icon

Školstvo v Čechách pre deti s NKS: Aké sú možnosti?

Dnes o 11:40

Ahojte, z viacerých dôvodov začíname zvažovať presťahovanie sa do ČR - čo ma ale zaujíma, dcérka má NKS a potrebuje asistenta v škôlke (tu si ho platíme sami, pretože podľa štátu asistenta nepotrebuje...). Má 4 roky a sme na úrovni, že začína tvoriť dvojslovné vety. Doma s ňou pracujem v rámci možností, keďže nás škôlka a terapia stoja celkom peknú pálku a dosť pracujem.

Chcem sa opýtať, či je to v cz pre tieto deti lepšie nastavené? Ideme mimochodom práve aj na ados a adir, ale to skôr "pre istotu", lebo inak je sociálna, nemá senzorické problémy a pod., v škôlke v kolektíve je úplne ok.

Poviem pravdu, už ani nevládzem o tom viac písať, ako tu bojujem so štátom, podľa ktorého nemáme nárok na nič, lebo dcéra nemá znížený intelekt a ani "viditeľné postihnutie". Má tu niekto prosím skúsenosť s presťahovaním sa do ČR prípadne so životom tam ako takým s takýmto dieťatkom? Či je to rovnaký boj ako tu?

Ďakujem

autor
Dnes o 11:42

Ešte dodám, že sa samozrejme desím hlavne prechodu na ZŠ, šikany a pod. Keďže bude pravdepodobne "trochu iná"... Že či máte pocit, že je tam spoločnosť celkovo viac vzdelaná, informovaná, empatickejšia?

anonym_1c3750
Dnes o 11:58
@anonym_autor

Ešte dodám, že sa samozrejme desím hlavne prechodu na ZŠ, šikany a pod. Keďže bude pravdepodobne "trochu iná"... Že či máte pocit, že je tam spoločnosť celkovo viac vzdelaná, informovaná, empatickejšia?

@anonym_autor tak na SR máme triedy pre deti s NKS. Deti sú rovnaké ako Čechách aj na SR, čo ako tam ju nebudú šikanovať? Treba si zariadiť triedu pre deti s NKS. NKS nie je diagnóza na opatrovateľský, dieťa je inak samostatne a sebestačné, nie? a v NKS budú Max. 8-10 deti plus asistent a je to zdarma. Myslím, že je to celkom pekne zabezpečenie pre deti s NKS na SR, či zdá sa že malo?

anonym_dfc5db
Dnes o 12:24
@anonym_autor

@anonym_autor myslíš, že je rozumné, ak teraz začína tvoriť vety, aby ste ju dali do prostredia, kde budú p. učiteľky hovoriť česky?

riskoh
Dnes o 12:30

Syn bude mat 6r.,NKS,z odbornych vysetreni ma odporuceneho asistenta v MS, do ZS ho planujeme dat o rok neskor-odklad, ZS bude pre deti z NKS, teda intelekt musi mat v poriadku,nastupi ale do pripravneho rocnika. Urcite by som pri tejto dg nezvazovala odchod do krajiny ,kde sa hovori inym jazykom. Na Sk su moznosti,sice treba cas a financie ale teda ka som sa zatial s prekazkami mestretla

anonym_7162c9
Dnes o 12:38

Syn ma 8 rokov ma NKS chodi do skoly pre NKS a nam spominali ze prestahovanie do inej krajiny je pre tieto deti nie velmi vhodne to len na margo toho ze jedna mamicka tiez toto zvazovala

rejka7
Dnes o 12:39

@anonym_autor v Centre pedagogicko psychologickom podľa spádu školy sú logopedovia úplne zadarmo, taktiež špeciálni pedagógovia. NKS triedy sú zdarma,v rámci týchto tried majú individualne logopedicke intervencie, tiež zdarma.

anonym_1c3750
Dnes o 12:42

@anonym_autor tiež by ma zaujímalo tie prekážky, lebo teda NKS zase nie je nejako extra záväzná diagnóza. Dieťa z nej môže aj krásne vyrásť a rozprávať úplne postačujúco. Horšie su na tom deti s NKS a autizmom, alebo ADHD spolu. Ale ani tieto deti nemajú nárok na opateru, sú integrované v bežných školách, alebo špeciálnych podľa intelektu.

autor
Dnes o 13:40

Ako som napisala, ideme aj na ados a adir, kvoli tomu, ze dcera ma aj problemy so samoobsluhou - btw. Ja sa nepytam na opatrovatelsky. Ale na zabezpecenie ci uz asistencie v klasickych skolkach/skolach. Realita, ktoru totiz zije moja znama s dietatom ktore ma tiez nks v klasickej skolke, ktora je “vraj” pre tieto deti u nas urcena, je taka, ze ta asistentka vidi dieta z rychlika, minule im dokonca zo skolky usiel, a ze by tam bola nejaka praca s nim? 0 bodov.

My sme preto v sukromnej, kam som dceru prelozila po velmi zlej skusenosti v klasik škôlke. Asistenta im vsak nepridelili na dceru a dalsie dieta, takze si to platime sami. Dcera super, napreduje, vsetko ok, kolektiv ucitelky, akurat je to palka.

