icon

Šikana často chorého chlapca v škôlke

ikina177
23. nov 2017

Poprosím poradte mi !

Moj chlapček chodi malo do školky ( často je chory ) ..
A za posledne tyždne ( hoc sa to nikdy predtým nestavalo ) 3 x ho v školke zbili ( udreli ) .
Ako to riešit , alebo ako ste to riešili vy?
My sme ho učili k sebaobrane ( kryt si hlavu ) a povedat to učitelke ... No kamoška ma upozornila ☝🏻 , že ma sa braniť TAKTO ... Ma vratiť ❗️
Ja som proti nasiliu !!!
No už aj ja mam toho dosť 😡❗️❗️❗️

Čo vy na to ❓

Viete mi poradit ?
Od vtedy mi doma ked je so mnou vravi aj 50x za den , že ma lubi 🙁som s toho smutna .
Učitelky to velmi neriešia , počula som ,že aj ine deti su šikanovane , jedno dievčatko bolo aj dokusane ... Čo s tym ?

VRATIŤ ak ta niekto udrie ❓

beky1813
23. nov 2017

@lavieenrose a to pisem kde?

beky1813
23. nov 2017

@ikina177 ty to dobre hrotis a prehanas

pelian
23. nov 2017

No nech sa na mňa nikto nehnevá ale keby mne prišlo moje dieťa domov zbité zo škôlky s nejakými modrinami alebo kusancami tak by som pekne učiteľkám vyčistila žalúdok či nevedia dávať pozor, veď na to sú tam nie? Ja osobne nie som na to aby im to vracal respektíve sa s nimi bil ale zase keď budú vidieť, že si to nechá tak neprestanú. To je ťažké povedať

ikina177
autor
23. nov 2017

tiež su to zname mena ty v mojom prípade .. jeden s nich je o hlavu vyšší a su nanho stažnosti .. V triede je 24 deti a jedna učitelka !
Vraj nevidela nevšimla si , jeho oblubena je Blanka .. zhodou okolnosti ked pracuje Blanka nič sa nedeje .. len pri druhej ( asi velmi deti nestraži :( ) no riešila som to s učitelkami .. rodičia tych chlapcou ani 1x na rodičku neboli .. Ani som nemala možnost sa stretnut @jana_eyre

zltalienka
23. nov 2017

@ikina177 vrátiť úder by tiež nemal... môže sa to otočiť proti nemu, napr. učiteľka uvidí len jeho obranný úder a pôvodný úder malého "útočníka" nie. A nakoniec bude on ten, čo bije deti.
Podľa mňa v prvom rade riešiť s učiteľkou a to hneď vo dverách pri preberaní dieťaťa z triedy.
Syn sa musí vedieť brániť - slovne, odísť zo situácie, kričať a samozrejme povedať učiteľke.
Asi je jedináčik, tak nemá možnosť zažiť súrodenecké "bitky". Moji traja mušketieri (2 až 6r) sa doma navzájom učia ako si vydobit svoje tak, aby nikomu neublížili. A tiež sa brániť tak, aby nikomu neublížili. Každý má svoju vlastnú techniku 😀.

celasapremenim
23. nov 2017

@ikina177 pekne si tych chlapcov podajte, vysvetlite im, co mozu a co nemozu robit a co sa im stane ked nieco budu robit....ak sa neviete dobit ku rodicovi, dodat guraz ucitelke, tak treba ist na to priamo, vyvolat konflikt, mozno sa potom ozvu aj ti hajzlici ich rodicia
myslim tym dobre sa tym malym detom povyhrazat a mysliet doslova na to, aby sa psychicky bali to znovu zopakova
a ak by vam znovi zbili a udreli dieta, tak dobre na nich naziapat, nech si zaziju prijemny stres, mozno si to konecne uvedomia...co je vela to je vela, mne by dieta opakovane zbili alebo pohryzli len raz...v tu ranu by bol taky skandal z toho, ze by si to v zivote nedovolil nikto

