icon

Strach zo spánku v škôlke

marashy
31. aug 2015

Ahojte, môj syn odmieta spinkať v škôlke. Teraz to bude druhý rok, že pôjdeme do škôlky a už ho pripravujem nato, že tam bude musieť oddychovať. Dopracovali sme sa k tomu, že mi sľúbil, že tam bude oddychovať, dovtedy nechcel o tom ani počuť, ale ako sa to blíži, tak už zase odmieta. Minulý rok sme chodili domov na obed a doma spinkal, takže odpočinok potrebuje. Už keď videl, že sa deti vyzliekajú, tak začal plakať. Neviem čo mám robiť, prvý deň keď sme nastúpili tak ho nútili a keď som prišla pre neho, tak veľmi plakal a videla som ako ho dávali naspať do postieľky. Čo by bolo v takomto prípade najlepšie pre dieťa? Veľmi pekne ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

aadulik2110
31. aug 2015

@prinzesz tak my sme na dedine a netlaci sa na spanok, i ked mozeme brat do uvahy i taku moznost. Ja si myslim, ze mnoho deti rezignuje a zacne spavat - aspon ucitelky tak hovorili....
Ja zas po dnesnom rodicku riesim hracky do skolky, ale to je na inu temu....

prinzesz
1. sep 2015

@paris3 ani mi nehovor... to som zvedava aj ja.. ale bojim sa ze nikdy.. resp. mozno este aj 3 generacie budu musie odzit.. hmm uvidime.. ano hovoris mi z duse, chcela som to este dopisat ale zmohla ma unava 😀 ale presne ako pises by som chcela vychovat aj ja svoje dieta.. 😵

prinzesz
1. sep 2015

@aadulik2110 vazne? my mame dve domacnosti, jednu na sk a druhu v cr (praha) tam je to pokrokovejsie, ale napr tu v skolke je to tak, ze ak dieta uz nespi cez obed tak si ho ma matka zobrat domov hned po obede.. dobre ne?! skoro som odpadla ked mi to suseda hovorila..

libka1
1. sep 2015

Neskakat tak ako on piska. Minuly rok si vydupal svoje, skusa aj tento rok. Je to len na tebe ci to ustojis. Ak nie, tak chodit na obed a bech spi doma. Osobne by som tentokrat uz neustupila. Ak spava doma, moze aj v skolke...

libka1
1. sep 2015

@paris3 cize ked musi dieta spat v skolke tak prichadza o svoju ludsku dostojnost? 😕

janinah
1. sep 2015

@libka1 zrejme mamička nepracuje,inak by to bolo tak,že v školke spí,iná možnosť nie je,lebo mamka pracuje do 15-16tej a neriešime tu takú tému 😉

libka1
1. sep 2015

@janinah tak v tom pripade by som ho do skolky mozno nedavala vobec...
inac v poslednej dobe sledujem ako niektore mamicky, nevravim ze konkretne tato, umoznuju detom v ramci udrzania ich dostojnosti a budovania sebavedomia velmi zvlastne veci. Niekedy je zaujimave na ihrisku sledovat chovanie hlavne mamiciek, tie deti sa s tym nejak len tak vezu a nemaju na vyber...

janinah
1. sep 2015

@libka1 dieťa treba naučiť asertivite,to bohato stačí ...niekedy však snaha o individualizmus a vysoké sebavedomie urobí z dieťaťa čudáka,ktoré má problém sa zaradiť k rovesníkom 😒 každý rodič chce vychovať dieťa čo najlepšie,lenže akosi to nevychádza a potom psychologovia nestíhajú pomáhať...ale ok,nemeňme tému 😉

