Škôlkarska jedáleň a očkovanie
Ahojte,poprosim naozaj len fiskretne odpovede.pracujem v skolke v jedalni,nechcem sad ockovat,mam strach bojim sa tohos, co robit ak sa budu vyhrazat vypovedou?som este v skusobnej dobe dakujem za odpovede a pripominam ze ockovanie odmietam,pekny den baby
@dzulli1980 dakujem za odpoved,kazdy mame na toto cele svoj nazor,zial je mi luto ze su ludia k sebe teraz zly ale to je dalsia tema 🙂 cize ak by ma nutili mozem sa nejako branit alebo ma jednoducho mozu len tak prepustit?
@mo215 nezaockovana osoba má vyššiu šancu nakazit sa a prenášať vírus ďalej. Sama kvôli sebe by si sa mala dat očkovať. Ak odmietas, je to Tvoje rozhodnutie, ale časom budes na určitých miestach obmedzovana. Osobne si nemyslím, že toto bude dôvod, aby Ta prepustili. Ale ak budú chcieť mať v školskej jedálni ockovanych zamestnancov,najdu si iný dôvod, toto uvedené nebude a vymenia Ta.
Ty sa bojíš výpovede,ja byť rodič,tak sa bojím,že mi neočkovaná pani kuchárka nakazí dieťa a úplne najviac by som sa na tvojom mieste bála,že dáky drobec bude mať mojou vinou vážne zdrav. problémy.A áno,prepustiť ťa môžu,myslím,že očkovanú silu do kuchyne nájdu pomerne ľahko.
@janinah A očkovaná kuchárka, ktorá lieta kade tade po zahraničí, potom nastúpi do práce bez testu a môže mať v sebe vírus, by takému drobcovi neublížila? Autorka sa Vás na názor na očkovanie nepýtala. A možno práve ona je z tých zodpovedných ľudí, ktorí sedia doma a nechodia kade tade a už vôbec si nepripadajú "nesmrteľne", ale sa chráni. Tak zas tu neosočujme ľudí, ktorí majú odlišný názor a postoj na danú tému.
Autorka diskusie, ako napísali baby v príspevkoch, zamestnávateľ môže zamestnanca prepustiť v skúšobnej dobe aj bez udania dôvodu.
@marrydreamkas
@1katus1
@kikus7 samozrejme,že viem o možnosti nákazy aj očkovaných,len ich infekčnosť aj možnosť prenosu od nich je oveľa nižšia,sú to názory odborníkov....otázka pre vás....chceli by ste pre svoje dieťa v mš pani kuchárku očkovanú alebo neočkovanú? ak si teda niečo o infekčnosti ne/ očkovaných zistíte
@janinah uprimne? radsej neockovanu,kedze sama sa urcite zaockovat experimentalnou vakcinou nemienim ;)
@marrydreamkas tak je vidieť,že si podstatu "pochopila"...ok,neriešim,aj tak sa dá
@janinah Mám očkovaných aj neočkovaných známych. A čo teraz? Je to každého vec, ako sa každý sám slobodne rozhodne. Očkovaní ľudia z môjho okolia nikoho neosočujú a nejdú ich hodnotiť tak, ako ste to tu urobili práve Vy, lebo rešpektujú odlišný postoj v tejto téme. A v okolí mám aj takých, ktorí covid prekonali a očkovať sa nemôžu, ale aj takých, ktorí očkovaní sú (niektorí z nich mali vedľajšie účinky a niektorí nemali žiadne). Každý nech sa sám rozhodne. Už mi to lezie na nervy, ako tu niektorí ľudia idú ukameňovať iných len za to, že majú odlišný názor.
@marrydreamkas a teda samozrejme taku kucharku co bude dodrziavat vsetky hygienicke standardy, ktore sa v tejto praci odjakziva vyzaduju
@kikus7 každého jeho vec to bude do chvíle,kým sa to nedotkne trebárs teba,lebo nedostaneš napríklad skorú a adekvátnu liečbu v nemocnici,lebo jednoducho na to nebude personál,ten totiž bude na covid oddeleniach,už teraz je kopa zanedbaných nálezov a stále doháňame zameškané operácie aj liečby vážnych diagnoz z druhej vlny.....ale nepochopí,kto nechce,možno až ked sa ho toto bude reálne týkať....
@janinah osobne si myslim,ze neockovani si davaju viacej pozor ako ockovani, ktori si myslia aki su chraneni.ale samozrejme tiez sa to neda uplne zovseobecnovat.v tejto dobe treba byt zodpovedni a davat si pozor na seba aj tych druhych.a vzajomne sa respektovat a pomahat.pekny vecer ;)
@janinah a cim sa ma dat zaočkovať? Tou "rychlokvasenou" vakcínou,za ktoru vyrobca nenesie zodpovednosť? Ked je taka perfektna,preco je tak?
Vec ma 3 roviny, z hľadiska platnej legislatívy zamestnávateľ nemá páku ako zistiť ci zamestnanec je alebo nieje očkovaný pokiaľ mu to sam dobrovoľne neoznámi. Môže sa domnievať skrz jeho výroky, sympatie k určitým skupinám ale nemá oporu v zákone to ako by to zistil, nemôže vraj ani žiadať potvrdenia.
Druhá rovina je fakt, ktorý si sama uviedla a teda ze si v skúšobnej dobe a preto ta zamestnávateľ môže prepustiť bez udania dôvodu, pričom to, či je za tým tvoj postoj k očkovaniu mu nemáš ako dokázať lebo v prípade skúšobnej doby ti ukončenie prac. Pomeru zdovodnovat nemusí.
