icon

Prvýkrát do škôlky

azurova99
30. aug 2021

Ahojte, moja malá ide prvýkrát do škôlky neviem či som ju mala dať na celý deň alebo len na pol dňa, mám z toho že ide do škôlky veľký stres, strach a bude mi cez deň veľmi chýbať ja ostávam doma a ju dávam do škôlky, mužovi som už povedala že ostane pri mne ale nechce ani počuť že tam jej bude lepšie.pri deťoch.mali ste aj vy také šťavy keď išlo vaše dieťa prvýkrát do skolky

Strana
z2
anjelicek26
30. aug 2021

@azurova99 prosim nemaj zo skolky negativne emocie, dieta to vyciti a bude na skolku zle reagovat a budu place. Pol dna je kratko, pohra sa, nauci sa a mas ju zasa doma, vnimaj to pozitivne - kamarati, nove hry, nove pesnicky, samostatnost...dieta to proste v urcitom veku potrebuje. Treba si trosku nastupat do svedomia a pretat tu pupocnu snuru, proste uz nie je babatko. Toto je tazke pre mamu aj dieta rovnako, ale patri to k zivotu.

mauduska
Autor odpoveď zmazal
mogaa
30. aug 2021

@azurova99 otázka je že do kedy ostávaš doma...ak si doma s druhým dieťaťom, tak škôlka je zbytočná, ale ak chceš nastúpiť do práce, volné miesto v škôlke počas roku nájdeš len ťažko a držať miesto jej nebudú ....

azurova99
autor
30. aug 2021

@anjelicek26 nemám negatíva ku škôlke len mám taký divný pocit že ja budem doma a ona tam ,čo budem bez nej robiť keď som sa.jej venovala skoro 24h denne a ešte k tomu mám strach. Lebo býva často chora pred rokom aj každýdruhy.mesiac na ATB preto , že či teraz to nebude aj kezdy mesiac

mogaa
30. aug 2021

@azurova99 to či na pol dňa alebo na celý deň - záleží od škôlky.....ak majú adaptačný program, tak zo začiatku ostáva dieťa v škôlke len cca na 2hodiny a postupne čas predlžujú...niekde ale škôlky berú rovno na celý deň a nejaká adaptácia sa nerieši....ka ale myslíš pobyt počas celého roku len na pol dňa, tak to záleží od dieťaťa, či ti tam bude chcieť spať a aj od teba či sa ti bude chcieť behať hore-dole, lebo okolo 12-tej ho musíš vyzdvihnúť, potom idú spinkať...

azurova99
autor
30. aug 2021

@mogaa tak nikto ma nezamestná na 3mesiace, a potom čakáme dalsie

azurova99
autor
30. aug 2021

@mogaa tak moja už poobede nespí, tak neviem ako to budem riešiť ešte hodím reč s učiteľkami

monika101192
30. aug 2021

@azurova99 Ahoj som na to presne tak isto. Aj moja malá nastupuje prvýkrát do škôlky. Tiež mám obavy. Ja zostať doma neviem. Nastupujem o pár týždňov do roboty naspäť. Snažím sa to brat, že je to pre jej dobro. I keď viem, že budem veľmi plakať a ona tiež (možno sa mýlim),poznám ju a viem ako je na mňa naviazaná. Prvé dva dni bude do obedu a od ďalšieho týždňa Už celý deň.
Pevne verím, že si raz dva zvykne. Vidím na nej, že jej deti chýbajú, aj práve preto som bola za škôlku.
Všetko je o zvyku, ako deti tak aj my mamy si musíme zvyknúť, že už nám rastú a do škôlky raz tak či tak nastúpia🙂 držím palce.

azurova99
autor
30. aug 2021

@monika101192 ako tiež sa rada hrá s deťmi a cítim že potrebuje kolektív, možno tiež jej dám len pár dní doobeda a potom na celý deň uvidíme čo to spravi

mogaa
30. aug 2021

@azurova99 podľa toho čo píšeš ju nechaj doma....v škôlke ak nemá dobrú imunitu ti bude chorá každý mesiac a k bábu nosiť tie detské virózy nie je nič moc...potom to chytá od staršieho aj to mladšie.....ten rok by som ju nechala doma...ani tebe sa nebude chcieť v 8-9mesiaci ju v zime vodiť do škôlky, detto keď sa mladšie narodí, obe deti ráno v zime budiť, obliekať len aby ste na 8-mu boli v škôlke.....

