviac dorazilo, fyzicky napadol svoju babičku, fakt veľmi škaredo do nej šiel päsťami :( u mňa je toto neprípustné... som toho názoru, že chlapec to musí počuť doma, vidieť to lebo ináč si neviem vysvetliť jeho chovanie. Dcérka z toho bola vystrašená, dokonca povedala, že sa ho bojí a jeho meno si stále spája so slovom "pokoj".
Od tejto aférky sme tam neboli a poviem vám, že sa tam ani nechystám. Preto chcem počuť aj váš názor, či je z mojej strany detinské, alebo skôr rozumné to, že stretávky zatrhnem a deti sa nebudú vídať? Viem, sú to ešte deti, lenže moja malá je v tom veku že sa učí všetko, čo sa okolo nej deje a ja naozaj nechcem aby ho okopírovala, pretože už sme si s jednou odvykacou kúrou museli poradiť kvôli synovcovi, keď dcéra vkuse opakovala "choď preč" čo od nás nikdy nepočula, neskôr vysvitlo že to počula od neho - bola som pri tom ako ju posielal preč. Snažíme sa z našej dcéry vychovať slušného človeka, za ktorého sa nebudeme musieť hanbiť, neexistuje u nás také, že dať jej mobil, posadiť ju za počítač prípadne tablet. Čítame si knižky a pozeráme rozprávky. Viem, že keď raz pôjde do škôlky, čo to sa na ňu určite nalepí, ale má len 2 roky a myslím si, že ak to teraz zanedbám, neskôr môže byť neskoro.... synovec je toho jasným príkladom...
Tak čo mamky, čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem pekne 🙂
Ja tiez nie som toho nazoru ze to vidi doma. Kazde dieta je ine. Moja dcera prva bola tiez kludna a teraz ma 5r a niekedy a veru da zabrat a tiez boli situacie ked sa hodila aj na zem a tiez mala aj vybuchy hnevu ...to vsetko patrilo lk obdobiu vzdoru od 3-4 rokov. Ziadne respektovanie... druhy syn bol od narodenia nekludny a placlivy...lahko sa vie rozculit a nahnevat a niekedy dceru aj udrie a dcera to nikdy nerobi a ani neopatuje a ani my ich nebijeme. To ze ten chlapcek tak prejavuje svoje emocie je pre neho nornalne...len ho treba usmernit ako to zvladat a ovladat co je velmi tazke lebo deti v tom veku nie su sschopne nas pozorne pocuvat 🙂
@stanislavao samozrejme, ani ja by som si nikdy nedovolila sa miešať niekomu do výchovy, poradím len keď o radu stojí. A nevykať!!!!! Pekný deň. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@h2 No bohužial som to neprehnala, sestra chodí do práce odkedy mal malý rok, robí 12stky, takže robí 2 dni potom má 2 dni volno, okrem toho má 2 dalšie deti a manžela na invalidke, ktorý jej vobec nepomáha, čiže cez tie 2 dni čo má volno musí navariť, aby mali čo dalšie 2 dni jest, plus upratať, okrem toho je poriadne unavená z roboty. Takže malému sa venuje fakt takmer vobec. Napriek tomu alebo možno aj preto je malý dobručký a kludný chlapček.
celkom nechapem preco to tu riesis ... ked ty sama nechces, tak tam nechodievaj, co teraz cakas, ze budeme kydat na toho chlapca, ktory je od tvojej malej o 2 roky starsi a su dokonca ineho pohlavia? chlapci vo veku 3-4 r. su bohuzial taki, ako si pisala, su ovela zivsi, vybusnejsi a vobec nemusi byt ten synovec nevychovany!!
moze byt v obdobi vzdoru, ktory tvoja mala este tazko bude mat, pravy vzdor prichadza, ked ma dieta 3-4 roky ...