sivula
1. sep 2015

moja dcera tiez chodila do skolky na dedine,tiez zacinala s ucitelkami skoro pred dochodkom a skolku milovala.Sice doma uz nespavala a tam vela tiez nespala,ale zvykla si aspon oddychnut a lezat,pripadne hrat sana lehatku tisko.Tiez sme chceli dosiahnut,aby aspon predskolaci nespavali,ale je ich uciteliek jednak malo a ochota velka nebola.Na jednej strane chapem,ze deti by to vzali hopom a nespavali by vsetky,keby vedeli,ze sa robi zaujimavejsia cinnost.Na druhej ma to hnevalo,lebo dcera tam nechcela spavat.Trvalo to dva roky.Potom dostali ine ucitelky a o spani nepadlo u nas ani slovo.Prestala sa stazovat.Situacia sa sice nezmenila,oddychovali stale na lehatku,len mozno pristup bol iny.No a ked sa lucili so skolkou,kazdy mal povedat,co sa mu v skolke pacilo a co nie.Vies,co sa nepacilo 90% detom? Nie,nebolo to spanie.Boli to prechadzky doobeda - chodili kazdy den,len ked prsalo alebo bolo pod -5. A to sme zase naopak ako rodicia vitali,ze s nimi takto chodili von.Takze nase 4 plne roky v skolke boli pre dceru prinosom a ten spanok tiez zvladla casom vstrebat.Videla,ze nema na vyber,nebravali sme ju na obed domov.

sivula
1. sep 2015

ach preklep,nechodili von,ked prsalo a mrzlo vela.

paris3
1. sep 2015

@libka1 nebolo to myslene tak, ze spanim v skolke dieta prichadza o dostojnost. neviem preco vytrhavas z kontextu. asi sa to zasiahlo osobne, zehej... myslim tym to, ze ked moje dieta ma traumu zo spania v skolke, tak mu nebudem tu traumu zhorsovat. to je moj pristup. su samozrejme matky, ktore maju iny nazor a neberu ohlad na potreby a specifika dietata. kazdy nech si vyberie, co chce....

libka1
1. sep 2015

@paris3 hej, uplne osobne ma to zasiahlo 😀 odmietam spavat dodnes v skolke...
toto dieta doma spava a v skolke nie, takze aka trauma prosim ta... obycajne manipulacne techniky drobca aby dosiahol svoje.

paris3
1. sep 2015

@libka1 vidim, ze teba nezasiahne nic 🙂 ludia, ktori maju kusok empatie a vysie EQ lahko pochopia, aky rozdiel je pre dieta spat doma v znamom prostredi, v pritomnosti matky a spat v cudzom prostredi s dalsimi 20timi detmi. dalej uz nekomentujem, lebo toto nikam nevedie.

peneloppe
1. sep 2015

@paris3

Ja mam tiez taky pristup. Nevidim dovod viest "vojnu" s dietatom a stresovat seba a jeho, ked existuje aj ina moznost. 😉

libka1
1. sep 2015

@paris3 tak tak, nema to zmysel, som strateny pripad...

mamulibabuli
1. sep 2015

@marashy V prvom rade si urobila chybu ty, ze si ho na spanok pripravovala vopred. Dieta uz v podvedomi vnima spanok v skolke ako nieco co by malo byt pren hrozbou. Nemala si mu to ani pripominat. A vobec- dohodnut sa s ucitelkami, aby na to neupriamovali pozornost.Na tvojom mieste by som tuto temu uplne ztabuizovala, a odvraciala pozornost na ine jemu prijemne veci hl.co sa tyka jeho pobytu v skolke.