martinka13
30. aug 2021

@azurova99 ja som si aj par dni odplakala veru. S odstupom času to vôbec neľutujem. Obe deti mali 2 roky a 9 mesiacov, keď nastupovali. Boli v škôlke každý po 4 roky. Dcéra ide teraz do prvej. Horšie bolo, keď som videla, ako rodičia viedli dieťa prvý krát do škôlky ako predskolaka. To boli iné stavy tých detí ... Čím skôr, tým lepšie. Teda podľa mojich skúseností. A ten smútok je úplne normalny 😀. Dieťatku tam bude lepšie medzi rovesníkmi. Bude tiež samostatnejšie. Držím palce.

elizita
30. aug 2021

@azurova99 ked si doma, naco by si ju davala na cely den, ked ani nespava uz... ale aspon doobedny kolektiv jej isto neuskodi... nerob zo skolky certa.. moja starsia nastupila do skolky, ked mala 2r5mesiacov... hned na cely den.. ale ja som predtym nemala stresy no ani som jej nehovorila o skolke ako o rozpravke.. tiez som sa bala, ze bude byvat chora... nastastie sa tak nestalo.. no tiez nepovazujem sopel za chorobu, to je tiez uhol pohladu.. chodila tam 4 roky, stvrtok uz ide do 1.rocnika.. cele leto spomina na skolku a kamaratov, ma odtial krasne zazitky a kamaratstva... mala aj to stastie, ze nastupili cela nova trieda a sli spolu cele 4 roky..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
mogaa
30. aug 2021

Ano dieťa potrebuje v tomto veku spoločnosť detí, ale pokiaľ má zlú imunitu, tak to bude kontraproduktívne....Dieťa čo bolo doma každý druhý mesiac na ATB v škôlke určite zdravšie nebude......Ja teda som za škôlku všetkými desiatimi, ale dať dieťa so zlou imunitou do škôlky keď je mamička doma(+pribudne aj novorodenec) sa mi nezdá dobrý nápad....dieťa bude doma 2týždne z mesiaca a tie detské bacily bude nosiť zo škôlky aj k novorodencovi...

thoughtfulweirdo
30. aug 2021

Aj moja nastupuje prvý krát do škôlky, ja som doma s mladším a keby bolo len na mne, aj staršia by zostala ešte s nami. Je skvelá, starosti s ňou takmer nie sú, malému robí program celý deň už len tým, že behá po byte a on sa za ňou vrtí 😄 bolo by oveľa jednoduchšie mať ju ešte doma a keďže je to moje prvé "bábätko", trochu ťažko sa mi ju púšťa do sveta 😅 a ja mám zlé spomienky na svoje chodenie do školy, tak sa musím snažiť neprenášať na ňu mňa, ona je totiž úplne iná povaha. ALE ja to jasne vidím, že už jej nestačím. Nudí sa, neviem jej tak vyplniť ten deň, aby sa stále niečo nové učila, hoci sa jej venujem, proste už potrebuje "vyšší level".
Pozri, si doma, takže to s kľudom bez stresu môžte vyskúšať najskôr len na doobedie, ak je taká možnosť, a ak by sa náhodou ukázalo, že ešte nie je na škôlku pripravená, môžeš si ju zase pekne nechať doma. A možno budeš prekvapená, ako dobre jej v škôlke bude 😉

anjelicek26
30. aug 2021

Ak doma pribudne babo, budes potrebovat cas aj na seba a na to babo... dopraj babatku aspon par hodin maminy same pre seba... ono je to narocne aj tak s novym surodencom, takto bude ona zabavena v skolke a ty doma s babom napriklad doobeda dospis tazsiu noc, treba vidiet tie pozitiva. Imunita ti nikto dopredu nepovie, doma ju kazdopadne neziska...

sslobodnamama777
Autor odpoveď zmazal
klip0
30. aug 2021

Ako učiteľka v škôlke ti odporúčam pol dňa ak to tak škôlka nemá. A ja osobne keby som doma s mladším súrodencom tak chodím pre dieťa do škôlky stále na obed, aj po adaptácii. Doobedne aktivity dieťaťu stačia na to aby bolo socialozovane, vzdelávalo sa atď. Vyspinkat a poobede zahrať sa už môže aj doma.

klip0
30. aug 2021

A hlavne ak ty budeš v strese a strachu tak to dieťa bude cítiť a podvedome brat škôlku ako niečo zle

katka0123
30. aug 2021

@azurova99 je to tazke. Aj mne trhalo sedcenpri nastuoe do skolky. Casom sa ukazalo, ze to bolo zle rozhodnutie. S prichodom surodenca som nechala starsie dieta doma. A bolo to super! Nastav si v hlave pozitivny pristup ku skolke. O nic nejde. Ak to bhde cista katastrifa, dieta natrvalo odhlasis a budete spolu. Bez chorob. Nastupit moze aj o rok. Nic nezmeska. Drzim palce!

