icon

Škôlka a totálna zmena chovania

romanka_369
13. okt 2016

Ahojte mamicky..viem ze na tuto vec je tu vela tem ale svojho syna v nich nevidim😞..tym chcem povedat ze syn nastupil do skolky..v dec. bude mat tri roky..bol sikovny,pekne rozpraval komunikacia s nim bola ako so skolakom,pekne sa sam najedol,na wc chdil sam a hlavne bol poslusny..vsade je "bol"..pretoze od kedy chodi do skolky je to horor..mazna sa,bije nas,pluje,hadze hracky neda si nic vysvetlit..vsetko skreckuje s tym ze je to jeho a ked mu to zoberiem alebo sa chcem s nim hrat zacne robit cirkus a hysaci ze je to jeho a mame mu to vratit a nebrat mu to..nevie sa normalne najest vsetko vypluva,rozhadzuje rukami..dali sme ho tam aby bol s detmi ze mu bude lepsie ale mam pocit ze tam osprostieva😞😞..mali ste niektora nieco podobne..neviem vobec co dalej..

lili007
13. okt 2016

Ahoj Romanka. Neviem ako ostatné maminky ale my sme si prechádzali niečím podobným po nástupe do škôlky. Žiaľ niektoré zmeny v správaní pretrvávajú dodnes. Deti od seba odkukávajú a samozrejme to najextrémnejšie správanie. Chce to trpezlivosť v jednaní. Inak v treťom roku je vraj prvá detská puberta 😅

romanka_369
autor
13. okt 2016

@lili007 ale je to strasne😞..lebo rano pohoda,cesta zo skolky tak isto..rozprava o vsetkom..ale po prichode domov katastrofa..a nim sme si uz obdobie vzdoru presli aj hryzenim..tesili sme sa ze je to prec sice obcas mal zachvat..ale teraz sa to vsetko vracia a to dvojnasobne..okrem vratenia sa hryzenia,zacal aj skrabat a stipat len aby si vydobil svoje..jhaaaj😔

ludmilaka
13. okt 2016

@romanka_369 Ahoj, v škôlke je aký? Je možné, že doma sa potrebuje vyventilovať. Naša nastúpila ako 2,5 ročná. V škôlke anjel, učiteľky hovoria, že kiež by boli všetky deti také. Ale doma? Prvého pol roka začala vrešťať keď som ju vyzdvihla v škôlke a trvalo to kým neška spať. Potom to skončilo a nastúpila fáza dva - momentálne nám nadáva do hlupákov, vydáva zvieracie zvuky, vykrikuje, že ona tu rozhoduje, konzumuje ako prasa (prestala používať príbor a aj poluevku je rukami). Takže uzemňujeme a kukáme čo sa zo síce aj predtým vzdorovitého ale pomerne inteligentného jedinca pod vplyvom okolností stáva. Myslím, že skúšajú, že si niečo kompenzujú, že takto vyjadrujú frustráciu z niečoho. Raz mi aj povedala, že je taká, lebo sa hnevá, že som ju odložila do škôlky.

leporeloo
13. okt 2016

@romanka_369 uplna klasika nevie sa s tym vyrovnat nerozumie tomu co sa deje a hlavne tam je v takom krci este ze sa neprejavuje a preto to vsetko potom ukaze vam co sa dialo a co cely den zazival... sadnut si s nim povedat ako to je ze teraz bude do skolky chodit ale nadalej ho lubite ze kazdy den pridete a take tie veci ktore su sice tebe jasne ale jemu byt nemusia... no ak sa da mozno by som este so skolkou pockala pripadne davala len na predpoludnie ... ale viem ze to nie je vzdy mozne....
takmer ziadne dieta ak by mohlo tak by si pobyt v skolke nevybralo takze reakcia je to dost bezna a normalna
mne sa ukazeje ze deti su naozaj ready do kolektivu az po 4roku zivota...

