icon

Som v koncoch zo štvorročného syna

katuskad
3. nov 2015

Ahojte mamičky. obraciam sa na vás s problémom, s ktorým nie som asi sama a veľmi dúfam že mi budete vedieť poradiť so svojimi skúsenosťami, lebo mám pocit že som v koncoch. mám tri deti, ktoré veľmi zbožňujem, no s prostredným synčekom máme už od malička problémy. ani neviem kde začať a ako to opísať. od malička je veľmi aktívny, hlučný, niekedy mám pocit že si ani vlastné myšlienky nepočujem pri ňom a to mám deti tri, ale on je aj za svojich dvoch dalších súrodencov. myslela som si že sa časom skludní ale už má cez 4 roky a niekedy mám pocit že je to len horšie. ked sa nám narodil najmenší synček tak sa to ešte zhoršilo, neskutočne na seba púta pozornosť, s manželom nevieme dve slová prehodiť, lebo vkuse skáče do reči a ked ho upozorníme, že teraz sa rozprávame my a on musí počkať tak začne vrieskať ako zviera a hádzať so sebou, prípadne rozhadzuje veci okolo seba. už to po ňom opakuje aj menší, tak to už bude asi na psychiatriu 😒 z mojej strany...... synčekovi neustále opakujem ako veľmi ho ľúbim, často sa počas dňa túlime a má to veľmi rád, lebo je strašne emotívny, čo vlastne situáciu ešte zhoršuje, lebo všetko prežíva ešte viac. dnes ma vytočil tým, že si chcel dať jogurt a ja som mu ho otvorila a pritom ho chcel otvoriť on tak mi začal nadávať a kričať že ma nelúbi len za takúto maličkosť a toto je celý deň niekoľkokrát. potom ked sa ukludní, tak sa ospravedlní a povie že ma lúbi ale tieto výstupy už nezvládam. už som nakoniec na neho nakričala aj ja, nech vie aké to je. vrieskal vo svojej izbe a hádzal hračky o zem tak som tam išla a začala ich hádzať aj ja, tak plakal ešte viac. jednoducho už nevládzem dalej. tak strašne ma vyčerpáva, že nemám ani energiu sa venovať ostatným deťom. prosím poradte ako to zvládate vy...... dakujem

orchidea123
3. nov 2015

Hnev nie je na pravom mieste dietatu stale treba vysvetlovat preco to je tak a nie takto ja som zistila na svojej dcere ze ak som ja nervozna ona je 5 krat nervoznejsia dcera vyrasta medzi nami dospelymi doktorka hned povedala cim skor ju dajte do skolky tam sa nauci bude musiet robit to co ine deti a veru chodime 2 mesiace do skolky a cuduj sa svete je lepsia aj ked obcas poprieci ako ine deti ale vidim bolo to najlepsie riesenie.... 🙂

bibistec
3. nov 2015

jednoznacne chod za detskym psychologom toto je uz fakt vela, hlavne poradi ako k nemu pristupovat kazde dieta je ine co plati na tvoje ostatne 2 deti nanho nie ale psycholog poradi ako na to. chod cim skor lebo cim dlhsie vahas tym dlhsie trva cela ta frustracia aj on je frustrovany, pomozes tak sebe aj jemu a vlastne celej rodine. vsetko je len o pristupe. kamoska tak chodi k psychologicke a velmi jej pomaha ozaj velke zmeny a take postrehy co by ju ani vo sne nenapadli. drzim palce

alk05
3. nov 2015

@akvi ale ano vysvetlujem ucim ale ked treba tak konam razne....dieta ma v prvom rade posluchat rodicov, nesmie skakat po hlave a ak ma ist spat tak ho nebudem podporovat v tom ze je spravne ze sa hneva na matku ktora mu chce dobre....postavene na hlavu nemyslis?

katrin21
3. nov 2015

@libka1 no, tak skusil by tam nieco este zle robit... ono ho tam mas zatvorit s tym, ze uz tam sa ma ukludnit a nie robit zle.... ak by taam robil zle, tak uz odomna este aj na zadok dostane a nejaky dalsi trest..... ktory by som aj dodrzala, napr. nedostane nieco, co chce, alebo nepojde niekam, kam chodi rad...
To je psychologia, plati na kazdeho, len na niekoho to trva dlhsie. dieta skusa.... zistilo, ze ked vyvadza este aj taam, mama ho nabuduce radsej ani nezavrie. super, vyhralo ! staci ti?
dieta vie byt velky manipulator. fakt.

