Štátna, súkromná verzus žiadna škôlka
Ahojte maminy. Možno skoro ale stále mi vŕta v hlave myšlienka či umiestniť budúci rok dieťa do škôlky. Máme druhé a ostávam na materskej. Ide o to že drobec má rád deti ale nevie si nič vybojovať. Neudrel,nestrcil nič také nerobí aj keď robia jemu zle. Keď ide na preliezky a ide tam iné dieťa uteká prec...pritom deti ma rád...na ihrisku sme denne...dávať takéto dieťa do škôlky či nechať doma? Rozmýšľala som že keď dať tak možno súkromná kde bude mať individuálny prístup...nemusíte mi písať ze za rok sa to môže zmeniť,ja viem len skôr ma zaujímajú názory hlavne tých čo majú takéto deti či dali, kam dali alebo nechali ich doma ak sú na materskej...
@marcelatje ale jasne ze utoci🙂 ako hrat sa tu nato ze pise krasne okvetne prispevky je chore... v internetovej komunikacii sa velke pismeno pouziva len ako forma utoku alebo kriku...
@dai ja som zastanca toho, nech si robi kazdy ako citi, ze je naj pre jeho dieta, ale podla mna moze rovnako starsi surodenec po narodeni mladsieho zacat ziarlit najma preto, ze bol dany prec, teda do skolky, to je veeeelmi individualne a zalezi od rodiny, co je pre nich ok. Teda podla mna
@maciatkolulu jasne, kazdy by mal svoje dieta a svoju situaciu doma poznat - ja len nemam rada ked tu niekto podsuva univerzalne rady s jedinou moznou pravdou:-/ Tiez mi nepride idealna situacia ze treba ist do skolky prave v momente ked sa narodi druhe dieta...to by som potom riesila bud pred narodenim alebo az po nejakom case ( zase tiez zalezi od toho ake dieta doma clovek ma - ja teda nevidim vela deti vo veku 3+ chodit po vonku a ak tak len s matkou a kocikom... velmi zabavne sa pritom netvaria, moje deti boli uz vo veku 2+ velmi kolektivne - ked sme hladali vhodnu skolku tak ako som tu radila - v priebehu tej hodiny co som ja riesila podmienky s riaditelkou sa mi uz hrali s ostatnymi detmi, jedno im bolo aky vek mali, akou recou hovorili... )
Nebojme sa VENOVAŤ SVOJIM DEŤOM. Je to naša PRÁCA. Buďme viac DOBRÝMI MATKAMI a manželkami ako ZAMESTNANKYŇAMI.
Aký kolektív??? SÚRODENEC sa postará aj o zvýšenie sebavedomia aj o to, aby sa matka nemusela neustále venovať.....spolu sa budú hrať 🙂 Mama len sem-tam usmerní, aby sa deti dobre zohrali.
V RODINE sa utvárajú ZÁKLADY VZŤAHOV.
@magin ty patris do niakej sekty,ze? 😂😂😂😂😂
Super matka roka, ti tlieskam 👏👏👏👏👏👏👏 taketo osoby s patentom na rozum mam najsamradcej...
Toto je taka tema ako ockovanie, kedy sa vratit do zamestnania, dokedy kojit....
Bolo by fajn keby sme sa zacali respektovat a nepodsuvat svoje rozhodnutie ako to jedinne spravne a tych co sa rozhodli inak odsudzovat...
@trevis12 moj maly je tiez taky introvert. Do skolky nastupi tak za 2m (cakame kym nam ju dostavaju). Ja druhe dieta nemam, ale taktiez nenastupujem ani do prace, budem doma. A aj napriek tomu, som sa ako krkavcia mater rozhodla ho dat do deckeho kolektivu, socialku na mna 😂😂😂😂😂
A rozhodla som sa tak preto, ze nech by som sa akokolvek snazila rovesnikov mu nenahradim, bude tam mat moznost sa realizovat, bude si musiet vydobit svoje miesto pod slnkom sam, bez toho aby som mu stala za zadkom....
Ale: svoje dieta a situaciu poznas ty sama. Uvidis, rozhodnes sa ked pride cas..... A co sa tyka sukromnych a statnych skolok je to velmi velmi individualne. Ani sukr.skolka nie je zaruka spokojnosti 😊
A ja len dodam: nech sa rozhodnes akokolvek tvoje rozhodnutie bude v danom case urcite to najspravnejsie 😉
Prepáčte mi tie veľké písmená, proste si maminky verte a všetko sa akosi vyrieši 🙂
@trevis12 ja by som si nechala obe deti doma, som z tych (ako tu uz bolo spomenute) co si to vedia doma s detmi vychutnat 🙂 . Bavi ma venovat sa detom a robit im program ci uz su to prechadzky, zoo, aquaparky, rozne ihriska, lahsie sporty atd.... Nevidim dovod preco dat jedno dieta do skolky ked si aj tak doma. Pride mi trosku nefer aby jeden musel ist rano do skolky a druhy bude mat cely den sto percent maminej pozornosti.
No, to co funguje skvele u mna, nemusi fungovat dobre u ineho. Je to individualne a podla toho by sa mal aj kazdy zariadit. Nie kazda mama sa dokaze venovat dvom detom naraz (bez toho aby bola z toho nervozna alebo vycerpana - deti take veci vycitia), takze pre niekoho moze byt lepsia varianta dat jedno dieta do skolky.
Cize asi by som sa rozhodovala ohladom toho ci ho dat alebo nedat do skolky na zaklade inych faktorov ako to, ze si syn nevie nič vybojovať (poznam ludi, ktori sa asertivnejsiemu jednaniu naucili az v dospelosti, potrebovali na nakopnutie vaznu vyhrotenu situaciu).