Nakolko vsak dcera napr bez asistentky nespolupracuje uplne pri kolektivnych aktivitach - vyslovene podla pravidiel + ine drobnosti, ak sa asistentke neda, musi ostat doma a ja s nou, aby nerusila ine deti - a mne teda bolo povedane, ze na nks mi neschvalia ani predlzeny rodicovsky, aj ked realne som s dcerou doma, ak asistentka ochorie.

Dalsi znama - syn starsi a rovnaka diagnoza, v okoli nemame skolu pre deti s nks, on to vsak dobehol, akurat nechape sarkazmus a proste dvojzmysly a pod. Ved kto vie ten vie. V skole katastrofa, ucitelky vyhorene, stale ho oznacuju za autistu a neviem co, popritom autizmus ma riadne vyluceny. A co deti vidia od uciteliek robia tiez, dieta to tam ma proste tazke.

A ja nehovorim, ze v cz je zlaty gral, pytam sa preto na realne skusenosti + presne aj na to, ci dieta voooobec zvladne zmenu jazyka aj ked na cesky. Pytam sa to normalne, lebo kazdy “odbornik” povie inak a teba moze uz aj porazit.

evkatk
Dnes o 14:04

Prečo by mala byť v škole katastrofa a učiteľky vyhorené? Dosť sa natrápia s deťmi ako sú tie, čo popisuješ . Ak dieťa nie je ako ostatné a rodič chce, aby dosiahlo to, čo ostatné bez rozdielneho prístupu, čo si označila za vyhorenie učiteľky, potom plať súkromné domáce vyučovanie so silnou intenzitou, aby dokázalo postupovať vo vzdelávaní ako ostatné deti. Tie učiteľky robia, čo môžu, dieťa nechce. Preto majú byť vyhorené? A čo je to ťažké, čo deti vidia od učiteliek a robia to tiež? Je to niečo scestné. Okrem toho, že sa s nimi trápia, aby dosiahli predpísané učivo, vedia rodičia tých detí, že od ich učiteliek sa vyžaduje, aby u ich detí dosiahli maximum ako u zdravých, inak je v očiach nadriadených učiteľka zlá a siaha sa aj na jej aj osobné príplatky? Prečo dieťa nie je od mala vedené z domu, že to, čo od neho učitelia požadujú, musí splniť a dosiahnuť dobré výsledky ako zdravé dieťa, inak si to odnesie učiteľ od nadriadených aj od rodičov. Všetci chcú, aby dieťa prosperovalo, len dieťa odmieta a za to môže len a len učiteľka, že to dieťa sa nespráva a nepristupuje k učeniu tak, ako všetky zdravé deti. Vždy sa vina kladie učiteľom.

autor
Dnes o 14:37
@evkatk

Prečo by mala byť v škole katastrofa a učiteľky vyhorené? Dosť sa natrápia s deťmi ako sú tie, čo popisuješ . Ak dieťa nie je ako ostatné a rodič chce, aby dosiahlo to, čo ostatné bez rozdielneho prístupu, čo si označila za vyhorenie učiteľky, potom plať súkromné domáce vyučovanie so silnou intenzitou, aby dokázalo postupovať vo vzdelávaní ako ostatné deti. Tie učiteľky robia, čo môžu, dieťa nechce. Preto majú byť vyhorené? A čo je to ťažké, čo deti vidia od učiteliek a robia to tiež? Je to niečo scestné. Okrem toho, že sa s nimi trápia, aby dosiahli predpísané učivo, vedia rodičia tých detí, že od ich učiteliek sa vyžaduje, aby u ich detí dosiahli maximum ako u zdravých, inak je v očiach nadriadených učiteľka zlá a siaha sa aj na jej aj osobné príplatky? Prečo dieťa nie je od mala vedené z domu, že to, čo od neho učitelia požadujú, musí splniť a dosiahnuť dobré výsledky ako zdravé dieťa, inak si to odnesie učiteľ od nadriadených aj od rodičov. Všetci chcú, aby dieťa prosperovalo, len dieťa odmieta a za to môže len a len učiteľka, že to dieťa sa nespráva a nepristupuje k učeniu tak, ako všetky zdravé deti. Vždy sa vina kladie učiteľom.

@evkatk 🤦‍♀️ su ucitelky a ucitelky, vieme si porovnat… a obe skupiny “sa trapia” s nasimi detmi, ktore nevedieme k nicomu podla vas… a presne toto je to. Vyhorenymi som nazvala tie, ktore po matke nonstop hucia, ze jej dieta je autista aj ked preslo diagnostikou, ktora jasne ukazuje, ze dieta autista nie je.

Moja dcera ma aktualne ucitelky, ktore su uplne laskave a kludne zaroven aj prisne, ale ludske a to aj napriek tomu, ze musia “trpiet moje dieta”, ktore “k nicomu nevediem”…

anonym_f6af6b
Dnes o 14:47
@riskoh

Syn bude mat 6r.,NKS,z odbornych vysetreni ma odporuceneho asistenta v MS, do ZS ho planujeme dat o rok neskor-odklad, ZS bude pre deti z NKS, teda intelekt musi mat v poriadku,nastupi ale do pripravneho rocnika. Urcite by som pri tejto dg nezvazovala odchod do krajiny ,kde sa hovori inym jazykom. Na Sk su moznosti,sice treba cas a financie ale teda ka som sa zatial s prekazkami mestretla

@riskoh keď ma dieta raz odklad, už nemoze nastúpiť do prípravného ročníka.
Nastupuje riadne do prvého.