Škôlkari od sempembra 2016
kočky ja budem mat doma školkara od pondelku no mam zvlaštne pocity z toho. Som zvedava velmi ako to bude zvladat hlavne chcem zachovat klud ,lebo dietatko vyciti. Synček je psychicky pripraveny no len realita aka bude to nevieme 🙂A momentalne ma obdobie "mama". ste tu mamičky ktore maju rovnake pocity ? možme si pisat aj ako to bude prebiehat od pondelku.
@27ivana prvý deň som plakala aj ja, no snažila som sa, nie pred dcérou. Deti sú "vychcané" (pardón za výraz. Vidia, že rodič plače tiež - je mu smutno, bude plakať aj dieťa. A v tej malej hlave sa vyvinie myšlienka : dnes som plakal/a a mamina ma zobrala domov, zajtra budem plakať a znovu pôjdem domov.
Dieťa treba pripravovať na život, je potrebné ho začleniť do kolektívu a socializovať ho.
Hlavne na deťoch, ktoré sú doma s rodičmi/starými rodičmi do 5 rokov (kedy musia ísť do MŠ) je vidno, že horšie sa adaptujú na nové prostredie, nových kamarátov, pravidelný a hlavne iný režim ako je doma.
@27ivana ahoj skus persen forte alebo od teekane ukludnujuci caj je taky fialkovy..nemam potom uzkost a triasku nam dost pomaha rozpravat sa.maly tiez nechce boji sa placucich deti.ja sa s nim rozpravam s nadsenim v hlase ze akoze ja sa moc tesim do skolky ze sa tam jasime hrame spievame papame a dolezita vec zistila som ze ked sa pred odchodom do triedy nelucime nemojkame nepusinkujeme ani ahoj nehovorim len ho podam ucitelke a hned zatvaram dvere tak zvlada prichod do triedy bez placu mojkanue si nahradzame ked idem po nho a tiez ho privitam s nadsenim vybozkavam vystiskam nesmie vycitit ze mam stres ci neplakal a hovorim mu rano ze bud ideme za detmi a ked odmieta tak vymyslim ze tete zanesieme plysaka al.daco podobne a hlavne mu neprotirecim a v skolke ho rano neprezliekam len papucky prezujem a supnem ucitelke prezlecem az ked idem po nho.joj drzim palce
Pre nas maminky je to tazke. U nas beru vsetky deti narodene do 31.12.2013, takze aspon 1/3 deti este nema 3 roky a rodicia ich tam nechavaju az do 18h ( skolka je do 16h15 a potom je platena druzina do 18h30). Ale k veci. Mate so syncekom rozluckovy ritual?
Skus mu nechat v skrinke nejake rodinne fotky, satku, maznacika alebo nieco, na co je zvyknuty a bude mu pripominat rodinu. Viem, ze je to tazke, ale zo skolky by si nemala odchadzat s placom ( poplac si doma, aby ta nevidel), nevracaj a nepredlzuj lucenie. Raz som citala, ze "divadlo skonci vo chvili, ked je hladisko prazdne" a jak to tu vcera mudro napisala jedna babenka, plac skonci vo chvili, ked rodicia odidu.
Podla mna nie je prave najlepsie riesenie volat rodicom,aby si pre dietatko prisli. Tym mu len dokazes, ze zakazdym ked bude plakat, tak po neho prides. Ale tak neviem, ,nepoznam tvojho synceka a o tomto rozhoduju pani ucitelky, predsa len maju viac skusenosti.
Ked to po sebe citam, tak vyznievam sama rada, ale som zvedava, co budem pisat vecer az pojdem po malu. Dnes tam totiz 1x spi a budes az do 17h. Tak potom sa ozvem a vymenime si rady.
Velmi trefne si to napisala. Pracujes s detmi?
@trdelnik234 nie, nepracujem z deťmi. Ale stačí pozorovať.
Raz mi spolužiačka povedala (má staršiu dcéru ako ja) : " deti sú malé a nie sprosté"
Samozrejme deťom treba nastaviť "mantinely" - odkiaľ pokiaľ, prílišná prísnosť ale ani prílišná benevolencia nie je správna. Na druhej strane je veľmi ťažké odhadnúť ten stred.