Byť za zadkom svojho dieťaťa?? Prečo sa tak ponižovať??
Byť "prítomná" pri svojom dieťaťi, kým je ešte maličké. Keď všeličo potrebuje. Je to zlé?
V kolektíve veď bude celý život.
@magin nie je to zle. Ked ti to vyhovuje, akceptujem. Ale neakceptujem ludi, ktori si myslia, ze vedia vsetko najlepsie a len ich model je ten jediny spravny.... Takze tolko k tebe.... Chces byt s nimi doma, ok... Ved bud, ale respektuj aj tych ktori, nemozu alebo maju na vec iny nazor (bojim sa napisat ze "nechcu" byt doma, lebo fakt budem za najhorsiu mater 😂)
Myslím, že je dôležitejšie dieťaťu predložiť "dobrú a fungujúcu rodinu". Také dieťa sa vo svete nestratí. Hlavne vo svete "vzťahov". Aby bolo šťastné..
Dobre, takze ked bude chodit do skolky tak nebude vediet co je fungujuca rodina, no dobre, ok 😂😂😂😂 velmi velmi zaujimavy nazor, povedala by som ze prilis uzkoprsy....
Ja si myslim, ze dieta (deti) potrebuje v prvom rade vyrovnanu a spokojnu matku. Ak je niekto spokojny s detmi doma, ok. Ak niekto ma pocit ze dietatu nevie poskytnuch vsetko co potrebuje je tiez ok... Preco takezo zeny odsudzovat a mysliet si ze robia pre deti menej ako tie co ich daju az do skoly?
Nebudem s nim doma len preto, aby som okoliu dokazala ze som supermatka.... Nie, mam dostatok sebareflexie aby som dokazala urcit ze nie som typ matky, ktora dokaze dietatu zabezpecit dostatok podnetov. Svoje dieta milujem, dala by som mu prve posledne, ale na to aby som s nim bola doma do 6 rokov nervy nemam.... Tak ma teraz zabi 😂😂😂😂😂
A niektore jednoducho musia do prace a teraz co? Su horsie matky ak ty co sa rozhodla ostat doma 6r?
Proste to uzavriem: kto chce, nech ostane s detmi doma a kto nechce, nemoze a neviem co, nech da dieta do jasli, skolky. Je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie. Nikdy by mi nenapadlo tvrdit, ze jedna alebo druha je horsia matka a ani nikoho za jeho rozhodnutie sudit...
Nie je dôležité, koľko "minút" venujeme každému zo svojich detí, skôr ide o kvalitu "lásky".
@magin 😂😂😂😂 jasne ano ano....takze len male percento deti bude vediet co je normalny zivot. Hmmmm a ty aj citas po sebe? 😂😂😂😂
Tak ti gratulujem teda ze tvoje deti ako jedny z mala budu toto vediet a nase chudata budu zit ako deti asocialov, bez moznosti spoznat "normalny zivot"... Zena teba nevymyslis 😂
@magin aha, a podla coho si usidila ze zeny ktore daju deti do skolky ich miluju menej, resp.ich kvalita lasky je mensia ako tvoja???? Prepac, ale teraz si ma na*rala... Toto su uz prisilne slova....koncim.... Toto nema vyznam. Neakceptujes ziaden nazor iba svoj. Ok tak si zi vo svojej bubline a nasob si denne pocit supermatky... Gratulujem ti a priznavam, ze my ostatne sme katostrofalne zlyhali....
Ďakujem za názory...som mala asi rovno aj napísať že druhé bábo už je a majú 1,5 rozdiel medzi sebou....preto zvažujem aj možnosť ostať doma, lebo nieje tak veľký rozdiel...jedine že kamarátov veľa nemame... :( Aj keď ihriská sú samozrejmosťou denne....ale ja napríklad som tiež do škôlky nechodila a nemala som problém sa začleniť v škole...ešte som aj básničku jediná povedala prvý deň 😁 to je asi o povahe, len ja som vyrastala na sídlisku plnom deti
Chcela som len povzbudiť tie matky, ktoré chcú zostať s deťmi doma. Je to úplne normálne. A je to krásna úloha, byť nablízku svojim deťom.
@trevis12 ahoj, napíšem ti ako to bolo u nás. Najstarší mal 3 roky, keď šiel do škôlky a tiež som mala trochu obavy, lebo bol veľmi dobrý, vedel deťom požičať, ale bol aj veľmi citlivý. Keď sa s ním niekto nechcel hrať, tak utekal s plačom ku mne. Jednoducho je citlivá panna ;) ale ja som musela ísť na pár mesiacov do práce, aj keď som bola tehotná. Adaptáciu zvládol výborne, bez plaču. Dalo sa mu všetko pekne vysvetliť a on aj počúval. Hoci mi nosil choroby zo škôlky ku novorodencovi (dcérka sa narodila v januári), bolo to dobré rozhodnutie. Teraz v septembri nastúpila aj dcérka do škôlky a ona bola úplne zrelá do škôlky, adaptácia takisto bez plaču, chodí tam s úsmevom, ešte aj učiteľkám pomáhala tíšiť plačúce deti (ale ona je zasa silný, empatický a tvrdohlavý kozoroh). A najmladší syn, v novembri bude mať 2 roky, šiel do súkromných jaslí. Chodí tam s úsmevom, a je vidieť, že je spokojný. Ja som sa cez leto vrátila do práce a musím povedať, že to bolo správne rozhodnutie, hoci polovica môjho príjmu ide na súkromné jasle pre najmladšieho ;) držím palce, aby si sa správne rozhodla a aj s odstupom času si povedala, že to bolo dobré 👍

@mom311 tak to je ine, to je fakt zvlastny pristup