marashy
autor
1. sep 2015

@mamulibabuli vôbec má nenapadlo, že spánok v škôlke bude pre neho takýto problém. Keď mal 19 mesiacov nastúpila som do práce a on chodil k babke. Bez problémov si zvykol na novú situáciu a podotýkam, že dovtedy sme nechodili často k babk. My sme na dedine a oni v meste a škôlka je tiež v meste. Na základe toho som zistila, že môj syn ľahko prijíma nové situácie. Preto som sa nebála ho dávať do škôlky. Mrzí ma že na iných škôlkach mohli rodičia stráviť pár hodín s deťmi tu to bolo zakázané. Ráno som ho zobrala a ani vo sne by ma nenapadlo že prídem tam a moje dieťa bude revat ako o život a 3 učiteľky nad ním stali a jedna ho ťahala do postele. Následne mi povedali že prerezal celu dobu a ani mi nezavolali a nechali ho tak. Ako som sa rozprávala s mamičkami z iných škôlok, tak to mali úplne inak. Časom som zistila aké sú tie učiteľky, chcela som ho odtiaľ dať preč, lebo som si povedala že je ešte maly nato aby znášal vojensky režim, bez láskavosti a empatie. Bolo take, že ma učiteľka vyhodila z chodby, lebo rušíme ostatne deti prezliecť sa môže aj dole... Tým že som chodila pre neho na obed veľa veci som videla čo som nemala. Preto ak by boli učiteľky iné a ja by som im doverovala, že oni spravia všetko aby tento nezmyselny strach maly prekonal, neváham a nepýtala by som sa na skúsenosti.

paris3
1. sep 2015

@marashy uplne ta chapem, u nas to bolo presne tak isto.... zial, ucitelky to brali tak, ze prvy tyzden deti prerevu a potom prestanu a budu mat pokoj 😠 moja dcera pred nastupom do skolky bola samostatna, spavala aj u babky, ci prababky, nadvazovala v pohode kontakty s cudzimi, vobec sa nebala ludi, nebola ziaden mamkacik. po dvoch tyzdnoch v skolke som mala z dietata uzlicek nervov. nemozhla som ist ani na zachod sama, lebo revala vonku na kluce. no horor.... mne to za to nestoji. potom sme nasli sukromnu skolku, kde bol nabeh postupny a nenasilny. dcera tam nemala ani raz problem, chodila tam velmi rada. sem-tam vymyslala, ze sa jej nechce do skolky, ako kazde dieta. ale viem rozlisit, kedy vymysla a kedy ma naozaj problem. takze si kazdy moze spravit predstavu sam. je to o pristupe, nie o nejakom divnom, manipulativnom dietati. kde sa chce, tam sa da 😉

zuzka6542
1. sep 2015

@marashy ja si pamatam ja som tiez zato nenavidela skolku lebo som v nej musela spat...... ale moji rodicia boli za ucitelkami a sa snimi dohodli ze nech ma nedavaju spat tak som sedela snimi a hrala sa vo vedlajsej miestnosti dokym ostatni spali 🙂 ja som ten spanok nepotrebovala a ani teraz ani v noci poriadne nemozem spat kde to este keby som si oddychla poobede 🙂

monhla
1. sep 2015

@marashy Moja nerada spávala od mala 😝
V škôlke spala prvý rok /od cca 3,5 roka/ asi 5x. Minulý rok asi 10x. Síce sa sťažuje, že musí odpočívať na lehátku a tak sa nudí, no pravda je to, že ju tam nedržia 2 hodiny. No kým detičky pospia musí byť tichšie a aspoň si odpočinie. Aj doma občas trvám na tom aby si aspoň na 10 minút ľahľa a keď nezaspí, tak si "číta" knižku alebo v najhoršom má rozprávku a pri nej si odpočinie.

V škôlke j uložia a keď nezaspí, tak ju /a pár ďalších, čo nespia/ pani učiteľka odvedie do herne a tam si "čítajú" alebo sa venujú inej tichej činnosti. A som tomu rada, lebo iné detičky ešte spánok potrebujú a nechcem aby ich rušila. Je to super nácvik aj pre situáciu v rodine, keď sa narodí ďalšie dieťa. Staršia vie, že kým uspím mladšiu, tak "musí" spánok aspoň predstierať. Ja mám teda kľud a jej ten čas odpočinku neublíži. Dokonca toto leto pri tom aj 3x zaspala na pol hodinku 😀 😀 😀

koniarova
1. sep 2015

@monhla Len nie sú všade dve učiteľky.

