icon

Strava v škôlke: Ako pridať čerstvé ovocie a zeleninu?

pauli222
Včera o 18:35

Pozerala som si jedálniček a okrem častých alergénov, kedy by som malému nosila na ten deň obed mi dosť vadí, ze v jedálničku nie je ovocie a zelenina čerstvá.. Netreba mi písať o rozpočte na obed, to chápem a ani o tom, ze to väčšina deti neje.. Môj syn však ovocia a zeleniny zje veľa, je možné mu do škôlky takto pribaliť k jedlu ráno prípravné ovocie/zeleninu?

Strana
z2
belllinka
Dnes o 09:41
@traktor

@belllinka lebo to tak nie je, nemôžeš kúpiť hotovú šunkou penu, musíš ju vyrobiť (maslo, šunka).. Toto by neprešlo cez hygienu a vedúca jedálne ju ako polotovar ani nesmie odpísať

@traktor ved ja viem, len ona si mysli, ze kupia nejaku hotovu sunkovu penu a predrazene sisky z obchodu

anonym_3a48a3
Dnes o 10:32
@belllinka

@anonym_3a48a3 este raz sa pytam, preco si myslis, ze ta sunkova pena a sisky su polotovar?? Ved je predsa ovela lacnejsie, ked si tu penu aj sisky vyrobia sami.

@traktor
@belllinka tie šišky neboli robene v MŠ. Boli to dovezene polotovary, nieco ako donuty, v strede vykrojené a posypané niečím. Tak isto šunkova pena polotovar. Je to mala škôlka s 3 triedami, jedálen cez chodbu oproti triedam, vidno aký tovar vozia, čo robia kuchárky. Ale neviem o com sa tu bavíme, neviem kde žijete keď si myslíte, že všade to funguje ako ma. Kuchárky si kvalitné maslo ktoré sa objednáva, vymieňajú za lacnú ramu, citróny za práškovu kyselinu citrónovú...

anonym_ed4d23
Dnes o 10:38

U nás majú na desiatu vždy chlebík s nátierkou a k tomu zeleninová oblohu. Na olovrant majú občas aj ovocie…
My ako rodičia nosíme ovocie pripadne zeleninu a učiteľky to deťom počas dňa krajaju a ponúkajú, to je to najmenej.

belllinka
Dnes o 10:48
@anonym_3a48a3

@traktor
@belllinka tie šišky neboli robene v MŠ. Boli to dovezene polotovary, nieco ako donuty, v strede vykrojené a posypané niečím. Tak isto šunkova pena polotovar. Je to mala škôlka s 3 triedami, jedálen cez chodbu oproti triedam, vidno aký tovar vozia, čo robia kuchárky. Ale neviem o com sa tu bavíme, neviem kde žijete keď si myslíte, že všade to funguje ako ma. Kuchárky si kvalitné maslo ktoré sa objednáva, vymieňajú za lacnú ramu, citróny za práškovu kyselinu citrónovú...

@anonym_3a48a3 ale netrep. Ty rano stojis hodinu pri jedalni a sledujes, co dovezu do kuchyne a mas prehlad? A to ti dovolia tam travit tolko casu? No iste.

anonym_21515c
Dnes o 10:51

Môžeš iniciovať zapojenie ms do programu čerstvé hlavičky od Kauflandu ak to bude tento rok znova bežať. Naši takto dostávali ovocie a zeleninu po celý rok . Ale môj syn to aj tak nejedol, je presne to dieťa či zje len suchú cestovinu 😂... Zato škôlka kde chodí dcéra, to už je iný level v stravovaní. Keď čítam lístok jedálny tak neviem či sú to deti v škôlke alebo chlapi zo stavby 😀... Ale až tak ma to netrápi keďže moje dieťa sa stravuje individuálne

traktor
Dnes o 10:54
@anonym_3a48a3

@traktor

@anonym_3a48a3 žijem v realite, som vedúca školskej jedálne a kuchárka zároveň, v oveľa menšej škôlke - momentálne mám 12 deti (1 si nosí vlastnú stravu na základe lek. správy) na celodennú stravu a cca 8 deti v druhej škôlke len na desiatu, nič viac. Bežne sa mi stáva, že pri chorobe mam len 4 ! deti na stravu (dospelákov nemám) . Viem veľmi dobre, čo sa môže a čo sa nemôže. Chodí hygiena, viem čo kontrolujú. A šunková pena, údené mäso a pod. rozhodne neprejde, neprijmem to na sklad, nevynormujem to. Tiež sa mi nietoré veci v školskom stravovaní nepáčia, ale áno, za všetkým sú peniaze. Pretože, ak je stravná jednotka 2,50 (niekde ani toľko) a za to máš dieťaťu dať desiatu, obed, olovrant.. tak musíš sakra dobre prepočítavať, aby ti to vyšlo.Doma za 2,50 navaríš? Je dané - 2 x mäso, raz polomäso, raz sladké a raz bezmäsité jedlo. Takže sa snažíš v niektorých dňoch ušetriť, aby deti tie ďalšie dni mohli mať aj to *lepsie*. Ono nestačí len nadávať, treba sa nad tým aj zamyslieť.. Ďalšia vec, mnohé tu aj v iných témach napíšu k tomu, že nemajú problém si priplatiť viac. Ale reálne.. Sme obyčajná škôlka, nie súkromná, koľko rodičov má problém uhradiť aj ten bežný poplatok? To,že jeden nemá problém zvýšiť platbu, neznamená, že na to má aj ďalší rodič. Ono najlepšie sa nadáva doma od stola. Ale aj my musíme dodržiavať normy, prejsť cez kontrolu a finančne vyjsť.