ikina177
autor
23. nov 2017

Wow , tak konečne koment na urovni .. ĎAKUJEM TI !
Ano určite to nenecham tak a budem ho učit povedat STOP ! A ak ani to nepomože povedz to ( žaluj ) učitelke , alebo ak to bude cez vrat mu napr. KOPANCOM do nohy ...
@meusicka Uvodomujem si že je jedinačik ( resp. segra ma 20.r) TAK JE JEDINAČIK !
A je malo s detmi ( resp. s cudzimi o ktorych nevieš čo su zač , z akej rodiny , ako vychovavane , a s akou DEPKOU z domu ) .
No s kučitelkami sa ešte porozpravam 🙂 ĎAKUJEM 😉

rybka80
23. nov 2017

@ikina177 ja si myslim,ze to treba riesit. Nie nadarmo je v skolke vychovavatelka, aby tiez vychovavala. Ona by mala detom vysvetlit ako sa maju spravat aj pri hre. Ze o hracky sa nemaju bit, a podobne. Ved ucitelky by si mali vsimat, ako sa deti navzajom k sebe spravaju. Porozpravaj sa s ucitelkami. Poviem ti vlastnu skusenost. Zijem v zahranici, a syn chodi k opatrovatelke, ked je viac deti. Obcas sa tiez stalo, ze nasho syna uderili alebo on ine deti. Opatrovatelka to vzdy riesila rozhovorom s detmi, a taktiez aj s rodicmi. Take spravanie hoci je medzi detmi bezne, nesmie byt tolerovane.

dominika6
23. nov 2017

@ikina177
1) slovo šikana je prehnaný výraz
2) toto sa deje všade,vždy a v každom veku..ak si myslíš,že ho budeš ochraňovať ako vatičku,tak ťa nepoteším
3) chalani si svoje hračky chránia,upozorňujú na seba aj takýmto spôsobom a vynucujú si takým spôsobom aj kamarátstvo či svoje územie
4) násilie odkukajú bud z domu,od súrodencov,či kamošov a aplikujú to dalej..
5) ak mám takéto geniálneho syna,tak by mal pochopiť že sa má na dialku vyhýbať agresorovi,ktorý je zrejme jeden a ten istý..
6) úrazy by mali evidovať učiteľky,kedže podliate oko je viditelný úraz..mala si sa ozvať
7) ak sa jedná o stále toho istého chlapčeka,ktorý udiera iných treba to oznámiť jeho rodičom..potom by si nehladala
rady na MK z ktorých si taká neskutočne sklamaná...čo my vieme...sme len matky...

meusicka
23. nov 2017

@celasapremenim teda mna si nik nepodaval a moje baby kusali ked nastupili do skolky. ja som sa to dozvedela tak, ze sa kusli aj navzajom 😅 a potom jedna zalovala na druhu, ze ta kusla este neviem koho. opytala som sa ucitelky a onami povedala, ze ano, kusu, hlavne ked im ine dieta chce zobrat hracku a pod, ale ze to oni uz riiesia a nemam si zbytocne lamat hlavu, ze to je v skolke bezne, na zaciatku, kym sa deti naucia najst si svoje miesto v kolektive, uchyluju sa k praktikam ako kusanie a bitka a pod.
nastastie to prestalo.
ja bitky som tiez neriesila s rodicmi, upozornila som len ucitelku, resp. som sa opytala, ci je to pravda, ked sa mi nezdalo, ze sa u nas prilis casto opakuju staznosti na toho oisteho.
obcas pomoze sprdnut to dieta, bitkara, mne sa stalo, ze som na vlastne oci videla, ze kopol maly do mojej dcery. som ho napomenula. asi o dalsie 2 dni rano vosiel do satne a prva vec bola, ze udrel druhu, lebo mu stala v ceste. v ten den ho otec hned otocil a ani ho nezobral do skolky.

meusicka
23. nov 2017

@ikina177 drzim ti palce. je to casto tak, ze ked otvoris usta, tak ti povedia, matka je prilis chulostiva a pod. ale ver mi, tie ucitelky velmi dobre vedia, ake su deti, ktore je bitkar, a pod. oni to aj riesia, ale priznajme si, davat pozor na 22 deti a pod. nie je lahka uloha.
ja som sa minule pytala, kedze baby doma vraveli, ze ich jedna oplula. ked sa to opakovalo, oytala som sa riaditelky, ci je to pravda. povedala ze ano a snazia sa to riesit. v triede este skor ustriehnu, na dvore je to tazsie. viem ze sa snazia a robia vsetko co sa da.
ja ako matka doma tiez robim co sa da, a predsa neustrihnem ani tie moje 3 bosorky.

