icon

Šikana často chorého chlapca v škôlke

ikina177
23. nov 2017

Poprosím poradte mi !

Moj chlapček chodi malo do školky ( často je chory ) ..
A za posledne tyždne ( hoc sa to nikdy predtým nestavalo ) 3 x ho v školke zbili ( udreli ) .
Ako to riešit , alebo ako ste to riešili vy?
My sme ho učili k sebaobrane ( kryt si hlavu ) a povedat to učitelke ... No kamoška ma upozornila ☝🏻 , že ma sa braniť TAKTO ... Ma vratiť ❗️
Ja som proti nasiliu !!!
No už aj ja mam toho dosť 😡❗️❗️❗️

Čo vy na to ❓

Viete mi poradit ?
Od vtedy mi doma ked je so mnou vravi aj 50x za den , že ma lubi 🙁som s toho smutna .
Učitelky to velmi neriešia , počula som ,že aj ine deti su šikanovane , jedno dievčatko bolo aj dokusane ... Čo s tym ?

VRATIŤ ak ta niekto udrie ❓

bielamacka3
23. nov 2017

Hej, lenže niekdy je dieťa zlé preto, lebo aj rodičia sú na prd a mohlo sa mi stať, že tá jeho matka ma pošle do riti..ale to neznamená, že si dieťa nechám otlkať

reni1512
23. nov 2017

Ja tiez malej hovorim ze ma vratit a nie stat ako druk..ALE..na druhej strane nech povie tomu kto ju udrel ze sa to nerobi a nie je to pekne a upozornit ucitelku

ema234
23. nov 2017

@jana_eyre ved nech ti niekto dobije decko, tak uvidime aka budes mudra.

ikina177
autor
23. nov 2017

@beky1813
@jana_eyre
Vám dvom prajem len veľa šťastia a nech Váše detičky nie su na tej strane keď pride domov uplakane a bolo mu ubližene .. Možno som viac citliva ako ostatne ! MOŽNO ! Dalej už nekomentujem . Bola to moja prva a aj posledna DISKUSIA !
Mier ✌🏻a Vám niesom povinna nič vysvetlovat . Komu som chcela napisala som v ss. Majte sa fakt zo srdca krasne a štastne . .

celasapremenim
23. nov 2017

@ema234 to si teda trafila toto

ikina177
autor
23. nov 2017

A týmto UKONČUJEM DISKUSIU !
Tym čo mi v dobrom a uprimne zo ❤️ poradili .. ĎAKUJEM 😉

beucika77
23. nov 2017

@ikina177
ja som mala podobný problém so synom, keď bol v MŠ, naozaj nikomu neubližoval, ani nič. Raz som prišla pre neho a oko mal napuchnué, pretože mu jeden chlapček zvieratkom skoro vybil oko. Druhý krát mal všetky jeho zuby na líčku. Ja som to riešia s učiteľkou aj s riaditeľkou, pretože malý to nechápal, a mne ho bolo ľúto, keďže za to ani nemohol. Poprosila som ich, aby toho druhého chlapčeka dávali mimo môjho. Nakoniec vysvitlo, že ten chlapček mal problémy so správaním, a našťastie ho z MŠ zobrali. My sme si dali zavolať aj rodičov, a rozhovor prebehol pred riaditeľkou. Plne Vás chápem, keďže som si s tým prešla aj ja. Ja som sa veľa rozprávala s mojím, vysvetlovala som mu, že on je dobrý, ale ten druhý chlapček mu iste nechcel ublížiť. No je to ťažké, hlavne pri takýchto malých deťoch. Ťažšie sa mi vysvetľuje, ako veľkým. Ja na Vašom mieste žiadam pohovor s matkou pred riaditeľkou, poprípade preložiť malého do inej skupiny v tej škôlke 🙂

katka253111
23. nov 2017

@ikina177 podla mna to jz prehanas... dieta treba hlavne ucit, ze zivot nie je len vo vaticke a s ruzovymi okuliarmi na ociach... nemusi sa naucit bit, ale musi sa vediet aj branit... takymto pristupom skor z neho vychovas niekoho, komu zial v dnesnej dobe neskor v skole budu robit zle... v skolke by som povedala, ze ked sa 3x nieco stalo, ze to tazko bude sikana... v kolektive tak malych deti to nie je este zamerne ublizovanie, naplanovane a pravidelne... jednoducho take male deti este nedokazu zvladat rozne situacie inak...niektore bacnu niekoho niecim, ine uhryznu... dalsie budu len plakat... su to deti... vsetko sa este len ucia.. ale sikana je veru o niecom inom, treba si to trosku aj nasktudovat, az potom robit z komara somara...

