icon

Šírenie chorôb v škôlke

13. feb 2026

Dobry den. Dcéra ma uz tretí krat toho istého bacila od začiatku školského roka, pytala som sa lekárky ci sa jej to moze vracať same a povedala mi ze skôr je v skolke triede niekto, kto to ma neliecene a roznasa to. Tak som napisala triednej na edupage, uplne slušne opísala situáciu a poprosila ju, ak vie o niekom ,kto ma dlhodobo kasel a soplik aby upozornila rodičov žeby bolo vhodne dieťaťu urobit stery (vieme kto to tam šíri, chodia tam dvaja chlapci ktorý majú sople cely rok nonstop ,potvrdili mi to aj iný rodicia nevšimla som si to len ja ale tak to jej pisat nebudem koho konkretne, to by mala ona vediet). No ona mi odpísala ze ona nemôže deti posielať na stery ze mam ja napisat rodičom. Nemalo by im ako zariadeniu záležať natom ,aby sa im to tam nesirilo? A deti su potom opakovane choré a musia sa antibiotikami liečiť cele rodiny (tiez opakovane)? A naco sa potom podpisuje papier o bezpriznakovosti ked su tam nonstop deti zo soplom a ich rodicia to neriešia a učitelia tiez nie ?

Strana
z3
anonym_ebd3a3
13. feb 2026

Ucitelka naozaj nemôže poslať dieťa na stery.

autor
13. feb 2026
@anonym_ebd3a3

Ucitelka naozaj nemôže poslať dieťa na stery.

@anonym_ebd3a3 ved ani nemusí, staci upozorniť rodičov aká je situácia a ze by bolo vhodné riesit zdravotný stav ich dietata

anonym_e5354e
13. feb 2026

Učiteľka môže jedine tak dieta poslať domov. Ak vieš viete ktorý to je treba musíte vy na rodičov upozorniť.

anonym_ab5330
13. feb 2026

Nie nemoze ucitelka poslat dieta na stery

13uzivatelka11
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_ebd3a3 ved ani nemusí, staci upozorniť rodičov aká je situácia a ze by bolo vhodné riesit zdravotný stav ich dietata

@anonym_autor tak ich upozorni ty. Alebo napíš na edupage skupinovú správu všetkým rodičom.. učiteľka nie je sprostredkovateľ správ medzi rodičmi. Roboty a starosti s rodičmi má dosť aj bez toho..

zuzubb007
13. feb 2026

Triedna a tým nič nemá, nemôže dieťa posielať po vyšetreniach, akurát, keď je choré môže zavolať nech po neho pridu, bohužiaľ takíto nezodpovední rodičia sú všade, môžeš im sama dohovoriť dobrovoľne ale pochybujem, proste bacily sú nonstop v škôlke, tiež mával syn stále zápaly ucha z bakteriálnych soplov, mandle išli von a zázračné fit dieťa

maryetta
13. feb 2026

Veru ucitelka nemoze. Tiez sme to mali pred par rokmi kedy aj dr zhrozena ze dcera tam ma mini zoo. Aj jej dala atb no povedala ze kym sa neprelieci cely kolektiv ze to bude kolotoc ☹
Fakt najmenej chori boli prave cez a po kovide. Ked sa bral ohlad na vsetky priznaky. Viac dodrziavana hygiena. Hned bolo vidiet ten rozdiel.

anonym_62912e
13. feb 2026

@anonym_autor v našej škôlke dieťa so soplom neprešlo ranným filtrom. Učiteľky boli v tomto dôsledne, aj mňa to stalo občas stresy, chodili sme do škôlky pešo, najmä v zime, deťom po vstupe do tepla automaticky tiekol noštek, vždy som sa bála, že si budú myslieť, že sú deti choré. Ale oni boli profesionálky, vedeli rozlíšiť takýto soplik od hlienoveho. Plus tie deti poznali ako svoje. Horšie že boli mamičky čo ráno nadopovali dieta panadolom, čiže prišlo na pohľad zdravé, ale po pár hodinách prestal účinkovať a dieťa hneď teploty.

kostkula
13. feb 2026

Zdravím, ja Vám napíšem len toľko, čo mi povedala naša lekárka..
Stery našim deťom nerobili zatiaľ ani raz. Povedala mi, že tých bacilov je XY a že musia mať aspoň podozrenie na nejakú skupinu na ktorú treba dieťa testovať.
V zásade mi povedala, ze robiť stery je zbytočné 🙈
A áno, v škôlke je to proste večný boj.
Vždy tam budú chodiť deti, ktoré nie sú 100% fit, lebo miera tolerancie týchto príznakov choroby sa u rodičov líši.
Raz som sa stretla s kamarátkou a teda hovorím jej, že jej dieťa DOSŤ kašle. Na tento podnet ona (už zvyknutá na ten kašeľ) začala situáciu riešiť a vravela, že tam naozaj bolo niečo čo bolo treba liečiť razantnejšie. Ale to je kamarátka, ktorá to zobrala veľmi dobre. Obávála som sa však aj tak, či sa neurazí.
Ako útechu Vám viem napísať, že vekom BY TO MALO byť lepšie.
Držte sa, veľa zdravia.
PS: Ak slušne bez osobných útokov napíšete rodičom, tak je to podla mňa v poriadku.
Otázne je, či to príjmu a prečítajú aj tí dotyční, ktorých sa to týka 🤷🏻‍♀️