katrinka8
13. okt 2016

@leporeloo - pekne si to napísala, čo sa tých rád týka 😉 Ale napr. náš, v novembri 3-ročný bude, chodí do škôlky rád - nastúpil teraz v septembri. Samu ma to milo prekvapilo, že sa naozaj veľmi dobre adaptoval a je tam spokojný, teší sa každé ráno, aj vždy porozpráva, čo bolo, ako bolo, keď sa pýtame. Keď aj pozerám fotky, čo sa v škôlke fotia, všade vysmiaty. Možno však veľa robilo aj to, že chodil denne so mnou so staršou sestričkou - zaniesť, vyzdvihnúť, tak to tam poznal. Ale chodí len na 1/2 dňa zatiaľ. Takže zase závisí veľmi od dieťatka. Staršia dcérka to neprežívala tak pokojne. A práve preto som si tiež myslela, že tie 3 roky sú máličko pre dieťatko na kolektív. A keď som na vlastnej koži zistila, že náš ani nie 3-ročný sa tam vyslovene teší, naučil sa aj veľa dobrých vecí, nie som až taká radikálna 🙂
Náš sa, paradoxne, naučil nejačať a hračky požičiavať (čo sme okolo toho 2,5 roku mali denne na poriadku na ihrisku, hoci ako mladší to nerobil) - takže môže to byť aj vekom, že synček by Vám toto začal robiť, či do škôlky chodí alebo nie. Ale mnohé sa naozaj mohol naučiť od detí v škôlke, plus potrebuje sa doma vyventilovať. Ale mnoho z toho sú prechodné veci, chce to veľa trpezlivosti, ale určite to prejde. Vyzerá to na ten ventil plus vidí, že niektoré deti možno toto robia v škôlke, tak skúša proste, čo to má byť (lebo dovtedy to asi nepoznal). Ak máš pocit, že inak je tam spokojný, nie je nešťastný, smutný, tak by som to len nejak prečkala a vysvetľovala, vysvetľovala. Opýtaj sa pre istotu p. učiteľky, či v škôlke nemá nejaké problémy, príp. ako sa tam správa. Ale aj tak si myslím, že v škôlke je v pohode, to by Ti už určite niečo povedali, keby bol nejaký problém. Prípadne, nedá sa Ti s ním ísť vonku ešte cestou zo škôlky, aby sa vybehal, a tam vybil tú energiu?

jeennyv
13. okt 2016

@romanka_369 vela zhorseneho spravania je reakcia na to, ze dieta sa so skolkou vyrovnat nevie, niektore ma pocit odlozenia, ine sa boji ze sa po neho mama nevrati, bolo zvyknute na svoje prostredie, ono okrem socializacie, ktoru rodicia od skolky ocakavaju tam zial bohu deti poberu aj zlozvyky ostatnych, cize aj nadavky a bitky atd..ked to doma nie je tak to len videlo v skolke potom toto spravanie posuva, cize podiel na tom bude aj tento, potom nasledne vsetko doma preziva aj takto..co sa tyka situacie hraciek viem pochopit, v skolke sa deti musia podelit...resp. kazdy chvilku taha pilku, dodnes si pamatam ako sme sa vsetci chceli hrat s kuchynkou a sme sa museli striedat... jasne ze doma potom chce hrat prim on a vsetko skreckuje...jednoducho sa este neadaptoval v tej situacii a vela zalezi od pristupu uciteliek mam pod blokom skolu cize mam kazdy den nejake perly... treba len komunikaciu, riesit, analyzovat, ze ho neodkladate atd...drzim palce