A moj tiez prisiel hned v prvy den skolky s modrinou cez celo, co chcel zobrat nejakemu chlapcekovi hracku a ten mu to tresol asi celkom fajne, lebo mal modrini 2tyzdne... a mala som zazalovat skolku, ze mi uz v prvy den sikanuju dieta? To asi nie

jana_eyre
23. nov 2017

@ema234
@ikina177 "3 x ho v školke zbili ( udreli )" - toto povazujete za dobitie decka? dakujem, ze mi tak prajete - moje dieta uz prislo uplakane, ale prepacte ze ja nie som taka matka co ide robit bordel do skolky s ucitelkami a rodicmi za to, ze mojho syna niekto buchol.. prepacte, ze vidim deti aj v inych malych detoch, nie len v tych mojich a nemyslim si, ze tri buchnaty pocas niekolkych tyzdnov je rovno sikana.. asi som teda menej citliva, hrozna matka co nefuka svojim detom cukor do zadku a nevyskrabava oci malym hajzlikom co sa este len ucia byt ludmi..

@celasapremenim hmm, o tebe som mala troska vyssiu mienku, ale tak ludia sa mylia denne..

kittykat22
23. nov 2017

@jana_eyre Fúkať cukor do zadku dieťaťu a vyškrabávať oči malým hajzlíkom? Možno by ti prospelo sa ísť prejsť trošku na vzduch.

karamelkax
23. nov 2017

@ikina177 môj názor je, že v tomto drsnom svete nemôžeš dieťa naivne učiť aby bol len dobracik, poslušný, pokorný, lebo ostatné deti také nie sú a časom ho udupu. Ja som bola presne takto vychovaná a keď má šikanovali v škole nevedela som sa brániť. Môjho citlivého a slušného 4 ročného synka učím, že nech prvý nezačína a nerobí druhým zle, ale ak jemu niekto bude robiť zle, nech mu to okamžite a primerane vráti, či vytrhnutie hračky z ruky, alebo buchnat a povedať učiteľke, alebo lepšie mne. Keď mojho malého bijaval jeden spolužiak, ešte keď mal 3 roky a bol nový v škôlke, riešila som to aj tak, že som si toho agresora "počkala" keď vyšiel z triedy a spolu so synom (ten len stal vtedy ticho pri mne) som mu slušne ale primerane hrozivou intonaciou 😃povedala, že si neželám aby ešte niekedy bil môjho, alebo ktorékoľvek iné dieťa, že je to zle a všetci majú byť kamaráti a spolu sa hrať. Bol vyjaveny ale zobral si to k srdcu, a s mojim malým sú odvtedy naj kamoši. Mne chodil ešte mesiac po tomto dohovore chlapec hlasit keď som prišla do škôlky že nikoho nebil...😄 U nás toto pomohlo, ale nemusí to platiť pre každého malého agresora. A tiež nemôžem ako matka riešiť všetky situácie za syna, musí sa to naučiť sám. A škôlka je len začiatok, v škole ich čakajú oveľa horšie veci spojené so šikanou...

jana_eyre
23. nov 2017

@kittykat22 co keby si si precitala diskusiu a potom pisala? totiz nie su to moje slova, najma o tom vyskrabavani oci malym hajzlikom.. to je tak, ked niekto cita posledne slova a vytrhava vsetko z kontextu.. radsej byt niekedy ticho, ci?