anonym_9479bb
13. feb 2026

prečítala som si komentáre a dovolím si nesúhlasiť...učiteľka nemôže poslať na stery, nie je lekár predsa, ale tá učiteľka/ky predsa vidia, aké deti im chodia do škôlky (či sú zdravé a či nie) a teda môžu rodičom detí, ktorých sa to týka povedať, že zajtra nenosiť poprípade hneď ráno otočiť vo dverách (na to ten ranný filter predsa je) ale poviem to tak, čím menej detí, tým menej starostí majú, pokiaľ sa to netýka tých učiteliek konkrétne, že sami učiteľky nie sú často choré, tak serú na to a viem o čom hovorím, prešli sme si tým..malo by sa to časom zlepšiť, aj keď dcéra je už na ZŠ a počúvam, aké choré decká chodia do školy, dokonca rodičia ich po pár dňoch vysokých teplôt pošlú do školy, kde decko po pár hodinách je úplne v riti..takže tak..

belllinka
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a čo konkrétne tvojmu dieťaťu našli v tých steroch?

parvinka0001
13. feb 2026

Keby toto mali v kuse riešiť učitelia a napomínať rodičov tak by prišli o nervy . Tak buď si hovor rodičom ty alebo sa proste zmier že je to tak a bude to isté aj v škole

anonym_8b899b
13. feb 2026

posli tam hygienu, nech v mš vezme stery...mikroorganizmy mozu byt vsade, na hrackach, wc, kluckach, matracoch, farbickach...a deti sa dookola reinfikuju...raz sa jeden hygienik sukromne vyjadril, ze ked chodia brat stery do skolok, je tam viac bordelu v steroch ako vo verejnom dome....

anonym_04c6de
13. feb 2026

Tiež riešim. O akého bacila ide u vás?

zuzzuzi909
13. feb 2026

Toto je otras, ked rodicia zanedbavaju svoje deti, co sa chorob tyka. Potom je to nekonecny pribeh chorych deti. Skolka by to ale mala riesit. U nas to bolo tak, ze deti posielali domov hned, ako zbadali co i len soplik. Tiez extrem, ale opacny🙄

anonym_7cd7ec
13. feb 2026

to je bežné že dieťa je viackrát choré v mš. tiež sme to tak mali.
si moc akčná, troška sa ukľudni.
čochvíĺa je tu jar a bude zas OK.

leveta
13. feb 2026

@anonym_autor oni v prvom rade choroby nosia často aj deti, ktoré absolútne žiadne príznaky nemajú..často je prenáša aj učiteľka / upratovačka / ktokoľvek..a nevie o tom. Na štedrý by si musela poslať úplne každého. A druhá vec, dobre, stery, preliečiť sa..a kým príde ďalší týždeň ďalších 5 detí nesie bacil z iného prostredia.
A čo sa týka soplov. Nie je sopel ako sopel. Dcéra je alergik, xy krát na sople aj kašeľ, a nie je chorá ,stery na negatívne na všetko možné, chodíme aj na pľúcne, berie kortikoidy. Keby ju vidia, prvú označia ju za nositeľa choroby určite. A pritom je zdravá.

dadis
13. feb 2026

Ak by aj tym detom vysiel z vyteru nejaky nalez, lekar to vobec nemusi riesit liecbou antibiotikom. Napr. stafylococus aureus ma velka cast populacie, ale ak ma clovek dobru imunitu, vobec sa to nemusi klinicky prejavit. A taka moraxela je tiez uplne bezny nalez u skolkarov. Treba si riesit svoje dieta a nie cudzie dieta v skolke.

simsalabim
13. feb 2026

@anonym_autor na VS (koncom sociku) sme mali prednasajuceho, ktori nas sledoval uplne sialene - kto len zakaslal ci kychol si, musel okamzite opustit prednaskovu sien. Cez sekretarku katedry sme sa dozvedeli, ze mu stale chorlavie syn... po case, co nas sledoval ako policajny pes, s tym zrazu prestal. A sekretarka nam opat posuskala, ze lekarka poslala celu rodinu na testy a bacilonosic bol... nas prednasajuci, otec chlapca! Ponaucenie: bacilonosic nemusi mat ziadne priznaky a ty nemas sancu vypatrat, kto nim je.

uhnakova
13. feb 2026

Lenže v škôlke vôbec nemusia byt bacilonosičmi deti, ktorým stále tečú sople. Obvykle je bacilonosič úplne bezpríznakový. A nikto nebude odoberať stery zdravým jedincom. Bezpríznakových bacolonosičov máš všade, stretávaš ich celý život, takže na mieste je vylepšovať hlavne svoju imunitu. To jediné naozaj pomôže. A napriek tomu, že stále je niekto bacilonosičom, tak postupne sa imunita tvojho dieťaťa v kolektíve zlepší natoľko, že nebude neustále choré.