alk05
3. nov 2015

@libka1 vies tuto kolega to asi mysli tak ze netreba dieta podporovat v hnevani sa....teraz su v kurze vety typu....chapem tvoj hnev, mas na to plne pravo, hnevat sa je ludske a pod....no kazdopadne ak ma ist napr.spinkat tak taketo vety nie su v poriadku....

alk05
3. nov 2015

@akvi prave ludia ktori su emocionalne labilni koncia na psychiatrii pretoze svoje pocity nevedia ovladat a deti tiez treba ucit ako zvladat napr.aj hnev....prave take deti ktore sa furt hnevaju mozu mat problemy pretoze im bolo dovolene byt vybusni, nemuseli sa ovladat a pod....a stvorrocne dieta uz vie rozoznat co je pekne spravanie a co nie....predstav si keby sa 20deti mohlo prejavit v skolke naraz....

akvi
3. nov 2015

@alk05 nemyslim si, ale neberiem ti tvoj nazor..

libka1
3. nov 2015

@alk05 uz som pochopila ako to myslel medzitym. Podporovat nie, to beriem. Ja som to myslela tak ze 4 rocne deco emocie nezvlada ako dospelak. A na hnev ma v urcitych situaciach pravo kazdy. Nemyslim zrovna to ked ma ist spat.
@katrin21 kebyze to nie je moje dieta tiez poviem to ci ty. Ale co ho mam ubit na smrt? Ako to sa dobre povie ze skusil by... aky je dalsi krok ked mu dam na zadok a on nic? To co pises by som v takejto teme pred 2 rokmi napisala aj ja...

katrin21
3. nov 2015

@libka1 ja to beriem, ze niektore deti su tvrdsi oriesok, ale nejaky recept musi existovať, my tu teoretizujeme, ale mama si svoje dieta pozna, resp. vie a vidi, ako na čo reaguje.....
preto odporucam tu knihu 5 jazykov lasky pre deti...
Tam su vysvetlenie aj priciny takychto exscesov u deti a co s tym robit...
napr. niektore deti potrebuju pozornost ( ale tak, ze vyslovene zobrat si ho same nabok a len JEMU sa venovať , pocuvat ho, robit s nim nieco nejaky cas, kazdy den), ine potrebuju dotyk, ine službu ( ze rodic pre ne nieco robi ), atd... to su tie jazyky lasky.... je ich viacero a rodic, co napr. robi podla neho vsetko pre dieta, lebo ved sa mu venuje, hra sa a nim, cita mu, krmi ho... aj tak to dieta robi zle... lebo? lebo jeho jazyk lasky je dotyk a tych ma napr. straaasne malo, jeho nadoba lasky je prazdna.... a ma pocit, ze je nemilovane ... a preto na seba stale potrebuje upozornovať...
to som dala len vycuc, priklad... ale je tam navod, ako to zistit a ako s dietatom praacovať.
a tym padom, ako to dieta aj pripravit na buducnost, aby malo pocit, ze je milovane = ze ma svoju hodnotu a neciti sa menejcenne.... aj v dospelosti nasledne... nema bloky v sebe.

libka1
3. nov 2015

@katrin21 mrknem tu knihu lebo som uz naozaj bezradna. Ked s nim travim cas, tak on je super. Ale staci nestrazenych 10 minut a uz je problem. Nemozem byt len s nim, na dcerky kolkokrat nie je cas kvoli tej jeho narocnosti.

katuskad
autor
3. nov 2015

@lenocka80 ahoj 🙂 neboj s počtom detí to nesúvisí..... 😀
@alk05 ani ja si nemyslím že by to bolo adhd, ked som toto opisovala lekárke, tak nás tiež poslala na neuro, že pre istotu, ale nešli sme, nechceme to riešiť cez lekára, ešte aj s týmto ho stresovať.

