Škôlka a neposedné dieťa
A slečna hovorí čo?
slecna hovori, ze skusa posluchat, ale ze nevydrzi alebo zabudne...co na nej aj vidim.
@denkatn Hm, fakt si myslíš, že dcérku vylúčili zo športového krúžku lebo 1x cvičila niečo iné ako tréner ukazoval?
Ty si sa rozprávala s trénerom? Alebo toto je verzia učiteľky? Či verzia dcérky?
Môj syn je tiež veľmi temperamentne dieťa, tiež robil neplechu a vystrájal na krúžkoch, ale nikdy nás nevylúčili, hoci tréner napísal SMS, že dieťa miesto 2km určite odbehalo 10 km, ale už z vlastnej iniciatívy
@denkatn smer psycholog, vo veku 5 rokov by mala zvladat vydrzat "hodinu" a rešpektovat učitelky/trenera. Za rok pojde do skoly, tak je nacase trenovat, aby sa pocas hodiny nezobrala prec "lebo ju to nebavi". Psycholog testovanim zisti aj to, ci sa nejedna o ADHD, ADD, a podobne. Treba pred zaciatkom skoly, aby ucitelka v prvej triede vedela, ako s dietatom pracovat. Ak sa nezisti ziadna porucha (snad bude mala ok), treba zaviest pravidla respektovania najskor doma.
Môže mať poruchu pozornosti, treba s ňou k psychológovi, možno vás pošlú aj k neurológovi na vyšetrenia.
@pribinak pre jeden krat ju nevylucili, toto bol len priklad aby ste to pochopili, samozrejme robila to viackrat. ked je sama da sa ustrazit, ale v kolektive nikto nema cas ju "prehovarat". doma netrvam na okamzitom uposluchnuti, lebo berem to tak ze dieta nie je pes a aj mne sa niekedy nechce urobit to co druhy prave si zmysli. ale asi budem musiet nasilu proti svojmu citu doma trvat na vsekom, aby nemala problemy v kolektive. neviem trafit spravnu mieru medzi tym co vyhovuje mne a co je dobre pre jej buducnost v kolektive.
@denkatn ADHD sa nelieči len sedatívami. Dokonca dieťa nemusí beat ani lieky, aj tato dgn má svoje úrovne a levely. Niekedy stačí len upraviť výchovu, zaviesť pravidla, určiť dieťaťu hranice a dať dieťaťu nejaký rámec dňa + sú v ponuke rôzne terapie + vitamíny
Jasne výchova nemá byt len o poveloch, ale slečna by sa mala učiť rešpektovať pravidla, autority, lebo fakt potom môže mat v škole problemy, ktore jej školu znechutíš
@denkatn zalezi od stavu, urcite sa to nelieci len sedativami, to uz su velmi tazke stavy resp. spojene aj s inou dg. Ale osobne si myslim, ze problem nebude ADHD a pod., ale problem s vychovou: "doma netrvam na okamzitom uposluchnuti, lebo berem to tak ze dieta nie je pes a aj mne sa niekedy nechce urobit to co druhy prave si zmysli. " Co je to netrvam na okamzitom uposluchnuti? Ako sa dieta sprava, ked od nej nieco vyzadujes npr. obliect sa lebo idete niekam? Rešpektuje, ked povies nie?
nie, nerespektuje okamzite nie, musim jej to vysvetlovat preco ked je dazd musi si dat ine topanky. asi som extrem, ale v skolke mi povedala ucitelka, ze: to mam na nu vrieskat? no nie vrieskat na nu tiez nema. s tym nesuhlasim. tak ako na to?
dobre, tak som sa objednala k tomu psychologovi. nemyslim ze je to problem "slečny" skor moj. nemam vystudovanu pedagogicku na rozdiel od uciteliek, tak odkial mam vediet trafit spravnu mieru? mali nas to ucit v skole! o vztahoch! aj uciteliek som ocakavala konstruktivny pristup, ale jedine co ze mesiac a pol je vylucena zo sportu. ja si svoju robotu robim v praci dobre, ale pedagog nie som:(
@denkatn prepáč, ale toto tá nenaučia nikde, tomu sa hovorí zdravý sedliacky rozum a cit.
