icon

Som onkologická pacientka a 5 ročný syn ma stále naháňa. Ako mu vysvetlím, aby spomalil?

anjika44
8. nov 2020

Som onkologická pacienka -pľúca - aj ked som nikdy v živote si ani len nepotiahla z cigarety. K tomu metastázy v chrbtici, panve a pečeni. Neležím, neľutujem sa - no, občas si zanadávam - upratujem, venujem sa 5ročnému synovi. A tu je problém. Napríklad v lete som s ním v Bratislave navštívila plno zaujímavých miest, aj doma sa mu venujem. Lenže on chce všetko hneď a to ma štve, lebo ja chcem vzhľadom k mojej diagnóze robiť všetko s kľudom. To znamenná, nie vtomto momente, keď si zmyslí, budeme si čítať, ale napríklad o dvadsať minút a podobne. Áno, urobím to, čo si praje, ale nie hneď, v tej sekunde. A ako mu mám vysvetliť, že ma nemá naháńať. Skrátka, že všetko bude, ale pomaly a postupne. Napríklad - pôjdeme dnes von, ale nie o jednej - pôjdeme o druhej, lebo predtým si chcem v kľude vypiť kávu. Hovorím - všetko mu splním, pokiaľ to nie je zdraviu a životu nebezpečné, ale potrebujem, aby ma nenaháňal. Ďakujem.

Strana
z2
anjika44
autor
26. dec 2020

@maciatkolulu oblieka sa sám, ale ešte dozeráme, lebo rád miesto obliekania robí všeličo iné

anjika44
autor
26. dec 2020

No, raz za tyzden povysáva, trikrát v tyzdni dá riady do myčky ...vyberám ich ja, inak ked nie sú riady mastné ich umyvam ručne a občas ked treba dať mäso dať piecť tak dá, ale prach si nepoutiera, záchod neumyje, ani kupelnu, opratéu bielizen vyberám z práčky, prinášam k sušiakom a vešiam ja - a ked to spiemerujem, tak za tridsaťkrát tejto činnosti sa mi ponúkne raz, či mi má bielizen odniesť k sušiakom a pritom je to dosť také, ked je toho plno atď...

tncka
26. dec 2020

@anjika44 na tu hodinu mu vymysli nejaku inu cinnost. Okrem toho musi vediet ze si chora a nevladzes, potrebujes si castejsie oddychnut a pod. Moja od 2r. chapala ze maminka nevladze a nemoze hned ist robit to co si ona zmysli. V tom proste vyrastla. Aj teraz este hocikomu povie ze mamina sa cely den vala na gauci a nic nerobi🤣a to som uz skoro rok ok.

0silvia0
26. dec 2020

@anjika44 ale tak hadam tvoj chlap chodi do prace a povenuje sa aj synovi, nie?
Ja na domacich pracach nevidim nic take hrozne, co by sa nedalo zvladnut, skus zaangazovat aj syna, podavat kolicky na pradlo a tak. Neber to tak negativne, viem, si chora, mozno si unavenejsia, tak viac oddychuj. Ale ked mozes, rob domace prace nie ako domacu mordu ale viac kreativne.
A komunikuj s muzom, nie ze po nom kricis, stazujes sa, ale skus byt prijemnejsia...

anjika44
autor
26. dec 2020

@0silvia0 no syn mi podával količky tak rýchlo, že som nestihala, tak si radšej bielizen povešiam sama

anjika44
autor
26. dec 2020

@0silvia0 muž spraví, ked mu poviem, ale nikdy nie sám od seba

0silvia0
26. dec 2020

@anjika44 ved nevadi, ze podaval rychlo, staci mu povedat, ze nech narata do 5 a potom poda... chyba ti kreativita.
A vela muzov je takych, ze urobia az ked im povies, chyba im empatia. Ved bud rada, ze urobi a bud vdacna. Celkovo mam pocit, ze mas problem s asertivnou komunikaciou.

anjika44
autor
26. dec 2020

@0silvia0 ja mám kreativity až moc - tolko činnosti som vymyšľala pre neho, ked sme boli doma kvoli pandemii

0silvia0
26. dec 2020

@anjika44 tak potom je to ok👍

anjika44
autor
26. dec 2020

@0silvia0 ale ked on slubi a potom to aj taK NESPRaví? xkrát som synovi hovorila, že ked je bosý a po sprche, má sa hned obliecť a hlavne neskákať bosými nohami po parketách, lebo sa šmykaju...a dnes? Manžel sedí na posteli, dieťa poloholé, veselo behá po izne, skáče a manžel len kuká....takmer ma j..lo.

0silvia0
26. dec 2020

@anjika44 no ved syna sprchujes len asi raz denne, tak raz denne zvladnes povedat manzelovi, aby dozrel na syna. Ano, chapem, ze chces aby to robil sam od seba, ale ked to nerobi, tak mu to treba povedat. A syn sa to tiez raz nauci, neboj...

mrchana
26. dec 2020

je mi luto tvojich diagnoz... sama vies ze prognóza za tychto chorob. nie je pozitívna. Malý podla mna cíti tvoje ochorenie a chce byt s tebou ako píšeš co naozaj máš uzivaj si ho nie o druhej ani tretej ale teraz. Lebo casu nemas na rozdavanie. a muz... mozno to spracúva po svojom..... veľa zdravia

Strana
z2