cely tvoj prispevok chapem, tak, ze si ospevujes svoju dceru a staras sa do chlapca, do ktoreho poriadne nevidis a ohovaras ho ... nechutne
@mommynka11 Sorry , som matka 3,5 rocneho chlapca, specialny pedagog a 9 rokov psychologie, pracujem v detskom centre pre deti do 3,5-4 rokov- jaslicky....ale nazvat niekoho hyperaktivnym ti neprislucha....spravanie maleho je k danemu veku primerane , nakolko deti v jeho veku a nielen chlapci, ale poznam aj dievcatka, ktore sa takto prejaviju...obdobie vzdoru, domace prostedie, mnoho inych veci sa odraza na spravani nasich deti.....mozno ste vy dve s malou vyvolali tieto reakcie, mozno je maly zvyknuty, ze sa mu venuje pozornost a ta sla teraz vam dvom, uvadzam to ako priklad, nevravim , ze to tak bolo.....ale odsudit dieta k terminu hyperaktivny, nevychovany po jednej navsteve, pokladam za neunosne....
moj syn je podobny, ma tendenciu sa ako kazde dieta okolo 3-4 rokov predvadzat,atd.....
presne ako kočky napisali, nechodievaj tam...chod tam o 2-3 roky, ked uz bude uplne inde vekovo aj mentalne.....ale ako matka si nepresla este tymto vekom so svojou dcerou, verim, ze tvoj amala ta ani raz neudrie , ani raz nepovie do r..., ani raz sa ti nehodi o zem, ani raz....drzim ti palce 🙂
Nechcem nikoho urazit, ale riesi sa tu totalna hlupost. Dcerku nemusite drzat v izolacii, deti su kadejake a myslim, ze CIM SKOR si na to zvykne tym lepsie, ako priklad jej mozete povedat, ze toto nie je pekne co "jozko/ferko/hanka" robia... lebo... CO budete robit, ked ako 5 rocna v skolke stretne zrazu nervozneho spoluziaka? Budete menit skolku? Neskor skolu? ;) Chlapec moze mat kludne "obdobie vzdoru", moze sa rozculovat, moze hocico, ked je zurive dieta tak aj na niekoho vybehne... proste moze byt taka povaha, nie kazde dieta je tiche a sedi na zadocku. Moja mala bola do 2,5roka poslusna, ticha a mila.. teraz je z nej neriadena strela a ked niekoho nechce, tak nechce. Posle aj nas prec (a pritom to od nas nikdy nepocula...), minule poslala prec starych rodicov ktori za nou cestovali 200km (samozrejme hystericka babka sa urazila a naozaj odisla). Aj ma vycapala par krat, ale tu zase ide o to ako sa to zvladne, ked sa vsetci poslusne nechaju bit (Zase u nas ta hystericka babka sa necha ocapavat a este sa usmieva "nerob Simonka, hi hi hi"...) Ale do vychovy synovca nemame co hovorit... Dalsia vec je, ze rodicia sa mozu k dietatu spravat uplne inak ked tam nikto nie je, napr. moja mala je poslusna ked je so mnou sama, ked je so mnou a ockom, tak to je otras.. ked je so mnou a nejakou navstevou, tak sa zase sprava UPLNE inak.. LEBO kazdy jej dovoli nieco uplne ine a ona to uz velmi dobre vie. Vie, ze ocko nedovoli aby som ju hresila, ze ocko dovoli aby sa sama neobliekla, starka dovoli aby robila vsetko... atd... a vela deti vie, ze pred navstevou nedostanu po zadku ked su zli a ani krik nebude.. ved kolko krat som videla v detskych centrach ako mama uz vrie od hnevu, ale cez zatate zuby s usmevom vysvetluje/PROSI/atd... tak preto sa mozu zdat niektore deti ako dobre/zle/drze.. ale take sa najdu vsade.

@mamavera ak suhlasim samozrejme s vami, ale ja menozem jeho rodicom rozkazat, aby mu pc a tv nepustali. normlane som im to uz hovorila a ked nie, tak nie. je to ich vec a ich rozhodnutie.