A čím sú deti staršie, tým sú viac ovplyvňované okolím (škola, kamaráti....)
Robila som so staršími deťmi 10 - 12 ročné a tam je to vidieť. Kolektív kamarátov urobí svoje. Deti sú doma ako "med", lebo sú držané na krátko a v škole bez dozoru rodičov nevedia čo so sebou.
@rebeka7501 to mas pravdu, ze su vychcane, ta nasa je v tom macherka a vie so mnou poriadne mavat. Neplacem pre nou samozrejme 🙂. A o skolke hovorim s nadsenim, povzbudzujem ju. Myslim si ze by ani neplakala, ale ked tam vojdeme a placu tam vsetci, tazko sa tomu vyhnut. Ja by som tam nemohla pracovat, bolo by mi tam tych deti luto.
Co uz, som taka. Musime si zvyknut obe. Este raz vdaka za podporu.
@27ivana neboj sa, učiteľky vedia ako na deti. Dcéra keď chodila do jaslí (od 7 mesiacov), mali tam sestričku, ktorá vyzerala ako mužatka - mohutná žena na krátko ostrihaná s veľkou šošovicou na tvári. Dcéra bola raz 5 týždňov doma - kvôli chorobe, a potom som sa bála ako znovu do jaslí - predsa dlhšia doba. Prišli sme do jaslí, dvere otvorila spomínaná sestrička a dcéra ako TGV (rýchlik vo Francúzku) vbehla do triedy za sestrčkou. Takže sestrička môže vyzerať ako baba jaga z Mrázika a deti ju budú milovať.
@alja20 skocim do lekarne, vdaka za tip.
Tiez malu neprezliekam, dole bundu, papucky a sup do triedy. Ale ona ten moj odchod aj tak nezvlada. dnes mi vsak ucitelka vravela, ze ona je velmi rozumna, ze place len kvoli tej hysterii co je v triede. Snad si deticky rychlo zvyknu a bude im v skolke dobre.
Boooze ked som pocuvala kamosku ako jej deti plakali, ze nemozu ist do skolky aj v sobotu...neviem ako to tie maminky robia 🙂
@27ivana a presne ako si písala, dcéra s tebou máva, lebo jej to dovolíš a vie ako na teba. A ty ako dobrá mamina sa jej snažíš vo všetkom vyhovieť.
Ale netreba zabúdať na to, že deti budú staršie a budú si čoraz viac dovoľovať a skúšať. A keď rodič povolí a dovolí............
@rebeka7501 mas pravdu a uvedomujem si to velmi dobre. A pritom som uplny odporca volnej vychovy, aka je teraz moderna. No ale zrejme by som potrebovala vychovat najprv seba aby mi 3 rocny spunt neskakal po hlave. Myslim ze skolka bude pre nas obe velmi prospesna. 😉
Ahojte maminky,takže my sme včerajšok prežili bez plaču(príchod) a keď som po ňu prišla tak už zdiaľky som videla že jej ústa krivý a taký rev spustila že nikto nechápal že čo sa deje 🙂 ..a ja som myslela že to od radosti že ma vidí a nakoniec z nej vyliezlo,že sa chystajú von na hojdačky a ona ešte nechce ísť domov...ach jaj 🙂 ..tak sme išli aj s takým revom domov..učiteľka povedala,že celý deň bola dobrá,neplakala vôbec,aj spinkala a vraj aj papala..no škoda že to jedenie nemôžem vidieť..vraj mali zemiakovú polievku a ona ju jedla,čo ja do nej zemiak neviem dostať 🙂 ..okolo 18tej už začala byť umrnčaná,aj keď vraj spala,ale určite o dosť menej ako je zvyknutá..doma spáva aj cez 2 hodiny..o 20:15 už aj spala a to som nestihla ani rozprávku dorozprávať 🙂 ..dnes ráno podobne ako včera,rýchlo rýchlo prezuť,rýchlo pusu a dovi dopo 🙂 ..toľko plaču v tej šatni ráno bolo,ale ju to vôbec nejako nerozhádže že niekto plače,nevidí nepočuje a pomedzi ostatných rodičov sa drala do triedy..som rada,že sa tam teší,ale zároveň ma aj pichne pri srdci že vie byť bezo mňa a vôbec ju to netankuje že idem preč 🙂 ..no čo už,musím si asi na to zvyknúť.