jurkom
3. nov 2015

Ja som mala pár problémov z tvojich, že syn bol hlučný a skákal do reči, a na moje veľké prekvapenie mi v školke povedali, že sa im javí ako autista a že má syndrom ADHD t, .j hyperaktivita a to inak bol fakt poslušný, nikdy sa mi nehodil na zem, nevrieskal, len chcel byť stredobodom pozornosti, preto si myslím, že určite potrebuje detského psychologa. Radšej skôr, lebo ked si na to zvykne, už to neubrzdíš. Nezávidím ti, ja som toho mala menej, nebol agresívný, bol milý. nehádzal nič na zem a predsa sme museli absolvovať vyšetrenia na odporučanie učiteľky zo škôlky, neviem či tvoj chodí už do škôlky, ak nie daj ho do kolektívu, možno sa skľudní alebo ešte zhorší. Erika My sme už skoláci a to ti neprajem s takým nervákom.

spuntikmathiasko
3. nov 2015

@alk05 to nie je pravda. Ja som sa toho bala a teraz ked je maly doma dlhsie ako 4 dni sam sa pyta hrat za detickami, lebo jednoducho aj on sam zistil ze v skolke sa ma s kym hrat a viac aktivit ako doma ked mam malu a popri tom musim robit aj ostatne veci. Ked je dobra skolka s dobrymi ucitelkami detom len pomoze a maju ju radi. Kym nebola sestricka na svete a ja som bola len jeho cely den ani jemu sa nechcelo. A to nehovorim, ze pani nema dve ale tri deti.

katuskad
autor
3. nov 2015

@ludka140281 nie, ešte som neskúšala aj ked som to zvažovala......
@tarinka155 no tak hádam ti tu nejaké rady pomôžu, ani som nemyslela že sa rozvíri takáto diskusia 😅

cibinka18
3. nov 2015

necitala som vsetky prispevky a ani nemam konkretnu skusenost, ale urcite by som navstivila psychologa, aj za cenu, ze diagnostikuje nieco... dolezite je, ze budete vediet co robit. a ak nezistia lekari nic, tak uz len vydrzat, kym vyrastie. viem, ze je to lahsie povedat ako to vydrzat,
drzim palce a vela sil prajem. a nezufaj, dobre si urobila, ked si o tom napisala, mozno to pomoze aj inym rodicom.

alk05
3. nov 2015

@jurkom myslim ze zbytocne strasis.... takyto bol aj moj mladsi brat nasi s nim u lekara nikdy neboli....trvalo to asi do sest rokov a potom sa to nejak zvrtlo....teraz je to jeden zodpovedny a mily chalan.... naco trapit deti lekarmi a psychologmi??

katuskad
autor
3. nov 2015

@cibinka18 dakujem veľmi pekne

alk05
3. nov 2015

@katuskad myslim ze tvoj syn je uplne normalne dieta akurat trosku zivsie... moj je tiez extremne zivy obcas vybusny a nervavy ale to este nie je dovod na navstevy lekarov a psychologov....je pravda,ze ked je s cudzimi tak je krotucky....ale kludne pridi so synom s uvidis ze aj ine deti su take.... skolka trochu pomoze tym ze si oddychnes lebo brat napr.v skolke super anjelik dosiel domov a zase peklo....ale mama si aspon oddychla....

m.i.r.i
3. nov 2015

tiez mam doma betara, ktory skace do reci, nenecha nas porozpravat sa ani s muzom, telefonovanie doteraz nehrozi...pozornosti ma az az a aj tak nestaci..
Kazdopadne, na margo toho ako posleme deti do izby, zavrieme, nechame sa "ukludnit" odporucam tento clanok:
https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/702/preco...
U mojho syna toto sposobovalo tiez len vacsiu agresivitu, kopanie do dveri, zlost aj na pol hodiny a nikdy sa neukludnil....uz davno sme to prestali praktizovat..na neho toto nezabera, ma to uplne opacny ucinok..takisto ako krik...nestaci zvysit hlas ako na x deti..ja zvysim hlas, aj on zacne kricat a cim viac kricim, tym viac krici on a vyburcuje to este horsie emocie...urcite sa neda so vsetkymi detmi rovnako