Tretia rovina je skutočnosť, že nad každým riaditeľom je zriaďovateľ a nad nimi ministerstvo. Je viac ako pravdepodobné, že do začiatku školského roka "hlava" stanoví pravidlá za akých sa bude fungovať, pripadne sa určí škála farebnosti okresov či krajov. Možné je, že sa určitá právomoc (alibisticky?) stanoví zriafovatelom/riaditeľom.
Žiaden z nás nevie co bude, ale zatiaľ je zrejmé, že očkovaní (či už z presvedčenia alebo pod vplyvom okolnosti/planov/zamestnávateľom/snahou vycestovať) budú to mat jednoduchšie a budú z pohľadu nezaockovanych privilegovani co už teraz rozdeľuje spoločnosť i rozhadava rodiny.
Každopádne nik nič účinnejšie nevymyslel nato, aby sa predišlo zvýšenej koncentrácii nezaockovanych v určitom čase na určitom území, aby nedošlo k tomu, čo bolo v IT, že počet infikovaných bol násobne vyšší ako počet zdravotníckeho personálu. Lekári museli rozhodovať ktorému pacientovi dajú kyslíkovy prístroj. Môj švagor slúžil v tom čase v IT na inom oddelení a hovoril, že to bolo príšerne. Mam viacero príbuzných ci slúžili počas covid pandémie a hovorili, že v mnohých prípadoch vedeli len tlmiť bolesť a rozhodne nešlo len o starších ľudí či ľudí bez kondície. Mnohí i mladší majú doživotne následky a post covid je u niektorých horší ako priebeh covid.
Ja rozhodne niesom právnik ani zdravotník, ale som mamou 2 inak obdarených deti a ti sú v skupine mnohých, ktorí sa zaočkovať nemôžu, lebo i taja skupina tu je, lebo im to zdravotný stav nikdy nedovolí bez ohľadu na vek. Všetko ako to s nami bude je v rukách tých, ktorý sa zaočkovať môžu. Lebo zatiaľ nik nič efektívnejšie a účinnejšie nevymyslel. A haterom odkazujem že niesom platená farma firmami, tie by zarobili omnoho viac, keby sa ľudia nedali očkovať lebo v tom prípade sú ohrozenejsi, zranitelbejsi a je väčšia pravdepodobnosť nutnej pomoci vo forme liekov. Na druhej strane nik nám zaockovanym nezaručí, že nemôžme dostať covid ci urc vedľajšie účinky. Ale tie sú stále v porovnaní z covid mutáciami menším rizikom.
@simonka1304 to nie je rychlokvasena vakcína. Táto vakcína je tu roky, nie je experimentálna. Len sa postupne prispôsobuje novým vírusom. Nie je to nová, nespreskumana vec. Len pre nás je nová táto situácia a tento stav, ktorý tu máme. Informácie, ktoré dostávame, viac strašia ako poučia, a potom medzi ľuďmi vládne panika. Neockovani sa boja vakcín, ockovani sa boja neockovanych.... Veľmi smutná doba.
@mo215 nie vyhodit ta nemozu. Keby mali vyhadzovat ludi ktori niesu ockovani, tak to tu mozeme zatvorit. Slovensko ma mieru zaockovania velmi nizku pokial to beries z pohladu ludi v produktivnom veku. Zatial to nechaj tak a uvidis. Skust prejst skusobnou dobou a uvidis co dalej. Mozno sa v zime nakumuluje dost ludi s vakcinami + ti co maju imunitu a uvidi sa, aka bude situacia. Mozno ani nebudu nutne nejake drasticke opratrenia.
@janinah ale preco jej pises, ze ju mozu vyhodit? Ved to nie je pravda. Na Slovensku nie je dovolena diskriminacia ludi na zaklade ockovania a keby ju prepustili na zaklade toho ze nema vakcinu, tak to je protizakonne. A myslim, ze ty si lekarka nie? Taketo sirenie dezinformacii ktore tu pises, tiez je protizakonne.
Ja som ockovana, som za to aby sa ludia nechali ockovat, ale to mne, tebe ani nikomu inemu nedava pravo strasit ludi a sirit hluposti.
v nasej rodine dvaja ockovanci prave vylezuju covid 19. Jeden v posteli doma a druhy na intenzivke. Takze na vasom mieste mile očko damy, by som sa az tak silno nebila do hrude
@kittykat22 lekarka nie je,len zdravotna sestra,ale tvari sa mudro,jak lekarka.
@nika23t tu nejde o to,ze by som sa bala,ale ze ked z nej budeš mat nežiaduce účinky,tak vsetci davaju ruky prec.A trap sa ako vies.Donutia ta, a nikto potom nenesie zodpovednosť..
@janinah to že niekto nedostane adekvátnu starostlivosť v našom state je chyba vlády a zanedbaných nemocníc, nie chyba človeka čo sa rozhodne inak ako ty… Úprimne je to každého slobodná vola čo urobi či bude ockovany alebo nie a absolútne nemusí v tomto brat ohľad na druhých ak sa chráni neni problém.

Čisto zo zvedavosti, keď sa bojíš očkovania ... a COVID-19, toho, aký by si mala priebeh, sa nebojíš? ... osobne si myslím, že je Tvoja slobodná vôľa, či sa chceš očkovať, či nie a takýto príkaz Ti v súlade s platnou legislatívou, Ústavou SR zamestnávateľ nemôže dať ... ak dá, je to protizákonné.
@mo215