Presne o tomto som citala v knizke "Respektovat a byt respektovan", o tej poslusnosti. Najprv vyhradna poslusnost voci rodicom niekedy skonci poslusnostou v partii.
@jakyra ja by som chcela tiež to jedenie vidieť. v našej škôlke mali včera vajíčkovú pomazánku s chlebom a mliekom (Adam mlieko iba domáce kravské a len s flašky, pomazánky žiadne len maslo čisté) a obed zeleninovú polievku a špagety so syrom a kečupom (akože to mi moc správne neprišlo-ten kečup) a vraj Adam všetko zjedol, dokonca aj ten kečup. Neuverím kým neuvidím!!!! doma dostával záchvaty keď som mu dala kečup na tanier tak som od toho upustila.... ale kuchárka ma asi neklamala lebo mal od kečupu tričko pod bradou, tak snáď niečo zjedol 🙂 ale aj tak by som sa veľmi rada pozrela na to spoločné stravovanie 😀
Ahojte kočky! Ale ste tu popísali 🙂 snaď stihnem dočítať 😉 Verím,že sa všetky držíte dobre a hlavne detičky 😉
Ten môj chlap ráno akosi váhal z odchodom do škôlky,hovoril,že asi bude radšej so mnou doma,alebo asi ide radšej do škôlky,tak som neriešila a neodpovedala som mu,len som ho obliekla a išli do škôlky. Do triedy išiel super vysmiatý,no zavrela som dvere a začal rev -príšerný 😒 bolo ho počuť hádam na celú dedinu 😒 No čo išla som domou a o 12tej som preňho prišla -na moje počudovanie vysmiatý, naradostený,že to tam zvládol -úplne super,tak som zvedavá čo nás čaká zajtra.
Držte sa kočky!!!!!!!!!!!!! 🙂
Ahojte, tak u nás pohoda. Dnes som prišla trošku skôr po nich a neboli nadšení, takže budem musieť do tej 15tej čakať 😀 klop klop aby im to vydržalo. Som veľmi rada, pretože keď tam vidím niektoré detičky nariekať tak mi je veru ťažko ☹
@katka708 no ja tiež nechápem,čo tá naša už minimálne rok nemala zemiak v ústach v žiadnej forme..ani v polievke,ani varený ani pečený ani zemiaková kaša...vždy na to len hovorila fuj fuj..ja som tiež vravela mužovi,že neverím pokiaľ na vlastné oči neuvidím ako ten zemiak dáva do úst 🙂 ..a mäso detto...a vraj papá všetko..no bodaj by,ale neverím 🙂
Ahojte kočky! Tak ako sa držíte mamičky a čo vaše detičky? Ja som akosi hotová,ešte dobre,že mám doma Anetku 😉 Škôlku vidím trochu z okna,tak len nakúkam...
Malý mi ráno plače, ale dnes išiel taký natešený do škôlky,lebo som mu povedala,že pôjdem s ním do triedy aby mi ukázal hračky -aj tak bolo,no potom zrazu,že on už radšej ide domou a plač-rýchlo som sa vyparila. Išla som odprevadiť dcérku do školy a ten rev -ach jaj,no keď som išla zo školy už bolo ticho. On vlastne plače chvílu ale stojí to zato 😒 Od pondelka ho chcem dať už spať,chcela som aj dnes,no ešte ma učiteľka prehovorila,aby sme počkali... Inak na rok ide už aj Anetka do škôlky,tak ktohovie čo ma čaká 😉
A čo vy??????????????