katrin21
3. nov 2015

@m.i.r.i s tym clankom, aj ked som ho pozrela len zbezne, nesuhlasim...
ze to je vnimane ako trest? ano, ved to aj je trest, ze vyvadzalo . ze sa ma pritom ukludnit a rozmyslať? to je len bonus, dieta si to musi uvedomit, ze vrieskanim nic nedosiahne, akurat to, ze bude za to potrestane tym, ze pojde niekam, kde sa aj tak musi ukludnit a az potom moze ist medzi osttanych....
a tiez nesuhlasim, ze by tym rodic daval najavo " nemam ta rada".. to nie je pravda a krasne sa tomu da zabranit .... ved s tym dietatom komunikujeme.... nie je to len, ze zavriem ta a ty ani nevies preco a mysli si co chces....
a ze 4 minuty ?? to by nemalo ziaden efekt.. ja americke vychovne metody celkovo neuznavam... podla mna ta krajina , kde ma kazdy svojho psychiatra a ten co nie, tak " nie je normalny" nie je vzorom, podla ktoreho by sme sa mali riadit 🙂

nedavno mi dcera spominala, ze v USA fičí nejaka kniha " preco francuzske deti posluchaju", alebo nieco take....
nuz a pise sa v nej, ako tvrdo musia fr . deti dodrziavať pravidla, ako maju jasne stanovene hranice a vychovu... nie volna vychova ako v USA:... to je v skratke pointa rozdielu.... v USA - dieta na prvom mieste, lebo chuuuuuuudatko, nedajboze ho vyhresit, capnut mu, alebo cosi... ono len laaaaaaskuk potrebuje....
a potom im v puberte skace po hlave....
vo FR. su proste rodicia striktní a prisni.

alk05
3. nov 2015

@m.i.r.i suhlas..kazde dieta je ine a na kazde plati ine....ale vyhoda je ze kazda mama si svoje dieta pozname a vieme co nan plati....na mojho to zatvorenie do inej izby funguje 100%

katrin21
3. nov 2015

@alk05 aj na moju to fungovalo.... stacilo to spravit asi 2x a nikdy viac sa o zem nehadzala....
OK,chapem, ze niektore deti to potrebuju viackrat zazit..kym pochopia..

a aj v relacii PESTUNKA to fungovali aj na decka, co mali tie najvacsie amoky....
ja si myslim, ze ked to u niekoho nefunguje, chyba je na strane rodica... ze rodic nieco pri tom neurobil spravne.. aj v tej relacii to bolo vidno... zalezi aj na detailoch .

tortelinka
3. nov 2015

@katrin21 regujem len na tú francúzsku výchovu, a na tú knihu, áno, deti sa vychovávajú prísne, majú režim a pravidlá, ale za akú cenu? deti sú od 3 mesiacov s opatrovateľkou, denne cca 11 hodín, nikdy nespia s rodičmi v izbe...sú to malé stroje, ktoré v dospelosti majú vzťahy z povinnosti

katrin21
3. nov 2015

@tortelinka to nie je o opatrovatelkach.. to maju aj v USA..... to nerobi rozdiel...
pozri, moje segry chodili obe do pol roka do jasliciek. kedysi to bolo bežne... az pri mne mama zostala doma 3 roky, ked boli segry ( rocnik 64,65), tak to nebolo ani u nas, ze 3 roky doma.. iba ked nejaka zena bola cisto v domacnosti.... a neboli z toho nijako vymetene, ani citovo , ani nijako... akurat boli skorej samostatne.... nehovorim, ze to je lepsie, ako byt doma s dietatom, jasne, ze radsej doma, len proste ze v tom rozdiel vo vychove USA a FR nie je....
aj to spanie vedla v dettskej je skor v USA...
vo FR vychovavaju podobne ako u nas kedysi. proste europsky.