traktor
Dnes o 11:04
@anonym_3a48a3

@traktor

@anonym_3a48a3 akú prácu máš ty? Si pani učiteľka? Tak ako je postarané o deti, keď ty sleduješ pani kuchárky, ako zamieňajú tovar za iný, aké veci nakupujú? Si pani upratovačka? Tak upratuj a nerieš inú prácu, lebo ďalšia téma môže byť o tebe, že je slabo upratané. Si rodič dieťaťa navštevujúce túto škôlku? Tak máš stále možnosť nahlásiť to kontrole, nech sa na to pozrú. Či si pani kuchárka, ktorá toto robí a tešíš sa, že sa ti to darí? Neviem čo si o tom myslieť a nezvyknem takto *skaredo*odpovedať.. Len ma mrzí, že človek si svoju robotu robí najlepšie ako vie a aj tak sa znesie toľko kritiky práve na jedálne.

traktor
Dnes o 11:07

@pauli222 najlepšie je opýtať sa priamo v škôlke, ako to majú. U nás sa nesmie nosiť ovocie, len to čo sa nakúpi, plus som zapojená v školskom programe školské mlieko a školské ovocie.. Nosia nám zadarmo mliečko pre deti a ovocie, detskú výživu či 100%džúsiky pre deti

anonym_2f5543
Dnes o 11:24

Doma mu daj na raňajky kopec zeleniny alebo ovocia. V škôlke zje/ nezje to, čo všetky deti. Poobede ho vezmeš domov a dáš mu na olovrant, aj na večeru kopec zeleniny a ovocia. Ak si myslíš, že to, čo dostávajú v škôlke na tanier nestačí, doplníš mu to doma. Pracujem v škôlke, deti majú denne na desiatu paradajku, uhorku, reďkovku, papriku, zelený šalát, mrkvovú nátierku a drvivá väčšina detí to nechce. K obedu mávajú šaláty, k olovrantu ovocie, ktoré si berú domov, lebo ho nechcú. Minulý rok som mala dieťa, ktoré malo vlastnú stravu (naša škôlka to akceptuje) a deti mali k obedu melón. Každý svoj kúsok. Na druhý deň mali broskyňu. A mamička mi vyčítala, že bol jej synček smutný, že sme mu nedali. A môžem ja za to? odkiaľ som mala vykúzliť ďalší melón? ale aby som odpovedala na tvoju otázku, buď sa bude dieťa stravovať v škôlke podľa rozpisu alebo bude mať komplet stravu zabezpečenú z domu. Nedá sa to kombinovať podľa toho, čo sa ti v jedálničku ne/páči. Avšak nie každá škôlka ti vie vyhovieť. Nie preto, že by nechcela, ale preto, že k tomu potrebuje ďalšie vybavenie. My sme súčasťou školy a máme takých deti viac. Pýtaj sa vopred.

anonym_3a48a3
Dnes o 11:41
@traktor

@anonym_3a48a3 žijem v realite, som vedúca školskej jedálne a kuchárka zároveň, v oveľa menšej škôlke - momentálne mám 12 deti (1 si nosí vlastnú stravu na základe lek. správy) na celodennú stravu a cca 8 deti v druhej škôlke len na desiatu, nič viac. Bežne sa mi stáva, že pri chorobe mam len 4 ! deti na stravu (dospelákov nemám) . Viem veľmi dobre, čo sa môže a čo sa nemôže. Chodí hygiena, viem čo kontrolujú. A šunková pena, údené mäso a pod. rozhodne neprejde, neprijmem to na sklad, nevynormujem to. Tiež sa mi nietoré veci v školskom stravovaní nepáčia, ale áno, za všetkým sú peniaze. Pretože, ak je stravná jednotka 2,50 (niekde ani toľko) a za to máš dieťaťu dať desiatu, obed, olovrant.. tak musíš sakra dobre prepočítavať, aby ti to vyšlo.Doma za 2,50 navaríš? Je dané - 2 x mäso, raz polomäso, raz sladké a raz bezmäsité jedlo. Takže sa snažíš v niektorých dňoch ušetriť, aby deti tie ďalšie dni mohli mať aj to *lepsie*. Ono nestačí len nadávať, treba sa nad tým aj zamyslieť.. Ďalšia vec, mnohé tu aj v iných témach napíšu k tomu, že nemajú problém si priplatiť viac. Ale reálne.. Sme obyčajná škôlka, nie súkromná, koľko rodičov má problém uhradiť aj ten bežný poplatok? To,že jeden nemá problém zvýšiť platbu, neznamená, že na to má aj ďalší rodič. Ono najlepšie sa nadáva doma od stola. Ale aj my musíme dodržiavať normy, prejsť cez kontrolu a finančne vyjsť.