petuska2110
23. nov 2017

Treba rozlišovat čo je vážne a stoji za to aby sa riešilo. Ak dieta niekto capne atd nieje to ešte šikana taketo male deti to žial robia ☹ Casto si neuvedomuju nasledky, že niekoho to bolí že mu može ubližit važnejšie. Treba to určite riešit ked už dochádza k zraneniam. Najkor by som išla za učitelkou a vysvetlila jej čo je vo veci a požiadala ju aby tie deti ktoré toto robia viac strážila a dávala vačší pozor. Tak isto aby skusila zistit dovod prečo to robia, čo je vo veci. Ak to nepomože ist za riaditelkou a to isté povedat a požiadat ju aby sa zavolali rodičia detí a riešilo sa to. V poslednom rade by som dala dieta preložit či už do inej triedy alebo školky. Dalej možeš skúsit dohovorit priamo dietati, vysvetlit mu že toto sa nerobí. Určite by som malé dieta nezastrašovala ani sa nevyhražala ako to tu odznelo, skusila to po dobrom a vysvetlila že ani jemu by sa to nepáčilo keby ho napríklad buchne spat. Neučím dieta aby vrátilo uder, samozrejme je nutne aby sa naučilo aj samé bránit. Nemyslím hned bitkou ale slovne alebo ist za učitelkou. Trochu ho pripravovat na to že skutočne niesu všetci len dobrí a milí. Je samozrejme že každá matka si bráni svoje dieta a snaží sa mu pomoct, len treba rozlíšit kde je to skutočne nutné a kde je to ešte vrámci normy. Ja som mala tiež lepšiu predstavu o školke a detoch ako sa pekne hraju a su k sebe dobré. No realita je iná nikdy som svoje dieta neučila bit sa a ani nevidela že by to robil a vraj v školke aj capol inemu aj dievčatko potiahol za vlasy. Jeho to potom aj mrzí ale čo ked už je neskoro, jednoducho v danej chvili reaguje neprimerane. Nie nieje žiadny agresor ktory by šikanoval aj on dostáva ale pokial nemá žiadne modriny a urazy - neriešim. Taktiež sa naučil kopu nových slov- samozrejme nie pekné. Proste sa tie deti často opičia jeden po druhom. To iste je aj surodenci- predstavovala som si ako sa budú pekne spolu hrat a realita je uplne iná. Jeden berie hračky druhemu a potom plač, zoberie mu hračku a capne mu a to robia obaja a nikto ich to neučil práve naopak. A to ešte ten ročný je horší ako starší , ked mu vezme hračku tak bud plače alebo sa bráni. Je normalne že deti sa bijú- snád každeho koho som sa pýtala sa so surodencami v detstve bil a je jedno ake pohlavie chlapec/dievča a vyrastli z toho a majú dobré vztahy. Preto ked v školke je xy detí je jasne že sa chytia občas, ked je to važne to samozrejme treba riešit a bránit si dieta.

aduska121
23. nov 2017

@ikina177 no od toho su tam urcite vychovavatelky mali by davat vacsi pozor a upozornit rodicov na spravanie ich dietata....no moj syn ma len dva roky ale k obrane ho ucim🙂 teda viac priateľ....je tiez tak vychovany aby hracky dal druhym ( nech neni lakomy a protivny) chodime do detskeho centra...ked vidi ze ine dieta place za hracku ktoru ma akurat moj syn on sam od seba ide a poda placucemu dietatu..este aj pohladka...ale ked je situacia taka ze niekto mu zoberie viac hraciek len tak aby robil zle brani sa a vyhra boj o hracku aj nad 5 rocnym....on to ma akokeby nastavene (poziciam, aj sam dam ale odtial potial ) dufam ze to takto vydrzi🙂

monka338
23. nov 2017

@jana_eyre prosím ta,prestaň tu v každej vete spomínať " vyskriabat oci " ... už je to trápne....je to vytrhnute z kontextu a nevies čo tomu všetko predchádzalo. Ja som to tej malej povedala pokojným hlasom...žiadne kricanie a nič...
Ja si svoje dieťa budem chrániť tak ako uznam za vhodné...nikomu som neublizila a fyzicky nenapadla.
Jednoducho nik mi ho nebude otlkat,plut,nadávať... to si môžu dovoliť tvoje deti na teba ... to mi je ale ze úplne vieš kde... moje dieťa to nikomu nerobí a tak to nebude robiť ziadne.mojmu..
A nie je žiadne zakríknuť a nepripravené do života...čo to je blbosť?? Za to,že sa nebije a.pod. je nepripravené do života????? Čo to je za blbosť... bude viac pripravené ako ktorýkoľvek bitkár ... bude to mať v hlave ...a tým.padom bude vedieť inteligentnejsie riešiť situáciu....boli sme toho svetkom. Všetko si vysvetľujeme a zdovodnujeme ..a ma viac rozumu ako niektoré staršie deti.. . asi tak.

jana_eyre
23. nov 2017

@monka338 ja neviem, nemas nejaky problem s citanim pisaneho textu? lebo inak si tvoje slova vysvetlit neviem.. skus si moje prispevky precitat este raz a s kludom.. aj ked asi moc kludna nebudes ked sa tolko opakujes..