jana_eyre
23. nov 2017

@celasapremenim kokos, kvoli 3buchnatom maleho skolkara nazvat hajzlikom... Ved aj ty mas viac deti pokial sa nemylim.. To sa ti nikdy nepobili? Ak ano, to bol ten vyvolavac konfliktu hned hajzlik? 😕

abudabi123
23. nov 2017

ty vole, nemozem citat niektore komenty, mamicka prisla s normalnou otazkou, pretoze jej syn je dobre a slusne vychovany a ostatne sliepky to bud zosmiesnuju,alebo chytaju za slovicka, je hned vidiet, kto vychovava drzeho fracka co si zacina do duhych..
@ikina177 jednu radu len mam, pokracuj vo vychove svojho dietata tak ako doteraz, je zjavne,ze je to dobry a citlivy chlapcek, kasli na odpovede, ze bude este horsie na zakladke a strednej atd. Nedajte sa zlomit zlymi a zakernymi ludmi 🙂

dai
23. nov 2017

@monka338 ale prosim ta... o podliatych ociach tu pisala az teraz, v jej uvodnom prispevku pise o 3och buchnatoch a ze mu radila si chranit hlavu, tak neviem potom ako doslo k podliatemu oku... v skolke kde by neriesili podliate oko, pripadne nevedeli ako k tomu doslo a neriesili nasledne by som dieta nenechavala... je na rodicovi kde svoje dieta umiestni...

@ikina177 co sa tyka modrin tak si je domodrinovany stale - je to aktivne odvazne dieta, vela beha, vela pada, vela skusa... a ano, medzi chalanmi sa pobiju casto o hracky a pod. ... inak su naj kamosi - absolutne tie bitky nejak neriesia... Mne sa pravidelne stava ze dcera pride s tym ze videla maleho ako sa bije s nejakym kamosom, ja ich uz pritom najdem ako sa krasne spolu hraju aked sa na to pytam syna tak dostanem info ze hej, ze sa buchli lebo im nieco nesadlo ale jeho to nebolelo a su kamosi... Uprimne, pre mna riesia konflikty lepsie ako u dcery kde sa sice dievcata nebiju ale zato vytahuju somariny, riesia piate cez deviate, ohovaraju etc. ...
Riesila sa len raz velky skrabanec u syna tesne pri oku - fakt hlboky - riesila som to s ucitelkou, s rodicmi chlapca... syn by to sam neriesil - nebolelo ho to klasicky a uz boli kamosmi... Ucitelka zacala detom robit hodiny kde sa o sikane bavili , zakazane maju chodit v skupinkach na toaletu bez ucitelov, zvyseny dohlad... jasne ze aj tu som sa dozvedela ze moj syn nebol uplne neviniatko v situacii, chlapec reagoval na provokacie z jeho strany co moj syn aj priznal - reagoval prehnane co uznali jeho rodicia a chlapcovi aj v mojej pritomnosti dohovorili, ja zase svojmu... odvtedy sa situacia neopakovala...

meusicka
23. nov 2017

@meusicka este som chcela dodat, ja babam stale vravim, nikomu neublizuj, ale ked ublizuju tebe, tak sa bran. a samozrejme ked biju jednu , tak jej ma prist druha na pomoc.
takze malemu ked vravis ze sa bit nema, je to ok, ale ked jeho biju tak bud povedat zretelne stop, ked to nepomoze tak pokusit sa odist a upozornit ucitelku.
aj nase sa snazia ten postup dodrzat, len ked sa im dostane stale od toho isteho, tak ten pohar obcas aj pretecie 😅

celasapremenim
23. nov 2017

@jana_eyre klid moja, necitala som to cele, len nad bol prispevok o pohryznutiach ci co, vies ako to boli? uz ta dakto pohryzol napr. do chrbta? kamoskinho syna hryzla dcera ucitelkyna v skolke kazdy den a nechali to tak aj tri mesiace