13uzivatelka11
13. feb 2026
@anonym_9479bb

prečítala som si komentáre a dovolím si nesúhlasiť...učiteľka nemôže poslať na stery, nie je lekár predsa, ale tá učiteľka/ky predsa vidia, aké deti im chodia do škôlky (či sú zdravé a či nie) a teda môžu rodičom detí, ktorých sa to týka povedať, že zajtra nenosiť poprípade hneď ráno otočiť vo dverách (na to ten ranný filter predsa je) ale poviem to tak, čím menej detí, tým menej starostí majú, pokiaľ sa to netýka tých učiteliek konkrétne, že sami učiteľky nie sú často choré, tak serú na to a viem o čom hovorím, prešli sme si tým..malo by sa to časom zlepšiť, aj keď dcéra je už na ZŠ a počúvam, aké choré decká chodia do školy, dokonca rodičia ich po pár dňoch vysokých teplôt pošlú do školy, kde decko po pár hodinách je úplne v riti..takže tak..

@anonym_9479bb nie, učiteľky neakceptujú deti so soplikom preto, že chcú aby sa nakazili aj ostatne deti a mali menej roboty, ale preto, že chápu aj rodičov, že si nemôžu dovoliť byť s dieťaťom každý týždeň doma, keď dieťaťu okrem sopla nič nie je. Napríklad naše učiteľky vedia rozlíšiť, keď má dieťa fakt len soplik a vidia na ňom že je aktívne a plné energie, ale keď na ňom vidia že mu nie je dobré, tak upozornia rodičov..

anonym_9479bb
13. feb 2026
@13uzivatelka11

@anonym_9479bb nie, učiteľky neakceptujú deti so soplikom preto, že chcú aby sa nakazili aj ostatne deti a mali menej roboty, ale preto, že chápu aj rodičov, že si nemôžu dovoliť byť s dieťaťom každý týždeň doma, keď dieťaťu okrem sopla nič nie je. Napríklad naše učiteľky vedia rozlíšiť, keď má dieťa fakt len soplik a vidia na ňom že je aktívne a plné energie, ale keď na ňom vidia že mu nie je dobré, tak upozornia rodičov..

@13uzivatelka11 ja predsa ani nepíšem o dieťati/deťoch, ktoré majú len sopeľ a nič iné, ale o deckách, ktoré permanentne chodili do škôlky so sopľom tak že im to tieklo až na bradu, kašlali ak besné a možno mali aj teplotu, ale rodičia ich ráno nadopovali..viem čo sú rodičia schopní a naše učiteľky boli o hovne, pretože už mali svoj vek a keď mali menej detí, tak mali aj menej práce, jednoducho viem a môže mi písať kto chce, čo chce..v tretej triede na MŠ dostali iné učiteľky a už to bolo úplne o niečom inom..nie je učiteľka ako učiteľka, prečo niekde v MŠ to funguje bez problémom, dbajú na ranný filter a inde nie..takže tak..

13uzivatelka11
13. feb 2026
@anonym_9479bb

@13uzivatelka11 ja predsa ani nepíšem o dieťati/deťoch, ktoré majú len sopeľ a nič iné, ale o deckách, ktoré permanentne chodili do škôlky so sopľom tak že im to tieklo až na bradu, kašlali ak besné a možno mali aj teplotu, ale rodičia ich ráno nadopovali..viem čo sú rodičia schopní a naše učiteľky boli o hovne, pretože už mali svoj vek a keď mali menej detí, tak mali aj menej práce, jednoducho viem a môže mi písať kto chce, čo chce..v tretej triede na MŠ dostali iné učiteľky a už to bolo úplne o niečom inom..nie je učiteľka ako učiteľka, prečo niekde v MŠ to funguje bez problémom, dbajú na ranný filter a inde nie..takže tak..