@traktor neviem čomu z toho si nerozumela?Syn mával v MŠ opakovane údené mäso v polievke, sama som sa na to ohradila, bohužiaľ len učiteľke, ktorá mikla plecom. Ako môžeš napísať, že to by u hygieny neprešlo? Takže ty ako vedúca posielaš každý jedálniček na kontrolu hygiene, áno?
Vedúca v šk. jedálni v práci prijme na sklad všetko, zhnité ovocie, perníky v deň kedy im končí dátum spotreby a mohla by som ešte písať aj iné veci, co sa tam dejú. Neviem ci ma za to od dodávateľa niečo ,,za odmenu,, ale je to tak. Dobre vie co robí, nie je hlúpa. Takže ešte raz, zobud sa zo sna, že všade sa pracuje tak ako má. A nie som ani učiteľka, ani upratovačka, ani rodič.

svetlusska
Dnes o 11:49
@anonym_3a48a3

@traktor

@anonym_3a48a3 a ty si bola priamo pri tom ze si to videla na vlastné oci? Silno pochybujem... ktorá skolka by si mohla dovoliť takéto predražené veci?A uz zvlášť nie taká malá ako je vaša...ked mas podozrenie nahlas to prislusnyn orgánom ale zrejme nemáš dôkazy.cim to asi tak bude???

anonym_1e0d17
Dnes o 11:52

@pauli222 neviem čo riešiš však ráno predpokladám raňajky papa doma. Daj mu čo chceš. A zase keď príde domov mu zase daj čo chceš.

anonym_94d7ea
Dnes o 11:55

Baby nehnevajte sa na mna,dcera chodila do skolky v at a tam sme nosili detom stravu na poobedie.Kazdy den v tyzdni dnoniesol jeden rodic ranajky pre celu triedu,ovocie,zeleninu.To len na Sk sa nikdy nic neda.Deti v skolkach na sk jedia odpad a nikomu to nevadi.

zuzubb007
Dnes o 12:05

Nie, však daj dieťaťu ovocie a zeleninu ráno a poobede, keď príde zo škôlky, času na jedenie má kopu, zatiaľ prežije na skolkarskej strave pár hodín, tam dávajú tiež kúsok ovocia

svetlusska
Dnes o 12:13
@anonym_94d7ea

Baby nehnevajte sa na mna,dcera chodila do skolky v at a tam sme nosili detom stravu na poobedie.Kazdy den v tyzdni dnoniesol jeden rodic ranajky pre celu triedu,ovocie,zeleninu.To len na Sk sa nikdy nic neda.Deti v skolkach na sk jedia odpad a nikomu to nevadi.

@anonym_94d7ea platy v At su na inej úrovni ako na SK kde veľa rodín ide z mesiaca na mesiac...

anonym_2f5543
Dnes o 12:14
@anonym_94d7ea

@anonym_94d7ea no tak na Slovensku sa to nedá 🤷‍♀️ tu sa vedia rodičia sťažovať ešte aj na jahodového brumíka k narodeninám, lebo ich drobček má alergiu na jahody. Pritom brumík bol nerozbalený a odložený v skrinke. Ja už nikomu nič nedovolím otvoriť a zjesť, všetko dávam do skriniek. Chvalabohu, že sú zakázané aj koláčiky a vlastné ovocie. Robíte si to mamičky samy 🤷‍♀️

kiki68
Dnes o 14:12
@anonym_2f5543

@anonym_94d7ea no tak na Slovensku sa to nedá 🤷‍♀️ tu sa vedia rodičia sťažovať ešte aj na jahodového brumíka k narodeninám, lebo ich drobček má alergiu na jahody. Pritom brumík bol nerozbalený a odložený v skrinke. Ja už nikomu nič nedovolím otvoriť a zjesť, všetko dávam do skriniek. Chvalabohu, že sú zakázané aj koláčiky a vlastné ovocie. Robíte si to mamičky samy 🤷‍♀️

@anonym_2f5543 niekde maju to, ze napr rodicia musia dat 20 eur a kupi sa na polrok ovocie za to, napr jablka, hrusky a to sa rozkraja. Dolezite je mat doklad o tom, nesmie to rodic, iba veduca kuchyne/ skolky zakupit a skladovat podla predpisov. Takto to robia v Bratislave, nie vsade. Deti teda maju nieco a ten povod je preukazatelny pre hygienu.

kiki68
Dnes o 14:23
@svetlusska

@anonym_94d7ea platy v At su na inej úrovni ako na SK kde veľa rodín ide z mesiaca na mesiac...