lucik194
30. aug 2021

osobne by som ju do skolky dala, kludne na pol dna, ked o tri mesiace budete mat druhe babo nebudes mat na nu cas, takto to zoberie, ze skolka je nieco co je len pre nu, najde si tam kamaratov a kamaradky, nove veci zazije, bude sa socializovat,

na ihrisku na dieta nesocializuje, lebo vzdy tam je s nim jeho mama/otec, rodic, vzdy niekto kto sa ho zastane..... proste musi sa naucit spoliehat aj sama na seba.

Ked sa narodi babo, tak ju do skolky normalne nosis, uz bude naucena ze pol dna je v skolke a potom pol dna s tebou doma..... nebude sa citit odstrcena....

A imunita? Su deti co su castejsie doma, ine menej casto, nikdy nevies ako dieta zareaguje na ostatne deti a teda ja mam medzi detmi 3 roky a starsia domov zo skolky aj ked nieco priniesla tak babo (mladsia) to nikdy nedostala.......

za mna nech ide do skolky....

selu11
30. aug 2021

Ahoj, ja som na tom veľmi podobne ako ty. Myslím, že každá milujúca mama z toho do určitej miery stres má 😉 Naša nastupuje až v januári, v novembri sa nám narodí druhé bábätko. Veľa ľudí aj mamičiek čo bolo v podobnej situácii nám radilo, malú určite dať do škôlky. Sú dni kedy ľutujem, že sme ju tam prihlásili. Pritom malá má veľmi rada všetky vekové kategórie a obľubuje aj ženy 😄 Uvidíme čo bude kým pôjde do škôlky.

ivik4
30. aug 2021

Nie nikdy som nebrala dieta ako svoj cecok neustale na mne a do skolky ho dala s radostou ze sa pohra a bude mat kamaratov. A to pritom nevedel povedat takmer ani slovo, aj to co vedel mu nik nerozumel

fiafia
30. aug 2021

@azurova99 koľko má rokov? Moja dcéra kým bola doma chorá nebola ako nastúpila do škôlky bola dva týždne z mesiaca doma, niekedy viac. Je to na uvazenie, aby si sa nestarala o choré dieťa a novorodenca. Ja by som sa bála chorôb pri bábätku. A k tým plačom. Každé dieťa plače , niektoré viac,niektoré menej. Moja plakala,že ju bolo počuť pred škôlku, nejedla,nepila,zle spala.to boli naše začiatky. Dnes neľutujem, škôlku má rada,deti a učiteľky tiež. Základ je,že to musí zvládať rodič aj dieťa zbadá v rodičovi neistotu je problém. Musíš si to ujasniť v sebe.

mabenn
30. aug 2021

@azurova99 cakas dalsie? Dieta ti bude prvy rok intenzivne budovat imunitu a nosit zo skolky bacily k babatku...zvazila by som nastup...a ked tak pol dna max

marcellka32
30. aug 2021

Odporúčam hneď na celý deň...zvykne si že ide Na obed domov, a až potom si musí znova zvyknúť na cely deň, poobede nemusí spat, ale ležať musí ako všetky deti (taký je režim), zvykne si rýchlo, hlavne sa ráno nelucte dlho, pusa a čau

azurova99
autor
30. aug 2021

@elizita lenze moja nemava sople moja mava anginy a 40 horucky, keby mala sople neriesim

azurova99
autor
30. aug 2021

vyskusame a uvidime ked bude casto chora, tak po porode ostane doma, aj tak ju v case porodu musim vziat k nasim lebo sa nema kto postarat potom o nu ked pojdem do nemocnice, muz s nou nevydrzi cele dni

zara1357
Autor odpoveď zmazal
maximilie
30. aug 2021

@azurova99 urcite jej tam nebude lepšie ako doma, ale nemusí jej tam byt zle a najde si kamarátov. Ved vyskúšaj. S chorobami počítaj, to je prirodzené, ze tam chytí kadečo.
Trochu ma mrzí, že v tej dobe, kedy je toľko neprijatých deti rodicov, ktorí reálne potrebovali to miesto a ocitli sa v strašnej neriesitelnej situácii, tak ... ale to je jedno.

Strana
z2