monhla
1. sep 2015

@koniarova My máme síce dve, ale stiedajú sa. Herňu majú vedľa spálne a p. učiteľka sedí uprostred a "vidí na obe strany". Má tam stôl a keď je kľud dokonca si občas stihne spraviť aj nejaké prípravy, napr. nachystá obrázky na vymaľovanie, vystrhine pár ozdôb a pod. Dokonca sa mi pochválila, že minulý rok im asi 2-3x zaspali všetky deti 😀

gaby21
1. sep 2015

@paris3 Ako ja musím reagovať, deti v školke funguju uplne iným systémom ako doma, su tam pre ne dosť náročné aktiviity, hlavne čo sa týka dodržiavania presného režimu, presne zameraných pohybových aktivít, atd, nechce sa mi to rozpisovať, moj starší syn mal šesť mesiacov a spával presne 30 minut denne, v noci každé dve hodiny hore, samozrejme že som sa hrozila čo bude robiť v škoke, mal dva roky ked do nej nastupil, čudej sa svete, v škoke zaspal vždy ako batola, začal byť menej podráťdeny atd, je neskutočná blbosť napísať niečo sko že trojročné dieťa si muselo zvyknuť že sa škoke nespí, ja neviem ty si uvedomuješ, že tak malým deťom sa stále vyvíja nervová sustava, práve preto je obedný spánok velmi doležitý, a napísať že aké strašne výhodné je že dieťa cez obed nespí, ale za to ako krásne a skoro zaspí večer, je od rodiča sebecké, áno zaspí ale totálne vyčerpané psychicky aj fyzicky, ale rodič šťastný prešťastný ako to dobre vymeslel

paris3
1. sep 2015

@gaby21 ahoj gaby! asi si sa pomylila a ten prispevok mal byt adresovany niekomu inemu....alebo si zle citala! prepac, ale ja som nic take nenapisla, ze deti nemaju spat a ze je to vyhodne pre rodicov!

marashy
autor
1. sep 2015

@gaby21 každé dieťa je iné a ma iné potreby, podľa tabuliek by mali spať 11-12 hodín no podľa tabuliek... Nereagovala by som takto ako si reagovala ty veď ty si prečo nevedela tvoje dieťa naučiť prespať celu noc... A spať cez deň aby nebol podráždený...

gaby21
1. sep 2015

@paris3 Aha hej prepáč, patrilo to
@prinzesz

gaby21
1. sep 2015

@marashy Niečo také sa dieťa nedá naučiť, ale to už je na inu tému, jednoducho v školke to robili všetci, tak to robil aj on, deti robia vela vecí v škoke inak ako doma, ale to už by si mala vedieť, či? mimochodom v noci sa stále budí, ale ked už sme pri tom ja som nepísala o tabulkách, áno každé dieťa je iné, ale drvivá vačšina potrebuje obedný spánok alebo oddych a príde mi divné nedať dieťa na obed spať, len preto, že ako rýchlo a krásne večer zaspí, totálne vyčerpané a mrzuté

gaby21
1. sep 2015

@marashy No prosím ťa, ak máš nejaký osvedčený návod na kvalitný spánok malých detí sem s ním, vyzeráš že sa v tomto vyznáš, budem ti fakt vdačná 😝

peneloppe
1. sep 2015

@marashy

Inak na margo tych uciteliek, mne sa osvedcili mlade ucitelky, su ovela flexibilnejsie, su pohodove, energicke, maju trpezlivost. Tie starsie, tzv. stara skola, su velmi prisne a maju svoj rezim, ktory nie a nie menit.

sivula
1. sep 2015

@peneloppe s tym nesuhlasim,ze mlade su lepsie.Vsetko zavisi od osobnosti a povahy ucitela.U nas mame taky mix zo 4 uciteliek a neda sa to takto pausalizovat.