@anonym_9479bb no beriem že si asi natrafila najprv na zle učiteľky, ale v prvom komentári si to napísala tak všeobecne, ako keby to platilo na všetkých 🤷‍♀️ svokra má 57 rokov, je synova učiteľka v škôlke a teda viem aj trocha zo zákulisia ako to tam chodí a keď sa vyskytne dáky zdravotný problém, ktorý by mohol ohroziť ostatné deti, riešia to.

anonym_9479bb
13. feb 2026
@13uzivatelka11

@anonym_9479bb no beriem že si asi natrafila najprv na zle učiteľky, ale v prvom komentári si to napísala tak všeobecne, ako keby to platilo na všetkých 🤷‍♀️ svokra má 57 rokov, je synova učiteľka v škôlke a teda viem aj trocha zo zákulisia ako to tam chodí a keď sa vyskytne dáky zdravotný problém, ktorý by mohol ohroziť ostatné deti, riešia to.

@13uzivatelka11 reagovala som hlavne na to, že všetky tu písali, že existuje ranný filter a podobne, ale viem, že nie všade to tak je, preto som napísala svoj názor, že učiteľka by to mohla tiež riešiť s rodičmi a nie sama matka/otec..ale proste nie každá učiteľka na to dbá..tým som chcela poukázať na to, že to čo niekde funguje, nemusí zas naopak inde fungovať tiež..

dadis
13. feb 2026
@anonym_9479bb

@13uzivatelka11 reagovala som hlavne na to, že všetky tu písali, že existuje ranný filter a podobne, ale viem, že nie všade to tak je, preto som napísala svoj názor, že učiteľka by to mohla tiež riešiť s rodičmi a nie sama matka/otec..ale proste nie každá učiteľka na to dbá..tým som chcela poukázať na to, že to čo niekde funguje, nemusí zas naopak inde fungovať tiež..

@anonym_9479bb Sopel ani kasel nie je dovod dieta vyradit v rannom filtri.

anonym_c2fc97
13. feb 2026

@anonym_autor je to normálne. Keď hlúpe matky dávajú choré deti do škôlky vkuse…

anonym_baa0f0
13. feb 2026

Ježiš sople celoročne môžu znamenať alergiu a to nie je nákazlivé 🤦‍♀️ mne dieťa domov donieslo kiahne vši žltačku A covid 🤦‍♀️ koľkokrát nejaká viroza. A to mam pátrať skadiaľ to ma? Samozrejme hneď sa všetko hodí na alergikov z toho ma niekedy ide šľak trafiť

lienka.7
13. feb 2026

@anonym_autor treba riešiť s riaditeľkou. A učiteľka to vie riešiť tak, že také dieta pošle domov a bude žiadať lekárske vyšetrenie.

mimaapeto
13. feb 2026

ja som toto stále riešila dookola v škôlke bola som najhoršia mamička😀 a dorazilo ma keď mi prišla preposlaná správa od mamičky z MŠ kt. sa kamarátila s pani učiteľkou a ona sa priznala že má aj dva typy bacilov berie ATB a pekne bola celé dni s našimi deťmi ... jasné že to dcéra chytila a raz som mala ja 3 druhy bacilov označovaných ako škôlkárske a teda mesiac som bola pn na 3 rôznych a ATB a nevedela som sa ich zbaviť a chorá som bola ako nikdy...ako nastúpila dcéra do školy je to o 100x lepšie

anonym_48f78a
13. feb 2026
@kostkula

Zdravím, ja Vám napíšem len toľko, čo mi povedala naša lekárka..
Stery našim deťom nerobili zatiaľ ani raz. Povedala mi, že tých bacilov je XY a že musia mať aspoň podozrenie na nejakú skupinu na ktorú treba dieťa testovať.
V zásade mi povedala, ze robiť stery je zbytočné 🙈
A áno, v škôlke je to proste večný boj.
Vždy tam budú chodiť deti, ktoré nie sú 100% fit, lebo miera tolerancie týchto príznakov choroby sa u rodičov líši.
Raz som sa stretla s kamarátkou a teda hovorím jej, že jej dieťa DOSŤ kašle. Na tento podnet ona (už zvyknutá na ten kašeľ) začala situáciu riešiť a vravela, že tam naozaj bolo niečo čo bolo treba liečiť razantnejšie. Ale to je kamarátka, ktorá to zobrala veľmi dobre. Obávála som sa však aj tak, či sa neurazí.
Ako útechu Vám viem napísať, že vekom BY TO MALO byť lepšie.
Držte sa, veľa zdravia.
PS: Ak slušne bez osobných útokov napíšete rodičom, tak je to podla mňa v poriadku.
Otázne je, či to príjmu a prečítajú aj tí dotyční, ktorých sa to týka 🤷🏻‍♀️

@kostkula robiť stery je zbytočné??? A keď ma niekto takého zlatého stafylokoka tak potom co? Ten sa len tak odštartuje z nosa? Drbla lekárka ktorá lieči sopel bylinkami, ze? A potom ze su stále choroby..

Strana
z3