timea7
14. okt 2016

@romanka_369
@ludmilaka táto reakcia na škôlku nie je ojedinelá, dieťa sa takýmto spôsobom vyrovnáva s obrovskou zmenou v jeho živote, musí spracovať v sebe veľa nových vecí. Inak veľa z toho by prišlo aj bez škôlky,možno trošku neskôr, ale prišlo, dieťa sa vyvíja, snaží sa posúvať rodičom hranice, rozhodovať o všetkom a pod.,býva to aj u detí, ktoré do škôlky nechodia a naopak, zďaleka nie všetky, ktoré do škôlky nastúpia, takto reagujú. Ťažšie to majú deti, ktoré málokedy doma počuli negatívne stanovisko, dostali všetko, čo chceli hneď, nemuseli počkať, nepoznajú niečo také, že aj dospelý má svoje práva, ktoré treba rešpektovať, ale neplatí to vždy.Chce to len trpezlivosť, kľud (viem, že jej to ťažké) a trvať na dodržiavaní pravidiel. Rozprávaš nepekne? Jačíš? No môžeš, ale my to nemusíme počúvať. Odchod do svojej izby. Nepočúvaš? Pri najbližšej požiadavke dieťaťa na nás - nepočúvam ťa, ani ty ma nepočúvaš. Polievku rukami? Odchod od stola, budeš hladná. Nechce požičať hračky? Nech nepožičia, ale hrá sa sám. Inak, ja by som netrvala na tom, že dieťa musí požičať hračku inému dieťaťu napr. na pieskovisku. Nemusí, ak nechce. Síce pocíti, že ani jemu iné deti hračku nepožičajú, ale ono požičať nemusí. A najmä treba dieťaťu prejavovať more lásky, dávať mu najavo, že ho milujeme, aj keď odvráva, vyleje niečo, musí vedieť, že rodič ho aj napriek tomu miluje. Síce sa nám nepáči, čo robí (hodnotiť činnosť, nie dieťa, nikdy si nesmie vypočuť, že je zlé, neposlušné a pod., len že sa nám nepáči, ako sa správa). Venovať sa mu viac, ako keď do škôlky nechodilo, viem, že je to zložité, ak mamina súčasne nastúpila do práce, alebo má ešte ďalšie deti, ale odsunúť všetko, čo sa dá - umývanie oblokov, varenie večerí a pod. Veľa pobytu na čerstvo vzduchu, veľa pohybovej aktivity, minimum cukru v strave tiež pomôže. Dôležité je dieťa vypočuť, rozprávať sa s ním, napr. pred spaním, má v sebe určite veľa toho, čo potrebuje rozobrať, spracovať, na čo pri počte dvadsať detí v triede nebol čas. Prejde to, na všetky takéto reakcie, nech sú na čokoľvek platí - pravidlá a trvanie na ich dodržiavaní a more lásky. držím palce.

katka253111
14. okt 2016

Pridam sa sem aj ja ...moj este skolkar nie je, snad ho o rok zoberu ked bude mat 3, ale rada sa poucim skusenejsimi 🙂

ludmilaka
14. okt 2016

@katka253111 Krásne napísané, súhlasím a takto to aj robíme. Súhlasím aj s hračkou s ešte dodám, že síce v škôlke ich učia, že sú všetci kamaráti. Nemusia byť. Neznamená to, že robiť si zle ale to, že keď má dcéra troch vyvolených kamarátov, nemusí sa venovať aj iným deťom. Aj dospelý si vyberá.

romanka_369
autor
14. okt 2016

@ludmilaka dobre ranko..dnes rano som sa rozpravala a ucitelkou a vraj v skolke s nim nieje ziadny problem..nemazna sa,spapa ako prvy je sikovny a cely den sa pekne hra..a presne ako hovoris..vrieska od kedy pride domov az kym nezaspi,jedlo si sa do ust a nasledne ho vypluje..potom to rozhadzuje lyzickou a nakoniec ide jest rukami..on bol teda aj je strasne sikovny ale mne to uplne pride ako keby sa vracal vyvojovo dozadu a to sa ani vtedy takto nechoval..ucitelka mi len povedala ze si nasiel v skolke vzor a vidi co robia ostatne deti tak to doma skusa..ale neplati na neho ziadne vysvetlovanie,dohoda proste nic..je uplne prepnuty😞..

stastnablcha
14. okt 2016

ahoj.. my sme to mali po nastupe do skoly. treba len vydrzat.. prestane to..

timea7
14. okt 2016

@romanka_369 no v škôlke deti určite nerozhadzujú jedlo, ani nejedia rukami, veľmi rýchlo by boli zrušené, tvoje syn sa zrejme takýmto spôsobom snaží na seba pútať pozornosť, lebo bol dlhý čas bez teba. A je to aj reakcia na obrovskú zmenu v jeho živote. Chce to len trpezlivosť a pevné pravidlá. Musí zistiť, že ťa nevytočí svojím správaním, že si hi naopak budeš všímať a venovať sa mu, keď nerobí hlúposti. Dá jedlo do úst a vzápätí ho vypľuje? Rozhadzuje ho lyžicou? Okamžite jedlo beriem - bez kriku, bez emócií, vidím, že nie si hladný a vybavené. Týmto by som sa vydierať nedala ani náhodou. Následný cirkus odignoruj, ostáva hladný. Garantujem, že to dlho skúšať nebude, ak zistí, že skutočne hladný ostane a že teba tým nenaštve (aj keď nervy ako špagáty, ale nedať najavo v žiadnom prípade). Jačí - choď jačať do izby, ja ťa počúvať nechcem a nebudem, keď sa budeš chcieť normálne so mnou rozprávať a hrať, prídi. A vráť ho do tej izby aj dvadsať krát. Musí zistiť, že tadiaľto cesta nevedie. Ty sa nemáš s ním čo dohadovať o takýchto veciach, jednoducho ich netoleruješ a tolerovať nebudeš, skončené. Môžete sa dohodnúť o tom, ako sa budete hrať, keď prídete zo škôlky, či pôjdete domov cez park. alebo popri potoku - nechaj ho rozhodovať, ale o tom, že sa bude správať slušne, s ním diskutovať nebudeš. Snaž sa ho zaujať - mrzí ma, že tu jačíš, ja som vymyslela takú super hru, ale keď chceš radšej jačať....nemôžeme sa hrať, až keď sa ukľudníš, potom môžme. Pozri na www.montessoridoma - je tam more nápadov, deti sa týmito aktivitami ukľudnia. A aj keby stváral čokolvek, vždy musí zaspávať s pocitom, že ho miluješ. Držím palce.