smesmesmejko
23. nov 2017

Necitala som predosle komentare,idem pisat z vlastnej skusenosti. Ani ja nie som za nasilie,syn sa v skolke stretol so sikanou v min.sk.roku ako predskolak,taktiez nemali zaujem ucitelky riesit,dokonca obvinili syna z klamstva,ked prisiel zo skolky so zodretym a opuchnutym chrbtom,co ho ten chlapec kopol do brucha o stenu,zatajili to a ked sme to rano chceli riesit,tak povedali,ze syn si vymysla,ze to sa mu mohlo stat aj doma...,na syna,kedze je citlivejsi to dolahlo tak,ze sme skoncili u psychologicky a stale sa z toho nevystravil,hrozilo,ze bude musiet brat antidepresiva....😕 dodnes mava panicke uzkostne zachvaty,kedy ma pocit,ze nemoze dychat a zajakava sa... my sme mu poradili,aby sa postavil sikanistovi a "zrukol" na neho,ze sa ho neboji,urobil tak,pomohlo mu to tak,ze od vtedy mal on v triede pokoj,ale uzasna reakcia chlapca,ze on sa bit bude,pokym mu otec bude pustat bitkarske filmy...🤔 rada psychologicky bola,zmenit skolku,ak nejde riesit problem,kedze od septembra siel do skoly,tak sme ho zo skolky zobrali este pred prazdninami,bola som s nimi doma,velmi mu to pomohlo,ale stale to nie je 100%,minule sme nahodou stretli toho chlapca a zo syna uplne srsal panicky strach... 😟
Takze co poradit,skuste synovi poradit,aby bol asertivny,postavil sa utocnikovi,bez bitky,problem skuste riesit aj vy rozhovorom s ucitelkou,ak nepomoze,tak s riaditelkou,ak ani to nepomoze,tak isto zmente skolku.

ikina177
autor
23. nov 2017

@abudabi123 velmi trapny komentar , ale beriem na vedomie 🙂 dakujem za tvoj nazor

celasapremenim
23. nov 2017

jezisi ake hrubky som porobila, pardon, lietam tu

celasapremenim
23. nov 2017

@smesmesmejko ano, treba zmenit skolku skor, ako pridu taketo stavy, ze sa to premietne na psychiku, ak ucitelia nereflektuju a bitky pretrvavaju...ale v niektorych lokalitach je problem vobec nejaku skolku dostat a nie este ju zmenit

ikina177
autor
23. nov 2017

Držte sa , je mi to luto :( A dakujem za radu !@smesmesmejko

katkalubkova
23. nov 2017

@ikina177
Neviem ci hovorit o "sikane", kazdu mamu trapi, ked jej dietatu niekto ublizi.
Mladsi syn chodi do MS od septembra a tiez som mala problem, jeden menovany mi ho poskrabal na tvar a rovno na znamienko. Povedala som to ucitelke, ona mi, ale povedala rozumnu vec, ze by to bolo dobre povedat jej mame. Lebo cape aj ine deti.
Skus sa opytat ci sa to stalo vzdy od toho isteho, alebo aj od ineho dietata.
Moj syn je v triede najmladsi, ma vyborne ucitelky, som rada, ze je prave pri nich.
On si to uz akosi riesi sam, 2 krat sa mi stalo, ked sme sa prezuvali pri odchode zo skolky, sam sa postavil a siel za rodicom spoluziaka. Ked sa prave obliekali aj oni, isiel jeden krat povedat, ze ho Emka stipe, to povedal jej otcovi a raz Dominikovej mame, ze mu zhodil zo zabradlia macka 😀. Odvtedy je s dotycnymi klud, pritom sa nic nestalo, ja by som to neriesila... Ale ak dostane od toho, co mu poskrabal znamienko, mamu si zastavim.

