Je možné riešiť šikanu právnou cestou?
Ahojte ,
dá sa riešiť šikanu a kyberšikanu právnou cestou ? Dceré ostala ujma na zdraví psychické problémy a kto nám preplatí nemalé peniaze za teraupeuta:( . Riešili sme to v škole , agresor ostal nepoškodený a nám doporučili zmenu školy a sedenia u terapeuta .
@anonym_autor Kludne podaj trestne oznamenie, pripadne to mozes riesit sudnou cestou. Samozrejme bude treba skompletizovat vsetky dokazy a papiere, ktore mate.
ale ani pravnik nie je zadarmo
Posli najprv pisomnu vyzvu jeho / jej rodicom na uhradu terapie a dalej sa uvidi.
riesila by som to s pravnikom, msli by vam uhradit vzniknute naklady a ujmu...
Miesto riesenia kolobeziek na chodniku by mali riesit taketo nieco. Urazky, sikana, klamstva,... Pri dokazanom a dolozenom ohovarani (videonahravka, svedkovia), zrychleny sud, platobny rozkaz, exekutor a dovidenia. Ludia by sa naucili prestat klamat a prestat utocit, lebo sa nudia. Boli by aj slusnejsi. Ak by bol nasledok rychly sud a rychla citelna financna ujma.
Nechápem prečo na SK musí odísť zo školy šikanovaný a šikanátor zostane bez potrestania, neskôr si nájde inú obeť... To kde žijeme v akom Kukulande?? Podala by som trestné oznámenie aj na školu.
Nechápem prečo na SK musí odísť zo školy šikanovaný a šikanátor zostane bez potrestania, neskôr si nájde inú obeť... To kde žijeme v akom Kukulande?? Podala by som trestné oznámenie aj na školu.
@anonym_fca209 presne nad týmto som sa rozčulila , že dcera ma odisť ( síce to len doporučujú ale dali to jasne najavo ) a agresor nepoškodený bez ujmy . V prvom rade by agresor mal navštívit psychologa si myslím , lebo nájde si inú obeť .
Ešte som chcela, môjmu zostali tiky zo šikany , samozrejme aj roky terapie/ a poviem ti, dnes by som to riešila úplne inak a nie len TO na dieťa, ale aj na školu za tutlanie.
@anonym_fca209 presne nad týmto som sa rozčulila , že dcera ma odisť ( síce to len doporučujú ale dali to jasne najavo ) a agresor nepoškodený bez ujmy . V prvom rade by agresor mal navštívit psychologa si myslím , lebo nájde si inú obeť .
@anonym_autor nahlásila by som to na školskú inšpekciu, nech to riešia oni.
@anonym_autor ako ucitelka ti napíšem: podľa smernice k šikanovaniu R 1/2025 z februára 2025 je škola povinná zabezpečiť aby sa pri zisteni šikany pracovalo nielen s obeťou ale aj s agresorom. Šikanovanie rovnako môže napĺňať skutkovú podstatu niektorých trestných činov podľa tejto smernice. Odporúčam podať trestné oznámenie.
@anonym_autor vacsinou su decka este sprostejsich rodicov a kadejakych psychosov a ak je ina plet tak koniec s tym sa neda nic urobit. Ale urcite podaj TO a urcite posli vyzvu rodicom na uhradu vydavkov. Drzim palce. A skolu nahlas na sk. Inspekcii
@anonym_fca209 našťastie nie v každej škole, dokonca u nás na ZŠ na pár dní šikanátora vylúčili zo školy + mal vďaka škole extrémne opletačky s políciou, aj so sociálkou (teda jeho rodičia) a ak by sa to čo i len náznakom opakovalo šiel by do reedukačného centra + nutnosť prestúpiť na inú školu. Za mňa veľmi záleží od vedenia, nie každá škola chce mať zlé renomé, kvôli blbému decku.
@anonym_autor skúste aj školskú inšpekciu, ja som takto podávala a nám veľmi pomohli. Oni prizvali rovno sociálku, čo škola predtým odmietala. Zrazu sa všetko dalo riešiť a hneď vedelo prísť k náprave.
Len pozor, trestne oznamenie sa neda stiahnut, ked je raz podane. Ak by ste nechceli ist touto formou, tak by som skusila najprv vyriesit to s rodicmi. Mozno budu ochotni dohodnut sa mimosudne, preplatia naklady a dieta zo skoly sami odhlasia, ak by to malo znamenat, ze sa vyhnu TO.
@anonym_autor my sme to tiež riešili, našťastie chvalabohu za naši triednu pani učiteľku. Žiadne tutlanie, hneď to začala riešiť a našťastie sa to vyriešilo. Navždy jej budem za to vďačná ❤️❤️
Autorka, drzim palce.
Ináč keď sme sa s manželom o tom rozprávali, ze čo ak (ak to nezaberie a bla bla) a budeme musieť riešiť inu školu, tak ma to tiež nahnevalo že prečo preboha musí obeť ustúpiť. Je to strašne a ťažké. Ešte raz, drzim palce a veľa síl.
@anonym_autor vacsinou su decka este sprostejsich rodicov a kadejakych psychosov a ak je ina plet tak koniec s tym sa neda nic urobit. Ale urcite podaj TO a urcite posli vyzvu rodicom na uhradu vydavkov. Drzim palce. A skolu nahlas na sk. Inspekcii
@anonym_d7cf07 ja mám skúsenosti, že práve sú to deti, kt. si myslia, že ich rodičia sú nadludia, žiadny obyc robosi to nikdy neboli a preto deti uputavali takto na seba pozornosť, len rodičia to nejako nechapali
@anonym_autor my sme to tiež riešili, našťastie chvalabohu za naši triednu pani učiteľku. Žiadne tutlanie, hneď to začala riešiť a našťastie sa to vyriešilo. Navždy jej budem za to vďačná ❤️❤️
Autorka, drzim palce.
Ináč keď sme sa s manželom o tom rozprávali, ze čo ak (ak to nezaberie a bla bla) a budeme musieť riešiť inu školu, tak ma to tiež nahnevalo že prečo preboha musí obeť ustúpiť. Je to strašne a ťažké. Ešte raz, drzim palce a veľa síl.
@aurora33 ďakujem ❤️
@anonym_d7cf07 ja mám skúsenosti, že práve sú to deti, kt. si myslia, že ich rodičia sú nadludia, žiadny obyc robosi to nikdy neboli a preto deti uputavali takto na seba pozornosť, len rodičia to nejako nechapali
@danielahamar ano dalsi extrem, moze byt samozrejme

Samozrejme, že sa dá, TO treba podať a nájsť pravnika