/btw. to s vyskriabanim oci som zopakovala druhy krat len preto, lebo to bolo podsunute mne akoby som sa tak vyhrazala niekomu ja/

monka338
23. nov 2017

@jana_eyre ach bože 🙈🙈🙈 ...Dobru noc...

katarinamarkova
23. nov 2017

@ikina177
- to, že občas niekoho nejaké dieťa zbije, kusne nie je žiadna šikana!
( tým nechcem povedať, že to je správne )

Aj ja som proti násiliu, ale tým, že dieťa bude schovávať hlavu a utekať za učiteľkou - ak ho bije opakovane nevyrieši nič.
Vždy som svoje deti učila: nikdy nebi iné deti, nie je to pekné, vždy keď ti niekto robí zle, nehraj sa s ním a povedz učiteľke, ona vyrieši....ak ťa ten a ten bil aj predvčerom aj včera aj dnes - ak sa zas o to pokúsi, daj mu bombu do nosa!
,,Deti sa nebijú! Ale ubližovať si nenchaj! ,,

petuska2110
23. nov 2017

@monka338 Prepáč no nesuhlasím. Takto by sa nemalo správat k detom, vyhražat sa im a ešte takto škaredo. Ci si jej ubližila veru nevieš či sa s plačom nebudila ,či sa nebála či jej psychika neutrpela a pod. Tebe by sa isto nepáčilo keby to niekto povie tvojmu dietatu a tebe sa s plačom dieta budilo- napríklad. Dalo sa jej to aj rozumne vysvetlit aj krajšie povedat atd. A to ostatné tiež nieje vobec pravda, poznam kopu detí - dnes už dospelí ludia čo ako deti boli napríklad zlé. Ked dospeli si to všetko uvedomili a olutovali, dnes sú slušní ludia a dotiahli to daleko. Sú to male deti ktoré nevedia čo je správne a ešte sa len učia a formujú. Ano je samozrejme že niektoré dospeje skor ale to neni ukazovatel že bude lepšie ako tie ostatné. Ked to tak čítam tak všetky sme tu boli dokonalé deti ktoré neurobili nikdy nič zlé. Ruku na srdce kolko hluposti sme porobili ani sme si to neuvedomili a to neni len bitka ale aj slová možu ublížit, často aj viac ako bitka.Tie deti sa učia na svojich chybách je nutne im vysvetlit a zasiahnut ak to prehanaju ale nie strachom a vyhrážkami . To dieta nemá ešte "rozum" prave my dospelí ich mame vysvetlit a ukazat čo sa smie a čo nie. Hlavné je ist prikladom čo tu bolo xy krat spomenute ale aký priklad to je ak sa vyhražam cudziemu dietatu?

bruneta880
23. nov 2017

@petuska2110 ty o čom píšeš?Že utrpela jej psychika aha takže ona sa mala len ďalej nečinne prizerať ako je ubližované jej dieťaťu?Kašlať na to ako sa cíti moje dieťa?Veď píše, že to skúšala riešiť s rodičmi, ale bez výsledku.
Ja teda niesom za to aby bol môj syn ten dobručký, ktorého budú všetci chváliť, ale nebude sa vedieť za seba sám postaviť...ale bohužiaľ vyzerá to tak že to tak jednoducho bude, on je veľmi citlivý a nechápe keď nejaké dieťa do neho napr. sotí alebo mu nasilu berie hračku (to sa ovšem môže zmeniť)...
Chcem tým len povedať, že nie každé dieťa aj keby mu to vyslovene povieš že má "vrátiť" to aj naozaj dokáže.
A ak je takéto citlivé alebo ak chceš " vychované" dieťa permanentne otĺkane môže to z jeho psychikou dopadnúť veľmi zle.
Takže ja nevidím nič zlé na tom že jej to
@monka338 takto (už asi na pokraji s nervami) vysvetlila...jeden zo spôsobov výchovy ( aj keď cudzieho dieťaťa) je aj ten, že dieťa sa naučí, že jeho chovanie má tiež nejaké následky ( keď sa o to nevedia postarať rodičia)...
Ja svojho v bavlnke nedržím, ale snažím sa mu vysvetliť že otĺkaním sa nič nevyrieši, že to bolí atď. Ale určite ak príde k tomu že bude permanentne otĺkaný on tak nebudem kvôli tomu jednať "jemnučko" s dieťaťom čo tyranizuje to moje.
Premňa nieje až tak životu potrebné byť príkladom vždy a za každú cenu hlavne keď pôjde o psychiku môjho dieťaťa.