@svetlusska nasa skolka v AT je zadarmo a maju iba stravu za 100 eur mesacne. Je to pod 100 eur za obedy, keby mas preukaz o nejakej hranici chudoby, tak dieta to ma hradene statom v ramci nejakeho prispevku. Desiate nosia svoje, kto nema, tak mu daju erarne veci. Mame iba 25 eur extra na polroka na ovocie a zeleninu, zvysok dava Land. To kupi skolka a je to na olovranty. Ale toto je podla Bundesland, nakolko Rakusko nema jednotny zakon a teda o 5 km to moze byt ine, staci prejst hranicu spolku. My sme v statnej a z casti katolickej skolke. Nemali by deti nosit sladke a cokolady na tie desiate. Ale velmi sa to neriesi. Aspon u nas nie. Minule mal niekto nejake prazene cvrcky, co ukradol babke doma z jej diety 😀🤷‍♀️

traktor
Dnes o 15:11
@anonym_3a48a3

@traktor neviem čomu z toho si nerozumela?Syn mával v MŠ opakovane údené mäso v polievke, sama som sa na to ohradila, bohužiaľ len učiteľke, ktorá mikla plecom. Ako môžeš napísať, že to by u hygieny neprešlo? Takže ty ako vedúca posielaš každý jedálniček na kontrolu hygiene, áno?
Vedúca v šk. jedálni v práci prijme na sklad všetko, zhnité ovocie, perníky v deň kedy im končí dátum spotreby a mohla by som ešte písať aj iné veci, co sa tam dejú. Neviem ci ma za to od dodávateľa niečo ,,za odmenu,, ale je to tak. Dobre vie co robí, nie je hlúpa. Takže ešte raz, zobud sa zo sna, že všade sa pracuje tak ako má. A nie som ani učiteľka, ani upratovačka, ani rodič.

@anonym_3a48a3 neposielam jedálny lístok.. Keď prídu na kontrolu námatkovo niektorý pozrú.. A na všetko musí byť doklad, či na mäso (dátum spotreby, dodávateľ atď) a deti v škôlke nemajú údené mäso, ani špekačky s pod. A vieš čomu ja nerozumiem, ak je pravda to čo píšeš, aj keď tomu neverím, ale ok, môj problém..prečo nezasiahneš.. Prečo to toleruješ, že niekto dáva deťom suroviny, ktoré nie sú pre ne určené, že sa tam kradne a pod. Potom nie si o nič lepšia ako personál kuchyne.. Toľko k tomu..

anonym_3a48a3
Dnes o 17:06
@traktor

@anonym_3a48a3 neposielam jedálny lístok.. Keď prídu na kontrolu námatkovo niektorý pozrú.. A na všetko musí byť doklad, či na mäso (dátum spotreby, dodávateľ atď) a deti v škôlke nemajú údené mäso, ani špekačky s pod. A vieš čomu ja nerozumiem, ak je pravda to čo píšeš, aj keď tomu neverím, ale ok, môj problém..prečo nezasiahneš.. Prečo to toleruješ, že niekto dáva deťom suroviny, ktoré nie sú pre ne určené, že sa tam kradne a pod. Potom nie si o nič lepšia ako personál kuchyne.. Toľko k tomu..

@traktor napísala som ti konkrétne veci ktoré sa dejú, toto si človek nevymysli, pokiaľ to nevidí a nezažije. Lebo normálneho človeka takéto niečo ani nenapadne, že sa dá a môže robiť. Riaditeľ o tom vie, je to trištvrte roka. Bolo mi povedané, že sa to rieši a nemám sa do toho montovať. Viac k tomu nemám čo dodať. Ani tu, ani v práci.

mamaaja82
Dnes o 18:41
@svetlusska

@anonym_2f5543 ano,tieto blbosti na narodeniny.Matky premotivivane sa predhanaju aku vacsiu blbost donesie ich dieta do triedy.Jedna mala mliecna cokoladka a dovi.
@svetlusska a co myslis,ze v Rakusku zaraba kazdy 5litrov?Mna len poistenie auta stalo mesacne 120€,na sk by kazdy uz plakal.Mna tieto reci o platoch neskutocne vytacaju,toto napise len blb,ktory nevysiel dalej z okresu.

Strana
z2