celasapremenim
23. nov 2017

@jana_eyre aha, preboha, hajzlikov som samozrejme nemyslela tie deticky, ale ich rodicov, co sa nezaujimaju a nepridu ani na rodicovske zdruzenia a neverim, ze s nimi ucitelky nehovorili o problemoch....ak sa s nimi neda ani stretnut pri vyberani deti, tak sa zrejme vyhybaju cielene rodicovi dietata, ktoremu ich deti ublizuju hm..az teraz som riadne docitala tvoj prispevok sorry

jana_eyre
23. nov 2017

@celasapremenim ja som kludna 😉 len ma zaraza take vyjadrovanie na adresu skolkarskych deti.. Ano viem ako to boli, a dokonca moje deti sa uz medzi sebou aj pohryzli, ale nenapadlo ma ich povazovat za agresivnych hajzlikov.. Su to deti a tym treba trpezlivo hoci aj razne vysvetlit (zase domyslave mamicky slovo razne nemyslim bitku) ako sa spravat.. Hlavne neprehanat a vidiet vo vsetkych cudzich detoch okrem tych mojich hajzlikov..

Ak je autorka taka nahnevana, nech to riesi s ucitelkou, co uz vlastne napisala ze bude..

jana_eyre
23. nov 2017

@celasapremenim jaaj, mne az teraz vybehol tvoj druhy komentar.. No nemyslim ani ze rodicia musia bxt automaticky hajzlici co sa vyhybaju, len proste nemala to stastie.. U nas sa da dieta vybrat od 15do 17 a teda nepoznam vsetkych rodicov deti.. Ani na rodicka vsetci nechodia, lebo ak niekto chce nieco konkretne o dietati tak sa spyta ucitelky..

ikina177
autor
23. nov 2017

A ešte k tomu očku !
Ano upozornila som ho , aby si chranil hlavu koli tomu očku @dai ale už sa mi to dookola nechce riešiť . Dik za radu aj Tebe .

smesmesmejko
23. nov 2017

@ikina177 vdaka 😚 prajem nech sa vas problem tiez vyriesi vo vas prospech 😊

ikina177
autor
23. nov 2017

@smesmesmejko ĎAKUJEM ❤️

janulik2008
23. nov 2017

a co budes robit ked sa pohada syn s kamaratom? ja som vyrastala na dedine chalani baby mladsi starsi. boli sme kamarati ale niekedy sme sa pohadali aj sme sa skriepili ci sa chalani pobili. to ma stale len sediet a ked ma biju tak si kryjem hlavu? ako pisali predo mnou je ine bit bez priciny a ine je to ak niekto zapara a udrie tak mu to vratim OPAKUJEM ak mi niekto ublizuje alebo ked niekto ublizuje kamosom.

danciacik
23. nov 2017

@ikina177 môj syn bol v škôlke presne ako ten tvoj, nikdy na neho nebola sťažnosť mal až dievčenskú povahu, kľudný, zmierlivý, nemal problém sa podeliť, počúval na slovo. Tiež zažil šikanu, vkuse ho niekto bil, otĺkal a nakoniec mi to prestal rozprávať, zdôveroval sa iba mojej dcére a tá to potom povedala mne, že ho tak udreli do brucha pritlačili o stenu, že ho tri dni brucho bolelo. Nabehla som do škôlky a pani učiteľka mi povedala, že môj syn klame, že si vymýšľa, že ho nikto nezbil. Keď som vyšla von zo škôlky, zbadala som daného chlapca aj s tatíkom, zastavila som ich vysvetlila situáciu a chlapec sa priznal, tatík sa za neho ospravedlňoval, ale to bola už pre mňa posledná kvapka, keďže predtým mi ho učiteľky nechali sedieť za stolom s astmatickým záchvatom, bez podania liekov aj keď ich mali k dispozícií. Takže nakoniec som syna zobrala zo škôlky preč a začala som platiť súkromnú škôlku - tam sa začal trošku dávať dokopy. Bohužiaľ všetko toto má nejaké následky, syn má dodnes problémy sa vyjadrovať, takisto v učení bol ustráchaný a skončilo to diagnózami dyslexia, dysgrafia, dysortodoxia a porucha pozornosti. Takže veľmi ti radím, neber to na ľahkú váhu a určite to rieš v prospech syna aj keby to znamenalo zobrať ho zo škôlky preč. To je dnešná doba, každý rieši, že sa treba biť a potom to tak aj vyzerá ☹