petuska2110
23. nov 2017

@bruneta880 prepáč ale smejem sa 😂😂😂😂 ono je isto primerané malému dieťati povedať že mu oči vyskriabe. Moje také ani v živote nepočulo lebo také veci asi dieťati nepoviem 😂😂😂😂 nikto netvrdí že má zaobchádzať ako v bavlnke ani že nemá brániť svoje dieťa ale toto je nanajvýš smiešne. Si nedozem predstaviť ako dospelá žena sa malému decku vyhráža že mu oči vyskriabe no choré. Keby mu povie že mu po riti dá alebo aj po ruke ešte aj po ústach pochopím- možno, ale oči mu vyskriabe ozaj 🙄 a toto je vraj normálne.

bruneta880
23. nov 2017

@petuska2110 tak napíš riešenie keď sa dosmeješ, ako by si ty postupovala?

ikina177
autor
23. nov 2017

Prosím Vás vkuse mi to pipa už dosť !
Ukončili sme to 🙏🏼 PROSÍM ✌🏻.
Už som pisala aj adminovi , nech to tu už zruši .. Už je to dosť CEZ !
Ďakujem za pochopenie , pište si sukromne .Dobru noc .

katka1981
23. nov 2017

@ikina177, nemam cas citat celu diskusiu, tak mi odpis uz som sa ta raz pytala. Bije ho stale to iste dieta ci nie?

monka338
23. nov 2017

@bruneta880 úplne súhlasím...ja viem,ako som jej to povedala a viem,že psychicky som jej priblížila. A čo moje dieťa??? To nebola záležitosť 1x ale trvalo to rok... Akoby sa matky cítili ak by sa ich dieťa pýtalo so slovami v očiach " maminka a ja som sa narodila celá ohavná?"!!!! ... Matky kritizujú niečo o čom nevedia a útočia v podstate na mňa.. ja Nie som na svoje správanie v tom okamihu pyšná.. ale uz som nevedel a čo robiť..
Rozprával i sme sa aj s rodičmi a aj s ucitelkami a nič... a nemali sme problém len my.
Ja rozumiem čo sú bežné detské šarvátky...to je normálne..a ak moje dieťa je do nich zakomponované...to sú deti. Ale ke rozdiel detská sarvatka,z ktorej vyrastú a rozdiel "zlota"...a este ak ma oporu doma.
Len toľko....

jana_eyre
23. nov 2017

@ikina177 vedla nazvu tvojej diskusie je ikonka "upozornenia" - ked si tam zvolis moznost "vypnute" tak ti uz upozornenia chodit nebudu.. len dufam, ze tuto moju radu nevezmes zas ako utok, lebo tak som nepisala ani jeden svoj komentar..

ikina177
autor
23. nov 2017

@katka1981 Ajoj Katka .Ano jeden chlapec ,ale naposledy mal pri sebe aj kamoša 2 na 1 .
Teraz sme chori doma uz 3tyžden tak uvidime čo bude v pondelok . .
Od septembra sme bol v školke asi tyžden , alebo dva . Vkuse sme chorí :(
Dobru noc prajem všetkym !
Ja som si z dnešneho celeho dna urobila svoj nazor .
Z istymi popísala v sukromnej sprave . A ostatným dakujem .
V pondelok sa zariadim 😉 .
Ešte raz DOBRU NOC !

bruneta880
23. nov 2017

@petuska2110 no ako prišla si už na niečo?Toto mám tak rada, plné ústa rečí a len skritizovať.
Múdre vety no celá múdrosť skončí keď máš povedať ako by si to vyriešila.pekný večer 👍

ema234
23. nov 2017

@jana_eyre ja Ti nic neprajem, len nechapem rodica ktory si necha bit dieta.

ema234
23. nov 2017

@petuska2110 keby moje decko bilo niekoho, tak mu doma sama vynadam,zasluzil by si to, zapricinala si to vlastnym spravanim, keby dievca nikoho nebilo tak by jej nikto sa nevyhrazal ak myslis tu matku. Och boze . Este zastavaj niekoho kto bije a ublizuje asi to dievca nebude v poriadku.