icon

Šikana v škôlke

andrearuj
12. sep 2016

Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niektorá skúsenosť so šikanou v škôlke ak áno, ako ste to riešili? Ďakujem za pomoc...

Strana
z3
almasiova
12. sep 2016

@nini1010 nie je mi to jedno. Nepovedala som ze ucitelke neverim, ale doteraz nikdy a zdoraznujem ze nikdy nekusala. Len mi je divne ze v novej skolke je jedine dieta ktore je ako cert podla ucitelky. A podotykam ze je v triede aj s detmi ktore len teraz nastupili do skolky prvykrat. A nech mi aj ta ucitelka nepovie ze vzetko robia spravne a na prve upozornenie. Pretoze od mojho dietata chce prave to. A zaujimave je ze v starej nebol ziaden problem. Dieta splupracovalo a rano neboli ziadne cirkusy. Videla som aj ako sa vonku hraju deti na skolskom dvore. Mala ma ale nevidela.
Myslela som si ze bude dobre. Ved ona letela za detmi. A nepodporujem kusanie. Dohovaranie bolo, typu ze ked budes pocuvat pani ucitelku bude aj ona mila, dobra. Aj podplacanie bolo, ze ked budes pocuvat tak dostanes sladkost (viem ze to nie je dobre). Len nech si najdu spolocnu cesticku pre zaciatok. Dnes som jej pohrozila ci kek by sa to pacilo ak by ju niekto kusol. Vraveli sme jej tiez ze ked to urobi este raz tak budeme musiet zubky vytrhat. Dufam ze to zaberie. Inak neviem ako. Zaracha? Aky?

marianna_peskova
13. sep 2016

@andrearuj S týmto mám osobné skúsenosti. Bola som najmenšie dieťa v triede a niektorí mi to dávali pocítiť slovne alebo fyzicky. Moja reakcia? Protiútok. Dotyční zaraz upustili od svojho šikanovania. A v neskorších rokoch sme sa stali kamarátmi.
Keď si dieťa nechá od malička skákať po hlave, môže sa to s ním ťahať aj v puberte/dospelosti.

hettinka
13. sep 2016

@almasiova myslím, si, že to že je "zlá" je jej revolta, protest proti nvej škôlke, keď ona už bola zvyknutá a spokojná a teraz sa možno cíti sklamaná. Má v sebe asi nejaké neervičky, pocity, ktoré nevie spracovať a takto to prejavuje. Ale učiteľky by mali vedieť a chápať, rečo to robí, rovnako ako aj ty a pomôcť jej prekonať toto pre ňu ťažké obdobie.
ja by som skor bola trpezlivá, hľadala to, čo v škôlke robila a zažila pozitívne, ako vypichovať negatíva ... a určite spoločný postup s učiteľkami. Dá sa s nimi porozprávať v tejto rovine? Akože chápeš, že je s ňou viac práce, ale budete ju sledovať (aby nikto neprišiel k úrazu) a rozprávať sa o tom, postupne sa bude zaradzovať... nech ju skúsia vyťažiť, chváliť za pokroky, aj tie najmenšie.

Ak sa s nimi takto dohodnúť nedá, z takej škôlky rýchlo preč! To potom nie je dobrá škôlka...

jajka257
13. sep 2016

@andrearuj necitala som vsetko, len par prvych prispevkoch. Tiez sme si tym presli. Najskor som v duchu humanizmu hovorila, ze nech sa nebije, nech ustupi. Ale potom zacalo aj ponizovanie. Tak som ju naucila, nech sa neda. Nech svacne nazad, ked ju budu urazat, hajde za ucitelkou. A este ju manzel naucil, lebo ucitelky nechceli riesit zalovanie, aby nahlas povedala, toto sa tatovi nebude pacit, ked ju ucitelka posle do kelu. A kedze muz vie byt velmi neprijemny v tychto veciach, fungovalo to spickovo. Aby si niekto nemyslel, ze nejsky zurivec, on nezuri, nekrici, len je zvyknuty vzhladom na svoju poziciu jednat nekompromisne a jednoznacne.

kamlicek
20. sep 2016

@sardinka336 ja to odskusane nemam, ale kamaratka vyskusala parkrat taketo vybavovanie v skolke a sikana sa s dietatom niesla az na zakladnu skolu a potom sa rozhodla, ze sa odstahuju a odvtedy ani obraz ani zvuk :-/

Strana
z3