Je možné riešiť šikanu právnou cestou?
Ahojte ,
dá sa riešiť šikanu a kyberšikanu právnou cestou ? Dceré ostala ujma na zdraví psychické problémy a kto nám preplatí nemalé peniaze za teraupeuta:( . Riešili sme to v škole , agresor ostal nepoškodený a nám doporučili zmenu školy a sedenia u terapeuta .
@anonym_autor Kludne podaj trestne oznamenie, pripadne to mozes riesit sudnou cestou. Samozrejme bude treba skompletizovat vsetky dokazy a papiere, ktore mate.
ale ani pravnik nie je zadarmo
Posli najprv pisomnu vyzvu jeho / jej rodicom na uhradu terapie a dalej sa uvidi.
Miesto riesenia kolobeziek na chodniku by mali riesit taketo nieco. Urazky, sikana, klamstva,... Pri dokazanom a dolozenom ohovarani (videonahravka, svedkovia), zrychleny sud, platobny rozkaz, exekutor a dovidenia. Ludia by sa naucili prestat klamat a prestat utocit, lebo sa nudia. Boli by aj slusnejsi. Ak by bol nasledok rychly sud a rychla citelna financna ujma.
Nechápem prečo na SK musí odísť zo školy šikanovaný a šikanátor zostane bez potrestania, neskôr si nájde inú obeť... To kde žijeme v akom Kukulande?? Podala by som trestné oznámenie aj na školu.
Nechápem prečo na SK musí odísť zo školy šikanovaný a šikanátor zostane bez potrestania, neskôr si nájde inú obeť... To kde žijeme v akom Kukulande?? Podala by som trestné oznámenie aj na školu.
@anonym_fca209 presne nad týmto som sa rozčulila , že dcera ma odisť ( síce to len doporučujú ale dali to jasne najavo ) a agresor nepoškodený bez ujmy . V prvom rade by agresor mal navštívit psychologa si myslím , lebo nájde si inú obeť .
Ešte som chcela, môjmu zostali tiky zo šikany , samozrejme aj roky terapie/ a poviem ti, dnes by som to riešila úplne inak a nie len TO na dieťa, ale aj na školu za tutlanie.
@anonym_fca209 presne nad týmto som sa rozčulila , že dcera ma odisť ( síce to len doporučujú ale dali to jasne najavo ) a agresor nepoškodený bez ujmy . V prvom rade by agresor mal navštívit psychologa si myslím , lebo nájde si inú obeť .
@anonym_autor nahlásila by som to na školskú inšpekciu, nech to riešia oni.
@anonym_autor ako ucitelka ti napíšem: podľa smernice k šikanovaniu R 1/2025 z februára 2025 je škola povinná zabezpečiť aby sa pri zisteni šikany pracovalo nielen s obeťou ale aj s agresorom. Šikanovanie rovnako môže napĺňať skutkovú podstatu niektorých trestných činov podľa tejto smernice. Odporúčam podať trestné oznámenie.
@anonym_autor vacsinou su decka este sprostejsich rodicov a kadejakych psychosov a ak je ina plet tak koniec s tym sa neda nic urobit. Ale urcite podaj TO a urcite posli vyzvu rodicom na uhradu vydavkov. Drzim palce. A skolu nahlas na sk. Inspekcii
@anonym_fca209 našťastie nie v každej škole, dokonca u nás na ZŠ na pár dní šikanátora vylúčili zo školy + mal vďaka škole extrémne opletačky s políciou, aj so sociálkou (teda jeho rodičia) a ak by sa to čo i len náznakom opakovalo šiel by do reedukačného centra + nutnosť prestúpiť na inú školu. Za mňa veľmi záleží od vedenia, nie každá škola chce mať zlé renomé, kvôli blbému decku.
@anonym_autor skúste aj školskú inšpekciu, ja som takto podávala a nám veľmi pomohli. Oni prizvali rovno sociálku, čo škola predtým odmietala. Zrazu sa všetko dalo riešiť a hneď vedelo prísť k náprave.
Len pozor, trestne oznamenie sa neda stiahnut, ked je raz podane. Ak by ste nechceli ist touto formou, tak by som skusila najprv vyriesit to s rodicmi. Mozno budu ochotni dohodnut sa mimosudne, preplatia naklady a dieta zo skoly sami odhlasia, ak by to malo znamenat, ze sa vyhnu TO.
@anonym_autor my sme to tiež riešili, našťastie chvalabohu za naši triednu pani učiteľku. Žiadne tutlanie, hneď to začala riešiť a našťastie sa to vyriešilo. Navždy jej budem za to vďačná ❤️❤️
Autorka, drzim palce.
Ináč keď sme sa s manželom o tom rozprávali, ze čo ak (ak to nezaberie a bla bla) a budeme musieť riešiť inu školu, tak ma to tiež nahnevalo že prečo preboha musí obeť ustúpiť. Je to strašne a ťažké. Ešte raz, drzim palce a veľa síl.
@anonym_autor vacsinou su decka este sprostejsich rodicov a kadejakych psychosov a ak je ina plet tak koniec s tym sa neda nic urobit. Ale urcite podaj TO a urcite posli vyzvu rodicom na uhradu vydavkov. Drzim palce. A skolu nahlas na sk. Inspekcii
@anonym_d7cf07 ja mám skúsenosti, že práve sú to deti, kt. si myslia, že ich rodičia sú nadludia, žiadny obyc robosi to nikdy neboli a preto deti uputavali takto na seba pozornosť, len rodičia to nejako nechapali
@anonym_autor my sme to tiež riešili, našťastie chvalabohu za naši triednu pani učiteľku. Žiadne tutlanie, hneď to začala riešiť a našťastie sa to vyriešilo. Navždy jej budem za to vďačná ❤️❤️
Autorka, drzim palce.
Ináč keď sme sa s manželom o tom rozprávali, ze čo ak (ak to nezaberie a bla bla) a budeme musieť riešiť inu školu, tak ma to tiež nahnevalo že prečo preboha musí obeť ustúpiť. Je to strašne a ťažké. Ešte raz, drzim palce a veľa síl.
@aurora33 ďakujem ❤️
@anonym_d7cf07 ja mám skúsenosti, že práve sú to deti, kt. si myslia, že ich rodičia sú nadludia, žiadny obyc robosi to nikdy neboli a preto deti uputavali takto na seba pozornosť, len rodičia to nejako nechapali
@danielahamar ano dalsi extrem, moze byt samozrejme
@anonym_autor je mi to ľúto zial my prezívame podobne na ZŠ Pusté Úľany.
Agresori tu pod vedením psychologičky zostávajú nepotrestaní skôr obhajovaní
Prosím dajte vedieť ako ste to doriešili.

Samozrejme, že sa dá, TO treba podať a nájsť pravnika