Sama možno vidíš a cítiš že benevoltna výchova nie je pre tvoju dcérku vhodná
Že ak je dieta viac živé a temperamentne, že potrebuje viac určiť pravidla a hranice. Buď rada, že tá v MS na tento problém upozornili a máš čas a priestor si to riešiť
dore tak nemam ani ten zdravy sedliacky rozum, preto som sa chela poradit, za zvysok rady ti dakujem
@denkatn úprimne, tak podľa toho čo tu čítam, tak dcérka nemá adhd, iba je rozmaznana... Ale tak klobúk dole pred tebou, väčšina rodičov svoje rozmaznané deti ešte obhajuje, ty ti chces riešiť 👍 píšeš, že "dieťa nie je pes, aby hneď poslúchalo..." No to máš pravdu, nie je pes, treba k nemu pristupovať s rešpektom, ale skús sa na to pozrieť inak... Ani ty nie si pes a v práci musíš "poslúchať" plniť si svoje povinnosti, aj keď sa ti vždy nemusí chcieť... Ja našim deťom vysvetľujem, že niekedy musíme robiť aj veci ktoré sa nám nechcú, že sa musia deti vedieť prispôsobiť, rešpektovať pravidlá a jeden druhého, že o niečom môžme diskutovať a niekedy nechám aj rozhodnutie na deťoch, napr.kam na prechádzku, aký koláč upečieme...a niekedy sa jednoducho robí to, čo povieme my ako rodičia, napr.kedy sa ide spať, čo si oblieka, kedy upratujeme...
@denkatn ani nase mamy nemali vsetky vystudovane pedagogicke skoly a mantinely sme mali, ver mi. Ucitelka ma pracovat s tvojim dietatom v MŠ, ale nemoze ho vychovavat vo veciach, ktore si malo priniest z domu. Ma tam 25 deti, to sa fakt neda realne zvladnut. Naucit dieta respektovat rodica, ucitela, trenera, je ulohou rodicov. Su veci, na ktorych bazirovat nemusis a su veci, ktore dieta musi vediet, ze "tu sa nediskutuje a spravim co treba". Nediskutujem o umyvani zubov, ruk, o case spanku, o bezpecnosti na ulici a doma, o odchode do skolky atd. Na druhej strane, mozem dovolit hrat sa o pol hodku dlhsie ak je na to cas, ist neskor z ihriska ak je na to cas, o vybere knizky, ktoru kupime a budeme citat atd. Ked vies, ze mas byt o 8.00 v praci, dieta proste musi odchod z domu respektovat. Ved nebudes chodit pravidelne neskoro lebo mlada dama sa rozhoduje pol hodinu medzi ruzovymi pancuskami s bodkami a s hviezdickami.
tak dobre, lenze som pisala, ze cela tato vec ma strasne boli, chcela som robit to najlepsie a je to asi zle.. a moja dcera ma z toho problemy... ale uz som kontaktovala nejake centrum pre poradenstvo, tak snad sa nieco polepsi. moju dceru vdiim ze je sikovna a nikam ju neberu, strasne to boli...
Tak viac pedagogov ju vyradilo,taknasi az taka poslusna nebude.aj moj je jedinacik a v skolke a na kruzkoch je dobry a zapaja sa
@denkatn ja by som jej určite zo stravy vyradila sladkosti a co najviac bielej múky a cukru. Moje dieťa keď sa stravuje typicky "skolkararsky " čiže veľa múky, buchty, chlebík s džemom...tak sa s ním nedá vydržať. Keď ho krmim doma šunkou, zeleninou a normálnym jedlom...je to anjelik
nastastie slecna si doma pekne umyva zuby, mozno raz za mesiac, sa jej nechce, ale prehovorim ju, stoji sama pred prechodom ked ide rychlejsie ako ja s kolobezkou, a robi vela inych veci za ktore som na nu pysna, vie korculovat na ladovych, v Egypte sa dohovori po anglicky, bezpecnost ani zdravie sebe ani druhych neohrozuje. ostatne preberem s psychologickou, hladala som namety a podpiru ako riesia iny neposlusnot v skolke a do akej miery byt "prisny koli skolke,"
@denkatn prepáč ale asi to nezvládate bez chodenia k psychologovi ked ju vyradili z 2 krúžkov a určite to nebolo kvoli zopár neuposluchnutiam. Na tom, ze ju zoberiete k odborníkovi nie je nič zlé, práve naopak, da vam rady ako s ňou pracovať, poprípade odhalí problém ktorý ma a môžete ho riešiť. Lebo s týmto môže mat problém aj v škole a potom uz to bude horšie...