hivanik
14. okt 2016

Ak sa sprava v skolke tak ze s nim nieje problem, tak je to lepsie ako by mal vystrajat. A doma ked trucuje tak ho daj do izby a povedz mu ze ked sa ukludni tak moze prist k vam. Samozrejme ho mat pod dohladom. Zrejme sa predvadza. U nas to fungovalo. Prisli na to ze trucovanie na nas nezabera. Trohu to potrva ale to zabralo.

ludmilaka
14. okt 2016

@romanka_369 Áno, tak isto a aj mi povie kto v škôlke je rukami, kto jačí, kto breše. U nás najhoršie, že krásne rozprávala a teraz prestala používať písmeno k, lebo jedno dievčatko ho nevie povedať.

romanka_369
autor
14. okt 2016

@ludmilaka presne..aj mne povie kto sa tak sprava v skolke..od malicka zboznoval vodu a teraz.??..robi jak zmyslov zbaveny ked sa ma ist osprchovat lebo on sa boji vody..teda po novom v jeho reci "vodinky"..aj to maznanie je cim dalej horsie..kolko krat ja sama mu nerozumiem co chce..ale vzdy mu poviem ze nerozumiem a nech sa nemazna a asi na 2-3 upozornenie povie co chce normalne..ale potom zas maznanie..a vasa nastupila teraz v septembri?

ludmilaka
14. okt 2016

@romanka_369 My sme ju dali už pred rokom, je aprílová. Čiže teraz ťahá druhý rok. Ale je ich viac ako minulý rok, takže máme samé nové hovadinky. Slovník od debila až do p....Lebo jeden chlapček tak vykrikuje, že do p...aj s materou.

ludmilaka
14. okt 2016

@romanka_369 A inak, sama som učiteľka 😃, takže vidím ako sa na deti dokáže lepiť kadečo.

ela_norisova
14. okt 2016

Moja staršia nastúpila do škôlky, keď mala 3 roky (teraz má 5,5). Prvý mesiac prerevala, hádzala hračky po ostatných deťoch, kričala a dupala na učiteľku, stále jej papuľovala, odmietala jesť, sama sa obliecť, nechcela spať a takmer celý spánok prevrieskala, tak, že nespal nikto. Najprv som si myslela, že jej v škôlke robia zle, že ju šikanujú a bola som dosť tvrdá voči učiteľkám, lebo to bola ich chyba, že nezvládajú moje dieťa, ktoré bolo predtým doma ako anjelik.
Potom mi raz malá prišla domov s tým, že ju učiteľka vybila po zadku. Tak som ako naštartovaná fúria bežala na druhý deň do škôlky s tým, že trvám na tom, aby učiteľku ihneď vyhodili. Dodnes si trieskam hlavu nad vlastnou hlúposťou.
Len čo som si učiteľku zavolala a začala som po nej vrieskať, malá jej vyplazila jazyk, kopla ju a zahnala sa po nej päsťou. Hneď som malú stiahla do šatne, že čo to malo byť. A malá mi povedala, že si všetko vymyslela, len aby už nemusela chodiť do škôlky. Doteraz máva niekedy také nálady, že si zvykne vymýšľať a robiť naschvály učiteľkám aj ostatným deťom. Hoci doma máme pevný režim a držíme ju nakrátko, tak všeličo skúša.

ludmilaka
15. okt 2016

@ela_norisova och, ani nestraš. Ja že to do 4 rokov prejde😃