Po 3 dňoch chodenia do škôlky s radosťou to dnes prišlo-neskutočný rev. V aute sa držal autosedačky a kričal nech naštartujem a že ideme domov. V šatni detto a pred triedou to bolo úplne strašne, držal dvere aby som ich neotvárala že on tam nejde. Dovtedy som bola ako tak veselá kvôli nemu ale tam už aj mne vyhrkli slzy, ešte že (doslova) vyletela učiteľka a celá vysmiata si ho prevzala. Cez areál škôlky mi tiekli také slzy že som ani rodičov nevedela odzdraviť. Úplne nečakané to pre mňa bolo. a nemôžem to doma ani povedať lebo svokra aj muž by ma donútili nedávať ho tam a nechať ho doma. Oni sú ešte viac precitlivení ako ja. Ale volala som po pol hodine do škôlky a už bolo dobre, nikto neplakal a všetci sa pekne hrali, tak som spokojnejšia. Uvídíme aké peklo bude po prvom víkende....
@katka708 my maminky si teda užijeme 😉 Aj mne povedali,že po chvílke prestane plakať a je všetko ok,len mne celý deň hučí v hlave ten jeho plač. No čo treba nám len vydržať,oni to zvládnu 😉
S tými svokrovcami to mám podobné. Svokra sa mi tu každý deň rozplače,až ho radšej nechám doma,no ale čo jednoducho sme si tým museli aj my prejsť...
PA
My tiez chodime stake s placom. Doma pocuvam ako ona nechce ist do skolky. Rano je to strasne. Aj pre mna. Ked pridem po nu tak je uplakana. Asi vie, ze po obede pridem, tak je taka rozlutostena.
Ale je zlata, rano sice s placom, ale tak rezignovane odkraca do triedy a tam si place s ostatnymi.
Dnes som to prvykrat zvladla bez placu, sice zaludok nefunkcny, ale aspon som nerevala.
Musime to zvladnut.
Este otazocka...ako reagujete na plac doma, ze nechcu ist do skolky. Neviem uz co jej mam hovorit, aby sa upokojila. Kupovanie u nas nefunguje, radsej nic nepotrebuje 🙂 len nech je doma 🙂
U nás zatiaľ fajn,teší sa neplače...prvé dva dni revala ako siréna keď som prišla po ňu,lebo ona ešte nechce ísť domov,lebo nestihla ešte sa pohojdať a ešte hento a tamto chcela...no všetci ostatní šťastní že idú domov,len tá naša takýto cirkus robí..včera v škôlke nebola,boli sme u zubára..dnes ráno sa už nevedela dočkať kedy budeme v škôlke,tak som zvedavá ako dnes pôjdeme domov 🙂 ..dúfam že jej toto nadšenie ostane,lebo učiteľka mi vravela,že je lepšie ak dieťa plače od začiatku,ako keď začne trebárs plakať po dvoch týždňoch,lebo vtedy si to dieťatko hrozne dlho zvyká..babulky vydržte to,ja viem trhá to srdce keď plačú,moja staršia tiež plakávala a ja cestou domov tiež revala..ale po týždni ako keby uťalo a všetko bolo ok...to všetko prejde a oni si zvyknú a aj my si zvykneme.
@27ivana veru snažím sa nepočúvať 😉 A čo sa týka toho plaču,že tam nechce ísť: tak ja mu hovorím,že plačú len malé mimča a že ani tatinko neplače,keď ide do roboty-zatiaľ to funguje 😉 Pre nich je najťažšie,že tam ostanú bez maminky,podľa mňa sú tam rady len by tam chceli mať aj nás maminky 😉 No musíme len vydržať... čo nám iné ostáva,ešteže mi ženy sme také silné 😀
Dievčatá, prosím Vás dostali ste v škôlke podpísať informovaný súhlas ohľadne exkurzií a aktivít v škôlke aj mimo nej? Ja som zostala trošku zaskočená a neviem ako si mám niektoré body vysvetliť...

Ahojte nás malý včera už po hodine tak veľmi plakal,že mi volali nech si ponho prideme😢bolo mi ho veľmi ľúto, nemá ešte tri roky až V decembri ale skúšame škôlku už od teraz aby potom nebol problém, no uvidíme čo dnes.ach pre mamky je to veľmi ťažké 😯keďže sme boli doteraz nonstop spolu alebo bol s rodinkou a príbuznými, tak si držme palce...