@denkatn no pozeras sa na to stale zlou optikou. Musim spravit nieco kvoli skolke, treningu, aby ju nevyradovali atd. Ty sama v sebe nemas zrovane, ze dieta ma rodica (inu autoritu) proste respektovat vid tu: " hladala som namety a podpiru ako riesia iny neposlusnot v skolke a do akej miery byt "prisny koli skolke,". Tvoj problem nie je skolka ani trener a ciastocne ani dieta, tvoj problem je to, ze nechces dietatu rozkazovat, prikazovat (pravdepodobne si mala prisnejsich rodocov, jedneho rodica). Keď dietatu primerane mantinely nenicis jeho psychiku, vyvoj, rozvijanie sa. Prave naopak, ukazujes mu, ze v beznom zivote musia byt aj pravidla, ze terminy treba dodrziavat, ze do prace sa nechodi v plavkach aj ked je faaakt teplo a ze ked prsi musim si dat primerane oblecenie. Tym ju ucis k zodpovednejsiemu zivotu. Ked k tomu pridas rozvoj zdravej sebadovery, bude to ako zaklad uplne stacit. BTW ak si hladala namety ako riesit neposlusnost v skolke, musis dat priklad, aby sme ti vedeli poradit konkretne.
@makova333 nie som psychologicka, ale citim to priblizne takto: mala som dobru mamu, otec nemal cas, ale nie som z rozvedenej rodiny, boli sme v pohode, akurat ze za socializmu to bolo inac, chvalili ma za to, ze som sa vydrzala sama dlho hrat v izbe, ale pre mna to nebolo dobre a bolo mi smutno, ale nevedela som v detstve tak vykomunikovat co chcem a nechcem, a ani sa ma nikto moc nepytal. ale je to len pocit, ze takto to pre dceru nechcen. Takze som prisla k zaveru, ze chvalit dieta ked robi nieco co nechce nemusi byt dobre, kedze som sa v praci stala lahko manipulovatelna (nie extremne, ale citim to tak, ze robim viac co chcu ini) teraz v starsom veku je to lepsie, ale ako mlada som bola dlho v robote, koli klientom ktori surne potrebovali veci a potom ani nezaplatili . Preto som dceru chcela vychovat inak, aby bratla na seba ohlad.Preto sa svojej dcery casto pytam co chce ona a ked mi to nerobi problem jej vyhoviem. ano, lenze inde toto nastavenie nefunguje a to teda idem doriesit s odbornikom, lebo sama netrafim spravnu mieru. doma mam s nou vztah v pohode.
@denkatn Ja som bola rovnaká ako tvoja dcéra, akurát nie v škôlke, ale v škole. Bola som živá, moc ma nezaujímalo učivo, vyrušovala som.... Ale vieš čo? to patrí k detstvu. Učiteľky by mali najradšej všetky deti tichučké a dobručké, samozrejme aj jednotkárov, ale to by neboli deti.... Tiež ma poslali ku školskému psychológovi, ktorý na mne nevidel nič zvláštneho, akurát zvýšenú hyperaktivitu. Moji rodičia časom usúdili, že znova by takéto podnety už neriešili. Nejak zle som sa nikdy neučila, taký priemerný dvojkár, trojkár. V strednej úplne v pohode celé štúdium, maturita na dvojky. Nech idú do riti so systémom. Nemajú decko podľa ich predstáv, tak je podľa nich hneď divné a choré.
@silviazlat toto je blbosť čo si napísala, moja mama je učiteľkou viac ako 40 rokov. Učitelia nechcú deti všetky tichučko a dobrucke, ale skús mat zodpovednosť za 24 - 26 deti, kde by si každé robilo čo chcelo
Je rozdiel ak dieťa sem tam neposlúchnu, nie je robot, to všetci chápu, ale je rozdiel ak dieťa vôbec neposlucha a nerešpektuje autoritu dospelého
Aj dieťa potrebuje vedieť, že sú nejaké pravidla a manitenely. Aj pre svoju vlastnú ochranu a správny vývoj
Akože ak vylúčia skolkarku z krúžku, tak povedzme si pravdu, to asi nebude len kvôli tomu že 1-2x neposlúchla a robila iný cvik

moja dcerka je v skolke neposedna, ucitelka povedala ze "spurna". teraz ju vyradili z anglictiny, ze vyrusuje ostatne deti , ked po spravnej odpovedi sa ide hrat a nesedi na miesti kym vsetky deti odpovedia. vyradili ju aj zo sportovych aktivit pre nedisciplinu, lebo ked isli korculovat, trener povedal, ze ona robila ine cviky ako on povedal. mna to velmi zranuje, lebo ona je sikovna a bude mat takto problem s ucitelmi. ako tomu pomoct? mate niekto skusenosti? aj doma je neposedko, ale je jedinacik a my to doma zvladame bez chodenia za psychologmi, ale koli skolke budem to musiet nejako riesit. ma 5 rokov. dakujem za nazory.