timea7
3. nov 2015

@worker_falcon nič sa neboj, učiteľky nemusíš ľutovať, učiteľka v škôlky takéto deti zmákne - more lásky a pevné, nemenné pravidlá. za vyše dvadsať rokov sa nestalo, že by toto nefungovalo - dieťa veľmi rýchlo pochopí, že svet sa nebude točiť okolo neho, že sú tu aj iné deti, že existuje také niečo, že nedostane všetko a hneď, že treba počkať - to je veľmi prekvapivé zistenie, že sa môže šmariť o zem, revať, hádzať hračky, chleba, ale na veci to nič nemení. Teda mení - musí si po sebe poupratovať, keď skončí s predstavením. Zažila som aj deti s aspergerovým syndrómom, deti rôzneho temperamentu, ale to more lásky a pevné hranice platí vždy. Nestotožňujem sa s názorom, že by sa mala mimina troch detí ešte viac venovať tomu, ktoré stále na seba púta pozornosť, venuje sa im predsa všetkým trom, občas treba zobrať niekde len jedného z nich, spravodlivo to striedať a nesmie zabúdať na seba. To je pre dieťa veľmi dôležité, aby spoznalo, že aj mama, rodičia majú svoje potreby a tie sú tiež dôležité, nie len tie jeho.
Áno, stotožniť sa s dieťaťom - chápem, že sa nahnevaný, lebo si chcel teraz rozprávať ty, ale musíš počkať, kým s otcom dohovorím ja. A môže sa aj potrhať, počkať musí. Jedy? Rev? Nech sa páči, ale v tejto rodine bude panovať rešpekt, áno aj rešpekt k deťom, ale aj úcta k rodičom.

tortelinka
3. nov 2015

@katrin21 nie, to nie je celkom to isté ako jasle u nás, väčšina rodičov bola o 15.00 doma a boli s deťmi, vo fj nie je výnimka že au pair ukladá deti do postele(viem čo píšem, robila som to nie v jednej rodine), starala som sa o deti, kde rodičia chodili iba na víkend a pod...stalo sa mi, že mi v sobotu matka volala, že čo jej 7 mesačné dieťa jedáva na obed

katrin21
3. nov 2015

@tortelinka ved ja viem... ale aj tak, to je aj v USA, chapes??? to nie je ten rozdiel vo vychove...

m.i.r.i
3. nov 2015

@alk05 no ved to..ze ono to funguje..na niektore deti...ja vidim kamoskinu dcerku, co v izbe len tichucko vzlykala a potom vysla von , upokojena , s ospravedlnenim...a teraz sama odchadza takto do izby..ked na nu idu emocie, tak povie, ze sa ide upokojit a potom vyjde ked je kludna...ze wow....s mojim nemyslitelne..od malicka rovnako..on sa za tymi dverami tak rozreval, ze az sa zajakaval...a ja som sa ho potom uz aj pokusala upokojit, objat, kadeco..ale on sa zadusal..nevedel prestat revat..ledva dychal...a to zlostou kopal do dveri, tahal za klucku...no proste hrozne...zvysovanie agresie v plnej miere...proste na niekoho funguje, na niekoho nie...to myslim.....ako mne mama hovorievala, ze na nu stacilo ked mama kukla a stacilo...ze na mna sa snazila tiez tak "kuknut" a ja som jej rovno povedala, ze co tak divne na mna pozera...a to sme zvykli so sestrou aj klacat pri stene s rukami nad hlavou, varecha bola bezna vec...obcas aj tatov remen..a na mna neplatilo nic z toho..ani krik,ani kuk, ani bitka...sestra ta hned stiahla chvost a bola ako med......proste hranice ano, doslednost ano..ale uz sposob ako to riesit s detmi je tazko urcit -- kazde reaguje na ine a my musime zistit co na to nase plati

tortelinka
3. nov 2015

@katrin21 ok, ja nepoznám výchovu v USA, ja iba hovorím, že ten obdiv, ako sú francúzske deti super vychované, by som dávkovala opatrne, proste je to za cenu, ktorú by som ja nechcela dať

seahorse27
3. nov 2015

@alk05 Ja si nemusim nic zistovat, viem o problematike dost a netvrdim, ze dieta ma ADHD. To si kde vycitala? Pisem, ze to moze byt ono, nie ze je to na 100% jasne. Prave preto by mala s nim ist na vysterenie k odbornikovi - bud jej povie, ze je vsetko ok a ona bude spokojna alebo najde diagnozu a da odporucania, ako s dietatom pracovat. Ked som v koncoch z dietata, tak mi asi prd makovy pomozu nejake chlacholive komenty, ze je to v pohode a dietatko prechadza uz 3. rok obdobim vzdoru...toto treba riesit a len odbornik jej povie, ci je tam nieco na riesenie alebo nie. Nie my tu na fore...